Автор: Радост Николова

Трябва ли таткото да учи сина си на "мъжките" дейности?

Всички знаем, че децата подражават на родителите си и взимат пример от тях: момичетата - от майките си, а момчетата - от бащите. Но в съвременното общество разпределението на домашните задължения отдавна е станало съвсем условно.

В нашия технологичен век домакинската работа съвсем не е така изморителна, както преди. Умни машини облекчават труда ни от сутрин до вечер - перални, прахосмукачки-роботи, съдомиялни... Всички те ни освобождават от рутинните домашни задължения. Но все пак има какво да свърши и човешката ръка - приготвянето на храната, сервирането на масата, почистването на жилището... Децата с удоволствие помагат и се включват в тези дейности - не само момиченцата, но и момченцата. И все пак, има неща, с които обикновено се заема мъжът в къщата. И тук възниква въпросът - трябва ли бащата да учи сина си на "мъжките" дейности?

Все повече нараства броят на младите мъже, които не умеят да затегнат капещ кран или да сменят патрона на бравата. Ще попитате - че каква им е работата на майсторите? Но да не забравяме, че в живота има ситуации, когато е невъзможно да се повика специалист. А и едва ли някой себеуважаващ се мъж ще иска да се покаже непохватен и неумел пред младата си съпруга. Затова, ако искате вашият син да порасне като истински мъж, трябва да го научите да върши нещата, присъщи на по-силната половина от човечеството.

На какво трябва да научи днес сина си един баща? Преди всичко - да бъде мъж и да не се огъва пред трудностите. Нека таткото колкото се може по-често да общува с детето и да го вика на помощ при отстраняването на възникнали домашни проблеми - като смяната на електрическа крушка или на неизправната розетка на контакта. Покажете на детето кое как се прави. Нека да ви помага, подавайки нужните инструменти. Даже 4-5-годишно дете може да се справи спокойно с това. Не го отпращайте и не отхвърляйте помощта му. Ако веднъж му откажете, то може и да не пожелае да се включи повече в такава дейност.

Когато момчето поотрасне, запознайте го с инструментите - за какво е нужна отвертката, как се използва. Каква е разликата между различните видове клещи, кога се употребяват. Как се забива гвоздей. Не се страхувайте да му дадете гвоздеи и дъсчици, нека се опита да измайстори нещо със собствените си ръце.

Възможно е тези дейности да не му допаднат. Но часовете, прекарани заедно с вас, ще бъдат запомнени за цял живот.

По-големите момчета могат да усвоят работата с по-сложните инструменти - дрелка, поялник; да ремонтират по-проста техника. Във всеки дом има нещо счупено, което може да послужи за обучение на малкия майстор.

Ако имате вила или къща на село, това е прекрасно. Там винаги има много работа. Цепене на дърва например. Всеки мъж трябва да знае как да държи брадва в ръцете си, да нацепи дърва, да запали огън, да приготви прост обяд.

Построяването на парник не изисква непременно чужда помощ - вашият син може да ви бъде помощник. Окопаването на овошките, оформянето на лехите - не само развиват мускулите, но и подпомагат цялостното физическо развитие на бъдещия мъж.

По време на разходка в природата научете сина си да разпъва палатка, да запали огън от събрани дърва, да си направи въдица, да налови риба и да приготви вечеря с нея... Всичко това може да му бъде само от полза в живота. А също така не забравяйте, че някой ден той също ще стане баща и ще трябва да научи на всичко това собствения си син!


Image: stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Image: stockfreeimages.com

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:16 от Mamma