Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 978
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 465
Kaти, ще ти го напиша ПАК, има вариант всички да са относително доволни
Твоята група 1 - получават помощи от държавата 60/40, намалено ДДС и тн. Техният проблем е, че са скатавали от осигуровки и обороти и сега не могат да са добре компенсирани, това обаче считам за изцяло ТЕХЕН проблем
Група 2 и група 3 с право искат да са отворени училища и болници, защото това е в пъти по-важно за ОБЩЕСТВОТО, от това дали барът, дискотеката или кръчмата на някой Алибегов ще работи.
Да се отваря всичко на този етап е немислимо, обаче да спират планови операции и училища, а кръчмите да са на макс .. ей това не го разбирам и звучи не в особена услуга на ОБЩЕСТВОТО

# 466
За плановите е направо опасно в момента. Винаги са ги спирали при грипни вълни. Училищата виждаме-едни нямат заболели, други почти нямат присъствени от заболели. Няма никакво значение кой от нас какво иска. Всички сме в някаква схема и зависим от различни неща. Важно е как ще бъде управлявана пандемията така, че да минимизира риска, да обхване нуждаещите се, да не нокаутира всичко. Проблемът е, че и бизнесите вече няма как да бъдат затваряни изцяло, за да има утре тези, които сега учат, къде да живеят и какво да работят е важно да не нокаутираме днес родителите им. Но пък тотално безхаберие и липса на мерки води вече до същото. Затова се ходи болен и на училище, и на работа, защото е въпрос на оцеляване днес. Няма как да заспим всички зимен сън и да се събудим след 3 години, проспали пандемията, и да продължим от там, до където сме били стигнали преди нея.
Не съм по темата, но лошо управление няма как да не изкара хората един срещу друг, оставени всеки сам да се спасява както намери за добре.

# 467
Твоята група 1 - получават помощи от държавата 60/40, намалено ДДС и тн. Техният проблем е, че са скатавали от осигуровки и обороти и сега не могат да са добре компенсирани....

Проблемите на въпросната група са много повече
Скрит текст:
и най-общо казано е , че не умеят така да му вземат парите на клиента, че да му е кеф пак да им ги даде. За това  в годините губят и клиенти, и пазари. Не помагат и рекламите като  най-евтини стоки/услуги.. Колкото и занижени да са очакванията все успяват на '' изненадат'' с още. Няма лошо мениджмънта да владее езици и счетоводство, но дали стига щом клиентите не се връщат, а предпочитат да плащат повече, да пътуват  до по-далеч и да си правят по няколко ПСР-а само и само да не си провалят отново почивката или да чакат желаната стока да пристигне от по-далеч.
Епидемията ще отмине и ще се забрави, но проблемите няма да се решат сами. И тук биха били много на място думите на Кати за високомерието и алчността, които пречат на човек да си види с какво не се справя и да се опита да се научи или  ако не може да прави пари да се заеме с нещо, което умее по- добре преди да е загубено всичко.
Що се отнася до това, какво трябва да бъде направено. Според мен ако ще се предприема нещо  трябва да има баланс и приоритет да са единствено  здравните аргументи. В противен случай няма да има разбиране и ще избухне недоволство. Всички сме ужасно изнервени, търпението ни е изчерпано  и не можем да преглътнем повече несправедливости.
 Разбирам прекрасно другите групи, но нека и те разберат , че здравето и образованието на децата ни също е приоритет. Паралелното обучение  е много  скъпо. Прегледа при лекар и лечението на проблемите генерирани от толкова дългото ДО също са огромен разход.  Не е седмица не са две , а  вече трета година. Всички сме важни.

# 468
Доста хора, които ние избрахме да ни управляват казаха, че училищата ще се затварят последни.
Ами време е да изпълнят казаното.
Ако ще затварят, да започват от заведения, магазини и молове. (не, че ще се промени нещо съществено)
И баба Гинка вместо да се бута в Кауфланд, някой да й напазарува( син, дъщеря, роднина, съсед), а всъщност се сещам, че има и онлайн пазаруване от големите хранителни вериги с безплатна доставка при това.

Чудя се що за човек е математикът Томов, че да излиза отново с призиви за затваряне на децата!
Искрено го съжалявам.

