Юнчета 2021 - тема 1

• 28 534
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
Нашата педи държеше да изчакаме възможно най-много, но да не се бавим и прекалено и започнахме на 6м със захранването. Засега караме само на зеленчуци. Каза от 1.12 да даваме и 1/4 жълтък. Засега много им хареса моркова и смесвам с него почти всичко. Пробваха вече тиква, броколи, картоф и пащърнак. Хапват с удоволствие и даже им се оправи перисталтиката, че само на АМ си бяха запечени до някаква степен.

Всичките ваксини са им сложени. Качили са 550гр предишния месец.

Последна редакция: сб, 27 ное 2021, 09:59 от Jessito 🍀🍀

# 451
  • България, Русе
Днес със свито сърце отидох на консултацията. Като знам предните 2 пъти какъв ужас беше. Мина доста добре, даже 2 ваксини сложихме и рева умерено. Обаче не я събличах, бях облякла пижама с цип и само разкопчах да я преслуша, теглихме я с дрехите. Носих една дрешка и памперс да ги изтеглим, за да извадим от теглото. Така мина поносимо, остана само една ваксина и засега приключваме. Тя има белег от Бцж и манту няма да правим. На 5м е 8400кг, 70 см. Почваме да се храним с твърда храна след месец. Става все по-активна и буйна, нямам търпение да почне да сяда. Чудя се до кога да кърмя, дали със захранването постепенно да я мина на мляко или пък да чакам 10м - 12м 🤨 Поздрави на всички, бъдете здрави.
Защо да сменяш кърмата с мляко, сега със захранването, постепенно ще ти отпаднат кърменията. С баткото в 11тия месец имахме само вечерно за приспиване и го спрях от раз. Всички други хранения бяха заместени и не сме имали проблеми. Не съм  давала нито кисело, нито изкуствено мляко. През нощта само водичка и биба ако се събуди ( но той спеше цяла нощ като пън Simple Smile ). Сега с малкия пак така мисля да направя, но разликата е че малкия не иска биба и се буди нощно време като по часовник.
На 5+ сме 7кг, 68см, последния месец 500гр само, което е добре. Имунизациите ги минаваме много леко, боц проплаква за 30сек. докато го вдигна и после се хили на сестрата Simple Smile Изумена съм от това дете, батко у ревеше, чак се съдираше. Захранвам със зеленчукови пюрета, не съм заменила все още. Акото никакво го няма, и много пръцка миризливо, но днес съм решила в тиквата да сложа и малко круша пък да видим.
Момичета.. моето бебче напоследък заспива много трудно...започва да плаче..една истерия настава, не е да не му е дошло времето за сън, но както си се приспивахме лесно преди в кошарата с милване и шъткане, изведнъж постоянно го приспивам на ръце и то много трудно.. Някакъв съвет?Flushed
Това само вечер ли го прави? Преди сън вечер гледам да го държа буден от 18ч до 21-22ч задължително, не заспива вече на гърда, но си поиграва малко или го слагам между нас и го гушкам, като заспи го местя в неговото легло. Да уточня, някои майки тук писаха, че бебенцата им заспиват в 19ч, но аз немога да си го позволя, защото съм сигурна че в 1ч. ще е буден след това и в 3-4ч пак. Гледам режима му вечер да е съобразен с моя и сега се буди в 3-4ч после в 6-7ч ставаме всички. През деня не ме бърка кога и по колко ще спи, никога не го приспивам. Оставям го в негото легло с играчки, на килимчето с активната гимнастика, или в коша за кола пак с играчки, докато готвя и когато реши си заспива. Гледам да има различни играчки навсякъде, дрънкащи, плюшени, меки за гризкане. Направо го затрупвам Grinning

# 452
  • Германия
Май само аз не съм захранила още 🙈 макар да не наддава много, не бързам със захранването. Тя другата седмица става на 6 месеца и тогава ще започна. Извадих иначе стола, измих го, купих панички и лъжички, но все не стигам до захранване. Миналата седмица малкият батко имаше РД, после аз се ваксинирах, все нещо на преден план. Тук след 2-3 вида зеленчук препоръчват въвеждане на месо, ще видим точно как. Мисля да започна с тиквичка, морков или тиква. Картоф не обичат бебета като първа храна.

