Как се пътува във времето на Коронавирус COVID-19? Какво изискват държавите по света? Тема 3

• 47 942
  • 797
  •   1
Отговори
# 270
Това е заповед от юни 2020, от тогава 2 пъти съм летяла с Луфтханза и Остриан за Бг, не съм попълвала такова нещо.

# 271
Привет, предстои ми пътуване до Германия на 23.12.2021 г. Необходим ли ми е ПСР/антигенен тест при условие, че съм ваксинирана? Четох в сайта на МВР, но малко се обърках Simple Smile

# 272
  • София
Привет, предстои ми пътуване до Германия на 23.12.2021 г. Необходим ли ми е ПСР/антигенен тест при условие, че съм ваксинирана? Четох в сайта на МВР, но малко се обърках Simple Smile
Пътувах на 13ти до Франкфурт само със сертификат и попълнен Digitale Einreiseanmeldung.

# 273
Защо в уиз пише че, пристигащи от Германия трябва да си направят ПСР дори и да си ваксинирани? Нали Б-я махнаха правилото за ПСР тест пристигащи от червена зона. Само за българи ли се отнася това правило?

# 274
Погледнете последната заповед за влизане в Бг - или сертификат за ваксинация, или за преболедуване, или ПСР:
https://mfa.bg/bg/covid19map

# 275
Уиз са известни с това, че редовно не си обновяват информацията. Лятото като пътувах за България, изискваха да попълня несъществуващ формуляр за пътуване, а на връщане към Германия задължителен PCR тест до 48 часа и задължителна електронна регистрация, която тогава се правеше за пристигащите от рискови нагоре държави, а България тогава не беше. В крайна сметка на летището си знаят работата и няма да ви върнат, а ако се опитат да го направят - покажете заповедта на министъра.

# 276
Извинявам се за повторния пост, но считано от днес, 19.12.2021, България вече е извън списъка с високорисковите държави. Карантината за неваксинирани и задължителната електронна регистрация отпадат, но продължава да се изисква зелен сертификат или отрицателен тест:
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Ris … ogebiete_neu.html

# 277
  • София
За Македония в сайта на МВнР пише, че може да се влезе и с бърз антигенен тест. Но за заведенията пише ваксинация, преболедувание или  PCR. Знае ли някой може ли с  бързия тест да се посещават заведения?
И знаете ли пунктове за бърз тест, в които цената е 10 лв?
Благодаря предварително!

# 278
В Рамус антигенния е 10 лв, доколкото знам

# 279
  • София
В Рамус антигенния е 10 лв, доколкото знам
Благодаря!

# 280
Когато се пътува за България се гледа къде човек е бил последните 10 дни ( червена зона например) или само се гледа от коя зона идва без 10 дневното правило? при влизане в България и съответно ковид мерките при различните зони

# 281
  • BG-DE
Мисля, че се гледа само страната, от която идваш. Само веднъж, в началото на пандемията, на летище София ни питаха дали идваме от Германия, оттам ни беше полета, или сме били транзит.

# 282
В заповедта пише: Държавата (територията), от която лицето пристига“ е държавата (територията) - начална точка на неговото отпътуване, независимо от престоя, свързан с транзитното му преминаване през други държави по време на придвижването му.
Тоест ако искам да избегна червената зона и направя транзит в държава от оранжевата зона няма да се зачита и началната точка все още ми е червената зона? Дори и да има 1 ден разлика между двата полета?

# 283
  • София
България - Германия. Влязохме със сертификат и Einreiseanmeldung.
Моите документи не ги провериха. Носят се маски. По магазини/кафета/ресторанти искат сертификати и паспорт.

Германия - Англия. Сертификат, два теста и passenger locator (попълнихме всичко, но не сме инсталирали приложението).
Първият тест (антигенен) направихме на летището във Франкфурт, малко преди полета за Англия. Резултатът излиза за 40 мин, но моят се забави почти два часа (имаше някакъв проблем с лабораторията, дадоха ми го в крайна сметка). Така че ако се използва този вариант... гледайте да имате достатъчно време преди полета.
На следващият ден направихме пср. Резултатът излезе за 29-30 часа.
Маски се носят в транспорт/магазини и т.н. Сертификати не са ни искали никъде.

Англия - България.
Свалих и попълних декларацията. Никой не я провери.
Сертификат и локатор ("имате ли", не провериха).
На нашето летище (на излизане) провериха сертификата и паспорта.

# 284
...
Англия - България.
Свалих и попълних декларацията. Никой не я провери.
Сертификат и локатор ("имате ли", не провериха).
На нашето летище (на излизане) провериха сертификата и паспорта.
За да не се заблуди някой, че е изискване, пък никой не му обръща внимание:
За България декларация и локатор не се изискват, както и не е нужно български граждани да доказват сертификат  в Англия.
Ако авиокомпанията има собствени правила за сертификат, за да качат пътник в самолета, независимо от правилата в страната - дестинация, това е различно. До вчера само KLM имаха такова, а те не летят от Англия за България

Общи условия

Активация на акаунт