Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 93 245
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 1 095
  • В офиса
От статистиката на Дидева - 175 тази година и 242 миналата

# 1 096
  • София
Тезата за отвратителната среда в най-високобаловите училища ще се превърне в истина тогава, когато се окаже, че има постоянен наплив на деца с най-високи резултати към най-нискобаловите училища; сиреч някъде по трасето ще се е доказало колко съвършено изтънчена е средата в Бузема примерно.
А междувременно човешката общност продължава да се движи на принципа на пчелите и кошерите, където грешки в общите постановки за най-доброто в сравнение с останалото са все пак рядкост.

# 1 097
А?! Къде ми изчезна поста, в който отговарях на "обективния" поглед на Студио Х? И защо?! Flushed

Да повторя пак, че не разбрах какъв е "обективният" поглед. Че средата в топ училищата е лоша и не е за пожелаване? Че "95%" от децата в тях ходят на допълнителни уроци? Защото това не са обективни наблюдения, а ... как да ги нарека... Небивалици.
Да странно, че и моят пост изчезна.  Поста не е,  че топ училищата са лоши прочети по внимателно и ще разбереш, можеби съм преувеличила за 95% но със сигурност са над полвината. В 1 НЕГ 11 клас от 25 човека вк класа  ходят на уроци 16. Това ако не са факти здраве му кажи....

# 1 098
  • София
Синът ми има съученик от Пловдив, който така за "спорта" кандидатства в СМГ и НПМГ. Отделно и в МГ Пловдив. На първо класиране го приемат в НПМГ и в МГ Пловдив и настава драма. Детето за няколко дни е премислило и държи да учи в НПМГ. Родителите нямат сърце да го спрат. В края на първи срок на 8 клас, цялото семейство вече беше в София, барабар с малките му сестрички. 😂
Та така, животът е непредвидим. Нищо на никого не се полага по право!

# 1 099
  • София
Ако трябва да сме откровени, и аз знам за доста деца от НЕГ, 73 и Испанската, които си ходят на уроци по езика от 9. клас… Ама не съм чувала СМГ- ейци да ходят по мат

Слънчева, става въпрос за общия случай и възможности. Предполагам, добре си ме разбрала. И да, факт, че миналата година доста деца се преселиха в София, но не “за спорта”, а в търсене на “по-добро-то”… Отделно, че НПМГ, няма аналог

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 22:23 от molive

# 1 100
  • София
Ако трябва да сме откровени, и аз знам за доста деца от НЕГ, 73 и Испанската, които си ходят на уроци по езика от 9. клас… Ама не съм чувала СМГ- ейци да ходят по мат
Колко са доста? Примерно така.

А?! Къде ми изчезна поста, в който отговарях на "обективния" поглед на Студио Х? И защо?! Flushed

Да повторя пак, че не разбрах какъв е "обективният" поглед. Че средата в топ училищата е лоша и не е за пожелаване? Че "95%" от децата в тях ходят на допълнителни уроци? Защото това не са обективни наблюдения, а ... как да ги нарека... Небивалици.
Да странно, че и моят пост изчезна.  Поста не е,  че топ училищата са лоши прочети по внимателно и ще разбереш, можеби съм преувеличила за 95% но със сигурност са над полвината. В 1 НЕГ 11 клас от 25 човека вк класа  ходят на уроци 16. Това ако не са факти здраве му кажи....
Е, как ги преброи? Всички са ти се отчели по домова книга? Joy За кандидатстудентски изипити ли ходят или за да си доучват недоученото в училище? Защото има известна разлика.

# 1 101
  • София
Аз пък знам за деца от СМГ, ходили на уроци по математика. Имаше няколко в седмокласната школа на дъщеря ми м.г. Не, те нямаха абсолютно никакъв проблем с решаването на задачи. Били са записани, за да усъвършенстват подробното разписване на задачи с цел гарантиране на максимален резултат на НВО.
Много е важно как се тълкуват фактите. Ходенето на уроци не води до еднозначен извод, че училищата са лоши. Би могло да означава и че децата са по-амбициозни, особено в контекста на доказано добри гимназии.
Въобще е хубаво човек да може да анализира факти, без да се заблуждава, че изводите са в негова полза. А и всъщност високата интелигентност означава не да искаш най-доброто, което съществува, а да избереш най-добрата от разполагаемите възможности.

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 22:32 от Red

# 1 102
Колко са доста? Примерно така.

Е, как ги преброи? Всички са ти се отчели по домова книга? Joy За кандидатстудентски изипити ли ходят или за да си доучват недоученото в училище? Защото има известна разлика.

Наистина си забавна по домова книга:) Правиш ли се или.... нали децата си споделят и знаят.. Какво означава кандидатстудентски или доучават след като ходят по немски, а учат в немска еикова гимназия всеки може данаправи извод. И поста ми беше, че независимо, че са в немска децата ходят да се доподготвят. Не всички, но болшинството... и това е факт.

# 1 103
Синът ми има съученик от Пловдив, който така за "спорта" кандидатства в СМГ и НПМГ. В края на първи срок на 8 клас, цялото семейство вече беше в София, барабар с малките му сестрички. 😂
Та така, животът е непредвидим. Нищо на никого не се полага по право!
Животът наистина е непредвидим. Аз пък знам обратния случай: семейство иска конкретна специалност на живот и смърт.  Балът не стига за София, но стига за Пловдив. Така че детето се преселва с майка си в Пловдив, а бащата остава с другото в София. Майката си намира работа в Пловдив, наемат квартира и семейството се събира само през уикендите и по празници.
Кой както си реши, това да си прави.

# 1 104
Именно защото синът ми "има бал" за НПМГ, а майка му няма как да храни трима души на квартира в София, никога не бих му позволила да се пробва там. Няколко пъти ми спомена, че иска- то едва ли остана човек в училището му, който да не разбра, че обичал химия и физика... Кротко разсъждаваме над наличните провинциални училища в нашия град, всеки в отделна стая, и изчаквам да се избистрят някакви по-окончателни желания в главата му... Местни....

# 1 105
  • Beyond the Frontiers
Именно защото синът ми "има бал" за НПМГ, а майка му няма как да храни трима души на квартира в София, никога не бих му позволила да се пробва там. Няколко пъти ми спомена, че иска- то едва ли остана човек в училището му, който да не разбра, че обичал химия и физика... Кротко разсъждаваме над наличните провинциални училища в нашия град, всеки в отделна стая, и изчаквам да се избистрят някакви по-окончателни желания в главата му... Местни....
И няма нищо лошо в това. Всъщност може да се окаже и много добре в бъдеще. Ако детето иска развитие, ако вие го подкрепяте - има варианти.
Влизането в топ гимназия не гарантира топ реализация.
Аз съм казала едно на кандидат гимназиста, ако не влезне в това което му е първо желание, но иска да се развива в тази насока - минаваме на частно платено, допълнително образование.

# 1 106
  • Варна
Наистина си забавна по домова книга:) Правиш ли се или.... нали децата си споделят и знаят.. Какво означава кандидатстудентски или доучават след като ходят по немски, а учат в немска еикова гимназия всеки може данаправи извод. И поста ми беше, че независимо, че са в немска децата ходят да се доподготвят. Не всички, но болшинството... и това е факт.
Естествено.. А щом ти го твърдиш, това вече е неопровержим факт. Wink

# 1 107
  • София
StudioX, ako наистина имате дете в НЕГ, нямаше да напишете горното.
Скрит текст:
С 3 собствени деца, минали през гимназията, че и завършили целия й курс на обучение, не мога да  си позволя да  слагам % като Вас... Вие наистина водите нещо като домова книга, ами споделете я..По езика се ходи на уроци, написах го и назад, по не една единствена причина обаче, за каквото Вие намеквате..
1. Запълване на празнини  - упоменатата от Вас. Но и тук има нюанси. Може учителят да е зле, да, ама може и детето да е спало и да се е събудило от зимен сън, когато ямата вече е голяма. Чия е вината?
2. Мега амбициозни родители, пращащи децата си на уроци не от 9-ти, а още от 1 срок на 8 клас, макар че  последните са се паднали при доказани учители като Старирадева, Бонова, Кендерова и сие..
3. Запознаване с формата ДаФ - лайстунг учат по немска система и съответно нямат особено, да не кажем никакво,  понятие как изглежда изпитът. Записват се на курсове/уроци (краткотрайни) , за да оттренират формата в случай, че ще кандидатстват с бг дипломата. Подобна причина имат и деца от ДСД - те държат изпита ДСД  в 12 клас и резултатите идват чак март. За да " си вържат гащите"  доста ученици държат ДаФ още в 11 клас,  с цел да избегнат някоя негативна изненада с елемент с В2 в 12-ти. Но много често това са деца със стабилно ниво по езика,  с класирания на олимпиадите, с участие в проекти в Германия  и т.н.. Извинете ме, ама дъщеря ми на СК имаше 24 от 24, на друг от елементите също...Е, при същите учители (БГ и германка)по немски имаше деца, недокарали точки за В2 даже. И въобще девойката ми  не знаеше за повече от трима-четирима, ходещи на уроци.
Това за немския..
Да подхванем БЕЛ - там има  доста деца, ходещи на курс за ДЗИ. Едни, защото  господин Бечев примерно  не е шестица от тотото, да. Но  випуските, които са при г-жа Христемова, и без курсове биха се справяли като  за челото, където са позиционирани от години..И едва ли само заради уроци, понеже и от други училища ходят, нали? Wink Просто, каквото и да си говорим, редом с АК и СМГ, най-много деца отиват в чужбина именно от  НЕГ. Е, да , ама  колежаните не отиват в Германия, от семегейците има такива, но не са толкова, колкото отиващите в англоезични  държави..Само в университета на дъщеря ми, един от многото с медицински специалности, има поне десетина, ако не и повече  (ако не се лъжа са 13) деца от НЕГ, следващи медицина, стоматология или фармация.. На тях им трябват максимални дипломи и с курс по БЕЛ се стараят да си ги гарантират..Сега прибавете още 20-ина медицински факултата в страната, сложете инженерните/другите технически специалности във водещи унита като  ТУ Мюнхен, РВТХ Аахен, Карслсруе и сие, за където хората пък  си помагат  със странична математика  на уроци, понеже до  този завършил випуск  в гимназията дори профилите в ЕГ не учеха диференциали, интеграли и сие от висша математика, които в среден курс в Германия се учат...
Та , да има ходещи на уроци и курсове, но причините са толкова разнообразни, че е  направо кощунствено да обобщавате така в %, сякаш 95 % имат нужда от помощ за неща от задължителната подготовка, неусвоени в училище..

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 23:04 от пенсионирана русалка

# 1 108
Гледам тая тема, спомням си и темата от 2018, моят сефте сблъсък с НВО и се чудя…. Как и кога станахме такива мерители на… точки… Rolling Eyes

# 1 109
  • София
Не знам какви и от кога са й наблюденията на обективната дама, ама моето наблюдение е, че на уроци ходят тия, които гонят много висок, близко до максималния резултат било за диплома, било за матура, било за кандидатстване във ВУЗ. И това е не, защото от училище не им дават достатъчно, а защото в тези училища конкуренцията хич не е лека. Нали знаете, когато летвата за шестица е висока, а някой по някаква причина не се чувства сигурен или не иска да рискува, се презастрахова.

Общи условия

Активация на акаунт