# 469
  • София
И понеже съм в търсене на хотели за предварителни и редовни изпити из цяла България, та да споделя как "печелят" нашите хотелиери... Варна и Плевен - от първи опит с резервации няма никакви проблеми - във Варна -никому неизвестен малък хотел, в Плевен - соц.мастодонт - настаняването е по всяко време след 14 часа, паркинг ограничен но наличен, цена 48-58 за двама на нощ...
Пловдив - четири опита с четири анулирания (чакам петите да видим) - рецепция и настаняване до 20 или 21 часа... Прекрасно - но ние ще пътуваме след изпит във Варна към Пловдив, много вероятно с влак, още по-вероятно - настаняване след 22 часа... На всеки един хотел изпратих допълнително запитване, дали е.възможно да се отработи ситуацията... Не може. Цена - започва от 72... Не зная, може аз да съм нещо не в час, но за първи път чух за не денонощна рецепция...
В Португалия бях отседнала в хотел с 15 стаи буквално, нощувката ми беше 40евро в двойна стая и денонощно имаше човек на рецепцията, скромен бар и услуга за повикване на такси, бърза помощ, резервиране на час за тест, отпечатване на документи на принтер..., кафе и чай - безплатно...
У нас все някой им е виновен, че не печелят.
.
Фран, не човек трябва да е. И Томов и Витанов прекаляват вече с дивотиите си за пет минути слава и няколко сребърника.

# 470
  • София
Днес като слушам откъси от интервюта, няма да затварят нищо. Но си имам едно на ум, че може да кажат на децата в петък да си съберат нещата.

# 471
Но си имам едно на ум, че може да кажат на децата в петък да си съберат нещата.
Да казват, но на училищата, в които има болни деца и учители.
В тези, които има малко болни и отсъстващи, да си учат.
На мен пък ми писна всички да са под общ знаменател.

# 472
  • София
Решенията за ДО трябва да са на ниво училище, а не централно. Ето, от днес, със заповед на директора, всички 11-ти и 12-ти класове в гимназията на дъщеря ми минават онлайн до 21-ви. Причината е, че не може да се провежда профилираната подготовка, защото от 6 паралелки в 11-ти клас, 4 са в карантина. Колкото и да не ми харесва по принцип, в момента това е правилното решение за конкретното училище и конкретния випуск. В училището на сина ми обаче целият випуск е налице, няма отсъстващи учители и там няма никаква причина за преминаване онлайн. Надявам се да не вземат решение за централно затваряне, а да оставят директорите сами да си ръководят процеса, според конкретната ситуация в училището.

# 473
Аз сега бих била по-спокойна ако децата бъдат пуснати в къщи при повишаване на заболеваемостта. През януари и февруари и преди ковид имаше гадни вируси и се надявам властите да не си затворят очите за да изпоразболеят децата в името на една или друга кауза. Според нашата педиатърка след февурари вирусите са по-безобидни. За грипна (или както искат да я наричат) ваканция съм. ДО с болни деца и учители би било късна и трудна за изпълнение мярка. Дори и грипните ваканции бяха превантивни след определен процент болни, ако помните.

# 474
  • София
Фран, няма за какво да го съжаляваш Томов. За съжаление са децата ни, на които им се падна този псевдо учител. Сега господинът си е решил, че няма да преподава присъсвено, а дистанционно, защото учениците в клас са малко и не си заслужава да се разхожда до училище заради тях. То не че някой разчита на преподаването му, за да придобие знания! Това вече съм го сложила в графата кауза пердута. Обаче той си разиграва коня както му се иска и ръководството на гимназията нехае.

# 475
  • София
Важното е, че цяла България му се радва и му ръкопляскат, а това, че не изпълнява основните си задължения, не се вижда! Rage

# 476
Доста хора, които ние избрахме да ни управляват казаха, че училищата ще се затварят последни.
Ами време е да изпълнят казаното.
Данчо Пенчев днес уж е обещал точно така да направи. Дано го изпълни: https://boulevardbulgaria.bg/articles/direktorat-na-srzi-uchilis … vi-da-se-otvaryat

Лъчезар Томов е със сериозни лични психологически проблеми, които се опитва да решава през телевизионните си изяви. Така ми изглежда, не го познавам, а и не искам да го..Fearful

# 477
За съжаление са децата ни, на които им се падна този псевдо учител. Сега господинът си е решил, че няма да преподава присъсвено, а дистанционно, защото учениците в клас са малко и не си заслужава да се разхожда до училище заради тях. То не че някой разчита на преподаването му, за да придобие знания! Това вече съм го сложила в графата кауза пердута. Обаче той си разиграва коня както му се иска и ръководството на гимназията нехае.
Освен в Томас Едисън къде другаде преподава? В коя гимназия?

# 478
Преподава и в НГДЕК.

# 479
Фран, няма за какво да го съжаляваш Томов. За съжаление са децата ни, на които им се падна този псевдо учител. Сега господинът си е решил, че няма да преподава присъсвено, а дистанционно, защото учениците в клас са малко и не си заслужава да се разхожда до училище заради тях. То не че някой разчита на преподаването му, за да придобие знания! Това вече съм го сложила в графата кауза пердута. Обаче той си разиграва коня както му се иска и ръководството на гимназията нехае.

Еми оплачете се, като не ходи на работа трябва да има санкции. То не може така, за всеки ден отсъствие трябва да имаш документ.

Иначе прогнозите му обикновено са точни, за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт