На море в Гърция 2021 - V

• 53 778
  • 776
  •   1
Отговори
# 300
Така че за влизането в Гърция ви трябват тестовете, там се гледа, а за връщането има голяма вероятност никой да не погледне и да си минете спокойно.
Има вероятност, но не и 100% гаранция. Зависи на каква смяна ще попаднат. Така, че винаги парите за тестове трябва да се предвидят към бюджета.

# 301
  • Пазарджик
Здравейте, запазихме си почивка в Керамоти. Искаме да отидем за 1 ден на Тасос, но без колата само с ферибота. Някой пътувал ли е така и да сподели как е с транспорта на острова. Ще бъдем с дете на 4,5 год. и мислим вариант как да изкараме цял ден на Тасос и да се върнем вечерта. Ще се радвам за съвети.

# 302
А да препоръчате бюджетни места (до 100Еу за семейство с две деца) за настаняване в района на Кавала, близо до плаж?
В Кавала мога да препоръчам това - на плажа Каламица, нови и чисти апартаменти. На личен контакт дават по-ниска цена. https://www.booking.com/hotel/gr/apartments-anna-deluxe.bg.html

В района има супермаркет и заведения, но до центъра се ходи с кола или такси (5 евро е). Около този плаж се предлагат и доста други апартаменти, разгледайте за варианти. Това е в посоката на Тоска и Палио, там може да се ходи на плаж, ако този (той е пясъчен, но си е тип градски - по-мърляв и пълен с хора) не ви удовлетворява.

Също Неа Карвали е добро място за бюджетно настаняване до плаж в района.

На въпроса на Пипилота за Керамоти и Тасос - ето разписанието на автобусите. https://www.go-thassos.gr/thassos-bus-schedules-prices
Тези са за текущата седмица, пика на сезона. Към септември ще се разреждат. Най-реалистично ми изглежда да акостирате по-раничко, хващате автобуса за Скала Потамия, там на плаж - има и заведения за обяд, следобед се връщате и разглеждате града, преди да се върнете с ферибота. Всеки друг вариант би бил несигурен и припрян, особено с малко дете.

# 303
  • София
Параход, това за костенурките беше шега, макар че наистина ядат този вид медузи.
Говори се и за някаква цикличност в разпространението на медузите - на 10-12 години се забелязва масов "цъфтеж", който продължава 2-3 години. Явно и следващото лято ще ни мъчат. За съжаление и другите фактори, които си посочила, влияят много и явно този път са още повече. Ти помниш ли преди десетина години да е имало пак нашествие?

# 304
Ти помниш ли преди десетина години да е имало пак нашествие?
Всъщност не, само през 2018-а и 2019-а сме засичали нашествие на медузи в Гърция и то на определени места (реално където почивахме, нямаше). Мен ме е страх от такива гадини и със сигурност щях да забележа, ако бе имало предишни лета.

Преди десетина години имаше една голяма шарена медуза на плажовете около Никити, дето беше много популярна в темата! Позираше на различни места - от Калогрия до Кастри. Може да не е била само една, но със сигурност никой от нас не е виждал по повече от една at a time.

# 305
  • София
2018 г. пострада сина ми от медуза, около Рафина. Каква беше, един Господ знае, но на две места си останаха следи от опарванията, като бели черти зад коляното.
Така че, периодите от 2-3 години май не важат.
Всъщност, миналата седмица имаше филм по NG за пандемично разпространение на медузи навсякъде. И там го обясняваха със затоплянето на водата.

# 306
Вече изпитваме по всякакви начини на гърба си климатичните промени, за съжаление.

Освен да кажа къде в Гърция е ледена водата да ходите там, не знам какво е спасението Stuck Out Tongue

# 307
  • СОФИЯ
В събота летя за  Закинтос,  не съм посещавала този остров. За плажове Циливи и Лаганас трябват ли аква обувки? Виждам че са пясъчни, но все пак морски таралежи и пр.

# 308
Няма морски таралежи на нито един от двата.

# 309
  • СОФИЯ
Благодаря. А струва ли си еднодневна разходка с ферибота до Кефалония, Сами? Там също не съм ходила. Лодките в пещерата Меганси на снимките ми изглеждат нестабилни и претоварени с хора, така ли е?

# 310
  • София
Когато ние бяхме в пещерата, лодките не са били претоварени. Стабилни са - толкова, колкото е стабилна всяка подобна лодка. Не съм се притеснявала докато бях в нашата.

Копирам  въпроса си от темата за Wizz, защото трябва да реша дали да да резервирам (и платя) часове в лаборатория на Санторини. Да не вземат да им свършат часовете...... Flushed

Моля да споделите личен опит от полетите ви с Уиз към София.
Имаме билети София-Санторини и Санторини-София за края на август. Петима сме. Трима са ваксинирани, двама - не са.

Драмата ми е с обратния полет.
Ако нещо не се случи - до 31.08. действа настоящата заповед на министъра на здравеопазването, при която Гърция е в оранжевата зона и условията за влизане в България на български граждани са тези:

Скрит текст:
4.2. Оранжева зона – допускат се на територията на страната само при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

4.2.2. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят документ по т. 4.2 се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.
4.2.3. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина на лицата по т. 4.2.2, при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 или от бърз антигенен тест от посочените в Приложение № 2. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване.

Ако трябваше да минаваме сухопътната граница между България и Гърция нямаше да имам въпроси. Минаваме, карантинират неваксинираните (евентуално), правят тест, пращат го в РЗИ - отменят карантината.
Обаче се притеснявам, че без тест Уиз може да откаже да качи неваксинираните на самолета - нищо, че ако не го представят на границата българските власти ще ги допуснат да влязат в страната и ще ги карантинират.

Уиз си промотират полетите до и от Гърция на ФБ страницата и им зададох въпрос: "Здравейте! Искам да купя билети от Санторини за София. Wizz има ли изискване за представяне на документ за ваксинация, преболедуване, отрицателен PCR или антигенен тест като условие за качване в самолета? Двамата пътници са български граждани. Единият пътник има ваксина, а другият - не. 24 часа след кацането в България неваксинираният ще направи тест, за да не бъде карантиниран - това е ясно. Въпросът ми е - трябва ли да представи отрицателен тест, за да се качи в самолета? Предварително благодаря за отговора и отделеното време."
Любезният им отговор е този: "Hello there. We, as a company, don't ask for any test to board our planes - just wearing a mask on board is enough. Only if the country you're going to requires it, will we ask. In your case, you've checked so follow the rules of the Greek authorities. We follow them too. We can't wait to see you on board! Have a great rest of your day. "
Не съм сигурна, че са разбрали въпроса ми - гръцките власти нищо няма да ни искат, за да напуснем страната.

След като в темата за WIZZ  прочетох за проблем с бординга в Прага, се чудя - нашите неваксинирани да правят ли тест в Гърция или не, за да го представим на летището преди полета.

# 311
  • София
Онзи ден бяхме на летището в Родос за обратен полет към София. Представихме само моя сертификат за ваксина. Момичето от Уиз нищо не каза.
На летището в Сф, те посрещат двама от РЗИ, питат с какво влизаш в Бг, тези с всксините ни пускат за багаж, другите за тест ги отделят и записват.
Имате си грижа след това да си направите тест и да го изпратите на мейла на рзи за освобождаване от карантина.

# 312
Ще съм благодарна, ако скоро някой се е прибирал от Ханя с wizz да сподели дали търсят сертификат/тест/ваксина при бординг на полета за София. Също така, доколкото четох, там не приемат мобилни бордни карти, това означава да се наредим на чекина, нали така? Не ми се търси принтер в Ханя Simple Smile
Благодаря предварително Simple Smile

# 313

Да не повярваш, вали дъжд в ГР

# 314
Хубава новина, дано да вали и над "огнищата".

Общи условия

Активация на акаунт