Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 449 116
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 13 320
Ами тогава си в голяма грешка. Защото  това изявление не е опровергано от САЩ към днешна дата. И други списания цитираха това изказване, всичките - чуждестранни. Но сега ако ще си говорим какво някой вярва и какво не вярва разговорът става безпредметен. ти може да вярваш и в дядо Коледа.

Само че Германия - държава с в пъти по-силна икономика от нас - обявява, че потреблението на газ за тази зима трябва да се намали с една пета  и че очакват страшна енергийна криза

Германия трябва да намали потреблението на газ с една пета, за да избегне парализиращ недостиг на газ тази зима, заяви ръководителят на Федералната мрежова агенция (BNA) Клаус Мюлер, докато предприятията и домакинствата в страната се подготвят за най-голямата енергийна криза в Европа от едно поколение насам, съобщава "Файненшъл таймс", цитиран от БНР.  Но ние сме независими от руския газ.

https://businessnovinite.bg/svjat/germanija-trjabva-da-namali-po … -prez-zimata.html

....
И все пак експертите предупреждават, че намирането на достатъчно LNG ще представлява предизвикателство. Според Международната агенция по енергетика добавянето на капацитет за износ на LNG ще се забави през следващите три години, следствие от намаляващите инвестиции от средата на 2010 г. насам и забавянето на строителствот

# 13 321
Може пък САЩ да не смятат да си правят труда да опровергават всяка щуротия, която се разнася по китайските медии. А дали трябва да се вярва на руски дипломати, не знам. Някои хора до ден днешен вярват на Лавров, Медведев и дори на самия Путин.

Наистина, стига вече сме се сравнявали с Германия. Участието на руския газ в германския енергиен микс не е 6-7%, както е при нас. Нито количествата са 3 милиарда кубика годишно.
Ще спестят 20% германците, не ги мислете. Като гледам колко безумно се разхищава енергия, дори няма да им е особено некомфортно. Няма нищо страшно в това, да не свети рекламно осветление по цяла нощ или да не си топлят обществените пространства на повече от 20 градуса.

# 13 322
70% борсова цена на ТТФ и 30% усреднена цена на петролни деривати, така казват експертите, аз не съм виждал договора и не знам дали е така.
Като не знаеш, защо повтаряш едно и също до откат? Вземи борсовата цена на фючърса за месец напред за период в който получавахме от Газпром, сложи 70% от нея, добави 30% средна петрол на мегават за три месеца назад и сравни с цената на Булгаргаз за съответния месец. Ако случайно видиш фрапираща разлика, а ти ще я видиш, гледай да избягваш да четеш в бъдеще изказванията на тези експерти.

# 13 323
"Ако махнат Киро и Асен, ПП-тата стават много приятна партия и може да се коалираме, ако ДБ махнат някой и БСП махнат някой, ние сме се махнали, година и половина не управляваме, но къде са парите, попита Борисов, отговаряйки на въпрос на медии."

Joy Ще ме умори тоя човек... Парите са се "махнали" само май. Grinning

# 13 324
https://www.cross.bg/priroden-gaza-vtechnen-1694321.html#.YvpSst3P3cs - ето цените за юни - руският газ е бил по-евтин

мериканският втечнен природен газ, получен в България, се оказа по-скъп от руския. Крайната цена на втечнения природен газ от САЩ за юни за доставка до българска граница е 87,482 долара/Mwh или 82,69 евро/Mwh, научи “Труд” от високопоставени източници от Министерството на енергетиката.

Същевременно цената на газа по договора с “Газпром експорт” за юни трябваше да бъде 74,16 евро/Mwh. Оказва се, че полученият втечнен природен газ от САЩ е с 8,53 евро/Mwh, или с 11,50% по-скъп от газа на “Газпром експорт”, който правителството на Кирил Петков отказа да плати по предложения от руснаците начин
...
Цената на газа в България, образувана с доставката на втечнен природен газ от САЩ, която беше одобрена от КЕВР за юни, е 141,36 лв./Мвч. За сравнение, ако получавахме газ по договора с “Газпром експорт”, цената за българските потребители щеше да бъде 127,71 лв./Мвч. Правителството обиколи целия свят, моли се на всички търговци и накрая докараха газ само с 11,50% по-скъп от сигурния газ по договора с “Газпром

Пуснал съм само цените - за съпоставка.

