Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 166
  • 753
  •   1
Отговори
# 375
Бихте ли се отказали да си купите супер-апартамент само защото пространството около блока не е благоустроено? Питам понеже по-горе съфорумка се беше отказала от такъв апартамент поради тази причина.
Мен лично това не би ме отказало. В момента живея на оживен булевард, не в София. Каква точно полза ми носи булеварда?
В нашия град има много кооперации в нивичките в околностите на града, където квадрата е по 700-800е и са си заселени.
Магазини, аптеки, паркове има във всеки град на достъпно разстояние с кола, автобус или пеша. За ясли или детски градини, трябва да си буквално на 5 Мин пеш, за да тръгнеш с детето. А за училище, сега май децата се водят от родителите до голяма възраст.
Както съм писала в темите преди това, не всеки има 1300-1500 евро за квадрат, за да не му се налага да прави компромиси с имота.
Когато с мъжа ми вземахме нашия апартамент, преди 8 години, ни се струваше супер, че от терасите ни се вижда планина, как ще пием кафе сутрин с гледка и всички онези неща, които показват от филмите. Ами 8 години по-късно, живота е от работа в къщи. Не сме си взели и маса за навън, защото лятото е супер топло и задушливо.
Тааа направете си дома да е уютен, функционален и да ви е приятно. Ако е с повече бюджет 🎊 добре дошло е.
Разбира се, има неща, които не търпят компромис, но това е строго индивидуално.

# 376
Гого, аз съм ходила до Пирогов няколко пъти - неотложно, не спешно (т.е. не животозастрашаващо), с деца и с възрастни. Повече от 20-ина минути (до половин час) не сме чакали. И да - дете, пострадало в катастрофа или колабирал арестант (беше с белезници и полицаи около него) очевидно бяха по-спешни.
Но не е само Пирогов - с яко кашлящо дете съм ходила в Правителствена и в Токуда, в Токуда чаках най-много - към 45 мин. сигурно, защото напливът там е голям (в Пирогов не приемат кашлящи пациенти).  В Исул в очен кабинет съм ходила през уикенда, там винаги има хора, защото е специализиран (заедно с УНГ-то), аз чаках към 45 мин., но малко детенце (на около 2 год. макс) го прегледаха в рамките на 2-3 мин. Има и други болници и клиники в София - та ето, имаш избор между 3-4-5 болници поне, по всяко време на денонощието. А в провинцията, за съжаление, не е така - дори една да има, пак е добре, но пък няма достатъчно персонал.

# 377
Бихте ли се отказали да си купите супер-апартамент само защото пространството около блока не е благоустроено? Питам понеже по-горе съфорумка се беше отказала от такъв апартамент поради тази причина.
Мен лично това не би ме отказало. В момента живея на оживен булевард, не в София. Каква точно полза ми носи булеварда?
В нашия град има много кооперации в нивичките в околностите на града, където квадрата е по 700-800е и са си заселени.
Магазини, аптеки, паркове има във всеки град на достъпно разстояние с кола, автобус или пеша. За ясли или детски градини, трябва да си буквално на 5 Мин пеш, за да тръгнеш с детето. А за училище, сега май децата се водят от родителите до голяма възраст.
Както съм писала в темите преди това, не всеки има 1300-1500 евро за квадрат, за да не му се налага да прави компромиси с имота.
Когато с мъжа ми вземахме нашия апартамент, преди 8 години, ни се струваше супер, че от терасите ни се вижда планина, как ще пием кафе сутрин с гледка и всички онези неща, които показват от филмите. Ами 8 години по-късно, живота е от работа в къщи. Не сме си взели и маса за навън, защото лятото е супер топло и задушливо.
Тааа направете си дома да е уютен, функционален и да ви е приятно. Ако е с повече бюджет 🎊 добре дошло е.
Разбира се, има неща, които не търпят компромис, но това е строго индивидуално.
Доколкото разбрах,тя има пари,апартаментът е супер и на нея лично и харесва,но блоковото пространство не е благоустроено и затова се отказала! В такава ситуация няма вярно решение,щото е абсурдна! Това си е типично нашенски абсурд. Вижте "баровският" "Драгалевци". Имоти за милиони,но няма канализация. Laughing Можем ли да си представим "Бевърли хилс" с външни тоалетни?! Yum

# 378
Бихте ли се отказали да си купите супер-апартамент само защото пространството около блока не е благоустроено?.

Като цяло за нас средата е много важна и трябва да има значителни плюсове, които да не ни откажат от подобна покупка. Ако става въпрос за общи части още повече, веднъж заради социалната среда, втори път, защото старото строителство изисква поддръжка и съгласие за това със съседите, ако желаем да доживее поне колкото срока на изплащане на кредита. Отказвали сме се от 3 добри по нашите критерии локации заради това. В същото време решихме да не продаваме малкото си жилище само заради поддържаните градинки в комплекса. С деца това ни беше важно. Иначе едва ли щяхме да го мислим.

# 379
  • Пловдив
Панелките ... Още дори не са затегнали мерките, а вече сме в техническа рецесия. Разгледай фондовите пазари, много акции вече се сринаха, защото инвеститорите знаят какво следва. И тази рецесия е желана и умишлена, само така могат да убият инфлацията. Недай си боже има и война, следва още влошаване на бизнес условията, оскъпяване на петрол и газ. Но понеже не ми вярваш, прочети за yield curve inversion, което е 100% индикатор за бъдеща рецесия.
Не е по темата, но може да се окаже....
Сривът 2008 беше предшестван от колапса на фондовия пазар на 15.09 с фалита на Лемън.Вече имотите в САЩ бяха обърнали кривата и ехото се усети незабавно в България.Фондовия пазар е във възходящ тренд от март 2009г. почти непрекъснат и за помпането му вече и нулевите лихви не помагат.Нахлуване на Русия в Украйна и мащабна конвенционална война с емигранстски вълни и проблеми с цените на енергията може да отприщят началото на новия тренд на фондовия пазар.За това е момента са тези нерви, съчетано с лоши отчети на технологичните компании.Не е изключено всичко това да рефлектира и на имотния пазар и светлото бъдеще с приемане на еврото през 2024 да бъде забулено от облака на военните действия.
Аргумента на строителите, че ама материалите им поскъпвали издиша, какво ще правят ли. Ами това което и 2009г. - ще намалят рязко обема на строителство и обезщетения за парцели.

# 380
То и новото строителство изисква поддръжка, за да не стане бързо за основен ремонт. За 25-30 години, ако не поддържаш, ще стане като в неподдържано старо строителство.
За социалната среда - не ми се ще да коментирам, че ще ме баннат. Все едно в НС са се събрали супер гении и интелектуалци. Ами не е така, поне аз не смятам, че е вярно. Същият матрЯл е, като навсякъде. Наличието на пачки не гарантира интелектуално ниво. Пак да напомня случая с миската в Бояна (въпреки че тя има супервъзпитана и много образована майка, която познавам лично).

Боже, може ли поне тук да не говорим небивалици (за Украйна става дума).

# 381
Простете невежество ми, но обяснете каква е тази телемедицина. То и аз сега чат-пат се консултирам по някой въпрос в Halee, за да не се разкарвам до кабинет, но ако трябва да се правят изследвания как работи тази медицина? Кой ще ме преслуша, кой ще ми направи ехограф, ще ми види гърлото и тнт?

# 382
  • София
Ние също предпочитаме старото строителство. Новото не. Около нас сумати строежи, кои криви, кои с едни тънки плочи, къде запълнени със стериопор. Ми, не, мерси.
Строителите да си правят каквото искат. Много се радвам, че точно сега не ми се налага да купувам жилище.
А нашата максима да си вкараме парите в недвижимо имущество не мисля, че е правилна. Ако имаш, по-добре купи няколко кюлчета, винаги можеш да ги продадеш. Wink или ако ти се рискува - на борсата, интересно е.
Това е изключително недалновиден съвет. Играта на борсата или със злато печелят 10-15% максимум от играчите в дългосрочен план. А дори да набиеш сега парите си в НИ, дори да има рецесия, точно след 10 години ще имаш поне същата покупателна способност.
Толкова много играчи познавам, които се наиграха на Борсата 2008 година. Сега гледам че е модерно да купуват виртуални валути, без изобщо да имат каквато и да е ясното.
Та, ако не си подготвен изключително добре, в пъти по-добре и да набиеш парите в НИ, отколкото да ти чакат в банка или да "играеш" с тях.

