НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 923
  • 819
  •   1
Отговори
# 135
  • Düsseldorf
Здравейте! Самоосигуряващо се лице съм и при подаването на последната декларация в НАП ми казаха, че погрешно съм внасяла 6% ЗО върху цялата сума за съответния месец ( и за отработените дни и върху полученото от НОИ обезщетение за болничен). Сега вече съм в майчинство, отново ли дължа 6 % за отработените дни и 3,9 % за дните по майчинство или ...? Освен това не дължа никакви други осигуровки занапред върху сумите за майчинство, нали?
Благодаря много!

# 136
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
За отработените дни си дължиш 6% пропорционално върху суматата на която си се осигурявала.
За периода на майчинство дължиш 3,9% върху обезщетението което ще теглиш за съответния месец

# 137
Това означава ли ,че догодина болничните а след това и майчиството ще ги получавам на банкоман независимо че нямам социални осигуравки , а трябва да имам само здравни.

Може ли малко повече информация. Защо според вас трябва да имате само здравни осигуровки? По принцип, ако не ви осигуряват за ОЗМ, нямате право нито на болнични, нито на майчинство. Каква е ситуацията при вас? Защо ви осигуряват само здравно?

P.S. Има разлика между това да ви осигуряват само здравно и това да си ви осигуряват за всички социални рискове, а работодателя ви, поради липса на средства, да внася само здравните осигуровки.

Последна редакция: ср, 29 ное 2006, 13:05 от ZinaSt

# 138
  • софия
Здравейте на всички!
Искам да попитам за новата програма за наемане на детегледачка.
Мисля да се върна на работа от новата година.Детето ми е на 7.Искам за детегледачка да наема една моя приятелка.Тя е безработна,но не е регистрирана в бюро по труда.Какво трябва да се направи.Трябва ли тя да се регистрира като безработна в бюро или не.
Искам малко повече разяснение по този въпрос.

# 139
Здравейте на всички!
Мисля да се върна на работа от новата година.Детето ми е на 7.Искам за детегледачка да наема една моя приятелка.Тя е безработна,но не е регистрирана в бюро по труда.Какво трябва да се направи.Трябва ли тя да се регистрира като безработна в бюро или не.

На 7 какво? Месеца или години? При всичи положения, за да я наемете за детегледачка, тя трябва да е регистрирана в БТ.

# 140
Здравейте!Бих искал и аз да попитам нещо,ако можеIncandescent  и tomace ми разясниха положението с осигуровките,но днес говорих с счетоводителя на фирмата в която ще ме пишат че работя от 1 декември(на 6 декември влизам във 3 месец) и той ми каза,че осигуровките в НОИ се плащали месец назад,вярно ли е това нещо?в този случай щала съм да изгубя 1 месец и май съм била закасняла.Немога да разбера как сега съм във втория месец имам още седем месеца,а съм закъсняла?Бихте ли ми разяснили моля ви ситуацията!

# 141
Аз пък за завареното положение искам да питам. След като от 2006-ма майчинството ще се превежда директно, а не чрез работодателя и ще се забавя с един месец това отнася ли се и за завареното положение? Тоест и аз ли ще си получа януарското майчинство чак през март или? Нещо не ми стана ясна тази система.
Не, Ренци, аз писах в предишната тема по този въпрос. На нас майчинството ще продължават да ни го превеждат работодателите. НОИ ще превежда само на тези, които излязат в болнични след 1ви януари. Peace

Не е честно!А другите!И аз искам от НОй!Сега не ми ги дава работодателя!

# 142
Здравейте!Бих искал и аз да попитам нещо,ако можеIncandescent  и tomace ми разясниха положението с осигуровките,но днес говорих с счетоводителя на фирмата в която ще ме пишат че работя от 1 декември(на 6 декември влизам във 3 месец) и той ми каза,че осигуровките в НОИ се плащали месец назад,вярно ли е това нещо?в този случай щала съм да изгубя 1 месец и май съм била закасняла.Немога да разбера как сега съм във втория месец имам още седем месеца,а съм закъсняла?Бихте ли ми разяснили моля ви ситуацията!
Как така се внасят месец назад? Осигуровките се внасят в деня на изплащане на заплатите. Ако заплатите за м. Октомври са изплатени на 5 Ноември, тогава и осигуровките се внасят на 5 Ноември. Но това изобщо не означава, че месец Октомври не се за чита за осигурителен стаж.  Значи, на вас ви предстои да излезете в болничен за бременност и раждане на 21 май. До тогава ще сте работила 5 месеца и 21 дни.
Ако нямате друг осигурителен стаж през живота си, тогава а периода 21.05 - 31.05 нямате право на заплащане на обезщетението за бременност и раждане. Но този период също се брои за осигурителен стаж, така че от 01.06 придобивате право на обезщетение и ще получавате 90% от заплатата, на която сте осигурявана през последните 6 месеца. ( за тези 10 дни в края на май, ще се счита, че сте осигурена на МРЗ ). Т.е. във вашия случай, максимума, който можете да загубите е обезщетение за 10 дни. Но за останалите 305 ще си получавате сумите.

# 143
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

По принцип осигуровките се превеждат до 10-то число на следващия месец. Нпаример за м. ноември осигуровките се превеждат до 10 декември. Вече зависи как се плащат заплатите във фирмата. Важно е от кога ти е пуснат трудовия договор там има санкции. Нищо не губиш ако от фирмата плащат през декември осигуровките за октомври например.

# 144
Здрвейте! Имам едно питане, ситуацията е следната: детето ми навърши 2год този ноември. В момента ползвам платения си отпуск за двете години(той изтича на 19.01.2007) . След като свърши той имам намерение да си взема и третата неплатена година. Във момента съм бременна (чакаме го живот и здраве юли 2007)   Simple Smile
Проблемът е следния: назначена съм на 2 год трудов договор, който изтича на 14.01.2007. Въпросът ми е дали договорът автоматически се продължава с майчинството? Работодателя има ли право да прекрати тр договор повреме на третата година?Има ли значение, че в момента съм бременна?
Ще се радвам ако ме осветлите по въпроса! Предварително благодаря!

# 145
  • софия
Здравейте на всички!

На 7 какво? Месеца или години? При всичи положения, за да я наемете за детегледачка, тя трябва да е регистрирана в БТ.
Цитат

Става въпрос за 7 месеца
Интересувам се като се регистрира как точно става избора и.Да ли няма да ми изпратят някоя която те решат.

# 146
  • В полите на Пирин планина
Здрвейте! Имам едно питане, ситуацията е следната: детето ми навърши 2год този ноември. В момента ползвам платения си отпуск за двете години(той изтича на 19.01.2007) . След като свърши той имам намерение да си взема и третата неплатена година. Във момента съм бременна (чакаме го живот и здраве юли 2007)   Simple Smile
Проблемът е следния: назначена съм на 2 год трудов договор, който изтича на 14.01.2007. Въпросът ми е дали договорът автоматически се продължава с майчинството? Работодателя има ли право да прекрати тр договор повреме на третата година?Има ли значение, че в момента съм бременна?
Ще се радвам ако ме осветлите по въпроса! Предварително благодаря!

Щом изтича срокът на договора, то се прекратява и правото ти на майчинтво, т.е. ще загубиш няколко дни обезщетение между 14.01.07 и 19.01.07.
Вече няма "трета неплатена година майчинство" - всеки от двамата родители има право на по 6 месеца неплатен отпуск до навършване на 8 години на детето, като може да се ползва на цяло или на части след молба до работодателя, но отново трябва да си на трудов договор.

# 147
  • В полите на Пирин планина
Здравейте на всички!

Цитат

Става въпрос за 7 месеца
Интересувам се като се регистрира как точно става избора и.Да ли няма да ми изпратят някоя която те решат.

Още няма изградена система по опцията "Подкрепа на майчинството", но все ще намериш начин да се "договориш" със служителите в Дирекция "Бюро по труда" си мисля  newsm78

# 148
  • София
Аз пък за завареното положение искам да питам. След като от 2006-ма майчинството ще се превежда директно, а не чрез работодателя и ще се забавя с един месец това отнася ли се и за завареното положение? Тоест и аз ли ще си получа януарското майчинство чак през март или? Нещо не ми стана ясна тази система.
Не, Ренци, аз писах в предишната тема по този въпрос. На нас майчинството ще продължават да ни го превеждат работодателите. НОИ ще превежда само на тези, които излязат в болнични след 1ви януари. Peace

Не е честно!А другите!И аз искам от НОй!Сега не ми ги дава работодателя!
Аз пък предпочитам да си получавам обезщетението от работодателя. сега ще видя за януари чак кога ще го получа от НОИ. както казват чак март. т.е. аз февруари няма да получа нищо. ето това не е честно  Sad

# 149
Здравейте на всички!

Цитат

Става въпрос за 7 месеца

Самата процедура мисля, че още не е изготвена. Но със сигурност майката сама избира детегледачката си. Не могат да ви пратят някоя, която те си решат.

Общи условия

Активация на акаунт