COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 9

• 1 294 474
  • 23 518
  •   1
Отговори
# 2 535
България е в умствен локдаун. По-добре не мисля че може да се каже.
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/atanas-semov-balgariya-e-v-sastoy … a-umstven-lokdaun
Наистина точно в десятката.
 Сутринта обаче NumLock изказа същата теза. А. Семов просто я е доразвил. Wink

Ами не е хубаво да се смеем, но такива хора искат да са ни президенти. Следващият не беше по-читав. И изобщо сериозно се замислям останаха ли нормални хора, дето се занимават с политика в тая държава и знаят ли коя година сме?
При такъв наплив от ненормалници, кой нормален би могъл да има шанс. То е като състезание за идиоти.

# 2 536
Ами не е хубаво да се смеем, но такива хора искат да са ни президенти.

Винаги е имало такива.

# 2 537
Бихте ли ми споделили дали някой от вас си е правил някъде в София тест за алергия към съставките на ваксините за Ковид 19?  Преди време имаше подобни постове, но не мога да ги открия. Споменаваха се конкретни лаборатории към столични болници, но не ме е касаело лично и не съм си направила труда да го запомня. Поех ангажимент към силно алергична моя близка, но нещо не мога да открия това, което търся.

# 2 538
  • София
Пуснете канал 1 за да чуете един уникум. Аз нямам думи...
Точно това идвах да напиша. Майко мила!!!
Дайте накратко.
Не може накратко, то просто трябва да се гледа..Sweat SmileSweat SmileSweat Smile
https://bnt.bg/news/oshte-ot-denya%C2%A0-zhelyo-zhelev-kandidat- … 4-299858news.html

Човекът въобще не знае на кой свят е. То даже не е хубаво да се смеем.

Този човек е събрал над 1000 подписа, за да се кандидатира.Disappointed Relieved

# 2 539
ant, специалистите по алергии спрямо ваксини са само в Александровска болница. Мисля, че цените бяха около 40-60 лева. Не съм ходила, но ще ида.

# 2 540
  • Сф
Бихте ли ми споделили дали някой от вас си е правил някъде в София тест за алергия към съставките на ваксините за Ковид 19?  Преди време имаше подобни постове, но не мога да ги открия. Споменаваха се конкретни лаборатории към столични болници, но не ме е касаело лично и не съм си направила труда да го запомня. Поех ангажимент към силно алергична моя близка, но нещо не мога да открия това, което търся.
И аз помня Александровска. Там и преди КВ си има за алергии, аз съм правила. И въпреки че не показах алергия пак си получих гърч при упойка, но това касае мен. Специално запомних сега покрай кв , че хората които се притесняват и имат подобни реакции е добре да се ваксинират в болнична среда, демек близо до реанимация да може да се реагира своевременно евентуално. И 30 Мин след ваксина изчакват на място . Успех!

# 2 541
  • София
В Александровкска има тестове за алергия, предполагам и другаде могат да се направят като те са към помощните вещества, които по листовка за Пфайзер са:
((4-хидроксибутил)азанедиил)бис(хексан-6,1-диил)бис(2-хексилдеканоат) (ALC-0315)
2-[(полиетиленгликол)-2000]-N,N-дитетрадецилацетамид (ALC-0159)
1,2-дистеароил-sn-глицеро-3-фосфохолин (DSPC)
Холестерол
Калиев хлорид
Калиев дихидрогенфосфат
Натриев хлорид
Динатриев фосфат дихидрат
Захароза
Вода за инжекции
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comir … nformation_bg.pdf

За другите ваксини също има листовка и може да се тества човек за алергия към въпросните помощни вещества. Те не са необичайни в състава и на други ваксини.

# 2 542
  • София

Александровска болница.
Аз съм с т.нар. тук тежки алергии. Покрих се с антихистаминов препарат и нямах никакви драми.
Дъщеря ми, на 13 е почти като мен, по отношение на алергиите. След консултация с алерголога, който я наблюдава от години - също антихистаминов препарат и също имунизация без проблем.
Само да кажа, че и двете реимунизации при нея на 12 (по имунизационен календар) преминаха по същия начин. С антихистамин.
ДифТетКок на 12 беше 6-ти прием. По задължителен календар.
Обаче сега драма с "новата" ваксина 🤣
Нова ми е по-смешно и от "всеки сам си преценЯ".

И да се допълня. Бустрикс-а, това е ваксината, с която реваксинираме децата срещу ДифТетКок, ако й прочетете кратката характеристика и страничните ефекти... лошо ще ви стане.
12 страници, напоително кратка.

# 2 543
  • София /Абсурдистан
Аз съм с медикаментозна алергия и ходих при алерголог да питам за тест. Наистина правят, но към помощните вещества. Казаха ми, че към самата ваксина няма как. За алергични хора препоръчват ваксината Модерна. Аз ходя при много добра алерголожка в Младост 3, прави такива тестове, ако някой иска контакти, да пише лс.

# 2 544
Изключително много благодаря на всички, които се включиха по темата с алергиите! Ще предам ценната информация. Бъдете здрави!

# 2 545
Аз също съм алергичен (не към лекарства). Десенсибилизираха ме като дете (6-7 години продължи). Сега съм с автоимунна уртикария - свикнал съм с ежедневен Фортекал и хич не ми прави впечатление (забравям я).

Нямах никакъв проблем с ваксините (Пфайзер и Модерна). Правиха ми тест за алергии към съставките между втора доза Пфайзер и трета доза Модерна. Бяха отрицателни всичките проби.

Тестовете (прик) се правят в алергологията на Александровска. Общо са 6 проби, плащат се по 2.50лв всяка (15лв всичко). Хубаво е да се направи консултация с алерголог - почти всички там приемат и с направление (по НЗОК, от ЛЛ), и платено (40-60лв е първичният преглед).

# 2 546
  • София
,.........

Москов е абсолютно прав за лошата болнична организация. Радвам се, че макар и рядко в БГ все още се намират хора, които да извикат “Царят е гол”.
Докато беше министър не се ли сети, че е "лоша болничната организация" и с нещо да я подобри... или тогава са други приоритетите... чак и пръстов отпечатък щеше да въвежда, ако не се лъжа, че е той. Ама то е лесно да критикуваш отстрани.

# 2 547
Съдът отказа да спре зелените сертификати

Различни състави на Административния съд в София (АССГ) са отказали да спрат предварителното изпълнение на заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров от 19 октомври, с която бе въведено изискването за представяне на зелен сертификат за повечето дейности на закрито. Това се вижда при справка в електронното деловодство на съда. Спиране на предварителното изпълнение означава заповедта на министъра да бъде блокирана, докато съдът се произнесе по същество дали е законосъобразна.

Трима административни съдии например отхвърлят и искането на гражданина Р. П. да се спре предварителното изпълнение на заповедта за сертификатите. В жалбата си той твърди, че тази заповед може да доведе до значителни и трудно поправими вреди за него - недопускане до работа, липсата на достъп до обществени места и необходимостта от финансови средства за тестове.

Допуснатото по силата на самия закон предварително изпълнение на акта означава, че законодателят презюмира наличието на особено важен държавен или обществен интерес, обясняват съдиите Евгения Иванова, Маруся Йорданова и Цветанка Паунова. Р. П. не е посочил доказателства за настъпването на конкретни значителна или трудно поправима вреди, които заповедта му причинява. "Хипотетичните аргументи относно настъпването на неблагоприятни последици за жалбоподателя от предварителното изпълнение на заповедта, не могат да бъдат противопоставени по значимост на засегнатия обществен интерес, който законът охранява с допускането на предварително изпълнение", обяснява съдът и отхвърля искането за спиране.

"Де факто" цитира и друго искане със сходни мотиви, което е отхвърлено от друг съдебен състав.

С такива мотиви до момента са отхвърлени всички искания за спиране на предварителното изпълнение на заповедта, показва проверка на "Сега".

Сред отхвърлените искания има и такова, направено в обща жалба от над 30 души. На тях съдът им обяснява, че според Закона за здравето при обявена извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда със заповед временни противоепидемични мерки по предложение на главния държавен здравен инспектор. Тези заповеди подлежат на предварително изпълнение по силата на закона. Административнопроцесуалният кодекс все пак позволява на съда при всяко положение да спре предварителното изпълнение, ако заповедта би могла да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда. За да се иска спиране на изпълнението обаче е абсолютно задължително да се оспорва заповедта. Нещо, което тези жалбоподатели не са направили, мотивират се съдиите Пламен Горелски, Антони Йорданов и Димитрина Петрова.

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/sudut-otkaza-da-spr … enite-sertifikati

Д-р Аспарух Илиев:

Ковид сертификатът, въпреки че е въведен доста тромаво и на пожар от българското правителство, е единственият начин да продължим напред в пандемията. Юридически е изпипан до най-малкия детайл от ЕК и ЕП, чиито решения са с наднационална валидност, така че е наивно и безсмислено да се подлъгвате по популистки обещания на партии и сдружения срещу него, с обещания за успешни дела и пр. Всяко едно решение за мерки извън заложените в сертификата (във формата му според ЕП) има само локално национално значение и не може да бъде основа за валиден европейски сертификат извън България - т.е. ще имате български сертификат, но не и европейски такъв. Броят болни и починали продължава неудържимо да расте и наближава моментът на повсеместна здравна катастрофа. Това е важното и там трябва да са усилията ни. Всяка друга дискусия за сертификатите, водене на дебати и търсене на вратички е губене на ценен ресурс в този кризисен момент.

# 2 548
  • София
Оффф, още ли го нищите казуса със съда.
В нито една европейска страна не е минало.
Както казах и преди - няма България да е изключение.

# 2 549
Пуснете канал 1 за да чуете един уникум. Аз нямам думи...
Точно това идвах да напиша. Майко мила!!!
Какво са казали, че съм го пропуснала?
Ето го
https://bnt.bg/news/oshte-ot-denya%C2%A0-zhelyo-zhelev-kandidat- … 4-299858news.html
Човекът има много ясна визия за справяне с епидемията и лечението на ковид, и то без да се използват ваксини....а, да, и ЗС са незаконни..Направо падаш от коня...Sweat Smile

Общи условия

Активация на акаунт