Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 722
  • 735
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Мила Денис, моля за мнение на тези изследвания Blush
Скрит текст:
Показват, че ЯР е започнал да намалява, но шанс има - действайте! ...  и не го отлагайте Peace

# 301
Здравейте. Не знам дали е за тази тема, но ме интересуват оптималните нива на инсулина. Лабораторията дава референтни стойности от 2 до 24, а друга - оптимално ниво под 10. Какво означава това?

И друго питане, което със сигурност не е за тук, но не знам къде да го отправя и ще съм много признателна за насоки. При завишена урея заради висок белтъчен прием, след колко време може да се тества дали е спаднала, дали  се променя бързо, имате ли представа?

# 302
Момичета, какви са шансовете при АМХ 0.18 /1-3/ на 8 ден 😔.

С някакви витамини може ли да се покачи.

Има ли значение деня от цикъла и какви изследвания още да се направят?

# 303
Ако цикълът е бил 37 дни, 16-и ден със сигурност ли е фоликулярна фаза, референтните стойности на хормоните за фоликулярна фаза ли се гледат?

# 304
  • София
Здравейте. Не знам дали е за тази тема, но ме интересуват оптималните нива на инсулина. Лабораторията дава референтни стойности от 2 до 24, а друга - оптимално ниво под 10. Какво означава това?

И друго питане, което със сигурност не е за тук, но не знам къде да го отправя и ще съм много признателна за насоки. При завишена урея заради висок белтъчен прием, след колко време може да се тества дали е спаднала, дали  се променя бързо, имате ли представа?
Говори с лабораторията- да ти го конвертират спрямо мерната единица, която искаш.
За уреята - до 5-6 дни, най-общо... но тя е индикатор и за проблем с бъбреците... или може да си на ВМХ и почти да не приемаш протеин ( ако си го спазваш стриктно и правилно.. защото някои са на такова, но си приемат протеин и въглехидрати в по-високи кол-ва  Simple Smile ... но си твърдят, че са на ВМХ-НВ ) и нивата да са високи.
По-добре се консултирай с нефролог... дори и с кардиолог, хепатолог...

silvanchence
Има тема за добавките, които подпомагат МЦ, О., ЛФ... вкл. и с ползи за ЯР - чети  там. Тези добавки непрекъснато се коментират в тази тема.

Ако цикълът е бил 37 дни, 16-и ден със сигурност ли е фоликулярна фаза, референтните стойности на хормоните за фоликулярна фаза ли се гледат?
37-14= 23... или 16-ти ден е във ФФ.
Хормоните се гледат за фазата, в която са изследвани...

# 305
Здравейте!
Моля за някакви насоки!

Голямата ми дъщеря /21г./ преди три години беше оперирана от киста на яйчника. Кистата беше доста голяма и се беше срастнала с тръбата, поради което остраниха тръбата. Яйъчникът си остана. Правена е хистология, в която не пише да се касае за ендометриална киста. Дъщеря ми по принцип има вродена аномалия на лимфни съдове в тази половина на тялото - докторите евентуално свързват с това.

Посетихме АГ специалист, тъй като дъщеря ми има много болезнен МЦ и много обилен.
Има съмнения за ендометриоза.
Назначиха хормони, които тя пусна вчера - на 4-ти ден от цикъла.
Пролактинът е 315,9 при реф.ст. 29,5 до 513,00.
Тестостерон 1,86 при реф.ст. 0,17 до 2,53
Естрадиол 17,2 при реф.ст. в 4-7 ден от цикъла 40,00 до 253,00

Тъкмо мина консултацията днес с АГ-то.
За ниския естрадиол са казали на дъщеря ми, че трябва да пие 6 месеца противозачатъчни.
Ще видим какво ще правим, защото мъжът ми има наследствен фактор за образуване на тромби, вече дори преживя белодробна емболия. Много е вероятно и дъщеря ми да носи този наследствен фактор, ще направим изследване. А противозачатъчните по принцип провокират образуването на тромби...

