За любителите на салати - тема 4

  • 70 092
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Агент, за Бъдни вечер сме правили хумус и баба Гануш, също ми се вижда подходяща и салата с кус-кус. Предполагам за кьопоолу, печени чушки, катък (за самата Коледа) и кисело зеле от традиционните вече си се сетила.

Понеже не уточни дали за Бъдни вечер или за Коледа/НГ и дали българска или не, и отговорът ми е така смесен.

# 451
  • Мнения: 6 705
червено цвекло с черни маслини, балсамико, зехтин, чесън или някакъв лук ...
червени чушки печени с горните подправки и тънко нарязани ябълки
праз с доматено пюре , черни маслини и зехтих
...

# 452
  • Бостън
  • Мнения: 13 503
Kьополуто е специалитет на мъжа ми, та без него не минаваме, хумус имаме фантастичен купешки местен, та там не се опитвам да го надскоча. Салата с кус-кус звучи добре, ще поразровя. Киселото зеле го пека като гарнитура, някак по-вкусно ми е, наистина не помня откога не съм правила стандартна салата от кисело зеле, но то и ракия се разучих да пия Simple Smile
Мерси!

червено цвекло с черни маслини, балсамико, зехтин, чесън или някакъв лук ...
червени чушки печени с горните подправки и тънко нарязани ябълки
праз с доматено пюре , черни маслини и зехтих

Печени чушки с ябълки!?!? Обезателно ще опитам!
Праз с лютеница и маслини, оле!

# 453
  • Мнения: 6 705
пропуснах магданоз или зеленината на целина в предните
А иначе много финно нарязано резене с лимонов сок, мента, кисело мляко ... и както си го харесвате.

# 454
  • Русе
  • Мнения: 5 211
Скрит текст:
Идеи за салати, които да се съчетават с Празничните менюта? Да имат и вид и да излизат малко от класиката "руска салата + картофена, в краен случай - бобена"

Да не ме разбере някой погрешно, аз много обичам и руска и картофена, а бобената ми е легендарна, но ми се ще нещо по-засукано и неочаквано!

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_6.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2018/11/blog-post_28.html



Две книги на руски за празнични салати.
https://disk.yandex.ru/d/uecSpouGdZPF7w

https://disk.yandex.ru/i/lAbN_gXchrF15w

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 17:16 от peych

# 455
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Хрумна ми ето тази вариация на бобена салата на Mikkey. Прекрасна е. Моята половинка, която не си пада по бобената салата, тази я яде и търсеше още:

https://www.mycookingcreations.com/2009/12/insalata-di-fagioli-bulgara.html?m=1

# 456
  • Бостън
  • Мнения: 13 503
Хрумна ми ето тази вариация на бобена салата на Mikkey. Прекрасна е. Моята половинка, която не си пада по бобената салата, тази я яде и търсеше още:
https://www.mycookingcreations.com/2009/12/insalata-di-fagioli-bulgara.html?m=1

^^^ Потвърждавам! Прекрасна базова рецепта! Аз обаче слагам 4-5 различни вида боб + нахут, добавям и маслини и авокадо и предпочитам да я правя със цяла връзка копър вместо с магданоз. А става вкусна и с джоджен!

Зарових се и аз в Пинтерест, та ще споделя и с вас какво ми привлече погледа:
Гъби с моркови, мммм!

https://www.iamcook.ru/showrecipe/25849

Вариации на тази правя всяка година!

https://juliasalbum.com/beet-salad-with-spinach-cashews-and-goat-cheese/

А тази за първи път я правих миналата и стана много сполучлива:
Печен сладък картоф с киноа и черен боб


Карфиол с моркови
https://www.pinterest.com/pin/349240146116694382/

Хайвер от червено цвекло
https://pin.it/4XhOQwB

Maриновани гъби
https://www.pinterest.com/pin/349240146116694411/

# 457
  • Мнения: 6 705
Последната я предпочитам с твърдо сварена на пара парче тиква - нарязва се хубаво на кубчета.
Карфиола го слагам леко посолен, суров , на малки розички и с някаква зеленина на едро за украса . Много добре изглежда .  Изобщо не го овкусявам .

