Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 736
  • 748
  •   1
Отговори
# 570
Ще си позовля съвсем да изляза от темата за ЧУ.
За да не се налага да трия, ще помоля повече да не си позволявате. Simple Smile
Нека се върнем към темата, а тя за ЧУ.

# 571
  • София
И аз винаги съм си мислила, че добрите университети със специалност архитектура са в Италия. За Австрия не съм знаела. Но въпреки това, мисля, че Италия и архитектура са като Ин и Ян Blush Не знам моето дете към какво би се насочила, но това е една от професиите, които лично на мен много ми допада, защото има Фюжън между наука и артистичност/креативност.

По отношение на Иззи:
Този уикенд моя приятелка ми сподели, че от класа на нейното дете в СС са се преместили 2 деца в Иззи тази година (не е от най-малките класове) защото там също държали на академично образование, но било по-леко като натовареност от СС. И децата били доволни.

Ще си позовля съвсем да изляза от темата за ЧУ. Но нали съм архитект завършил УАСГ. Много ви е романтична представата.... Simple Smile
Това не е професия, това е призвание. И няма от 9 до 5. Ако някой мисли като Андариел, да не се захваща. Когато имаш муза, не спиш, не ядеш доктато формата и функцията не са в перфектен синхрон ( математиката трябва само, за да се оформи мисленето, но после не е нужна - в самия университет също.

Искам да уточня, защото или аз не съм обяснила, или ти и други хора не сте разбрали, или не сте искали да разберета за какво говоря. Когато имам муза, тя е да си работя с детето в часа или извън часа да си правя материалите. Но материали си правя вкъщи обичайно, а реално работя с децата на работното си място. Така че далеч работата ми не е от 9 до 5. С определено работно време ми е работата на мястото, където съм наета и ако съм наета примерно на 2 места, как точно трябва да излизам от работното време заради музата? При мен графикът е именно график - всяко дете си има час и няма как да кажа "хубаво, ама аз ще стоя още два часа на работата си Х, а няма да отида на място У, където ме чакат други деца по график. Мислиш ли, че ще е ок това? Като работник правя това, което трябва като работник. В извън работно време правя това, което преценя - дали ще си правя материали, дали ще чета, дали ще гледам телевизия или ще спя - това си е моя работа.

# 572
  • София
Нямам личен опит, за да сравня СС и Иззи, като училища, натовареност, домашни и т.н. Мисля, че от активно пишещите в темата, няма родители, които да са сменили едното за другото.
Като цяло мисля, че единствената им прилика е, че са академични училища.

Мимикона, при нас определено е с изпреварващо обучение. Много над МОН са, защото моето дете, без проблеми решава задачите по БЕЛ и МАТ за следващият клас от ДУ.

# 573
Андариел, добре те разбрахме.

Ти подхвана темата с: "Аз няма да си вдигам телефона на родители, защото съм прекалено заета в работното си време, а след това времето ми си е мое". Сега е късно за оправдания.

Правилно, рейни. Затова са частните училища. И моите очаквания са същите и то не, защото ми е много зор да се учи напред, а защото ако започнеш да се готвиш една година по-рано за НВОто и за приемните изпити, първо се намаля стреса и на родителя и на детето и второ - има достатъчно време да се подготви и прeдстави добре детето.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 21:16 от Елфичка

# 574
Оф, изобщо не е заради НВО. Просто материалът до 4 клас е малоумен.
Не знам кой клас ви е детето, но това изпреварване нагоре намалява до минимум. Времето за упражнение е повече.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 23:18 от Fancy

# 575
  • София
Жената е написала, че това са нейните причини, не някакви общоприети, така че спорът е излишен.
Разбира се, че разликите с годините намаляват. Но здравата основа винаги ще помага.

# 576
Ама аз не споря, а само казвам, че е абсолютна заблуда, че в ЧУ има изпреварваща подготовка за НВО една година по-рано. И, че това е причината в малките класове да вземат материал за горен клас. Може и да са нейни причини, но мотивацията не отговаря на действителността.

# 577
  • София
Нямам личен опит, за да сравня СС и Иззи, като училища, натовареност, домашни и т.н. Мисля, че от активно пишещите в темата, няма родители, които да са сменили едното за другото.
Като цяло мисля, че единствената им прилика е, че са академични училища.

Мимикона, при нас определено е с изпреварващо обучение. Много над МОН са, защото моето дете, без проблеми решава задачите по БЕЛ и МАТ за следващият клас от ДУ.
Аз също нямам Simple Smile
Посочих за Изи, това което сподели приятелката ми за деца (приятели) на нейното дете от класа в СС, които са се преместили в Изи тази година. И причината за това, която децата са си обсъждали, защото продължават да си комуникират, а именно, че образованието в Изи е академично и много добро, но малко по-леко от СС.