Наистина ли единствената терапия за повишаване на естрадиола са противозачатъчните?
Има ли някакъв друг начин?

Ако има значение, дъщеря ми е вегетарианка от две години.

# 306

Момичета, споделям с вас резултатите ми от днес. Опитваме се да имаме детенце с мъжът ми. От юни пия Достинекс - половин таблетка на седмица. Преди това съм изследвала пролактин близо 3-4 пъти и винаги е бил между 500 и 700. Колкото и да се радвам, че се е смъкнал, се чудя дали не е твърде нисък сега. Стоях мирна 20тина минутки, но момента, в който дойде ред за иглата и бързо се стресирах, oще повече, че не ми откриха вена и ме дупкаха 2 пъти и то отгоре на китката (изпитвам ужас от игли.....). на 20ти ден ще пускам прогестерон и естрадиол.

# 307
Може ли коментар за тези резултати:

Правени са на 16-ти ден от цикъла.

В такъв случай как са ФСХ, ЛХ и прогестерона за 16-ти ден? Лекарката каза просто да пия дуфастон 3 месеца...

# 308
  • София
Здравейте!
Моля за някакви насоки!
Скрит текст:
Голямата ми дъщеря /21г./ преди три години беше оперирана от киста на яйчника. Кистата беше доста голяма и се беше срастнала с тръбата, поради което остраниха тръбата. Яйъчникът си остана. Правена е хистология, в която не пише да се касае за ендометриална киста. Дъщеря ми по принцип има вродена аномалия на лимфни съдове в тази половина на тялото - докторите евентуално свързват с това.

Посетихме АГ специалист, тъй като дъщеря ми има много болезнен МЦ и много обилен.
Има съмнения за ендометриоза.
Назначиха хормони, които тя пусна вчера - на 4-ти ден от цикъла.
Пролактинът е 315,9 при реф.ст. 29,5 до 513,00.
Тестостерон 1,86 при реф.ст. 0,17 до 2,53
Естрадиол 17,2 при реф.ст. в 4-7 ден от цикъла 40,00 до 253,00

Тъкмо мина консултацията днес с АГ-то.
За ниския естрадиол са казали на дъщеря ми, че трябва да пие 6 месеца противозачатъчни.
Ще видим какво ще правим, защото мъжът ми има наследствен фактор за образуване на тромби, вече дори преживя белодробна емболия. Много е вероятно и дъщеря ми да носи този наследствен фактор, ще направим изследване. А противозачатъчните по принцип провокират образуването на тромби...

Наистина ли единствената терапия за повишаване на естрадиола са противозачатъчните?
Има ли някакъв друг начин?

