Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 580
  • 735
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, момичета! Здравей, Денис!
В голяма дилема съм и бих искала да ви помоля за мнение..
С висок пролактин съм - стойност 1100 - гинеколога ми изписва Достинекс по половинка на седмица, без да го спирам.
Отделно ТСХ ми варира непрестанно, но в повечето случаи е 3,06 - 3,6. Тъй като планирам бременност ендокринолога ми изписа Еутирокс по 25 мг/дневно. Ендокринологът - д-р Начев - иска да спра Достинекса, макар високите стойности, тъй като не е доказано дали е активен или не е (не знам какво точно означава това).
С една дума гинеколозите искат да пия Достинекс, а ендокринолозите Еутирокс. Не знам могат ли да се пият в комбинация и как да процедирам. Моля ви за съвет. Sad

За референция слагам последните ми резултати:

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 09:48 от anonymous37

# 436
Здравейте Денис! На 31години съм и от няколко месеца правим с мъжа ми опити за бебе. Цикълът ми е редовен ,
Скрит текст:
всеки месец имам доказана овулация, нямам ПКЯ , днес на 3я ден от цикъла си пуснах изследвания , бях в покой , но виждам , че прилактина е висок, преди 4 месеца, когато пусках отново бе висок, но вдичко друго е в границите? Можете ли да ги разчетете? Благодаря предварително!
Здравей!
ТСХ е висок, Т3 нисък, Т4 - още по-нисък... показват, че си с Хипофункция на ЩЖ.
Пролактинът е висок.. много вероятно, да е от по-високия ТСХ ... но е желателно да се провери Андростендион, Тестостерон, ДХЕА и 17ОН Прогестерон ( на 3 ден от МЦ) и да се направи тест за ИР.
Провери и за всички възможни дефицити - вит. Д, желязо, феритин, ЖСК, Трансферин, Хемоглобин, В12, ФК, Биотин, В6, Цинк, Мед, Селен...
Трябва да се консултираш с Ендокринолог... при опити и желание за бебе, ТСХ трябва да се държи в границите 0,5-1.0 ... за да се избегне възможен риск, който не е малък, а много лесно може да се предотврати
Намаляваш и риска да отключиш Хашимото.
ПП.
АМХ е малко нисък за годините ти - провери го отново, заедно с Инхибин В ( на 3 ден от МЦ)  и се консултирай със специалист по репр. медицина. АМХ се влияе от много неща, може да е нещо моментно, което и да може да се коригира, но все пак, е желателно да не се пренебрегва.

Скрит текст:
Момичета, моя приятелка днес си направи тези изследвания, подготвят се с приятеля й за бебенце. Помоли ми да й ги разчета, но аз нищо не разбирам, а тя е голяма филмарка и до понеделник не знам как би издържала. Затова ви моля за помощ да ми кажете как й са изследванията. Благодаря мили момичета. ☘
ТСХ е висок, Т4 нисък - показват Хипофункция на ЩЖ.
Хемоглобинът е нисък - показва, че има дефицит на желязо.
Вит. Д е нисък - трябва да е околo 70 ng/ml
ЛХ е висок - показва, че има ПКЯ - проявена или непроявена - това се установява с УЗ прегледи... няколко поредни ФМ, поредни МЦ ... може да има в момента и ЗФ или киста - да попита лекаря
За ПКЯ - трябва да се проверят Тестостерон, Анростендион, ДХЕА, 17ОН Прогестерон ( 3 ден от МЦ), тест за ИР - трикратно изследване на Инсулин + КЗ ( 0, 60 и 120 мин.)
за дефицити - В12, ФК, В6, феритин, цинк, селен, мед...
Да провери АМХ и Инхибин В - на 3 ден от МЦ.
Като цяло - нищо притеснително, защото всичко това, може да се коригира/контролира.
ПП.
Пролактинът не е готов - ако е висок, може да е от ТСХ, когато ТСХ се нормализира и той ще падне.
Ако не висок - то тогава връзката на ТСХ може да е с Андрогените и/или с Инсулина - ако има ИР.

Много благодаря, висок е пролактина, да.

