Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 47

• 21 733
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
Привет, моля за съвет. Един час след хранене с глюкомер отмерва винаги 6, 6 и нещо, макс 7.2 Вчера вечерта ядох супа топчета една купа и си позволих и 1 филия ръжен хляб + 1 брой краставица. Един час след това с глюкомер мерих беше 9.2 Полудях, защото до сега такова висока стойност не е било никога. На какво се дължи според вас, има ли значение , че е било късно вечер към 20.30?
Съветът е да не ядеш филии. Какъв точно режим спазваш?

# 316
Минерва, какво ти има на съня?
Ами като цяло като започнах да засичам колко спя се оказва, че времето е малко, за съжаление. За едномесечен период засякох 6 ч. 40 мин. на ден, и при положение, че повечето е лек сън /според смарт часовника/ ... Малко часове стигат на хора, които спят дълбоко.
Събуждам се по-рано. Заспивам лесно, но се будя през нощта и не мога да заспя /при голям стрес/ или рано сутрин и пак така, не мога да заспя. Абе събуждам се ненаспала се в сигурно 90% от случаите. То всъщност и така се започна голямото влошаване, първите ми симптоми бяха проблем със съня и хронична умора, после дойде неистовия глад и напълняването.

Андреа Борисова - ще ти кажа какво знам аз. Висока ти е захарта от 1 филия черен хляб, защото инсулинът вече не успява да я натъпче в клетките. Това се получава след доста време ИР и завишен инсулин, в началото инсулинът расте, нужен е повече, за да натъпче захарта - от кръвта да я вкара в клетките, и след време инсулинът започва да не успява да действа и захарта си остава в кръвта. Тогава докторята започват да изписват лекарства, които отново да натъпчат захарта в клетките, но и това е до време! Затова дозата на лекарствата се повишава с годините.

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 13:23 от Минерва

# 317
Андреа, а на втори час след хранене  мериш ли колко ти е кз.
Филии абсурд, и аз вечерям късно, не е до часа, а до хляба.

# 318
А и зависи какво е имало в супата топчета?

Имам подозрения, че не е била домашна, а купена отвън ...

Таис, от колко време си на режима? 7-8 месеца, доколкото помня.

Хлябът ми е само кето, ММ го прави за момента, на мен не ми се получи, май твърде много време го държах в микровълновата. За 3 месеца два пъти съм яла по една питка от дюнер, това ми е стандартния хляб.

Колкото повече хляб ядеш, толкова повече ще ти се яде, няма да ти намалее желанието!

# 319
А и зависи какво е имало в супата топчета?

Имам подозрения, че не е била домашна, а купена отвън ...

Таис, от колко време си на режима? 7-8 месеца, доколкото помня.

Скрит текст:
Хлябът ми е само кето, ММ го прави за момента, на мен не ми се получи, май твърде много време го държах в микровълновата. За 3 месеца два пъти съм яла по една питка от дюнер, това ми е стандартния хляб.

Колкото повече хляб ядеш, толкова повече ще ти се яде, няма да ти намалее желанието!

От около 9 месеца съм на режим.
Не съм ходила оттогава на доктор и не са ми изписвани никакви лекарства, инсулин си самоназначих  в края на ноемрви, когато видях колко по-добре съм с гликирания и кз.
6-7 кила съм надолу, но аз и нямах много. Сега май свалям на сантиметри, че вчера и на мен "снахата" ми се учуди колко съм заслабнала.

# 320
Андреа, разрових ти по предишни публикации и си спомних коя си. Важно е като пишеш да казваш, че си бременна, че аз бях забравила, а съветите не са еднакви при двата случая. Или са, не знам, да кажат по-запознатите.

Май ходим при един и същ ендокринолог.

Хората с повече опит да кажат какво се прави при бременни. Като гледам ядеш картофи, моркови варени, хляб ... Не знам, глад ли те гони, защо го правиш... Опитай да се засищаш с полезни мазнини - да речем вместо филия хляб 1/2 или 1 авокадо, де да знам. От мазнините ли те е страх?

Пак да похваля консервата с дроб от треска, хем е много вкусен, а после олиото го използвам за салати, поне 3 салати заливам с една консерва. Това като калории от полезни мазнини, Невена също го хвали Wink

Тайс, браво, че нямаш много кг. Което само потвърждава, че проблемът не е в наднорменото тегло, както все още много доктори твърдят.

# 321
Да и аз така си мисля,че има уговорка и за това държи да е точно този препарат.Обадих му се,обясних му,че съм обиколила града,но пак не пожела да го смени.Ново било,хубаво било бла бла...звъня на дистрибутора да пита къде го има и ме прати.Това обаче на мен ми е за последно да отида в другия край на Варна(Владиславово) с малко дете и да ангажирам мъжа ми да излиза от работа. Говорих с личната,каза сега да си го изпия,щом съм си го купила и ако искам след това щяла да ми напише рецепта за Метфоргамма.

Явно наистина има уговорка.
Не го е грижа за пациента, а бизнеса да върви и облагите да взима.
Егати и лекарите. Що не ходи той да ти ги вземе. Ти пари ще му дадеш.
Впрочем преди като бях на хапове рецепти не са ми искали. И в кварталните аптеки ме познават и като кажа еутирокс или глюкофаж, не са ми отказвали.
Виж на морето преди години ми отказаха глюкофаж без рецепта. Вдигнах им скандал. Дадоха ми го.
Голяма съм лошотия Joy

Минерва, по-късия сън се дължи на режима. Ако преди режима си спала по-дълго, а сега не, така е. Не е нещо лошо.
Преди аз  като ядях много в, не можех да отлепя от леглото и 12 часа не ми стигаха.
Ако хапна сега повече в, ми трябва повечко.
Преди много трудно заспивах, много трудно се събуждах.
Имах в началото на годината стрес на предишната работа и ми се прецака съня. Но това е друга работа, режима няма общо. Проблемът се реши, но си има един остатъчен стрес, който на моменти ми влияеше на съня. Но нещата се оправиха.

# 322
Ами ще видим, аз много съм писала, освен хранене и движение имам да следя стрес /и кафето в случая/, сън, цигари ... Много неща съм си поставила за цел да подобрявам лека полека, без грижа за себе си няма да стане, вече не съм на 18.

Апропо Азара, наборки сме Wink

# 323
Говорих с личната,каза сега да си го изпия,щом съм си го купила и ако искам след това щяла да ми напише рецепта за Метфоргамма.
Метфогама с удължено освобождаване няма, а дозировката не е едно към едно със стандартния метформин. Глюкофаж с удължено, евентуално. Но пак е редно лекар да го назначи
Не обвинявайте фармацевтите, те не са длъжни да извършат нарушение, а да дават и заменят по усмотрение нямат право. Глобите не са малки, плюс евентуално и други наказания.

# 324
Минерва, мелатонин може да опиташ. Ако имаш нездрав сън и се събуждаш.
Симпатил също.
Ползвала съм атаракс, но това е при силен стрес. При мен действа много силно четвъртинка от атаракса.

Преди няколко дни спах трудно. Ама тамън си оправям леглото и гледам на перваза на леглото хлебарка. Не ги понасям. Опитах се да я убия, тя избяга. Изтупах всички завививки. Страшно се нервирах. Легнах, ама гледах втренчено. Все си мислех, че ще се върне и ще ми изяде  tooth    И чак в 3 заспах.

Фармацевтите аз лично не виня.
Виж лекар да изпише нещо дето го няма в града, а сигурно и в цялата държава си заслужава поне един шамар. Метафорично казано.

# 325
Да ви разкажа пък на мен какво ми се слиучва със съня. Имам  няколко дни и нощи без децата, после прекъсване за 2 нощи, сега, последните 2 пак без децата, като съм спала по над 6 часа преди да се събудя за първи път. Резултат - 4.8 кз тази сутрин, което не бях виждала от над 2 месеца. За съжаление обаче сега ми се спи много повече от преди, когато карах с по около 5 часа сън с прекъсвания.

# 326
Здравейте,
По-запознатите от Вас бихте ли ми казали дали според Вас има нещо притеснително в резултатите ми на инсулин и кръвна захар - измервам ги горе долу веднъж годишно и понеже знам, че обременяването с глюкоза дава най-коректна информация относно това, дали човек е с инсулинова резистентност или не, се питам в кои случаи човек решава да си направи обременяване. Тоест при какви ориентировъчни стойности на инсулин и кръвна захар трябва да му светне червена лампа Simple Smile
Значи изследванията ми в последните 3 години назад са били:
10.2019 - КЗ мисля около 4.85, Инсулин 2.8
02.2020 - КЗ 5.09, Инсулин 5.0
02.2021 - КЗ 5.3, Инсулин 6.7 (!?!?)
12.2021 - КЗ 5.01, Инсулин 5.3

# 327
Скирова, чак притеснително...едва ли повечето лекари ще опишат така тези резултати. Макар че се вижда тенденция за повишение с годините...По принцип, при КЗ на гладно над 5 е хубаво да се има едно на ум /според някои е даже КЗ над 4,5/. Най-общо казано, КЗ и инсулин на гладно трябва да са под 5. Това обаче не изключва да има проблем със стойностите на 60 и 120 минута. Гледа се и има ли наличие на симптоми. Аз не съм правила натоварване, защото първият ми измерен инсулин на гладно беше 15. Имаш ли някакви симптоми, които показват, че нещо не е наред?
Минерва, най-много "обичам" съвета "Отслабни и ще се оправиш." 😆 Въпреки че по принцип е вярно, че отслабването действа добре на инсулина, то изобщо не се случва толкова лесно с ИР и при стандартен режим на хранене...Това е все едно да ти кажат да се наспиваш по-добре и "готово". 😁 Магнезий пиеш ши, мелатонин?
Елора,
Скрит текст:
купувай Фронтлайн комбо за кучета /най-голямата, за кучета 40-60 кг/- разреждаш я с вода и напръскваш на височина 60-80 см, за предпочитане стени, ъгли и мебели и места, които не се отмиват често. Гадинките ще капитулират, а ти ще си спиш спокойно. 😁 Около 25-27 лв е 1 ампула, ефектът се запазва за около 6 месеца, а може и повече. Гледай да има поне 6 месеца срок на годност ампулата, която купуваш...
Андреа, в кой месец си? През бременността инсулинът може да се повиши. Позната качи 20 кг последните 2 месеца от бременността- без да си променя хранителния режим /разбира се, хапваше съвсем нормални порции, не е преяждала, но си ядеше по малко хляб, също картофи, ориз, варива/. Междудругото, имаше и безсъние през последните 2 месеца, сутрин към 7-8 успяваше да заспи. Защо не пробваш да си направиш някой нвх хляб? Обикновено има в състава яйца, така че ще добавиш и още протеин към храненето. 90-секундното хлебче е добър и лесен вариант, аз го пека във фрайъра и пак бързо става.
Когато преди няколко години и започнах с Глюкофаж XR, тогава също беше нов и не беше наличен навсякъде. Аз направо си го поръчах от близка аптека- да ми го доставят. А този Меглюкон как е като цена?

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 16:28 от dolce miele

# 328
Има си го по складовете, наскоро ми мина през ръцете опаковка Меглюкон, не помня кои милиграми. По заявка беше, не е проблем в аптеката да го заявят за някого ако помоли, иначе едва ли все още да поддържат наличност в някоя аптека.

# 329
Знам Долче, преди 4-5 месеца търсих фронтлайна, но нямаха. Дадоха ми друга ампула като ми казаха, че имала същите съставки и хората са взимали и са доволни.
Скоро пак ще търся.
И райда ще изхабя.

Общи условия

Активация на акаунт