Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 705
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
По повод мнението на Фран за ДУ в началните класове - не само хората, но и децата са различни. На моите категорично им е било далеч по-интересно и забавно в ДГ и училище на този етап. При възможност от страна на родителя, разбира се, може да се осигури добър режим на хранене, полезни дейности и забавления, но наличието на други деца също е фактор. А в повечето случаи, дори при наличието на време, често не бих имала ресурс да осигуря разнообразието, което осигурява целодневното обучение.

Понеже говоря за ЧДГ и ЧУ (в моя район няма елитни ДУ, даже не и средни по представяне, а с градините е ясно положението), да допълня, че това за мен са едни от най-добре инвестираните пари до момента. Причините са коментирани безброй пъти тук и в настоящата дискусия, току що изтъкнаха някои от тях отново, та да не се повтарям.

Относно езика - при децата някак не ми се струва така натоварващо, дори и да е по-интензивно, те доста бързо попиват. Аз самата научих чужд език в началните класове в рамките на един учебен срок в изцяло чуждоезична среда (без вкъщи), не се и замислях дори, а и говорех далеч по-правилно от родителите си. По-различно е, разбира се, а и при всяко дете има разлики, но все пак, не смятам, че е така тежко.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 16:17 от FBI

# 661
  • софия
Колкото повече чета, толкова повече ми се струва за изключително важно един млад родител четящ темата в търсене на отговори да знает следното:

На кой какво му харесва и какво училище избира, зависи от това какво обича да чете, какви филми да гледа, какво слага на масата си и какво предпочита да облича, шофира, с кой общува и т.н.

Голяма работа, че някой предпочита едно училище пред друго. Ами вие тоя човек знаете ли го дали ви допада в живия живот и дали бихте искали неговите избори за всички гореизброение неща? Оттам започнете със селекцията, тоест с едно на ум.

В крайна сметка соленият карамел е стрхотен, ама вие предпочитате чист сметанов вкус.

# 662
  • София
Струва ми се, че има предвид "уау" ("wow") в смисъл на "много добър", но е написала "лол" ("lol" = laughing out loud) което е "смешно". В наши дни дори в сланга вече се правят грешки 🤣

# 663
Бе и ние не знаем какво предпочитаме, но си защитаваме нашето. В крайна сметка пилците се броят след 25г. възраст.

# 664
  • София
Аз никога не бих избрала ЧУ до 4-ти клас.

При положение разбира се, че имам доста добро такова в близост до дома ни и естествено, ако мога ( а аз съм можела) да си позволя да си се грижа за детето, да си го взимам на обяд, да го водя на спорт и въобще където си решим, според неговите желания и възможности.
И трето, при това много важно: и при трите деца имах възможност да избирам начален учител.

Не бих заменила полудневното обучение в този период в ДУ ( възможност за повече време прекарано с детето ми, игри и занимания по наш избор, обяд какъвто харесва и още много, много други неща) за целодневен престой дори и в най-елитното ЧУ.
А пък да пътува час в посока сутрин и вечер, абсурд.
Хора различни.

Здравейте! Тоест децата са ви били в ДУ до 4-ти клас и после сте ги преместили в ЧУ? При това положение как се справиха с приемните тестове? Най-вероятно поне по АЕ са ходили на уроци. Мен е притеснява, че бивайки в ДУ ще трябва всеки ден да ходят на някакъв урок, за да може след 7-ми клас да влязат в читава гимназия.
Да, точно така, до 4 клас беше в ДУ. Ходеше на уроци по английски, от 3 клас. По български и математика явно подготовката му е била достатъчна, за да издържи изпитите. За мен, ако началният учител е читав, образованието в периода 1-4 клас в държавно училище може да бъде съвсем ОК. Проблемът идва след това.

# 665
  • София
Прогимназията /5-7 клас/ е най-голямата дупка в нашата образователна система. Затова и са толкова масово писмено неграмотни - правописът се учи в този период. Със сигурност мога да благодаря на СС, че двете ми по-големи деца са с безкомпромисен правопис, граматика и пунктуация. Надявам се и с най-малкия да се случи същото.

# 666
  • София
Пубертетът прави чудеса 😂😂😂
Понякога за дни.
Децата са много енергични по това време. Даже си мисля дали Нво за гимназиите да не го сложат в 6-ти клас. Така или иначе еднакво безпредметно е изборът на профил да е в 7 кл 😂😂😂

В шести клас не са готови нито за натоварване, нито за правене на избори. За годината на седми клас има нещо като качествена промяна в децата  - и в мисленето, и в работоспособността, и във всичко. В шести клас в сравнение със седми са направо бебета.

На ЧУ именно началните класове с целодневното им е най-ценното, не толкова ученето на език, който така или иначе ще бъде наваксан за една година в пети клас, защото и тогава децата правят качествена промяна в мисленето и работоспособността. В ДУ вече почти няма половин ден училище, а нарочно ги направиха целодневно, и то така, че чонек няма избор. Идеята е децата да бъдат в училище, вместо по улиците половин ден. И не, не е заради отличниците, а заради социалния елемент.

# 667
  • в страната на чудесата
Анди, как се интерпретира професионално (психолог/логопед) липсата на чувство за хумор и невъзможността за оценка на иронията. Ще е от полза да споделиш гледната си точка и опита си.
Също има ли разлика чу/ду Simple Smile

# 668
  • София
Има цял списък с потенциални причини
- творецът на шегата или иронията и реципиентът имат разлики във възприятието на контекста
- писмената реч предполага по-ограничени подсказки в сравнение с устната реч - в писмета липсват невербалните подсказки като мимика, жестове, както и прозодичните - интонация, акцентиране върху определени думи или части на думи и т.н.
- шегата или иронията са несполучливи
- читателят/слушателят е изморен, разсеян
- това, което е шега или ирония за един може да е действителност за друг.
Ако се понапъна мога и още да се сетя.
Много рядко хора са без чувство за хумор. За да няма някой чувство за хумор, трябва да е с някакво нарушение. По-често някъде по трасето между сътворяването на смешката и разбирането у слушателя/читателя нещо се изкривява или нарушава.

# 669
  • в страната на чудесата
Какви нарушения?

А за иронията?
А има ли разлики между децата с дефицити и без? Между тези от ду и чу?

# 670
  • София
При проблеми с езиковото разбиране, интелект, културни особености дори. А всеки може да има някакви намеци за аутистични черти.
Смешката в една култура може да е неразбираема и дори обидна за друга култура.
Възприемам темата сериозно и не ми се гадае дали е написано нещо буквално или с ирония, шега или каквито там други намерения. Достатъчно ми е, че цял ден гадая и партнирам на буквални, преносни, шеги, твърдения и т.н.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 21:01 от Andariel

# 671
  • в страната на чудесата
Коя тема?
За шести клас ли?

# 672
  • София
Има избор дали детето да е цял или половин ден в ДУ, поне от втори клас нагоре, за първи не съм сигурна.
Не споделям мнението, че в пети клас за година (масово) се научава толкова и повече език, колкото за четири години преди това. И вторият език 5-8 клас ми се струва, че може само да улесни един осми клас в езикова гимназия, но ако не бъде продължен, бързо се забравя. По лични впечатления от обкръжението ми.

# 673
Имам един въпрос, може да ви се стори, че се подразбира, но все пак НУКК в Горна Баня го броим държавно училище, нали? Не го видях изредено на 1-ва страница. Предполагам въпросът ми е риторичен. Едно време се плащаше само транспорт. Предположих, че може и да се въвели някоя такса.

# 674
Лейка, много ми се вдигна в очите с последните няколко коментара. Респект.

Общи условия

Активация на акаунт