Здравей, отново Денис и прекрасни момичета. Моята приятелка беше вчера при д-р Йосиф Димитров е София. Той й каза, че изследванкята й са супер и й предписа някакво лекарство което да взима 1/2 на седмица. След което й каза, че след спермограма на мъжа й, (който си е правил в Надежда и му беше ок) иска да й направи лапароскопия. Моля дайте мнение! Други изследвания освен вагинален ехограф, микробиология и цитонамазка не е правила. Всичко е перфектно на тези изследвания. Благодаря предварително.

# 437
Здравейте! Simple Smile
Планираме скоро да почнем с опитите за бебе, което от своя страна, наред с други притеснения, ме прати при ендокринолог. Последните години качвам едни килограми без да съм променяла много в навиците си, пулса ми регулярно е около 100 и това заедно с планове за бъдещето най-накрая ме пратиха на лекар. Ходих при д-р. Начев, направи ми ехография на която се видяха 2 възелчета (само за следене по негови думи), пусна ми излседвания човека, включително и ОГТТ, но тъй като следващите няколко дни няма да мога да отида да ги погледне, пък ме мъчи любопитството исках да попитам и за вашето мнение. На 26 години съм.
Предварително благодаря! Simple Smile

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 13:44 от davisgirl

# 438
Здравейте, момичета! Излязоха ми резултатите от микробиологичното изследване и бих била благодарна, ако някоя ми помогне да ги разтълкувам. Имам час чак за края на следващата седмица, а съм доста притеснена.

Microscopic preparation:
НА ПРЕПАРАТ ПО ГРАМ СЕ ВИДЯХА: ЕПИТЕЛНИ КЛЕТКИ, ЕДИНИЧНИ ЛЕВКОЦИТИ, GR (+) КОКИ.

1. ЛИПСВА АЕРОБЕН БАКТЕРИАЛЕН РАСТЕЖ
2. CANDIDA SPP. (-) OТРИЦАТЕЛНО

Благодаря предварително! Simple Smile

# 439
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Здравейте, момичета! Излязоха ми резултатите от микробиологичното изследване и бих била благодарна, ако някоя ми помогне да ги разтълкувам. Имам час чак за края на следващата седмица, а съм доста притеснена.

Microscopic preparation:
НА ПРЕПАРАТ ПО ГРАМ СЕ ВИДЯХА: ЕПИТЕЛНИ КЛЕТКИ, ЕДИНИЧНИ ЛЕВКОЦИТИ, GR (+) КОКИ.

1. ЛИПСВА АЕРОБЕН БАКТЕРИАЛЕН РАСТЕЖ
2. CANDIDA SPP. (-) OТРИЦАТЕЛНО

Благодаря предварително! Simple Smile

Прочети това

# 440
  • София
Здравей, Денис! Наскоро публикувах резултати от нисък прогестерон 7 дни след ову, като не се надявах на чудо
Скрит текст:
този месец. За щастие видях 2 черти. Днес пуснах и изследвания. Можеш ли да ги коментираш? Последен цикъл 1.09.

Веднага като видях положителния тест започнах дуфастон на своя глава, тъй като изследвания на 7мия ден след ову беше нисък. Сега отново ми се струва нисък като за 5та седмица. Ще повторя и двете изследвания след 48 часа. Но до тогава...
Според теб добре ли направих като го започнах?

На лекар съм чак на 11.10, а към момента не мога да се свържа с док.
Благодаря ти!
Здравей!
Малко е нисък, но е важно да не пада под тази стойност, а да се повишава.
Да, добре е че приемаш прогестин... и дано всичко да е наред.
Заедно с ЧХГ пускай винаги и прогестерон... провери също ТСХ, Т3 и Т4.
Стискам палци и ще чакам новини. Peace

Скрит текст:
С висок пролактин съм - стойност 1100 - гинеколога ми изписва Достинекс по половинка на седмица, без да го спирам.
Отделно ТСХ ми варира непрестанно, но в повечето случаи е 3,06 - 3,6. Тъй като планирам бременност ендокринолога ми изписа Еутирокс по 25 мг/дневно. Ендокринологът - д-р Начев - иска да спра Достинекса, макар високите стойности, тъй като не е доказано дали е активен или не е (не знам какво точно означава това).
С една дума гинеколозите искат да пия Достинекс, а ендокринолозите Еутирокс. Не знам могат ли да се пият в комбинация и как да процедирам. Моля ви за съвет. Sad