Тя е добре, игрива, винаги усмихната, спокойна. Върти се като пумпал, още не сяда, но правим опити по малко. Биберон не взима, аз съм биберона 😄 Вода още не съм и давала. С нейните ваксини също приключихме, остана новата за Менингит, но тя е по желание, чакам одобрение от касата и още се чудя.
Има 2 зъбчета отдолу, като зайче е, отгоре също са много набъбнали.

Поздрави на всички, днес тук чакаме снега ❄

Последна редакция: сб, 27 ное 2021, 11:30 от foley

# 453
За кърменето се колебая, защото на мен не се отразява ок. И с първото и с второто дете, кърмейки буквално се топя. Първият пък беше поносимо, защото имах малко килограми и от бременността. Но сега нямах нищо и вече съм - 8кг, което за мен е много, аз съм слаб човек. Просто не се чувствам добре, нямам енергия, ще видим със захранването дали ще намали суканията. Ако намалеят, ще продължим, иначе вероятно ще отбия. Аз съм и с анемия и малко по-сложно е да наваксам тегло и да се чувствам нормално в ежедневието си. Сега не мога да приемам и някои медикаменти, които си ползвам по принцип. Та така.

# 454
И аз съм с лека анемия, макар че вече почвам да се чудя дали ми няма и нещо друго. Косата ми пада адски много, направо се чудя как не изглеждам оплешивяла. И толкова уморена съм всеки ден, извинявайте че се жалвам. Нещо ми има явно... или поне така се чувствам.
Има ли някой друг с косопад или съм само аз?

# 455
И моята коса не спира да пада страшно много вече сигурно от 2-3 месеца. Не знам как още имам коса, започна се точно 3 месеца след раждането и знам, че е нормално. 9 месеца не ми падна косъм от главата и сега косата трябва да се обнови. Надявам се скоро да спре, че си обичам косичката Grinning Хубавото е, че виждам как ми расте новата, стърчи навсякъде:grinning: та имам надежда!

# 456
Foley, и аз още не съм захранила, Макс става на 6 мес. в средата на декември и тогава ще почна. Не бързам за замествам, много си ми е добре и мързеливо с кърменето 🤣 И нощем си хапва. Иначе е доста активен, върти се по корем и обратно по гръб, мъчи се да се влачи по корем като гъсеница 😂 Другата седмица ни предстоят 3 ваксини, които се слагат на 4 мес., че ги забавихме, обаче като ходих да го мерят само с влизането в кабинета изпадна в див потрес дори без да го боцкат. Явно е запомнил 😓 сърцето ми се къса направо, а и трудно ги понася, с температура и много плач...
Иначе от 2850 гр. и 50 см.на 5++ мес. е 6800 кг. и 66 см.

# 457
На мен кърменето ми се отразява много добре. Аз съм с желязодефицитна анемия и Хашимото и по принцип винаги съм уморена и отпаднала, не мога да издържам много физическо натоварване. Обаче откакто родих съм нов човек, инстинкт ли е незнам какво е, но изобщо не усещам умора, мъкна го на ръце по цял ден както е 8 кила и съм пружина.
Нашата последна ваксина остава за преди празниците. Днес на мода беше кикотене, явно откри че много му се радваме като се кикоти и не спря цяла вечер да се смее... душици малки.

# 458
  • София
Аз също не съм захранила и не бързам. Мързелива майка съм. Макар че малката има огромен интерес към нашата храна, посяга, мляска, дърпа. Даже преди седмица и нещо ми открадна парче от питката, докато отивах към деугата стая и я пробва. Дадох и малко банан, и малко праз за проба. Замислям се за ЗВБ и затова експериментирам. Но може и на пюрета да е, че имам огромен страх от задавяне.
Зъбче й излезе точно щом стана на 5 месеца, сега излиза второто и става да яде по 2/3 пъти нощем, а до предния месец спеше по цяла нощ Simple Smile През деня спи по 35/50мин. и винаги в мен! Оставя ли я някъде се буди. Ако случайно спи повече, често отваря очи да провери в мен ли е, понякога ме държи за блузата докато спи 🤣 въобще, като слепени сме. И като стане иска да сме заедно, Та е мамина глезла в момента.
Още рядко се обръща от корем по гръб, надявам се да започне по активно.
Каката все така не слуша и си прави, каквото иска, непрекъснато се караме и обяснявам кое защо може или не. Знае наизуст вече речите ни, но пак си знае нейното….голямо зло е🤣Миналат седмица издивях и реших да ходя на село с двете, че нашите бяха там, няма да ви разказвам в какво приключение се хвърлих през тези 3 часа. Малката не обича да пътува особено и си порева стабилно….каката също, че иска да спи, а не може. Идваше ми да изрина магистралата 🤐
Последните ваксини сложихме преди две седмици, бебка още има СИНКА на крачето, което държеше лекарката, др си го държах аз. Бях бясна какво й причини тази, добре че скоро няма деуги!
Мм излиза отпуск две седмици и пак ще обиколим селата, после трябва да пуснем кръв/урина и ни даде направление за ехограф на коремчето. Имаше ли други задължителни прегледи на 6 месец? Очен или ортопед пак?
Поздрави на всички калпазани 😍

ПС Има ли някоя от вас, която кърми и си е сложила ваксина за ковид? Или има и теомбофилия? Сериозно го обмислям, но още чета проучвания и събирам мнение

# 459
За шестия месец прегледите са ортопед, нефролог (за ехография на бъбреци), гастроентеролог (за ехография на коремни органи).
Тромбофилията и кърменето НЕ са противопоказания за ваксинация, така че може да действате спокойно. Имам няколко приятелки, които се ваксинираха бременни и кърмещи - нямаше никакъв проблем при тях или бебчетата.

# 460
  • Германия
Vikim23, аз ✌ Всъщност има няколко мамчета, аз още през септември бях питала във фейсбук групата.
Миналата седмица сложих 1 доза. Много го мислих, много се интересувах, много четох в немски, турски, бг, американски сайтове и форуми. Мислех да изчакам да я захраня, но кога ще стане, още не съм започнала. Да спирам с кърменето абсолютно не мисля, доста се лутах и аз, но рано или късно ще се наложеше. Мен много ме е страх от тази зима. Лекарите също ми препоръчаха, а тук при нас( Германия) нещата са доста сериозни и има много болни, но ходят на училище, макар с по 3-4 болни в клас, а аз имам 2 ученика , спортуват, ходят на тренировки, почти няма някой неваксиниран около нас и се чува, че искат да въвеждат задължителна ваксинация...не можем да пътуваме в градски транспорт, да влизаме в магазини, даже при прием в болница, ако се наложи...та взех това решение. Не че не си притеснявам, но то гаранция няма в нищо вече, не знаем и какво има в детските ваксини( така се успокоявам)и се надявам  всичко да е наред.
Аз и тя нямахме никакви  странични реакции, нищо необичайно, кърмих нормално.

# 461
Коя ваксина сложи? Thinking

Vikim23, аз ✌ Всъщност има няколко мамчета, аз още през септември бях питала във фейсбук групата.
Миналата седмица сложих 1 доза. Много го мислих, много се интересувах, много четох в немски, турски, бг, американски сайтове и форуми. Мислех да изчакам да я захраня, но кога ще стане, още не съм започнала. Да спирам с кърменето абсолютно не мисля, доста се лутах и аз, но рано или късно ще се наложеше. Мен много ме е страх от тази зима. Лекарите също ми препоръчаха, а тук при нас( Германия) нещата са доста сериозни и има много болни, но ходят на училище, макар с по 3-4 болни в клас, а аз имам 2 ученика , спортуват, ходят на тренировки, почти няма някой неваксиниран около нас и се чува, че искат да въвеждат задължителна ваксинация...не можем да пътуваме в градски транспорт, да влизаме в магазини, даже при прием в болница, ако се наложи...та взех това решение. Не че не си притеснявам, но то гаранция няма в нищо вече, не знаем и какво има в детските ваксини( така се успокоявам)и се надявам  всичко да е наред.
Аз и тя нямахме никакви  странични реакции, нищо необичайно, кърмих нормално.

# 462
  • Германия
Biontec

# 463
Аз също се ваксинирах миналият месец. Кърмя и съм с тромбофилия.  Сложих Файзер и само ми се схвана около мястото където я сложиха. На втората доза освен това ми се стопи енергията за един следобед. Бебките не са показали да имат проблеми.

# 464
  • Германия
Браво Jessito🍀🍀, и ти беше в чуденка като мен и заради АБКМ. При нас отшумява, на моменти мъничко има слуз, но вече си позволявам млечни продукти.

Общи условия

Активация на акаунт