Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 37 620
  • 748
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Огромно. Може две стихотворения да рецитира, но да знае за какво се разказва в тях. Иначе е само папагалстване.
Разграничават, когато им го кажем. И те трябва да зваят кое е фантазия и кое е било наистина. Иначе за мен е да ги баламосваме и да ги оставяме в неведение кое как е. Снежанка е герой от приказка, а Райна Княгиня е живяла наистина и наистина е била наконя със знамето. Именно за да не се страхуват от чудовища, на моите деца винаги това съм им казвала - чудовища няма, това са приказки. И когато обсъждаме някаква история и сега в работата ми, винаги правим разграничение на действителност и художествената измислица. Децата преработват страховете през приказните герои, защото тези приказни герои са като в паралелна вселена, те са "зад стъклото", на разстояние от децата и децата се чувстват в безопасност. Ако чакам децата по собствени пътища да различават фантазия/илюзия от действителност, доста ще има да чакам. Затова децата трябва да живеят в реалния свят, а не в приказен, колкото и възрастните да се прехласват по приказните светове. Затова и няма да накарам дете да учи Обесването на Васил Левски, а само ще кажа кой е Левски и колко е бил храбър, умен. Няма да кажа, че са го обесили, защото това не е за детски уши в градинска възраст.

# 316
  • София
Приемам мнението ти, но не го споделям, поне не цялото.
За да не дразним някои потребители, които намират такива постове за излишни в темата, нека не продължаваме да се мотивираме и обосноваваме.

# 317
Как сме оцеляли ние с тези "неподходящи" детски приказки?! Rolling Eyes Че и видими увреждания нямаме. Joy

Недей така. Има деца с по-буквално разбиране и те наистина се травмират. Ето - моето. Четем си ние за непослушния Питър и как отишъл в градината, където не трябва, а майка му го е предупредила, защото и баща му ходел там и накрая г-н Макгрегър го хванал за ушите и жена му направила пай от него.

Еми - цяла седмица като е непослушен и питал - ще ме сготвите ли, аз ще умра ли, ще ме хванете ли за ушите. Отне ми време да разбера, че малкият ги навързал нещата и решил, че като е непослушен и той ще бъде сготвен.

# 318
  • София
Как сме оцеляли ние с тези "неподходящи" детски приказки?! Rolling Eyes Че и видими увреждания нямаме. Joy

Недей така. Има деца с по-буквално разбиране и те наистина се травмират. Ето - моето. Четем си ние за непослушния Питър и как отишъл в градината, където не трябва, а майка му го е предупредила, защото и баща му ходел там и накрая г-н Макгрегър го хванал за ушите и жена му направила пай от него.

Еми - цяла седмица като е непослушен и питал - ще ме сготвите ли, аз ще умра ли, ще ме хванете ли за ушите. Отне ми време да разбера, че малкият ги навързал нещата и решил, че като е непослушен и той ще бъде сготвен.
Предполагам, че всеки родител, познавайки детето си може да прецени кое как му действа и да се съобразява с това.

# 319
Информирала съм модератор, че от пост 259 до края е наложително да се изтрие почти всичко. Да видим!

# 320
  • София
Ох, колко те боде точно пост #259 Joy  Противно на твоето мнение, това бяха интересни и полезни дискусии. Ако нещо не ти е интересно, ми подминавай го. Няма нито обиден, нито дискриминиращ, нето неотносим пост. Всичко се върти около училищата, децата, навиците, практиките, пътуването и всичко е от значение.

Към родителите, чиито деца са приети на предварителен и основен изпит в СС ми е питането. Някой от вас изявил ли е желание и предоставили ли са му изпитните листове на детето му? Вече две приятелки ме питат (такива с деца, които учат и са учили доскоро в училището) дали съм ги преглеждала.

# 321
  • София
При три деца минали/минават през училището, никога не съм се интересувала от тестовете им /ако не бяха приети, сигурно щях да се поитересувам/. Но доколкото знам, ако поискаш да ги видиш, ще ти ги предоставят и ще ти дадат обяснения по тях.

# 322
Не ме боде. Но от там нататък започна празнословене и няма почти нищо конкретно по темата. Точно толкова са за триене тези постове, колкото всички, които изтриха предходните седмици. Щом едните са изтрити, следва и това да се изтрие.
Не ми казвай какво да подминавам и какво не. Нищо полезно няма в празното философстването какви са ползите и негативите от ранно заучаване на "Обесването на Васил Левски". Никакви ползи по темата "Частни училища - информативно-дискусионна тема". Това не е обща тема за деца, навици и т.н. Ако беше, много от постовете, които са изтрити през годините, щяха да стоят тук. И нямаше да има другата тема, която принудително беше направена именно заради триенето на такива постове тук. Ако искаш да си го обсъждаш - отваряш нова тема и обсъждаш. Ако има с кого. Нечетимо става просто с тези половинстранични постове без параграфи.

Ще изчакам до утре. После ще видим. Simple Smile Все пак трябва да има модериране, което е равно отдалечено и безпристрастно спрямо всички. Иначе накрая няма да има кой да отговаря по същество и ще се пълни темата само с обсъждания на постиженията на детето ти.

Този въпрос го задаваш втори път. На няколко места е писано вече по въпроса.

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 00:00 от Fancy

# 323
Аз не мога да си обясня как може някой да си позволява да нарича “празнословие” мненията на хората. Та чак ще рипортва хорските отговори, че не били по темата. Аз пък ще Ви рипортна Вас, че налагате цензура на форума. В качеството си на каква точно ще определяте какво е по темата? Има модератори, те да преценят. Възпитан човек ще напише “моля, дайте повече информация за хуz“, a не на някого видиш ли не му било интересно какво писали от пост 259 нататък. Всеки да си знае мястото и да избягва да квалифицира чуждите мнения, защото подобни квалификации говорят много за манталитета и възпитанието на този, който ги пише и след подобни “рипортвания” е все тая какво Ви е мнението, за което и да било училище, някак олеква.

# 324
Май не сте прочела. Или не сте разбрала.
Празнословие по темата, в която пише. Иначе има безброй други възможности да се обсъжда каквото иска.
Ако това обаче се остави тук, очевидно има двоен стандарт при модериране.

И честно казано изобщо не ме интересува дали някой оценява мнението ми. Нито дали олеквам или не.
Въпросът е принципен. Темата преди години беше разделена не по желание на потребителите именно заради подобен род постове. При това количество от страници такива. Тази остана чисто информативно-дискусионна за ЧУ. Всякакви подобни философстващи постове до скоро бяха изтривани. Така, че след като не сте запозната с подробностите, моля да не квалифицирате. В противен случай и вие се присъединявате към категорията, която осъждате в поста си. Тези с манталитета и възпитанието. Приятен ден!

# 325
За да върна темата към темата си Grinning ще споделя, че след 3 месечни драми, записах детето във Фюжън. Вече има и родител от там.

След като посетих Светлина, Изи ( там ми знаете историята Grinning), Прогресивното, Азбуки, ККФ, Образователни технологии и разговори по телефона с Петър Берон, Meaple Bear и китайското на цар борис III ( Как се казваше Grinning), взех избор за Фюжън.

Не във всички детето е ходило на пробен ден, но във всички където е ходило, без Изи, казаха, че ще го вземат.

Реално не е чак толкова страшно да вземат детето ти в 1ви клас, както си мислех в началото, особено ако не търсиш училище с академична насоченост.

Фюжън ме спечелиха с екипа си на първо място. Много ми допаднаха хората, които видях там. Хареса ми това, че  според тях "истината" не е нито в супер акакдемичния подход, нито в алтернативния, а някъде по средата. Това най-много се доближаваше и до моето разбиране.

Програмата им е 9 часа на ден. От 9 до 17:30, което за мен беше + този час, защото училището ми е на 25 мин от вкъщи и пак ще имам време да оставя бебето на ясла и да закарам големия навреме.

Редуват по-академични с по-творчески часове. Доколкото успях да разбера програмата ( не разбрах половината съкращения Grinning) имат около 10 часа анг на седмица и пак надграждат над часовете по мат и бел, заложени от МОН.

Окончателния договор ще го подпишем след като се лицензират от МОН през май или юни.

Имат часове по изкуства, театър, драма, креатививен дизайн ( или нещо такова) като казаха, че не искат да ги правят артисти, а чрез тези предмети да развият креативността, критичното мислене и тн.

Друг голям фаворит ми беше Мейпъл Беър. Но те, доколкото разбрах, март месец ще разберат дали ще могат да се сдобият с още една сграда, която ще е в Изток. Изпитът е разговор на английски.
Аз реших, че не ми се рискува да чакам до тогава, но програмата ми се стори много интересна и реално не съм чула родител с негативен отзив за там.

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 10:10 от Mom_MI

# 326
  • София
Честито за избора. Радвам се, че в темата ще има и родител от по неакадемичните училища.
Интересно за Мейпъл Беър... аз в Изток не се сещам за сграда, която да е подходяща за училище, но може би пропускам нещо....

# 327
  • София
А каква е таксата в Мейпъл Беър, някой знае ли

# 328
Благодаря @Mon_Mi, това съвпада с моите впечатления от Фюжън (моите макар и по- бегли). Едното ми дете посещава летните им академии. Някои неща ми направиха добро впечатление- доста креативни задачи им дават, обръщат сериозно внимание на родителските коментари (храна, особености за децата). Родителите понякога прекаляваме с изискванията, въпреки това в нито един момент не видях изнервено отношение. Не на последно място имаше случай с едно много агресивно дете, което хвърляло предмети, удряло деца. Веднага са се обадили на родителите, провели разговор и си прибраха детето. Не го видяхме повече. Явно не са само за едната такса. Учителите ми се сториха енергични и с желание и чисто организационно забелязах, че са доста добре, включително за дребни неща, като загубени дрехи. Аз сравнявам с Дойче Шуле, където по организационни въпроси често е творчески хаос. Оправяме се накрая, но все има въпроси, отговори, пак въпроси, 3 мейла по една тема.

# 329
  • софия
Аз не мога да си обясня как може някой да си позволява да нарича “празнословие” мненията на хората. Та чак ще рипортва хорските отговори, че не били по темата. Аз пък ще Ви рипортна Вас, че налагате цензура на форума. В качеството си на каква точно ще определяте какво е по темата? Има модератори, те да преценят. Възпитан човек ще напише “моля, дайте повече информация за хуz“, a не на някого видиш ли не му било интересно какво писали от пост 259 нататък. Всеки да си знае мястото и да избягва да квалифицира чуждите мнения, защото подобни квалификации говорят много за манталитета и възпитанието на този, който ги пише и след подобни “рипортвания” е все тая какво Ви е мнението, за което и да било училище, някак олеква.
посланието ви изглежда правилно и щеше да е приятен апел за добруване в темата. Щеше. Ако ги нямаше всички останали невидими фактори, които всъщност я съсипват. Под призива да се даде шанс на новите, който модераторите не успяват да използват правилно, всъщност се крие отстраняване на други потребители. Това вече сме го виждали и го виждаме достатъчно дълго време. Не е правилно. Едно, че цензура никога не е правилно второ, че когато има "заложен стандарт" за постове извън разглежданата материя, то той трябва да бъде следван и те да биват изтривани. Въпросът е защо не са?  И откъде накъде модератор ще решава, че този може да си позволява отклонение, а другият не?
Тази тема стоя почти година мудна и бавна, точно защото се искаше стерилност на мненията. По същество и толкова.
Всичко, което Фенси иска да ви каже е, че  има "наборни" теми и там може да се обсъждат всестранно развитията на децтаа. Тя просто изисква модераторите да не режат глави и да не обезсилват един потребител за сметка на друг.  В крайна смета всеки е свободен да си скролва и ние всички това сме правили години наред. Като нещо не ни кефи, скролваме. Модераторите обаче държат на "чиста тема" и с тенденционото триене се стига до ей такива постове като вашия, които раздуват "проблема" вкарвайки нови обиди и нови питания.

А олекналото мнение, което сте готова да пренебрегнете дори не знаете колко е ценно всъшност Но за това всеки сам си преценя.

Мом_МИ, честито училище.

Общи условия

Активация на акаунт