Нашите орхидеи – тема 39

• 36 456
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
  • Мадрид / София
Може и трипси да са, но така изстъргани  цветовете ми е странно. Обикновено са бели линийки с неправилна форма, а тези са като че ли е имало ограничител, толкова еднакви на всички цветове. Това ме кара да се съмнявам, че са трипси.

# 481
  • София
Това беше в една от саксиите с фалчета от чужбинска оранжерия. При пресаждането го посадих в отделна саксийка в натрошени на пясък кори. Някой да има идея какво е? Добре се развива иначе.

# 482
  • Мадрид / София
Нямам представа какво може да бъде, но го гледай, като поотрасне все ще заприлича на нещо. Орхидея мисля, че не е.

# 483
  • София
Не, не е орхидея. Нещо пълзящо/лиановидно ще да е.

# 484
  • София
Прилича ми на традесканция.

# 485
  • София
Възможно е. Ще трябва да позачакам, за да видя дали ще се изтегли на лиана или ще стане на туфичка.

# 486
Здравейте. Орхидеята на дъщеря ми, за която ви питах (онази с пожълтялите листа от едната страна), вървяла добре, изкарвала нови листа.
В края на седмицата се прибират в България. Ще пътуват с кола. Трябва ли нещо специфично да прави по време на пътя или преди това? Ще пътуват от Австрия.
Ще ми я даде аз да я гледам, защото няма подходящо място, където живеят в България. Ще я сложа до моите, надявам се, че няма да има проблем.

# 487
От Австрия до България не е чак толкова дълго пътуване. Просто да я закрепят някъде да не се счупи. Аз също съм носила орхидея от там/беше подарък за рождения ми ден/. Докарахме я жива и здрава.

# 488
  • Троян
Здравейте. Искам да попитам с какво отрязват, когато падне цвят? Цветоносът ми изсъхва и искам да знам как мога да прекъсна това нещо.  Прилагам снимки и Благодаря предварително 🙂

# 489
Идвам да се похваля:

След като наскоро опадаха последните цветове,с които я купих,сега си имам чисто нов цветонос. 🥰 Това е ето тази красавица:

# 490
  • Мадрид / София
Здравейте. Искам да попитам с какво отрязват, когато падне цвят? Цветоносът ми изсъхва и искам да знам как мога да прекъсна това нещо.  Прилагам снимки и Благодаря предварително 🙂

Щом е тръгнал да съхне, отрежи го. Можеш да оставиш 2-3 см от него. Отреза дезинфекцирай или сложи на самия срез малко канела за да не навлязат бактерии. Ако го оставиш ще изсъхне и толкоз. Другия цветонос ще е цъфнал още известно време и ще му паднат цветовете. Процедира се по същия начин. Може евентуално да изкара разклонение на цветоноса, но това изтощава растението. Как ще постъпиш ти си реши. Няма никакво правило  .

# 491
Аз режа с обикновени малки клещи секачки, пазя си ги само за орхидеите. Може и със здрава ножица, но е по-трудно и има риск да нараниш живата част на растението. Преди да режеш си дезинфекцирай инструмента.

# 492
Аз режа с кухненска ножица

# 493
Аз режа с кухненска ножица
И аз Grinning А в офиса и с канцеларската на бюрото ми... кога дезинфекцирам, кога не Smiling Imp
Е, ако режа повредени корени, после веднага почиствам със спирт, ама за чист цветонос... както дойде. Мързелива съм Thinking

# 494
  • София
Може ли малко помощ с тези черни точки? По средата на листото са...

Общи условия

Активация на акаунт