На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 35

• 90 647
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
На късмет е и зависи от настроението на митничаря. Впрочем вчера влязохме в Турция през Капитан Андреево, дори не ни провериха за сертификати за ваксина. Хес код обаче на доста места ни искаха.

# 226
След като ми взеха млечните, ходих още 3 пъти и всеки път ми ровиха всичко и изкарвахме всичко и дамските чанти, нямаше кола, която да мине без проверка...Говоря само за Малко Търново /от Бургас съм /

# 227
Стотици пъти съм минавала през Малко Търново, последните 2 пъти дори не погледнаха багажника. Случвало се е на кола пред нас да ровят багажа, но винаги са били пътуващи с куфари.
П.с. рибата не е забранена. Можеш да внесеш колкото искаш общо взето Simple Smile

# 228
  • Стара Загора
Въпрос на късмет е. Турците не ги интересува какво изнасяте.
Забраната за внос е в България.
Почти винаги имаме нещо млечно, досега не са ни правили проблем. Далеч съм от мисълта, че никой не е видял.
Е, сега ако се помъкнат промишлени количества, естествено ще ги вземат.

А за Малко Търново - един път се наложи да минем оттам и няма да повторя.
Излезе един мишок, ама що минавате от тука като сте от Стара Загора? Питах откога минаването на границата е обвързано с местоживеенето?
Свали всичкия багаж. На влизане в Турция. Не че ми накриви шапката..

# 229
  • София
Винаги е на късмет на всяка граница. Последния път като поиска да отворя багажника, митничаря се уплаши 🤣🤣. Но аз биволско спокойствие, свалям всичко, цигари и алкохол нямам, всичко е в границите на разумното. А не е като да не съм прекалила де, но минавам между капките. Надявам се да нямам и проблеми занапред.

# 230
На късмет и актуална обстановка в момента. И през трите граници на  Турция сме излизали и влизали, най-кофти е Лесово, особенно вечер. Тесен път, коли, камиони, трафика от и за Румъния. Проверките еднакви навсякъде, повечето митничари са с опит и за 200 гр масло чудо няма да стане. Решат ли да проверяват основно, всичко се обръща и багаж и кола. Но като на КА купища от свалена турска стока никъде не съм виждала и една десета от това. Прави ми впечатление в последно време любезното държание на нашите граничари и митничари.

Последна редакция: сб, 02 окт 2021, 22:15 от Tony Maria 22

# 231
Има ли някой пътувал днес? Гледах на камерите колони от коли, много ли са чакали? Надявам се следващата събота и мен да ме огрее Simple Smile  Много ни е домъчняло на всички за пазар явно.

# 232
Според мен струпването е заради цената на лирата, не от носталгия по шопинга..

# 233
Лирата си е около 0.20лв от доста време и не вярвам това да е причината. Просто доста хора, както и аз, чакаха да се източат  гастарбайтерите. Но пък и повишените цени тук може също да са причината.
Все още ли са задължителни маските на открито?

Последна редакция: нд, 03 окт 2021, 09:44 от Gergana Ignatova

# 234
Да, но и без маски да сте няма проблем. Никой не ни направи проблем.

# 235
  • Бургас
П.с. рибата не е забранена. Можеш да внесеш колкото искаш общо взето Simple Smile

Ограничението за риба и морски продукти е до 20 кг на човек.
https://customs.bg/wps/portal/agency/home/info-citizens/info-traveling/food
Отворете първия регламент, там е описано подробно какво може и какво не може.

# 236
.

Последна редакция: пн, 04 окт 2021, 08:22 от bobb

# 237
  • Пловдив
Вчера пътувахме до Одрин - за пръв път сами с приятели. Досега съм ходила 2 пъти, но на организирана екскурзия. На отиване минахме Кап.Андреево в 7ч. за около 30-40 минути. Имаше 3-4 коли преди нас.
На връщане обаче в 7ч беше някакъв кошмар - чакахме повече от 2 часа. Работеха 7-8 гишета, но страшно бавно вървеше опашката, да не говорим, че много тарикати се бутаха директно отпред.
Хванахме и смяната в 20ч.
Не съм убедена, че ще се подложа втори път на подобно изживяване Simple Smile Да не говорим, че градът е зле - мръсен, прашен, движението е лудница и е пълно с улични кучета. Толкова много кучета на едно място не бях виждала, а съм пътувала доста.
От Борсата купих ядки, ашуре и сос от нар, от Синия пазар - плодове (невероятни смокини и грозде), зеленчуци, сирене и маслини, от Мигрос - 1кг масло, зехтин, Каймак, Лабне и други продукти.
От Baklava house в Марги взех въпросния локум, който  iv4enceto_91 беше препоръчала, и баклава с мляко. УНИКАЛНИ СА! Баклавата страшно ми хареса, защото не е толкова сладка, а локумът е трепач, както и мини-кадаифчетата Simple Smile Цените обаче са между 130 - 160 лири, но си заслужава.

Мол Ераста не ми хареса, само си загубихме времето. Нищо впечатляващо, нямаше намаления. Да, цените бяха малко по-ниски от България, но пък качеството им е зле и не си купих нищо. Същите евтини като материал дрехи мога да купя и тук в HM, Уайкики и т.н.

Останах много неприятно разочарована от едно заведение до Джамията. Исках да хапнем джигер и през целия път го хвалехме, а ни сервираха малка чинийка с не повече от 4-5 парченца, половината беше пълна с червен лук и един домат. Това за 35 лири. Майка ми ядат всеки път на това място -казва, че порциите са огромни - поне 30 парчета и си го делят двама. Носила ми е и за вкъщи, преди години също съм яла там. Най-вероятно ни излъгаха и повече няма да повторим. Исках да намеря един ресторант в близост до Главната (Hiyazi Usta), но бързахме и не успях да се ориентирам.

Това, което ще ми остане за следващ път, е да открия магазин на ТАС, да намеря магазин (или е сладкарница, не знам) Fistikcioglu и да пробвам ресторант Aydin.

По-надолу ще отговоря на няколко питания от предишните страници:

Относно автомобила, какви документи трябват за преминаване на границата. От юли месец, били отпаднали проверките за Гр.отговорност. Зелената карта и голям талон изисква ли се?
Има ли някой с актуална информация?
На излизане от БГ искаха мисля Зелена карта и малкия талон, а на връщане - само малкия талон. Друго не видях да му искат на шофьора.

Скрит текст:
Аз направих днес HES кодове - елементарно е, наистина отнема не повече от минута-две. Веднага се генерира кода и може да се разпечата. Аз си го свалих и на телефона за всеки случай.
Предварително ли правиш кодовете или след като влезеш в Турция?
И достатъчно ли е само аз да си направя или трябва и мъжа ми и детето-12г. да имат?
Ние си направихме кодовете в петък, а нашите приятели - вчера сутринта като тръгнахме. Проверяваха ги в Марги, в Мигрос и в Мол Ераста.

Здравейте, може ли някой да ми каже, дали на Капитан Андреево, ако закупя сирене и масло няма да ми го вземат? Минавам винаги от Малко Търново и вече изгорях с 3 кг  сирене и 2 масло...
Купих 1кг масло, 1кг кашкавал на конци и 0,500 сирене. Изобщо не знаех, че не може да се пренася. Майка ми ходят по два пъти в годината и винаги носят и не съм разбрала, че е забранено. Даже на прибиране митничарят отвори багажника, разрови, провери ни и сака в купето при нас - пита какво носим, показахме му плодовете, зеленчуците, сиренето -нямахме проблем. Обаче ми направи впечатление, че доста хора ги караха да свалят багажа - не знам, дали винаги е така. Имаше и коли пълни догоре, но всички ги пускаха.

Има ли някой пътувал днес? Гледах на камерите колони от коли, много ли са чакали? Надявам се следващата събота и мен да ме огрее Simple Smile  Много ни е домъчняло на всички за пазар явно.
На връщане чакахме повече от 2 часа. Пристигнахме на границата в 18,40 и се забавихме още от турска страна. След това в 20ч. хванахме смяната и излязохме в 21ч.

Имам и въпрос - зехтин Komili Sizma Extra virgin ли е? На касата ни казаха, че е за салати, но не е Екстра Върджин.

# 238
И аз да дам бърз отчет. Пътувяхме за Одрин в петък след работа, за 20 мин. минахме границата. Спахме в Alan Suites. Донякъде споделям горното мнение - безумно прашно ми се стори и на мен, при все че живея в София. Пред хотела си е все така прашно, а върхът беше, че и нямаше къде да се паркира, та чак горе след джамията намерихме първото възможно място.

В хотела е правен ремонт, бяхме на трети етаж. Пребоядисани коридари, номерата на стаите светят, готино е. Стаите също са реновирани, както и банята. Закуската е все така богата, а наши сънародници все така пълнят пликове с храна от блок масата.

Иначе в събота бяхме на Синия пазар. От зеленчуците и плодовете нищо не си купихме, но като цени запомних следното: домати 5-6 лири, патладжани 5-7 лири, грозде 10 лири, зелени мандарини 5-6 лири, зелениите бяха между 2 и 5 лири. Миналата година по това време пак бяхме в Одрин, но тогава беше доста по-богат пазара. От частта с дрехите си взех от едно място, на което продават сравнително маркови дрехи (Зара, Мекс, Котон, h&m) нахвърляни върху маса. Всяка парцалка е 10 лири.

Храната - хапнахме в Green Salads в Ераста, във Фарук, както и при моя приятел, пак забравих името на заведението му, Omur 2 май беше. Салатата от Green Salads беше топ, във Фарук средна работа соленото, хапнахме и по баклава там, но умрях от сладост (по принцип не ям сладко, може и рецепторите ми вече да не го приемат), половинката беше ок.

Пазарът: дрехите са трагедия, дори и в по-високи класове магазини (мое мнение). Всичко е полиестер, акрил, още в магазина станало на топчета, но пък цените яко нагоре. Лятото си взех дънки от Мави например за 160-180 лири, сега вече бяха по 220-250 лири. Котон, Уайкики и Де Факто вече ги пропускам. Направи ми впечатление иначе, че в Ераста на -1 има два нови магазина на Уайкики - Хоум и за бельо. Там имаше интересни неща. Иначе в Karaca интересни работи видях, взех си нови тигани. Взехме си и реплики от МАД.

Хранителните: не сме взимали млечни, че им нямам доверие на качеството, та заложих на моите си фаворити. Маслини, зехтин, паста, пюре от домати, чушки, печени чушки в буркан, патладжан в буркан, пикантни кисели краставички, боб, леща, ориз (насипни от центъра).

Взехме и доста лекарства. Някои ми излизат двойно по евтини.

Та така. Със сигурност ще идем пак догодина, но просто локациите за пазар вече ще са различни и ще си спестим Марги и Ераста.

# 239
  • Най-красивата страна
Аз избягвам да пълня сакове.
Подреждам багажника така,че всичко се вижда.
Дрехите -в оригиналните си торби.
Освен това пътуваме с много малко личен багаж.
И не са ни правили проблем.

Общи условия

Активация на акаунт