Здравей!
Пролактинът е доста висок, а по-високият Пролактин, може да е резултат от по-високия ТСХ... или от Пролактином ... след като лекаря е споменал активен-неактивен.
Ако имаш Пролактином - по-добре се довери на Ендокринолога... според мен.
Виждам, че имаш антитела срещу Ковид... ако си боледувала или ти е поставена ваксина, може и това да е причина, защото в такива случаи, ЩЖ реагира и от там и Пролактина може да скочи.
ТСХ трябва да падне и да се държи  под 1.0... при опити и желание за бебе.
В12 трябва да е на горна граница - 550
ФК да е по-висока - 40-45
Вит. Д - 70ng/ml... и да не пада под 60 ng/ml
Провери Хомоцистеин, В6, Желязо, Феритин, Биотин, Хемоглобин, Трансферин, ЖСК... Цинк, Селен, Мед

Последна редакция: чт, 07 окт 2021, 08:12 от denis.

# 441
Денис, пуснах си изследванията, който ми каза. Днес излязоха всички резултати, ще правим инвитро.
[/img]

Последна редакция: чт, 07 окт 2021, 12:20 от BBB business

# 442
Здравей, Денис! Наскоро публикувах резултати от нисък прогестерон 7 дни след ову, като не се надявах на чудо
Скрит текст:
този месец. За щастие видях 2 черти. Днес пуснах и изследвания. Можеш ли да ги коментираш? Последен цикъл 1.09.

Веднага като видях положителния тест започнах дуфастон на своя глава, тъй като изследвания на 7мия ден след ову беше нисък. Сега отново ми се струва нисък като за 5та седмица. Ще повторя и двете изследвания след 48 часа. Но до тогава...
Според теб добре ли направих като го започнах?

На лекар съм чак на 11.10, а към момента не мога да се свържа с док.
Благодаря ти!
Здравей!
Малко е нисък, но е важно да не пада под тази стойност, а да се повишава.
Да, добре е че приемаш прогестин... и дано всичко да е наред.
Заедно с ЧХГ пускай винаги и прогестерон... провери също ТСХ, Т3 и Т4.
Стискам палци и ще чакам новини. Peace

Скрит текст:

Здравей!
Пролактинът е доста висок, а по-високият Пролактин, може да е резултат от по-високия ТСХ... или от Пролактином ... след като лекаря е споменал активен-неактивен.
Ако имаш Пролактином - по-добре се довери на Ендокринолога... според мен.
Виждам, че имаш антитела срещу Ковид... ако си боледувала или ти е поставена ваксина, може и това да е причина, защото в такива случаи, ЩЖ реагира и от там и Пролактина може да скочи.
ТСХ трябва да падне и да се държи  под 1.0... при опити и желание за бебе.
В12 трябва да е на горна граница - 550
ФК да е по-висока - 40-45
Вит. Д - 70ng/ml... и да не пада под 60 ng/ml
Провери Хомоцистеин, В6, Желязо, Феритин, Биотин, Хемоглобин, Трансферин, ЖСК... Цинк, Селен, Мед

Относно този коментар : Виждам, че имаш антитела срещу Ковид... ако си боледувала или ти е поставена ваксина, може и това да е причина, защото в такива случаи, ЩЖ реагира и от там и Пролактина може да скочи.[/b

Аз съм с ваксина Пфайзер -втора доза мес май- може ли от това да ми е висок пролактина , за който писах преди нкяолко поста-близо 1000 единици..сега пия достинекс 1/2 таблетка за 6 седмици- това ми изписа ендо..ТСХ ми е в норма, но съм след операция на ендометреоза и приемам и примолут и сорбитуфер и Б12/заради стойности в долните граници/

# 443
Здравейте, на 31г. съм и около година се опитвам да забременея. За предстояща консултация с репродуктивен, пуснах нужните изследвания за щитовидна и полови -  моля за мнение.
В сравнение с изследвания от м. февруари, LH е по-висок, това притеснително ли е (в друга лаборатория са правени)? И двата теста са правени на 3-ти ден от МЦ.

изследвания от този месец:
Скрит текст:
изследвания от м. февруари:
Скрит текст:

# 444
  • София
Аз съм с ваксина Пфайзер -втора доза мес май- може ли от това да ми е висок пролактина , за който писах преди нкяолко поста-близо 1000 единици..сега пия достинекс 1/2 таблетка за 6 седмици- това ми изписа ендо..ТСХ ми е в норма, но съм след операция на ендометреоза и приемам и примолут и сорбитуфер и Б12/заради стойности в долните граници/
Има вероятност, но не е задължително .
От операцията - като вид стрес за тялото - Пролактинът също може да скочи.
Това са само предположения - по-добре се консултирай с лекаря си.

