Осмокласници 2021/2022 - Все още ваканционна!

• 34 843
  • 752
  •   1
Отговори
# 255
  • София

Ние колко глоби събрахме от по 5000 лв.?!

А защо си мислиш, че и на Запад от нас много са събрали..
Скрит текст:
Все се спряга тук Германия като пример. Да, по-добре са от нас като мерки (то у нас такива не се спазват, та сигурно навсякъде е по-добре), ама и там  не е вярно, че веднага при нарушение някой подава сигнал, че глобите се взимат веднага и т.н.. Пресен пример от онзи ден, нашенка влиза в магазин с платнена маска с декоративни бг шевици под носа при положение, че изискванията са за маски от висок клас - FFP2, N95.Касиеркатаа явно я познава по кварталному, казва й с половин уста - оф,  за кой път в рамките на последните няколко дни Ви казвам, че не може с такава маска..Но си я обслужва безпроблемно Wink Нито я извеждат от магазина, нито отказват да я обслужат, нито подават явно сигнал срещу нея за вида на маската и за начина й на  носене, нито някой на опашката се активира... Докато БГ беше още високорискова зона,  преди  полет за Германия се искаше задължително попълване на електронна декларация с инфо къде си пребивавал през последните дни, къде живееш като адрес в Германия , с кой полет пристигаш и т.н... Отдолу с дебели букви пишеше, че непопълването на тази декларация се наказва с глоба до 24 000 евро. Познай колко ги събират тези глоби. Аз лично знам за първокурсник, пропуснал да направи горното,  попълнил си по ганьовски  на хартия със задна дата  СЛЕД кацането декларация, сканирал я и едва три-четири  след пристигането си, вече разбрал за изискването и съответно гонен от страха от соолена глоба,  обяснил, че  имал проблеми с нета у дома, на летището пък, видите ли, не  били отзивчиви и затова действал самосиндикално  на хартия.. И не само, че не са го глобили/наказали, ами  го похвалили за "отговорността"...

И там нещата често са през куп за грош. Преди време дъщеря ми си влезе там с негативен тест, изкара си чинно първите 5 дни от карантината, на шестия си направи платен тест, за да се освободи  по регламент преждевремнно заради работен ангажимент. Прати моментално негативния резултат от новия теста на здравната служба  и  трябваше да получи на мейла официално разрешение за прекратяване на карантината. Е, получи го, ама на 11-тия ден от кацането си , при това след доста разговори по тел..

И ще се повторя, дъщеря ми влиза в  университетската клиника при лежащоболни пациенти само с маска и ръкавици - до момента не са й искали нито да докаже, че е ваксинирана, нито че има антитела, нито да представи негативен тест.  Но пък за влизането в  лунапарка й искат...Странна логика.

Едва сега се променят нещата към доброзорна ваксинация..

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 18:41 от пенсионирана русалка

# 256
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
изследването за глисти в ДГ не е еднократно, прави се след всяко по-дълго отсъствие, незвисимо дали по здравословни или други причини.

да ви откъсна малко от ваксини и мерки.
попаднах на това клипче, първо ми беше смешно, после...

# 257
  • София
изследването за глисти в ДГ не е еднократно, прави се след всяко по-дълго отсъствие, незвисимо дали по здравословни или други причини.
Хубаво де,  в повечето случаи се прави в началото на учебната година, или когато детето отсъства повече от месец. Но не се прави и два пъти в седмицата.
Ако и тестове се правят като изследванията за глисти на такъв период от време, то тогава съм "за".

# 258
  • у дома...
Извинявайте, ама сравнявате глисти с КОВИД? Ако дете има глисти, цялата група ли карантинират?

# 259
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нищо не сравнявам.
изказаха се, че за глисти се изследва веднъж за цялата детска градинка, а не е така.

# 260
  • София
Добри, клипчето е супер, но мен рязко ме прати в учебната година. Аз го ползвам на работа Stuck Out Tongue Winking Eye
.
Ами ние вече си имаме проекто заповед. Във вторник и четвъртък ще се влиза само с ваксина или отрицателен пср тест... Сега се чудя и за студентите ли ще важи??? Имам 40 дни отпуск, дали ако си взимам отпуска във вторник и четвъртък ще мине???

# 261
Ето линк към анкетата: https://nova.bg/polls/view/308/
Аз също не съм съгласна на децата ми да се бърка два пъти в седмицата в носа и гърлото. Ако е еднократно, както беше даден пример с взимането на проба за глисти за ДГ съм ОК. Ще се съглася на тестване ако наред с учениците се тестват и абсолютно целия персонал на училището по същия начин и със същата честота. Също ще към съгласна да им правят тестове, ако ще и всеки ден, но те да не са инвазивни. Щом ще се сравняваме със запада, да им правят същите тестове като в Австрия.
В Австрия тестовете бяха от предната част на носа цялата минала година.
Der "Nasenbohrer-Test" ist für Schulkinder schon Alltag
Der Morgen beginnt an Österreichs Schulen für die Kleinen in der Grundschule genauso wie für die Älteren noch vor Unterrichtsbeginn mit einem Abstrich im vorderen Nasenbereich. Zweimal in der Woche machen die Schulkinder den sogenannten "Nasenbohrer Test".
https://www.br.de/nachrichten/deutschland-welt/oesterreich-erfah … angeboten,SPFj7zT

В Германия също. Дъщерята на приятелка беше 3ти клас. Понеже бяхме заедно на море, разпитах подробно детето дали е боляло. Каза не. Също така ми се видя също толкова умна, колкото беше и преди. Та, явно и мозъкът й не е изтекъл.
Забравих да напиша, че сега понеже всички са пътували през ваканцията, първите две седмици ще ги тестват по три пъти на седмица.

Тити, не са затова такива резултатите. Никой не е говорил за лично заплащане на тестовете.
В интервюто министъра говореше за безплатно редовно тестване. Дано не е прах в очите, но на такова ми прилича. Вчера четох в създалата се фейсбук група. Имаше много коментари за конспирация, за долу маски, долу тестове, долу ваксини.
Някои пишеха, че като се тестват децата, ако излезе положително дете, ще сложат класа или детето им в карантина. Не знам как да го коментирам. На такива хора ще чакаме да имат съзнание да не си пускат детето болно и да се изолират.

Дидиа, пак казвам, че след като знаем какъв е халът на здравната система, няма никаква логика да не искаме да спазваме мерките, но се получава точно това.
За съжаление навсякъде се чака. И мм чака в Токуда сумати и време и накрая само му подадоха рецепта в коридора. Даже не го прегледаха. Много обидно беше, а дори си плати за услугата. И преди Ковид се висеше много навсякъде по спешните центрове, но това важи и за чужбина.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 13:49 от Дъждец

# 262
Аз съм съгласна да тестват детето, ако трябва  и два пъти седмично, но да са присъствено. Може да регламентират за които не искат, да са онлайн. Но си мисля,че за жалост това няма да се случи, а просто пак ще затворят големите ученици у дома, че е най-лесно.

# 263
Но си мисля,че за жалост това няма да се случи, а просто пак ще затворят големите ученици у дома, че е най-лесно.
Ами спрете да мислите, че точно така ще стане. Може пък тази година да не стане.

Скрит текст:

# 264
Дидиа, няма да се съглася за светлината: Идва, с пълна сила и мощност идва, и то благодарение на отговорността в обществото от Андрешковци - днешният прочит, не онзи от наше време.
...................
                   Е,дано и аз я видя,че децата ни подивяха в къщи.Добре,че имаме кучета и ги водят на разходка,защото приятелите от старите у-ща са на няколко спирки от нас,а от новите класове нямаше кога да завържат такива.При това са от всички квартали та трудно се стикова.В жилищата около нас няма деца на тяхна възраст и се радвам,че живеем в една кооперация та поне са четиримата заедно.

# 265
  • София
В  Австрия тестват учениците с т.нар близалки https://nova.bg/news/view/2021/05/09/325881/covid-19-%D0%BF%D0%B … 0%B4%D0%B5%D0%BE/, а от статията се вижда, че има и други по щадящи методи за тестване.
И да против съм на моите деца да им се бърка в носа, не защото ще им изтече мозъка, а защото преди години една "лаборантка" така бръкна в носа на сина ми, че след това дълго време възстановявахме последствията.
Така, че това бъркане два пъти в седмицата, при нас ще стане, само когато целият училищен персонал бъде подложен на това безумие.

# 266
Вече има конкретна формулировка като част от препоръчителните мерки.
-При осигурени безплатни тестове за учениците и при съгласие на родителите на поне 90% от тях директорът на училището организира тестване на децата поне веднъж в седмицата.
-При осигурени безплатни за образователните институции тестове след решение на педагогическия съвет и координиране с РЗИ директорът организира тестване на педагогическите специалисти и непедагогическия персонал.

# 267
Марти, тестовете близалки излязоха съвсем наскоро. Миналата учебна година тестваха децата с назални тестове.
И никой не им е бъркал в носа, защото те сами си правят теста.

Аз нямам против да се правят и такива, но Елисавета Белобрадова беше писала в групата, че тези тестове не били одобрени от ЕС и нашето МЗ.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 17:20 от Дъждец

# 268
  • София
90% съгласие от родителите никога няма да се получи.

Марти, тестовете близалки излязоха съвсем наскоро. Миналата учебна година тестваха децата с назални тестове.
И никой не им е бъркал в носа, защото те сами си правят теста.

Аз нямам против да се правят и такива, но Елисавета Белобрадова беше писала в групата, че тези тестове не били одобрени от ЕС и нашето МЗ.

Което не е причина да не може да се ползват у нас, просто не им стиска и се оправдават с това, че Ек не ги е одобрила. А това са едни лесни и безопасни тестове. Жалко.

# 269
Здравейте,
искам да помоля за съдеиствие-има ли бланка/заявление за да се разреши да бъде видян изпита /матурата .Ако е свободет текс,какво следва да а записано в нея.

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт