Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 47 425
  • 778
  •   1
Отговори
# 675
Дали е електронен...?
Да, то няма друг начин по който да се обработят данните. Преди публикуваха логове можете да ги разгледате.

Допълвам ето линк, регистри ги наричат🙂
https://kg.sofia.bg/#/news/article/2011

# 676
Горе главите на всички неприети деца и семействата им! Гледайте шансовете, местете желания в системата, стискам ви палци да "надхитрите късмета" - не се отказвайте да следите за места и при междинните класирания!

Моето дете 3 (ТРИ) години на класирания и междинки не го приемаха и аха-да стане за подготвителните групи 1ви клас, приеха го в един зимен ден на междинно класиране. Мейл не бях получила, че е детето е прието на междинното класиране, уж си преглеждам и спам папките... шок - бях влязла да пренареждам желания, за да разбера, че е класирано!

Влизайте и в системата да проверявате, не се отказвайте от борбата с "късмета"! Кандидатстването не е свършило докато не го приемат Wink ... или докато не стане студент Wink

Ако детето има навършени години, кандидатствали сте и не е прието в държавна/общинска, но ходи на частна градина, не чакайте да мине годината, а подавайте документи за обезщетения. Парите на месец не са колкото таксата за частна градина, но помагат на семейния бюджет. Има срокове за подаване, следете ги. Мисля, че това е най-актуалното
 Компенсация на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища на територията на Столична община, поради липса на свободни места
https://www.sofia.bg/web/guest/education-messages/-/asset_publis … p_p_col_count%3D1

(Редакция на линк)

# 677
Дали е електронен...?
Да, то няма друг начин по който да се обработят данните. Преди публикуваха логове можете да ги разгледате.

Много благодаря! Интересуваше ме дали лесно може да се манипулира и явно отговора е 'да'.

# 678
  • СОФИЯ
Съгласна за социалните критерии, повечето точки не идват от най-прекрасните обстоятелства. Но за мен трябва да има критерий с точка за платени данъци от родителите, така хем ще има събираемост на данъци, хем децата ще се ползват от това.
Обсъждан е въпросът преди много години. Имат отговор, /от КЗД май/ че наличието или липсата на задължения на родителите не може да дава или ограничава права на децата. И това си е така. Не помня точната формулировка, отдавна беше. Тогава исканията бяха в две посоки. Да не се допуска класиране на деца, чиито родители не са платили общинските си данъци. Да се дава предимство, точка по нов критерий, за родители които плащат МДТ в голям размер. Първото, май районният кмет на Люлин, го беше въвел при едно класиране. Искаха платежен документ за да запишат приети деца.

Да разкажа накратко за класирането вчера.
За първа година при заключена система не можаха да проверят децата само по идентификационен номер и да се сравнят инициалите с имената. Миналата година ставаше, явно някой от не присъствалите е отключвал системата. Ръчкаха там нещо и не се получи. Та на някои мами не успях да върна ЛС, тези които не бяха посочили ДГ. Грешката е моя, за което се извинявам, но пък този път доста бързо се спретнаха с резултатите.
За разлика от миналата година, двамата зам., Боршош и Керезов, тази година не присъстваха на класирането. Като сложат Минчева на първа линия и става ясно, че на зам. им е омръзнало и да зам...азват очите на хората.
До края на 2023 г. искат да преодолеят недостига за първа градинска група. Как и в колко часа. Видели сте от поста в снимката ми с аритметиката, че свободните места бяха повече, отколкото ние ги бяхме пресметнали. Общо 13 691. За първо класиране 17.05.2021 г. бяха 13 375. Разликата е 316 нови места. Освен новата ДГ от преди няколко дни в Сеславци, вероятно някоя пристройка или нови ПГ в училище. Толкова по изявленията за 10-20 изградени нови ДГ. Един баща постави въпроса за "отворен код" на ситемата. Помолих за обяснение, нищо не разбирам от ИТ. Мирков, от разработчиците на новата система от миналата година, обясни че това е възможност за разглеждане от заинтересовани лица. Може да се направи техническа експертиза=одит /крайно лаишки и неточно се изразявам/, но от ограничен кръг лица, защото се съдържат лични данни. Последното поне ми е ясно, защо не всеки може да бърника и разглежда там. Като цяло нищо ново, освен кошмарният брой 10 261 неприети деца и по две толкова родители, които ще търсят друг начин за отглеждане на малките си деца. Тази бройка малко ще намалее на второ класиране, както и през есента когато пуснат свободните места от ХЗ.

# 679
Дали е електронен...?

Много благодаря! Интересуваше ме дали лесно може да се манипулира и явно отговора е 'да'.
За мен лично самото класиране трудно би се манипулирало, даже не си представям как може да се случи за шепа избрани.
Родителите могат да попълнят неверни данни в профилите с цел повече точки и след това директорите на дг да не искат документи за тях при записване. Така по-скоро си представям манипулациите.

# 680
Това не ми беше хрумнало... Да, права си, по- лесно е.

Иначе, самия програмист може да въведе какъв да е резултата. Но далеч по- сложна схема.

# 681
Да Ви кажа и това не знам колко е лесно, тъй като през известен брой години се прави пълна ревизия на документите и ако има липсващи ще има наказания.
По-скоро става с фалшиви документи.

# 682
Тези деца, които имат сключени договори с разни детски центрове по апартаменти, имат ли право да кандидатстват за прословутите обезщетения?

# 683
Доколкото знам има списък, кои са одобрените ЧДГ.

# 684
Какво се иска да се види от копието на трудовата книжка?

# 685
# 686
  • София
Миналата година приеха детето ми и  искаха първата и последната страница.

# 687
  • Седмото небе
Тази година при мен също-само първа и последна страница. И двете за справка-първата с личната карта, последната с бележката от работодател. Имаш право да си заличиш сумата на заплатата. При проверка се търсели тези документи за справка. Така ми обясни директорката.

# 688
  • Пловдив / София
Мейл не бях получила, че е детето е прието на междинното класиране, уж си преглеждам и спам папките... шок - бях влязла да пренареждам желания, за да разбера, че е класирано!

Влизайте и в системата да проверявате, не се отказвайте от борбата с "късмета"! Кандидатстването не е свършило докато не го приемат Wink ... или докато не стане студент Wink

Допълвам, че мейли се получават на майското класиране. От там нататък мейли не пращат. Така че, ако продължавате да кандидатствате, влизайте в системата и проверявайте, защото може да изпуснете срока на записване.

# 689
Голямото дете беше прието на предпоследното междинно класиране в средата на февруари и имах мейл, иначе никога нямаше да разбера.

Общи условия

Активация на акаунт