# 445
Здравейте, момичета.

Включвам се с бърз въпрос, извинявам се, ако е обсъждано по-рано във форума.

На 5 ден от месечния цикъл могат ли да се изледват полови (Пролактин, Естрадиол, LH и FSH) и щитовидни (FT4 и TSH) хормони? Преди година си бях правила и ми бяха казали между 3 и 5 ден от МЦ.

Другото ми питане е, ако съм имала 2 дни зацапване преди да ми дойде, това брои ли се за цикъл? Или се брои, от деня, в който е имало същинско кървене?

Благодаря предварително.

# 446
  • София
Здравейте, на 31г. съм и около година се опитвам да забременея. За предстояща консултация с репродуктивен,
Скрит текст:
пуснах нужните изследвания за щитовидна и полови -  моля за мнение.
В сравнение с изследвания от м. февруари, LH е по-висок, това притеснително ли е (в друга лаборатория са правени)? И двата теста са правени на 3-ти ден от МЦ.

изследвания от този месец:
Скрит текст:
изследвания от м. февруари:
Скрит текст:
Здравей!
м. февруари: ФСХ е бил много висок - или е имало киста, ЗФ... или показва проблем с ЯР ... трябва да провериш АМХ и Инхибин В - на 3 ден от МЦ.
новите изследвания:
ЛХ е висок и показва ПКЯ ( проявена или не проявена - това се вижда на УЗ) ... и тя може да е причина за намаляване на ЯР - ако там има проблем.
ТСХ е добре, но Т4 е нисък и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ.
Пролактинът е висок ... трябва да е 200-250
В12 е нисък - трябва да е на горна граница

Здравейте, момичета.
Скрит текст:
Включвам се с бърз въпрос, извинявам се, ако е обсъждано по-рано във форума.

На 5 ден от месечния цикъл могат ли да се изледват полови (Пролактин, Естрадиол, LH и FSH) и щитовидни (FT4 и TSH) хормони? Преди година си бях правила и ми бяха казали между 3 и 5 ден от МЦ.

Другото ми питане е, ако съм имала 2 дни зацапване преди да ми дойде, това брои ли се за цикъл? Или се брои, от деня, в който е имало същинско кървене?

Благодаря предварително.
Здравей!
ЛХ, ФСХ и Е2 - на 3 ден от МЦ
Пролактин, ТСХ, Т3 и Т4 ( тълкуват се заедно)  - на чист ден
Брои се от деня на същинското кървене.

# 447
  • USA
Как се тълкуват хормоните когато не са на чист ден, т.е живея в САЩ и тук това не го зачитат т.е не практикуват хормон на чист ден.....пуснати са ми на 1 ден от МЦ. Питах доктора каза, че нямало значение ...и не е първия , който го прави....за инсулина дори не искаха гладна, жадна...в потрес съм леко...

Hemoglobin A1c -5.0 Hgb     реферетни проблем над 5.9
Insulin -5.9 ulU/ml      проблем над 19.6
T3, Free-  3.3 pg/ml   референтни
TSH -0.78 mlU/L     рефереттни 0.26-2.91
T4, free -1.3 ng/dl      реферетни 0.8-1.8

# 448
Какво бихте изследвали при нисък феритин (в норма, но нисък) на фона на нормални желязо и хемоглобин?

# 449
Здравейте,
Моля за малко помощ в разчитането на изследванията. Пускани са на 3 ти ден от МЦ. На 26г.

FT4 - 15.00 pmol/L                   /  12.00 - 22.00
TSH - 1.92 mkIU/ml                  / 0.27 - 4.20
LH - 6.38 mUI / ml                    / 1.9 - 12.6
FSH - 7.26 mUI / ml                 /  2.5 - 12.5
Estradiol - 141.00 pmol/L      / 46 - 607
Testosteron - 1.47 nmol/L     / 0.29 - 1.67

Попринцип ги пуснах профилактично, тъй като получих доста обилно акне и ме съмняваше да не би да е нещо в хормоните и се осъмних за ПКЯ. Нямам нарушение в мц, нито килограми или каквото и да е друго.

Общи условия

Активация на акаунт