Boel, mimikona много благодаря за споделеното. Никога не съм очаквала, че свободна професия (каквато е и моята) може да бъде вързана от 8 до 5. И това не е минус като цяло. Малката е още на 5 години, така че е много рано, но аз например около 2 клас знаех какво искам да уча и това не се промени с годините. Не е ясно така ли ще бъде и с нея, а дали ще прояви интерес към архитектура - също, има доста време до тогава. Просто на този етап аз не бих я насочила към моята професия. След години това може да се промени, но сега не бих.

# 578
Здравейте! Може ли актуално мнение за нивото на обучение и отношение към децата в ЕСПА, тъй като има информация в доста стари теми.  Благодаря!

# 579
Здравейте! Може ли актуално мнение за нивото на обучение и отношение към децата в ЕСПА, тъй като има информация в доста стари теми.  Благодаря!

Здравейте! Предварително казвам, че информацията е от много близко дете на моето, с което сравняваме доста често нещата. Като цяло мисля, че в Еспа подхождат в Пук - 2 клас най-амбициозно в сравнение с другите. Това може да е добре и зле. Доста по-натоварени са децата от СС, Питагор и Иззи (тези училища казвам, защото за тях имам инфо). Доста е странно за мен защо толкова ги натискат в ПУК - много домашни и през седмицата имат, дълги през уикенда. Два чужди езика, математика доста трудни задачи по математика, учене по две стихотворения всяка седмица, изпит на стихотворения, натиск сериозен... Някои деца леко не издържат на темпото. И незнайно защо при тази амбиция и разнообразие на предмети, след 3 клас започва едно местене и до 7 остават 15 деца които завършват. Това аз не го разбирам как и защо става. Но там се премести Богданова, която е доста добра учителка по български език, която беше в СС, после отиде първа в Иззи и дръпна доста учители, та сега е в Еспа и със сигурност е  плюс за Еспа голям. Това което прави впечатление е, че ако някое дете изостава, веднага му се предлагат допълнителни уроци срещу заплащане. Понякога леко като касичка се чувстват родителите и не знаеш наистина ли толкова изостава детето ти или просто си клиент готов да плаща допълнително. Но е странно какво е изоставане като се има предвид колко много дърпат напред. И най-голямата загадка - защо при този зор деца напускат и се местят и защо нямат толкова добри резултати след 7 клас? А и персонала май се сменя често... Дано да ви е полезно. Определено мисля, че е от добрите места за учене, но с тези забележки...

# 580
Това с допълнителните уроци срещу заплащане  в рамките на училището, направо ме оставя безмълвна....За първи път чувам за такова нещо.

# 581
Интересно, че после на НВО не блестят. Ако приемем, че НВО е критерии, но поне по математика и БЕЛ би трябвало едно основно ниво да покаже.

# 582
  • София
И мен това ме изненадва. Това не е ли конфликт на интереси - хем детето учи там, хем родителите веднъж плащат за обучение, хем после да си доплащат, ако детето изостава. И ако изостава според чии критерии? Ако изостава, тогава би трябвало допълнителната работа да е в таксата включена, а ако не е за това училище, защо е прието там, някои неща ще виждат още на входа.

# 583
Имам познато дете, което издържа някоко години там. Оплакваха се родителите, че по всичко изоставало според училището.
А не им беше първо дете, за да се чудят вярно ли е това.

# 584
В ЕСПА според, това което ми представиха всичко се заплаща допълнително.
Мен лично ме втрещи, че в 7 клас намаляват часовете по език, за да имат време за подготовка за НВО. Но тази подготовка не е включена в основната цена и се заплаща допълнително. Т.е. те ти казват, децата не са подготвени и имат нужда от още, но тя не е включена в цената. Общо взето като си сметнахме всичко, цената излизаше много над алтернативни по-добри училища.
И това, в контекста на претенции за уж добра подготовка и допълнително платените уроци за наваксване стои леко абсурдно.

Траспортът също беше ужасно скъп. Имаше опции до сборен пункт и от адрес. И двете опции бяха по-скъпи доста към онзи момент спрямо други училища.
Това са мои спомени от преди 5 години, но едва ли има принципна разлика. Вероятно в числовите измерения.

Богданова е добра, но както отиде и си тръгна от Изи, така може да си тръгне и от ЕСПА. На ЕСПА по мои спомени поне на два пъти имаше масово напускане на екипа.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 13:44 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт