Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прощъпулник

 • 656
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 304
Здравейте искам да попитам може ли да се прави прощъпулник преди първа годинка на детето, има ли суеверие? 😀Също знам, че има определени дни за това. Може ли да споделите вашите първи стъпки как бяха.

# 1
 • Мнения: 2 896
Разбира се, че може.
Много деца прохождат на 9-10м. На годинката бягат 🤣
Прави се в сряда.

# 2
 • Мнения: 10 436
Защо в сряда?

  # 3
  • Мнения: 2 896
  Като много обичаи- така си е останало от едно време. Смята се, че “понеделник, сряда и неделя” са от “добрите дни”.
  Като моето дете направи първите си стъпки, бабите раздадоха питка в сряда ( за здраве и за да проходела по-бързо).
  Като реших да правя погача, пак казаха, че трябвало да е сряда.

  # 4
  • Мнения: 452
  Здравейте,при първите крачки на детето,се прави малък прощапулник,раздава се малка питка,трябва да е в сряда и да е при разтяща луна,за да е здраво детето,да е пълно и равно в живота му.Сряда е денят,в който тачим св.Богородица.Голям прощапулник се прави,когато детето,вече ходи по стабилно,също в сряда,на растяща Луна,поръчва се голяма погача и се събират най-близките.Хубаво е питата да се раздаде сутрин рано,за да е пъргаво и трудолюбиво детето и да му спори във всичко.Някой на горе,беше споменал,че всички условности при този обичай са остарели бабини девитини,но все пак това са традиции останали от векове и носят в себе си,скрит смисъл,правят се, като вид наричане за по добро бъдеще на детето,а не просто да си направим веселото.И,все пак,кой както го разбира и чувства,така ще си го направи!

  # 5
  • Мнения: 55
  Нашия го направихме в Неделя. Зная, че трябва в Сряда или Неделя. Свекърва ми и майка ми ми разказах, че било хубаво да тичаме / подскачаме с него като се разчупи питата, за да е пъргаво детето и да са му здрави крачетата. На мен ми се стори весело и го направихме, имам о забавно клипче от този обичай, малкия пък беше с огромна усмивка докато подтичвахме Simple Smile Аз лично единствено държах аз да си направя питката. Приятен и весел да Ви е празника Simple Smile

  # 6
  • Мнения: 6 901
  За пръв път чувам за такава сряда. Не сме спазвали ден и са си останали здрави и пъргави децата. Може да е било традиция в някои крайща на страната, а след като даже не съм го чувала, значи не е широко разпространено. Изумявам се как някой публикува нещо в интернет и след това вече това става правило и едва ли не закон.

  # 7
  • Мнения: 1 000
  Когато направи първите крачки сама, моята майка раздаде сладка питка. По случайност беше сряда. Аз нямах на кого да раздам, за това тя го направи. Направихме прощапулника заедно с рождения ден, беше събота. Тогава вече вървеше доста по стабилно, а не само 2-3 крачки. Успя да тръгне след питката, да направи 10-12 крачки, без да падне. Избра си предмет от маса, наречени за професия. Питката аз си я направих, беше сладка.

  # 8
  • Мнения: 2 208
  Голям прощъпулник, малък прощъпулник, сряда, растяща луна .... Като виц звучи Grinning

  # 9
  • Мнения: 55
  Всеки го прави така както смята за добре и в това няма нищо лошо. Дните (понеделник, сряда, неделя) идват всъщност просто от християнството, където се смятат за “чисти”, оттам и традицията (не съм сигурна и при кръщенета и сватби дали не се съобразяваше същото). Аз например избрах неделя, просто защото е неработен ден и близките ни бяха свободни в неделя. Но и не разбирам защо изобщо хората правят прощъпулник, ако всичко това за тях е глупост и прости суеверия, т.е тогава и самия прощъпулник би следвало да е глупост и суеверие, а не традиция. Иначе като такава е повече от ясно, че е различна в различните краища на България Simple Smile Аз също не подкрепям суеверията около бременност, раждане и като се замисля всичко от живота ни, но пък уважавам желанието на различните хора да следват някои или всички от нещата, не ми пречи.

  Общи условия

  Активация на акаунт