Ако има значение, дъщеря ми е вегетарианка от две години.
Здравей!
Според мен, потърсете второ, дори трето мнение.
Приема на ОК, просто блокира функцията на яйчниците - от там няма да се повишават нивата на естрогените, няма да има О. и респ. няма опасност да образува кисти - каквито и да са те.
При съмнение за ЕМ, пак според мен, не е много редно да се повишава естрогена, защото точно той е причина да се образуват кисти ( и други неприятни, притеснителни и дори опасни образувания - полипи, миоми, и т.н. вкл. ЕМ  )
Та в тази връзка е желателно да се разбере/открие и проследи до какви нива се вдигат естрогените и дали няма по-високи нива на андрогените, които обикновено се преобразуват в естрогени. Друга причина - да е с по-високи нива на Инсулина ( ИР) при това хранене ( което за мен е много нездравословно в дългосрочен план... като цяло това хранене е богато на въглехидрати, фитохормони и т.н.)
Не искам да влизам в спорове с тези, които го практикуват - само изказвам мнение ... и съм на мнение, че всеки е свободен да си се храни както иска Simple Smile ... според своите си разбирания за полезно, здравословно и т.н.
За изследванията - не показват да има някакъв проблем. Е2 е нисък и показва, че О. може да е по-късна.
Като цяло - тези изследвания не показват нищо, по тях не може да се направи някакво съществено заключение.
Според мен - проверете всички  базови хормони - посочени на 1 стр. на темата, вкл. обременяване с глюкоза и за дефицити - цинк, селен, мед, вит. Д, желязо, феритин, ЖСК, трансферин, хемоглобин, В12, ФК, Биотин, хомоцистеин  (след като се притесняваш и от тромбози).
Ето и още една причина - дефицита на В12 ( характерен за веганите), повишава хомоцистеина и от там се отива в рисковата група ( образуване на тромби и риск от инфаркти, инсулти и т.н.).
Кръвоносните съдове, за да се поддържат здрави, еластични и в добър тонус, клетките им да се обновяват периодично и т.н. защото при всяко едно тяхно увреждане/нарушена цялост, е предпоставка,  да се отлага "нещо" или мазнина/холестерол, или калций и т.н.  а това може да е причина за заболявания и рискови състояния.
А те са изградени и се поддържат от протеин/колаген...не от въглехидрати и мазнини.
При едно неправилно хранене, с много въглехидрати, излишните се преобразуват в мазнини и се отлагат по тялото, вкл. и по кръв. съдове.
Както и да е.

Скрит текст:
Момичета, споделям с вас резултатите ми от днес. Опитваме се да имаме детенце с мъжът ми. От юни пия
Скрит текст:
Достинекс - половин таблетка на седмица. Преди това съм изследвала пролактин близо 3-4 пъти и винаги е бил между 500 и 700. Колкото и да се радвам, че се е смъкнал, се чудя дали не е твърде нисък сега. Стоях мирна 20тина минутки, но момента, в който дойде ред за иглата и бързо се стресирах, oще повече, че не ми откриха вена и ме дупкаха 2 пъти и то отгоре на китката (изпитвам ужас от игли.....). на 20ти ден ще пускам прогестерон и естрадиол.
Ако е изследван през фазата на М., е добре.
Пролактинът е желателно да се изследва около О., до 7 дни след нея.
Повтори го заедно с Прогестерон и Е2.
Прогестерон и Е2 се изследват точно на 7-ми ден след доказана О. ( поне с тестове за О. и БТ)... и това може да не е 20-ти ден от МЦ ... и респ. няма да са обективни - т.е.  пари на вятъра Simple Smile

Скрит текст:

В такъв случай как са ФСХ, ЛХ и прогестерона за 16-ти ден? Лекарката каза просто да пия дуфастон 3 месеца...
Не мога да преценя ... трябва да има и преглед на УЗ - за да се види дали има фоликули, колко са, с какви размери.
Аз мога само да предполагам и гадая, което не е много редно.
Напр.
ЛХ е висок, като за О.... или за ПКЯ
Е2 е малко висок, но може да показва или че ще има О. - ако е имало ДФ, или че си с ПКЯ - ако е нямало ДФ, а много и малки фоликули.
Има вероятност да има и ЗФ, киста - от минал МЦ.
Прогестеронът е много нисък - това изключва вероятността до 2-3 дни да има О. - ако има ДФ, но е нормално при ПКЯ, напр.
Така че - не зная, какво точно се случва... защото тези хормони (Е2, ЛХ и ФСХ) с изследват точно на 3 ден от МЦ.
На 16 ден от МЦ при съмнение за киста, ЗФ - може да се пуснат Е2, ФСХ, ЛХ  и Прогестерон, но след като са те гледали и на УЗ... така че повече отговори и предположения е редно да направи лекаря, който ги е назначил.

За Дуфастона - няма да ти навреди, ако се приема правилно, след деня на предполагаемата О.... но, ако имаш нередовен МЦ и не знаеш дали има и кога ДФ, е много вероятно ,да потиснеш О. и да си навредиш.
Прави поне тестове за О. и мери БГ, ако не може да си позволиш прегледи с УЗ.

Последна редакция: нд, 29 авг 2021, 08:12 от denis.

# 309

Скрит текст:

Не мога да преценя ... трябва да има и преглед на УЗ - за да се види дали има фоликули, колко са, с какви размери.
Аз мога само да предполагам и гадая, което не е много редно.
Напр.
ЛХ е висок, като за О.... или за ПКЯ
Е2 е малко висок, но може да показва или че ще има О. - ако е имало ДФ, или че си с ПКЯ - ако е нямало ДФ, а много и малки фоликули.
Има вероятност да има и ЗФ, киста - от минал МЦ.
Прогестеронът е много нисък - това изключва вероятността до 2-3 дни да има О. - ако има ДФ, но е нормално при ПКЯ, напр.
Така че - не зная, какво точно се случва... защото тези хормони (Е2, ЛХ и ФСХ) с изследват точно на 3 ден от МЦ.
На 16 ден от МЦ при съмнение за киста, ЗФ - може да се пуснат Е2, ФСХ, ЛХ  и Прогестерон, но след като са те гледали и на УЗ... така че повече отговори и предположения е редно да направи лекаря, който ги е назначил.

За Дуфастона - няма да ти навреди, ако се приема правилно, след деня на предполагаемата О.... но, ако имаш нередовен МЦ и не знаеш дали има и кога ДФ, е много вероятно ,да потиснеш О. и да си навредиш.
Прави поне тестове за О. и мери БГ, ако не може да си позволиш прегледи с УЗ.
Безкрайни благодарности, Денис! Гледа ме на УЗ и каза, че всичко е нормално, няколко пъти го повтори по няколко начина - нормални размери, без кисти, всичко било наред, станал е "дисбаланс" на хормоните от нещо, но не може да каже от какво, точно защото не открива нищо друго. Хормоните не ги е искала точно в този ден от МЦ, просто така се падна следващия ден от прегледа. Затова питам тук, защото тя не ми казва нищо конкретно, гледаше да ме отпрати по-бързо.
А щом са оставали 21 дни до следващата менструация, може ли да е предстояла овулация, тя не е ли около 14 дни по-рано, не повече (според това, което съм чела).
В момента ми е много важно да разбера причината, дуфастона ще го пия, след като видя второ мнение, другия месец ще ходя, но ще съм безкрайно благодарна за помощ при тълкуването на стойностите Simple Smile

# 310
Здравейте,
Бихте ли ми помогнали за разчитането на тези резултати. Назначени са от АГ, тъй като цикълът ми е през 2-3 месеца. Не съм раждала, на 31 години съм. За момента не правим опити за бебе, но липсата на менструация ме притеснява, като решим дали ще се случат нещата.

Трети ден от месечния цикъл

22 ден

# 311
denis., много благодаря!
Ще послушам съвета ти! Flowers Hibiscus
Всичко добро!

# 312
  • Варна
Denis, мога ли пак да те помоля за коментар - смъкнах ТСХ под 2,но Т3 и Т4 са си същите. Това продължава ли да означава хипофункция?

Последна редакция: вт, 31 авг 2021, 11:27 от Didi_Bidi

# 313
Денис, дали може да ми кажеш какво може да доведе отклонения в хормоните при мъжа ми? Причината да пуснем хормони при него беше лоша СГ. Уловията, при които се изследва пролактина не са спазени, тъй като не знаехме за тях. Преди два месеца ММ си прави ЯМР на глава по други причини. Не излезе нищо обезпокоително там. Със сигурност ще повторим изследванията.

Последна редакция: вт, 31 авг 2021, 14:55 от des_lona

# 314
Здравейте, може ли да ми помогнете за разчитане на резултатите. Какво следва от тук насетне?
Имам среща с ендокринолога ми след 3 седмици.

Общи условия

Активация на акаунт