На море в Гърция 2021-VII/2022

• 59 424
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, според вас средата на месец май става ли за плаж и море в Гърция и ако да къде евентуално?

# 571
миленка_д, много благодаря за информацията! Костенурки само на пристанището в Argostolion ли могат да се видят, а също и дали сте си вземали лодка под наем там?

# 572
  • София
kremm, аз досега не съм видяла костенурка на живо нито на Кефалония, нито на Закинтос. Но не съм и търсила особено. Чувала съм за пристанището в Аргостоли, че сутрин около рибарите може да се видят. Лодка под наем също не сме взимали досега, но в Агия Ефимия дават лодки, има няколко компании.
И аз си донесох една книжка с рецепти със зехтин от Крит, която много ми харесва. В началото има и много интересни факти за зехтина. Например, не знам дали знаете, но най-високата консумация на зехтин е именно на Крит - пада се по 90 мл. на човек на ден. Пак там е и най-малката заболяемост от сърдечно-съдови заболявания.

# 573
Здравейте, според вас средата на месец май става ли за плаж и море в Гърция и ако да къде евентуално?
Не, за къпане никъде не става, освен ако не сте моржове. Иначе да изгориш на плажа - да, и това е най-хубавото време в Гърция (като изключим студената вода).

kremm,
на Кефалония мястото за костенурки е на пристанището, в по-южната част, където разтоварват рибарските лодки. Идват да ядат. След 10 ч. обикновено са там, виждали сме ги в различни години, дори и чак към 12 на обед (не сме от ранобудните). Даже първата година беше само една, а следващите пъти бяха все повече на брой.
На Закинтос обичайното място да се видят са разходките с лодки от Лаганас или Лимни Кери, само че за мен това не е ОК, защото цялото упражнение е доста неекологично и стресово за костенурките.

Лодки под наем се дават в Агия Ефимия - Yellow Boat е фирмата, която ми е известна на мен.

# 574
  • София
Yellow boat е най-известната.
Има и други - http://www.kefaloniatravel.net/kefalonia_boulevard_boat_hire.html
Тези дават цели яхти под наем.

# 575
Благодаря, Параход! И още едно въпросче, ако искаме да разделим пътя до Кефалония, добре ли е да се спи в Йоанина? Има ли какво да се види там?

# 576
За мен Янина е най-якият голям град в Гърция, точка. Може би не е лошо да потърсиш и други мнения Simple Smile
В старата част е малко проблемно с паркирането, но пък там е най-хубаво. Има напълно обитаема крепостна част, езеро и остров в езерото. Страхотни кръчми, богата история и много млади хора, защото е университетски град.

# 577
  • София
Аз много исках да посетя Янина, но не се получи. През 2017г. една септемврийска събота по обяд, на връщане от Лефкада, навих мъжа ми да спрем за час-два да разгледаме най-вече езерото. Влязохме в града и като наближихме по-централната част нямаше никакви места за паркиране. Даже самите гърци бяха спрели на втори ред на аварийни, мъжът ми се изнерви страшно и обърнахме обратно, без да видим нищо. Затова, който се е запътил натам, е хубаво предварително да провери къде ще паркира, ако сте с нощувка - пак търсете с паркинг. И да хапнете шаран от езерото. Това е от мен. Надявам се някой ден и аз да успея да разгледам града.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 16:26 от миленка_д

# 578
Има платени паркинги за няколкочасово посещение, малко по-надолу от крепостните стени, просто гърците не обичат да плащат за паркинг Simple Smile
Между другото Янина, тъй както изглежда насред Гърция, е едно от местата, които са ни изненадвали с адски студ - наред с недалечното Мецово, което все пак е доста по-високо в планината. Една априлска ваканция пътувахме към Йонийските, разхвърляли сме се за плаж едва ли не, в Янина рязко паднаха температурите, но слязохме смело да се разходим и да хапнем. По някое време в крепостта ни заваля леден дъжд, едва додрапахме до едно кафене с газови печки. Качваме се в колата след това - термометърът показва нула градуса. Лятото през деня си е топло, разбира се.
Иначе заведенията на Ниси (островът в езерото се казва просто "остров" Yum) са известни с жабешките си бутчета, но ние не сме поръчвали, все на мръвки караме.

# 579
Подкрепям за Янина. Определено си заслужава човек да отдели време, за да ѝ се наслади.
В близост до Янина имаше и една пещера интересна за разглеждане, в която целогодишната t е 19 С. Ходих там обаче преди 20 години и е абсурд да се сетя точното местоположение, но беше близо до града.
Чакам още малко детето да порасне, за да стане годно за плажовете на Лефкада, за да помъкна домочадието си натам и през Янина. В Янина, до езерото, съм пила най-хубавото фрапе в Гърция.
Ех, носталгия…
Островчето в езерото на Янина не се ли казваше Островът на Али Паша?

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 14:26 от Djordja

# 580
Перама е пещерата и в едноименното градче/селце също доста хора отсядат, защото е по-евтино и има гледка към езерото и града.

# 581
  • София
Аз съм замислила посещение на Викос, да видим кога ще му дойде редът.

# 582
Здравейте. До сега не съм ходила в Гърция. От къде препоръчвате да се започне?

# 583
  • София
Здравейте. До сега не съм ходила в Гърция. От къде препоръчвате да се започне?

Така е трудно да се отговори.
Какво предпочитате - оживено или спокойно място, с деца ли сте или без?

# 584
Благодаря за идеите, ще разгледам и около Янина, май има и по-бюджетен вариант за 1 нощувка.

Общи условия

Активация на акаунт