Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 978
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 930
Здравейте! Бих искала да ви попитам за инвалиден талон за паркиране някой обжалвал ли е решението, защото вече ми отказват 2 пъти, а съм с 80% инвалидност на лява ръка и особено, когато ходя на пазар е много неприятно, когато най - близките места са 100% заети, а аз трябва да държа дете, торби или да бутам количка с продукти до по - далечно място и всичко това с 1 ръка и половина да го нарека... Disappointed
За кой град е това??? Звучи пълно безумие да отказват. Тук не съм чула на някой да откажат. При нас се носи снимка, решение на ТЕЛК или НЕЛК и до седмица или две е готов стикера. Стикера дава право да се паркира само на инвалидни места, в нашият град е до 2часа.

Град София...

# 931
Детето ми е с генетично заболяване, с 86% телк, според новите правила от преди години е за 100% телк пожизнено.
Да сега ни ми се занимаваше, но сега си мисля да подам за пеосвидетелстване. Сегашният ТЕЛК е пожизнен , детето е на 13 години. Какво се прави в този случай?
Вие решавате дали ще подавате за преосвидетелстване, но сигурни ли сте, че ще ви дадат 100%? И двете ми деца са с вродено заболяване, което също е генетично, но уви явяват се на всеки 2 години и така вече са на възраст 24 и 20 г. , но нямат максималните проценти, нито пожизнен срок. Според новите промени ако подадете сега документи на случаен принцип ще ви изпратят нещата за разглеждане в комисия в друг град, може и на другия край на България. Не се знае тази комисия какво решение би взела. Щом ви е пожизнен телк -а не бих си причинявала тези главоболия с комисиите. При пожизнено решение може да подадете наново ако има влошаване на състоянието и да очаквате увеличение на процентите и да няма промяна на срока на решението.

# 932
Ние на 16 год. така или иначе трабва да се явим отново. И не, не съч сигурна за процентите, но според наретбата са 100. За ЧП е друга тема.

# 933
  • Пловдив
Поля, колко са процентите, зависи от това, кое е заболяването и какво е състоянието на детето, не само по себе си от това, дали заболяването е генетично. Има генетични заболявания със запазена трудоспособност.
Иначе мисля, че нагоре са давали отговори как се подава молба за преосвидетелстване. Аз не съм подавала (увеличиха процента на сина ми при обжалване, не при преосвидетелстване), но би трябвало да е по същия начин, като за "редовно" освидетелстване.

# 934
Привет, да споделя с вас. Днес беше датата за ТЕЛК, но в петък ми звънна едно момиче да ми каже, че доктора от комисията, който трябвало да гледа документите влязъл в болница и ще ми се обадят пак да ми кажат дата за следващо явяване. Мъжа ми сега като почна, да не било измама, разни такива. Пак сме щели да чакаме сума ти време. Та се чудя, на някой така отлагали ли са датата и кога е била следващата? Даже към края на седмицата се чудя дали да не се обадя на номера, от който ми звъняха. Не вярвам да не е истина, но все пак си се притеснявам.

# 935
Здравейте!
  Някой знае ли дали инвалидно паркомясто може да се премести от стар на нов адрес? Когато го направиха нямаше опция да се сложи табела с номера на колата.
 Предварително благодаря!

# 936
Здравейте,
Когато детето има ТЕЛК увеличават ли се часовете с ресурсен учител, логопед и психолог в градината или е все едно дали има?

# 937
Нямам писмо. Срокът на телка е до 01.09. Дойдох да проверя до болницата дали има решение и аз просто да не съм получила известие. Целият състав бил в отпуск. Има ли централен телефон на който мога да проверя, защото се оказва, че нямам на местно ниво с кой да осъществя обратна връзка
Подадох документите два месеца преди изтичането,защото телевизия не гледам и защото не съм знаела, че има изменение в разпоредбите. Наше задължение ли е да сме се информирали за подобна промяна?

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 11:56 от Вярра

# 938
Срокът на ТЕЛК е до 01.09., което означава, че и за септември месец ще си вземете парите от социалните.

# 939
До 1. 09 не означава ли че срокът е до август включително?

# 940
До септември, включително

# 941
До края на септември включително, изплаща се целия септември. Вие реално до края на октомври трябва да подадете новия ТЕЛК,за да няма прекъсване.

# 942
Тоест след като съм подала в началото на юли съм спазила срока ли? Аз мислех, че решението е до края на август и съм подала два месеца по-рано вместо три.
Благодаря Ви.

# 943
Не сте спазили тримесечния срок. Щом срокът е до 01.09.24 г., до 31.05.24 г. е трябвало да подадете.

# 944
Преди години за Телк до 1 юли подадох документи през март месец.Получихме дата за явяване 10 октомври...После дадоха парите със задна дата, но как живеят 4 човека на една заплата?Никой не го интересува, само бумаги разнасяме.

Общи условия

Активация на акаунт