На море в Гърция 2022 - I

• 83 821
  • 762
  •   1
Отговори
# 285
  • София
За Кефалония мисля да хванем ферибота от Нидри, гледах го като километри, тол такси и цени за ферибота. Разликата за нашето семейство излиза с около 23  евро по-евтино през Лефкада. Не е кой знае каква разлика и бих ги прежалила ако поне пътя беше по-кратък , но уви излиза почти еднакво (15 км. по-близо е Нидри).
Да не казвам и колко ми е на сърце този остров и как ми се иска да останем ден-два там, а дано .
Освен това ще видите Фискардо. Heart За мен това градче и Асос са най-красивите на острова. Дори да беше по-неизгоден вариант, заради тях бих минала през Лефкада. Имай предвид, че като слезете от ферибота, дават много зор да се измъкнете бързо нагоре по пътя, но малко след това може да се завие наляво и да се спре на голям паркинг. Освен градчето препоръчвам и плаж Фоки, макар и само да се погледне отвисоко. Много е красиво!

# 286
  • София
Здравейте, някой скоро ако е пътувал до Гърция, може ли да сподели дали негативен Pcr (до 72ч) се приема в открити заведения и археологически обекти? Или искат отрицателен бърз тест, който е валиден 48ч? На сайта на МВнР пише, че и двете стават, но ми иска да чуя мнение на някой, който е ходил скоро. Резервирани сме няколко нощувки в Солун.

# 287
Здравейте,
Може ли да ми препоръчате място, подходящо за семейство с две деца - едното е на 5 г., а другото тогава /юли/ ще бъде на 4 месеца.
Ако може да е близо до България /най-много 5 часа от границата/ и да е близо до плажа.
Много благодаря!

# 288
Здравейте, имам нужда от помощ. Искаме за първи път да почиваме в Гърция това лято. Като период сме се насочили края на юни/началото на юли. Нямаме точна локация, изключително неориентирани сме, защото досега не сме почивали в Гърция и се притесняваме. Ако изберем Халкидики дали ще е топла водата по това време? С малко дете на 3 години сме. Какво бихте ме посъветвали за локация?

Ще се радвам ако някой може да препоръча къмпинг на който да наемем каравана. Търсим спокойно място, по възможност с пясъчен плаж, не държим на каравана - може и апартамент. Просто искаме да сме близо до плажа Simple Smile

# 289
Керамоти и Тасос са близо, с хубави плажове и хотели/студия на крачки от брега. На Тасос Скала Панагия и Скала Потамия, да речем са приятни селца на Голдън бийч - подходящ за малки деца. Районът Офринио - Неа Перамос, от който поства снимки ЕлиТ, е още по-близо. Районът около Катерини, Олимпиаки Акти например, също е с големи пясъчни плажове. Само морето там става дълбоко малко по-бързо. За 5 часа след границата се стига до много места - до всяка точка на Халкидики и цяла Северна Гърция.

Влязох в темата, защото ние отново планираме пътуване в последния момент и не съм избрала дестинация. Все се надявах от април ограниченията да отпаднат, ама не ... Имаме време за не повече от 4 нощувки (сряда-неделя), преди края на ваканцията на учениците.

Вариантите, които обмисляме са:
1.  Обиколка на Лефкада и Кефалония с по 2 нощувки на всеки от двата острова.
2. Атина и Евия - 2 нощувки в Атина и 2 за Евия.
3. Атина и Пелопонес: 2 нощувки в Атина. След това - Микена и Древна Олимпия с нощувка в Олимпия. След това Олимпия - Делфи. Нощувка в Делфи или след него и прибиране в бг.

Ако някой е обикалял по сходен на някой от трите маршрута, ще се радвам да сподели и да даде препоръки. Имаме два дни - до вторник вечер, да решим дали да тръгнем към Лефкада или към Атина.

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 15:19 от Light Beam

# 290
  • София
Light Beam, извинявай, но вариантите, които си изброила, ми се виждат убийствени за 5 дни. Най-разумно ми се струва да изберете Лефкада и да разгледате само нея за това време. Кефалония е голям остров и за 2 нощувки няма да видите почти нищо. А и връщането от Кефалония до София си е цял ден път. Възможно е и в неделя да е доста натоварено на Кулата. Имайте предвид, че днес на Егнатия вали стабилен сняг.
Евия също ми се струва, че няма смисъл да го захващате за толкова малко време. Атина става за 4 нощувки, като можете да си направите дневна екскурзия до някой от Сароническите острови. Може би и вариантът с Пелопонес е приемлив, но не съм сигурна, защото не се интересувам особено от тези места.

# 291
Миленка, ние по принцип не обичаме да се застояваме на едно място по време на такива екскурзии. Последните ни две подобни пътувания бяха:
- Нови сад - Виена - Братислава - Будапеща - Белград с 5 нощувки, от които 3 във Виена;
- Скпоие - Охридско езеро - Тирана - Дуръс - Котор - Дубровник - Плитвички езера - Загреб за 4 нощувки.
Такъв тип пътувания са зареждащи и по свой начин много разтоварващи от ежедневието.

За Лефкада и Кефалония и на мен 4 дни ми се струват малко, а и предвид сезона и невъзможността за плажуване, по-скоро обмисляме да оставим за седемдневен маршрут през септември.

При вариант Атина - Евия ще останем за две нощувки в Атина и след това ще се преместим за още две в спа хотел в Лутра на Евия.

Атина и Пелопонес също ми се струва реалистичен маршрут за обиколка на древните археологически обекти. По друго време на годината и без това не е подходящо за катерене по камънаци.

В голяма чуденка сме, наистина. Планирахме малко по-дълго пътуване да езера и замъци в Австрия и Германия, но с действащите мерки не ни се пътува през няколко държави. Затова в последния момент и с междувременно изникнали неотложни ангажименти, обмисляме Гърция като компромисен вариант. И гледаме все пак дестинациите по маршрута да са нещо ново за нас.

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 16:34 от Light Beam

# 292
  • София
Атина и малко Пелопонес, според мен. За това време от годината.
Лефкада и нейните сини плажове бих оставила за лятото. И изобщо - всеки остров бих оставила за лятото.

# 293
  • София
Атина, Коринт, Акрокоринт, Епидавъра, Делфи - бих се въртяла около този маршрут по това време на годината.

# 294
Light Beam, направете първата нощувка в Делфи/Арахова/Епталофос (на мен самото селище Делфи ми е много утрепано, затова пиша по-приятните алтернативи), втората в Нафпактос, третата в Нафплио.
 В зависимост от ритъма ви на пътуване, който е доста енергичен, ще можете да видите много неща от Пелопонес.

Пътят е горе-долу така: Делфи-Галаксиди-(може до о. Тризония)-Нафпактос-Олимпия-(тук можете да минете през планината и да видите Димицана и Витина)-Нафплио (Микена, Аргос, Епидавър, Коринт). Четвъртата нощувка е възможно да е в Атина, но лично за мен няма смисъл от нея. Има къде по-приятни места, където можете да спите на морето, а връщането и без това ви е цял ден и в града ще можете да прекарате само една вечер.
За археологически забележителности сезонът е добър, стига да няма дъжд (лятото наистина не става).

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 17:55 от Параход

# 295
  • * Under the stars *
Здравейте ! С приятеля ми сме решили да си организираме едноседмична почивка следващия месец , като нямаме конкретни дати ( мисля си нещо като 18-ти-20-ти май отиване ) . Остави на мен задачата да избера място , евентуално и хотел , но аз изобщо не знам нищо за Гърция , той - въобще Simple Smile ( никога не сме ходили там преди ). Това , което търсим е някое по - романтично местенце / хотел , с изглед към морето , да има в близост барове и ресторанти , плажът да е пясъчен , а не скалист , да е оживено , но не прекалено . Ще се пътува със самолет , бюджет около 2000 лв за 6-7 нощувки . Относно базата на изхранване в хотела - може би ОИ ( като тук също приемам вашите съвети ) .
Някой да е бил в Митилини ( о-в Лесбос ) ? Санторини дали би ни допаднал ( въпреки че там ми се струва каменисто ) ? Закинтос ? Корфу ? Миконос заслужава ли си или рекламата само му е голяма Rolling Eyes
Приемам препоръки всякакви .

# 296
От всички острови в Гърция , Санторини е най-романтичен. Миконос е по-скоро за парти и с този бюджет трудно ще намерите хубав хотел с изглед към морето. За мен Санторини е по-красив , но разбира се няма пясъчен плаж. Все пак един хубав хотел с басейн компенсира идеално липсата на плаж.

# 297
  • София
VRay, на Санторини има пясъчни плажове, но с черен пясък. Не са от страната на калдерата, но все пак ги има. А и за мен никой басейн не би компенсирал плажа. Освен това на Санторини със сигурност ще има доста туристи това лято.
slynchice, хубаво е малко да попрочетеш, преди да питаш. Първо, през май водата навсякъде в Гърция е студена за къпане и плажовете са основно за слънчеви бани. Второ, не ходя на ОИ, но ми се струва, че бюджетът ви може да е недостатъчен. Освен това, щом искаш да пътувате със самолет, започни оттам. Директните полети от България не са много. Иначе трябва да сте с прекачване. Според мен романтични места има на всички острови, бих предложила да разгледаш Крит (има директни полети от София).

# 298
Благодаря за съветите, момичета! Много сте ми полезни Hug Ще споделя какви сме ги свършили.

Слънчице, вие най-добре знаете какво харесвате и искате, и изборът си е изцяло ваш. На ол инклузив в Гърция не бих отишла, .... не че не сме го правили с приятели, когато мъкнехме банда малки ревящи и диви деца, но при този тип почивки човек никога не може да усети атмосферата на мястото. Лично аз в ол инклузив хотелите никога не усетих осезаема разлика къде се намирам. Пък и точно гръцките са от най-слабите, които сме опитвали. Сто пъти бих предпочела сутринта да стана и да се разходя до местната пекарна - умирам си за сладкишите и тестата им Blush На обяд и вечеря да седнем в местен ресторант или дори от време на време да обърнем на барбекю прясна риба или сувлаки от пазара.

Чарът на Гърция за мен е в оная небрежност и простота на малките селца,  чудно красивите плажове, до които стигаш по почти непроходими черни пътища или с наета лодка - по море, в уюта и гостоприемството на малките таверни, в които собственикът ще дойде да те пита дали храната му ти е харесала, ... тези, простичките неща.
Вместо самолет, бих се качила на колата, след това на ферибот .... и ще си сменям плана според настроението.

Както вече са ти писали, през май водата все още е студена. Така погледнато, няма голямо значение какви са плажовете - пясъчни или каменисти.

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 22:41 от Light Beam

# 299
Давайте идеи. Ние сме семейство с едно дете на 8. Търсим си място с хубав плаж. Не искаме AI. Да не мърдаме много, да има таверни да хапваме. Ходили сме в Урануполи, Паралия Катерини, Керамоти. Търсим си място близо до София - Халдики? Целта е да ходим около началото на юни. Мислим нещо за Тасос, но не е задължително изискване. Чакаме предложения и вашата помощ

Общи условия

Активация на акаунт