# 13 325
70% борсова цена на ТТФ и 30% усреднена цена на петролни деривати, така казват експертите, аз не съм виждал договора и не знам дали е така.
Като не знаеш, защо повтаряш едно и също до откат? Вземи борсовата цена на фючърса за месец напред за период в който получавахме от Газпром, сложи 70% от нея, добави 30% средна петрол на мегават за три месеца назад и сравни с цената на Булгаргаз за съответния месец. Ако случайно видиш фрапираща разлика, а ти ще я видиш, гледай да избягваш да четеш в бъдеще изказванията на тези експерти.
А защо да гледаме фючърса за март или април, когато получавахме газ от Газпром, след като вече е август? Нещата доста се промениха от пролетта.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 17:17 от Анонимен

# 13 326
Защото ние прекратихме отношенията с газпром през Март. И въпросът е, дали към онзи момент е било разумно това решение. Както се вижда, към юни все още руският газ е бил по-евтин,
а сигурност на доставките и досега няма - интерконекторът не е изграден, и няма да стане поне до края на септември, лайнерите с втечнен газ не са получени, Чирен не е запълнен на 70 процента. А вече се задава световна енергийна криза, Германия - мощната икономика на Германия, която е пътеводна звезда на ЕС - намалява потреблението си с една пета и няма сигурност дори чрез втечнения газ за три години занапред.
Ние обаче вече бием тъпаните, че чрез 7 лайнера - 3 за тази година и 4 за другата - които вес още са само на хартия, станахме независими от Газпром.

# 13 327
Скрит текст:
Humanbeing, моля те отговори ми, защо всички големи нации в света, начело със САЩ ползват руски газ? САЩ дори са увеличили потреблението си двойно от началото на войната. Излиза, че това е политическа катастрофа за Байдън.
Аз лично се съмнявам във верността на твоята информация за САЩ. Ако може, някакъв достоверен източник.
За ЕС е ясно - държавите са с голямо потребление и са зависими от Русия, защото никой не е мислел достатъчно за рисковете. Въпреки това държавите от ЕС се справят доста задоволително и са на път да прекъснат зависимостта си предсрочно, благодарение на шантажистките действия на Путин.

19 градуса някакъв апокалипсис ли е? На мен ми се струва съвсем нормална температура като за зимата.

Ако 19 градуса ти е нормална температура за зимата, трябва да знаеш, че по наредба ако температурата в стаите на училищата е 18 градуса и по-малко, учениците трябва да излязат в дървена ваканция. Ами студено си е на 19 градуса, особено през деня без завивка върху тебе и ако трябва да седиш в офис, в училище...а дори и вкъщи. Все пак, като си вкъщи, не тичаш все едно си на стадион, нали така? Пенсионерите как биха карали на 19 градуса не знам.

# 13 328
Цената доколкото  знам аз даден месец се определя  на база тази формула ,но цените от спот пазара за минал месец. Да се сравняват  с фючърси е несъстоятелно.
За минал периос юоже горе-долу да се проследи има ги цените на Булгаргаз  и на бордите спот цените. Може са се придобие представа каква е делтата.

# 13 329
Поне с Македония има светлина в тунела.
"Общата историческа комисия между България и Северна Македония постигна съгласие за Цар Самуил, братята Кирил и Методий, Климент охридски и др. исторически личности, за съвместните им чествания, както и за редакции в учебниците по история за 5 клас и 6 клас. Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македонияя - това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия до правителствата в София и Скопие за съвместно отбелязване на личности и събития от общата ни история, предаде БНТ."

# 13 330
  • Другата България
"Ако махнат Киро и Асен, ПП-тата стават много приятна партия и може да се коалираме, ако ДБ махнат някой и БСП махнат някой, ние сме се махнали, година и половина не управляваме, но къде са парите, попита Борисов, отговаряйки на въпрос на медии."

Joy Ще ме умори тоя човек... Парите са се "махнали" само май. Grinning
Всички са се "махнали", ама са си тука, и Бойко, и Киро, и Христо...това е поредния Боков лапсус, писах сутринта, че вече не му се получават смешките баш. Пак пари търси......
И пак се предлага за коалиция, нещо от рода на "думам ти дъще, сещай се снахо", никой не го кани, но той да се предложи, да се саморекламира.....да повтарям ли за "нарциса"? Дори и намек няма, че ще се оттегля, и естествено, няма да го направи, защото егото му не го позволява. Какво тук значи някакъв си национален интерес? А и така и така затоплиха отношенията с Радев, явно и служебните правителства не го притесняват. Само че, на фона на постоянното реване отвсякъде и навсякъде колко сме бедни, обеднели, в кризи, с инфлация и т.н., милионите, които се харчат за всеки един извънреден парламентарен вот някак тихичко минават незабелязани. Като мантра е станало това "избори до дупка", на фона на същевременно пермаментното мрънкане колко тежка и гладна зима ни чака. Но да, важното е да сме живи и здрави.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 17:27 от Merri_An

# 13 331
Поне с Македония има светлина в тунела.
"Общата историческа комисия между България и Северна Македония постигна съгласие за Цар Самуил, братята Кирил и Методий, Климент охридски и др. исторически личности, за съвместните им чествания, както и за редакции в учебниците по история за 5 клас и 6 клас. Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македонияя - това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия до правителствата в София и Скопие за съвместно отбелязване на личности и събития от общата ни история, предаде БНТ."
На днешната дата, между другото, се е случило едно доста значимо събитие. Не е лошо да си го припомним, защото ако не е било то, Великата Европа най-вероятно нямаше да я има в този ѝ вид.
https://www.google.com/amp/s/fakti.bg/amp/world/702984-15-avgust … inopol-ot-arabite

# 13 332
От дума Борисов не разбира - сто пъти му казват, че никой не иска да прави коалиция с него, той пак ходи като изпуснат насам-натам и си ги плещи неговите. Не на български, на банкянски да му го кажат, белким разбере най-после!

# 13 333
Скрит текст:
Защото ние прекратихме отношенията с газпром през Март. И въпросът е, дали към онзи момент е било разумно това решение. Както се вижда, към юни все още руският газ е бил по-евтин,
а сигурност на доставките и досега няма - интерконекторът не е изграден, и няма да стане поне до края на септември, лайнерите с втечнен газ не са получени, Чирен не е запълнен на 70 процента. А вече се задава световна енергийна криза, Германия - мощната икономика на Германия, която е пътеводна звезда на ЕС - намалява потреблението си с една пета и няма сигурност дори чрез втечнения газ за три години занапред.
Ние обаче вече бием тъпаните, че чрез 7 лайнера - 3 за тази година и 4 за другата - които вес още са само на хартия, станахме независими от Газпром.
Не е вярно, прекратихме отношения в края на април.
Доколкото си спомням, ПП бяха обещали за май увеличение с около 12% спрямо цената на Газпром, а за юни - същата цена като за април. И това е точно така:
https://www.bulgargaz.bg/bg/uslugi/tseni-41
Не виждам защо е трябвало да се понижи цената спрямо априлската, след като борсовите цени вече хвърчаха в небесата. Мисля, че това число 127,71 няма как да е коректно и няма как юни руският газ да е бил по-евтин.
Чирен е по-запълнен, отколкото е бил миналата година по това време, но тогава никой не е вдигал пара.
Германия ще се оправи.
И не, 19 градуса не е никакъв апокалипсис. Човек съвсем нормално живее при 19 градуса по фанелка и суичър, за по-зиморничавите може пуловер. Повечето потребители на електрическо отопление така си живеят от край време, че и на по-студено.

Формулировката за Самуилова България ми се вижда съвсем прилична Simple Smile

# 13 334
Уф, личи си, че не върви темата за войната, опорките се прехвърлиха тук.
Който иска, да стои на 19 градуса, но да не го налага за всички, моля. Вие си студувайте, ще ви кажем, браво.

Газът е просто бизнес ако търгуваме с някоя цивилизована страна, а не с имперско-азиятска кочина. С такава държава газът е средство за геополитическа намеса, шантаж и изнудване.
Тогава защо търгуваме с Азербайджан, Катар, Саудитска Арабия? Все имперски азиатски кочини. Азерите в момента тормозят Нагорни Карабах, не ви ли вълнува това? Май не….🤢
Преди да сдадат властта ПП преговаряха и с Нигерия, направо чуден пример за цъфтяща демокрация…🤐🤦♂🤪
Лицемерието и лозунгите вече не вървят, не знам защо не се разбира.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 17:38 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт