Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хормонален проблем

  • 586
  • 10
  •   1
Отговори
  • Мнения: 24
Здравейте! Появи ми се акне по бузите, с гнойни пъпки, болезнено, което не се повлияваше от нищо. (Само да спомена, че никога не съм имала акне, само 1,2 пъпки преди цикъл). Качих няколко килограма 5,6, които отново не се повлияваха, та реших да отида на ендокринолог. Пусна ми разни изследвания, като от тях:
TSH: 4.32  mkIU/ml при реф. стойности: 0.27 - 4.2
Тестостерон: 1.42 nmol/l при: 0.22 - 2.90
DHEA-S ↑ 12.10 µmol/l   при: 3.20 - 10.00

Каза ми, че акнето и всичко друго се дължи на DHEA-S, имам и леко увеличена щитовидна жлеза, като пуснахме антитела за нея и са в норма. Това, което ме притеснява е хормона DHEA-S, както и лечението. Изписани са ми Селен (за жлезата) и Милигест (противозачатъчни) за хормона. Никога не съм пила хормонални таблетки. Притеснява ме и факта, че имам повърхностна разширена вена. Искам да вкарам хормона в норма, но може ли някой да сподели своя опит с него. Някой пил ли е Милигест? Има ли СИГУРНИ начини освен с контрацептиви да се нормализира ТОЗИ хормон? Извинявам се, но има изключително малко информация за него, а искам да излекувам пустото акне, а явно няма да стане докато не успокоя хормоните, да не говорим и че докато е висок е много трудно да се забременее, не правим опити за бебе в момента, но все в някакъв момент ще започнем, искам да оправя положението до тогава. Моля за мнения за лекарството, варианти за лекуване на този хормон... за всякакви мнения. (П
.П посетила съм гинеколог, нямам поликистозни яйчници) 🌻

# 1
  • Мнения: 20 560
TSH също ти е висок. Не гледай референтните стойности, трябва да е около и под 2.

# 2
  • Мнения: 24
TSH също ти е висок. Не гледай референтните стойности, трябва да е около и под 2.


Да, знам, че е висок. Дори и реф. граници да гледам си е над нормата..

# 3
  • Мнения: 43 737
При мен пъпките се появиха точно с повишаването на TSH.
Потърси второ мнение, за ендокринолог си.

# 4
  • Мнения: 24
При мен пъпките се появиха точно с повишаването на TSH.
Потърси второ мнение, за ендокринолог си.

Изследванията ми са назначени от ендокринолог, както и назначеното лечение е от него.

# 5
  • Мнения: 43 737
Имам предвид второ мнение, от друг ендокринолог.
Щом този специалист неглижира подобни стойности на TSH, не бих му имала доверие за назначеното лечение като цяло.

# 6
  • Мнения: 1 993
Не съм лекар, но на мен ми сложиха мъничка доза лекарство за 2,4 ТСХ. Над 4 наистина звучи височко....

# 7
  • Мнения: 451
И аз съм с такова ТСХ и прочетох много научни публикациии, в които е спорно дали да се назначава хормон или не. Това, което би могло да наклони везните в посока лечение са точно антителата. След като твоите са в норма, според мен си следи ТСХ то на всеки 3 месеца. Ако  искаш мнение на читав ендокринолог - д-р Емил Начев. Ако се цели бременност или тя е факт, хормона трябва да е много по-нисък около 2, 2,5.

# 8
  • Мнения: 1
Здравейте. За акнето силно препоръчвам да намерите българската фирма "Биотрейд".серията за лице се казва "Аcne Out".На мен ми помогна .за останалото не смея да се изказвам ,че и аз съм в сходна ситуация .от една година пия селен плюс
противозачатъчни. Ходя на 3 месеца на контролни прегледи и "нито има подобрение, нито има влошаване".😭За "капак"от няколко месеца и мц ми изчезна. Две "идиотки "гинеколожки се изказват че било така при някои жени от противозачатъчните. Само споделям!

# 9
  • Мнения: 678
Като по-млада и аз имах проблем с този хормон, както и с тестостеронът.
Изписаха ми Диане 35 и нещата се оправиха, после пих още някакви противозачатъчни, вече съм забравила какви точно, след тях минах на Инофолик и всичко си влезе в норма. Забременях и не е имало проблеми. Акне не съм имала някакво кой знае какво, но пък ми падаше много косата. С противозачаръчните всякакви пъпки и косопад изчезнаха.
Но и на мен ми се струва, че TSH ти е високо, а ако наистина планираш бременност трябва да го свалиш под 2.
Потърси още едно мнение.
Аз лично ходя на ендокринолог при д-р Красимира Димитрова и съм много доволна от нея.

# 10
  • Мнения: 113
Здравейте тестостерона дали е висок ходих в 3 лаборатории в 2 ми показа на 3то ден висок само в рамус не 0.45 имам и леко окосмяване на брадичката в другите 2 ми изписа по 2.54 даже в другата и до 3 а пък инсулина ми е 15.80 имам замъглено зрение отделно ми откриха ниски нива на б12 на какво може да е [/img]

Общи условия

Активация на акаунт