# 458
  • Бостън
  • Мнения: 13 503
Задължително ще я опитам с тиква, мерси за идеята, Белла! А с какво заливаш - аз обикновено прекалявам със зехтин и балсамико и соев сос вместо сол?

Ще си пусна Белла Чао в изпълнение на Брегович и ко - за трети път се ухилвам при вида на ника ти!

# 459
  • Мнения: 6 705
преди няколко дена бях на концерт с приятели в Щутгард . Много е остарял за голямо съжаление. Не изкараха бис нито веднъж. Толкова много изпълнители любими и много остаряли.

Соев сос никога не слагам, малкото не го понася изобщо.
Купила съм си различни оцети , освен балсамико и ябълков си взимам от едно спец. магазинче разни плодови. Много са готини и дават толкова различен сладко-кисел вкус на всякаква салата. Слагам помалко след основното овкусяване. Ето два съм снимала, но и един малинов съм взела и не съм още снимала
портокаловия е велик. сладък, но си личи че е оцет, не сироп. Ябълковия също е сладък и все пак ябълков оцет , много плътен и се излива плътно. Малиновия ще го пробвам , но по - натам Сега имам гости  и в кухнята е хотспота.
То си пише на бутилките особено мек с 3% киселина.

# 460
  • Мнения: 1 181
Моркови с нещо си е основна зимна салата и у нас. Най-често миксвам със зелена салата и/или кейл. Дресинг - зехтин и балсамико плюс микс семена. Моркови със зелена ябълка също ми е много любимо. Но нея овкусявам само с лимон и зехтин. И само моркови с обилно сусамово семе обожавам.

# 461
  • Бостън
  • Мнения: 13 503
Благодаря за идеята за оцетите! Да, за съжаление времето не ни/им прощава!

Карфиола го слагам леко посолен, суров , на малки розички и с някаква зеленина на едро за украса . Много добре изглежда .  Изобщо не го овкусявам .

Аз харесвам много карфиол точно защото лесно поема всякакви аромати, но най-често го поднасям печен на фурна с къри (или други подправки) или суров на салата с броколи и ябълки, залети с кисело мляко и сметана и черен пипер. Във супи също много често го слагам.


Но съм си набелязала ето тази рецепта.
Baked Sesame Orange Cauliflower
https://www.halfbakedharvest.com/baked-sesame-orange-cauliflower/



Ще сложа какво още добавих в пинборда от идеи за празниците:
Салат "Герцогиня"
https://www.iamcook.ru/showrecipe/24593


Авокадо, грейпфрут и резене Simple Smile
https://www.foodiecrush.com/avocado-and-grapefruit-fennel-salad/


Един колега италианец ми похвали блога на някаква бивша профи готвачка, сега ще я разгледам и нея!
https://www.onceuponachef.com/recipes/warm-couscous-salad-with-a … -vinaigrette.html

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 19:22 от Agent Provocateur

# 462
  • Мнения: 9 186
Agent на прима виста
аз си правя една "макаронена"  с този тип или или
макароните = картофите
слагам варено бяло пилешко месо нарязано на дребни кубчета, ябълка да е сочна и хрускава ,кисели краставички, моркови аз ги варя съвсем леко оставям ги (така ги обичаме) да хрупкат леекинко Wink
овкусяване майонеза -горчица лимонов сок ИЛИ сос от нар-зехтин-лимонов сок

разбира се можеш да импровизираш

вечерно днес
цвекло, морков, риба тон, майонеза, стафиди, тиквени семки

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 20:43 от pinko

# 463
  • Варна
  • Мнения: 2 731
Въпросът на Агента ме провокира да питам. На какво казвате бобена салата?

- Има един вариант със сварен зрял боб със стар лук, олио, оцет (може магданоз и може малко пресни филирани червени пиперки).
- Още един вариант със сварен зрял боб с кисели/мариновани краставички, стар лук и лютеница.
- А освен това има зелен боб с чесън, масло и копър.

И трите са у нас "бобена салата" и като се каня да правя, уточнявам от кой вид Simple Smile Simple Smile

# 464

Общи условия

Активация на акаунт