# 383
Но понеже не ми вярваш, прочети за yield curve inversion, което е 100% индикатор за бъдеща рецесия.

Не, че не ти вярвам, ама индикатор за бъдеща (евентуално) рецесия съвсем не е същото като "вече влизаме в рецесия" Wink

# 384
  • Пловдив
Това е изключително недалновиден съвет. Играта на борсата или със злато печелят 10-15% максимум от играчите в дългосрочен план. А дори да набиеш сега парите си в НИ, дори да има рецесия, точно след 10 години ще имаш поне същата покупателна способност.
Толкова много играчи познавам, които се наиграха на Борсата 2008 година. Сега гледам че е модерно да купуват виртуални валути, без изобщо да имат каквато и да е ясното.
Та, ако не си подготвен изключително добре, в пъти по-добре и да набиеш парите в НИ, отколкото да ти чакат в банка или да "играеш" с тях.
[/quote]

За борсата и то в дългосрочен план това изобщо не е вярно.Ако говорим за американския пазар.Максимум 10-15% от дейтрейдърите печелят, другите губят да.В дългосрочен план обаче 15-20 години и повече е точно обратното- печелят 95% от "играчите", които обаче не са играчи по смисъла в който го разбира българина от филма с Майкъл Дъглъс "Уолстрийт".Даже най-лесното и най-просто инвестиране, за което не е необходим и съвет, а да отвориш статистиката топ 50 "дивидидент машине", купуваш 5-6 компании, забравяш и исторически възвращаемостта е двойно по-голяма от инвестиция в имот.Независимо дали сравняваш 10-20години или период от 50 години.
А Българската борса, да така е.Тя приключи 2008г. с 90% наиграли се губещи и не се възстанови никога.Много от компаниите които бяха звезди тогава "Холдинг пътища", "Мостстрой", "Оргахим" ги няма....
Тъй като няма борса България и пазара на НИ е превърнат в такъв, това е доста опасно и за банките включително.Аз лично за два комплекса в кв.Смирненски в гр.Пловдив отказвам ако няма над 50% самоучастие тъй като 1500-1600евро на кв/м за тях е тотален абсурд.Даже не съм убедена и че при 50% сме предпазени.

# 385
  • София
Тъй като рабтите в банка, какво препоръчвате? Борсова търговия на върха на 13 годишен пик? Може и токени на Тесла, сега това ще е новата мода?
Какво означава че банката "не е предпазена"? Точно банките в България печелят единствено и само от комисионни, а не от продажба на пари.

# 386
Реалния растеж е отрицателен. Нима очакваш да излязат по тв и официално да обявят, че сме в рецесия? Никога няма да го направят.

Mooniver - разбира се че понякога се налага да се ходи на място. Но първоначален преглед може да се прави онлайн и хората които трябва ще ходят на място.

Sadness, я обясни на хората тук какво правите с депозитите им. Купувате ли дцк? Има ли риск от bail ins?

# 387
  • на Мелмак
Chiana, аз съм казала каква мисля.
Например - миналата година кюлче злато 100 грама беше 9300 сега е 10700. Това при един и същи търговец в България. Борсово се промени много. Биткойна миналата седмица беше 32 сега е 42, беше за малко и 44. Ако ти се занимава и имаш възможност Wink
Но това е темата за НИ. Да не се отклоняваме. Аз само казах защо сега няма да купуваме.

# 388
Например - миналата година кюлче злато 100 грама беше 9300 сега е 10700. Това при един и същи търговец в България. Борсово се промени много. Биткойна миналата седмица беше 32 сега е 42, беше за малко и 44. Ако ти се занимава и имаш възможност Wink
Но това е темата за НИ. Да не се отклоняваме. Аз само казах защо сега няма да купуваме.
Стига с тези биткойни. Толкова ли сте наивни, та не разбирате как си купувате захарен памук.

# 389
  • София
Стига с тези биткойни. Толкова ли сте наивни, та не разбирате как си купувате захарен памук.
Толкова наивни, че бях купила за 3000лв, които продадох за 100 000 и си изплатих целия ипотечен кредит. От такава наивност хората милиардери станаха, вие още бетонирайте в имоти. Винаги ми е било смешно хора, които гледат отстрани как са супер скептични, докато покрай тях други хора печелят, но важното е, че първите хора знаят и са наясно, че не са си купили захарен памук. Поздравления!

Общи условия

Активация на акаунт