Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 139
  • 753
  •   1
Отговори
# 315
  • Пловдив
Замря желанието за покупка защото просто няма какво да се купи.Всички по атрактивни имоти са изтеглени от пазара.Покупката на имот в наален етап на строеж е много рискова предвид извиването на ръце да се вдига цената на някой етап от строежа.Някои строители имат обствени средства и продават на А15 когато цената е висока.На хубави централни места в големите градове парцели няма, предлагане на такива места дори и на зелено също почти липсва.В София и Пловдив се продават основно апартаменти в мастодонтни комплекси на кофти места.Докога ще е този пазар няма кой да отговори.

# 316
Какво строят на Охридско езеро 3? До високата сграда на офисите на Арт 93, малко преди Данона. Малко преди НС на Home 1, новия комплекс?

# 317
И на Оборище 26,на ъгъла с Асен Златаров са разбичкали огромна сграда. Има строителна ограда и се вижда, че е изтърбушено всичко от вътре, включително няма дограма. Голям имот. Много площ. Мисля, че беше бивша тел централа на бтк, но не съм 100% сигурна.

# 318
  • София
Колко е според вас реалната моментна цена на имота, който ще постна.
Борис Арсов 5, етаж 2. Хол на Юг и Изток, едната стая на Изток и сервер, другата на север. Две бани. 87/105м2
И мнение за приблизителен наем на нормално обзаведен
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 22:07 от chiana2003

# 319
  • Sofia
Но ако не вдигнат лихвите веднага след фед, ще има огромно изтичане на капитал от европейските лихвени пазари към щатите, който ще търси доходност (по-добре 1% в долари отколкото -0.1-0% в евро). А резултата на това е отново срив на фондовите пазари. Така че какво си говори тая дърта лелка и каква е реалността, са две различни неща и тя няма да има избор.

Примерно, ако вдигнат само лихвите по заемите - съвсем няма да има кой да прави бизнес и да инвестира, а това е ключовото за икономиката на EU.

Ако вдигнат депозитите - масово банките ще трябва да плащат пари за ресурс, който няма какво да правят. Т.е. по-добре е да изтече в САЩ, където имат нужда.

Когато депозитите се сринат тогава ще се очаква покачване на лихвите за да се набере ресурс. Щом хората трупат рекордни депозити въпреки наказателната лихва значи не са си научили урока. От друга страна доката хората и бизнеса се чувстват в криза (да не забравяме, че в редица EU държави, през последната вълна, трябваше да носят маски на открито), то няма хората изведнъж да започнат да харчат.

Така, че два основни показателя срещу вдигане на лихвите:
- хората трупат депозити, вместо да харчат (което спира рязкото покачване на инфлацията);
- бизнеса не може да се възстанови (липса от нужда от кредитиране).

# 320
Колко по-рязко трябва да се вдига цените, че да има покачване на инфлацията. Ти в кой свят живееш? Според теб сега инфлацията е спряна..

# 321
Колко е според вас реалната моментна цена на имота, който ще постна.
Борис Арсов 5, етаж 2. Хол на Юг и Изток, едната стая на Изток и сервер, другата на север. Две бани. 87/105м2
И мнение за приблизителен наем на нормално обзаведен
Скрит текст:

159-165 000 E

# 322
Приблизителна цена може да видиш тук като въведеш данните на имота

https://ocenime.bg/

Иначе един имот струва толкова, колкото успееш да му вземеш Blush

# 323
в тоя пък сайт ..е пълна измама само набират оферти Wink

# 324
Следя темата, но не знам каква част от коментиращите търсят жилище за собствено ползване. С половинката още миналата година се отказахме от покупка в София, а уж сме с добри доходи. Като родители на 2 малки деца, за които всичко тепърва предстои, живот и здраве, за нас е важно съотношението доходи към разходи за адекватно здравеопазване и образование, социална и публична среда. Затова се отказахме и обмисляме да напуснем София, въпреки че тук сме родени. Представям си колко по- лесно е това решение за онези, които работят дистанционно и не са от тук.

# 325
миналата година се отказахме от покупка в София, а уж сме с добри доходи. Като родители на 2 малки деца за нас е важно съотношението доходи към разходи за адекватно здравеопазване и образование, социална и публична среда.

Обмислете тогава дали в малко населено място (където се предполага, че цените на имотите са значително по-ниски) ще можете да откриете адекватно здравеопазване и образование. Що се отнася до социалната и публична среда - писано е и показвано каква е средата в малките населени места - никога неработилите и нямащи желание да работят, неквалифицирани млади хора са мнозинство в тези населени места. Гравитиращи около единствените 1-2 питейни заведения, без амбиции (изключвам желанието да работят малко, а да взимат много, това всеки го иска), за разлика от големите градове не са заплашени да не могат да си платят сметките (живеят в семейната къща) и да нямат какво да ядат (родителите и баба/дядо все произвеждат основни продукти в градината/двора/на село).

# 326
миналата година се отказахме от покупка в София, а уж сме с добри доходи. Като родители на 2 малки деца за нас е важно съотношението доходи към разходи за адекватно здравеопазване и образование, социална и публична среда.

Обмислете тогава дали в малко населено място (където се предполага, че цените на имотите са значително по-ниски) ще...

Ласкаете "софиянци" с преценката си а и мисля, че сте малко несправедлива към доста градове, а и някои села в България. А в случая не говоря само за България. Тезата ми беше, че що се касае до избора на ДОМ не сме крепостници и съпоставяме различни алтернативи, някои от които водят значително по показателите, които цитирах. А цените в момента игнорират този факт, сякаш тези кутийки нямат за цел да стигнат все някога до реален ползвател... А иначе просто се чудех аз ли съм единственият търсещ жилище за собствени семейни нужди, който разсъждава по този начин.

# 327
  • Пловдив
В София има и по евтини квартали, все пак и избора на села в радиус от 10-15км е огромен.Не си заслужава да отивате в град далеч от столицата само защото е евтин.За да е евтин има причини (хората продават, а няма търсене).За да се случва това си има причина, никой не бяга от хубавото.По принцип това което описва Мандаринка за младите, аз го наблюдавам в големия град и то у хора които са родом от там.Масово младежи наследили един-два имота ги дават под наем, макар и недостатъчни 1500-1600 лева ги устройват и просто не работят.Странно е, но факт.Принципно са предимно момичета, които се ослушват и за някой по-заможен да падне от някъде, но има и момчета, които го дават "художници", "писатели или поети" (разбира се самоуки), "геймъри" и какво ли не само да опрадаят нетърсенето на работа.За Пловдив специално е характерно вечното студентстване и "развитие на духа" или "личното аз" Laughing каквото и да значи това.

# 328
Не е супер в София, но личното ми мнение е, че в БГ няма по-добра алтернатива - образование, здравеопазване, работа, културен живот. Може би в Пловдив в известна степен....

# 329
Опитвах се да обясня, че не става толкова въпрос за пари, колкото за съотношение цена/качество на живот - тук или в чужбина. Не искам да наблягам на личните ни решения, защото това е индивидуално.  Обръщах внимание, че би било странно цената за качествен семеен живот да расте  повече в София, защото започва да доближава тази на в пъти по- уредени държави.

Последна редакция: сб, 12 фев 2022, 18:07 от Lora Lay

Общи условия

Активация на акаунт