Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 388
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
Да спрем, моля за ИТ, съкращенията в Нетфликс и т.н.
Може ли да върнем темата в каквото е и заглавието..пазара на имоти
...следя един квартал..2 ст. ап. от 10 дни забелязах понижаване на цените..с около 5 000 евра ..

# 181
Аз пък не забелязвам спад. Забелязвам, че се изравниха цените на чертеж, на зелено и на акт 15, 16 - които са на ШиЗ.
Също забелязвам, че май рискът при зелените имоти намалява, понеже строителните фирми си работят нормално.

# 182
И да ни сравняваш с Индия и другите айде без обиди Grinning

Няма какво да се обиждаме. Тук идват, защото на запад (и в САЩ), както каза е с 3/4 по-скъпо.
Мислиш ли, че един американец прави разлика между Индия, Индонезия или България?!?

Иначе търсим един ИТ специалист вече 6-ти месец, но всеки с големи претенции, а знания 0.
Същото е и при имотите - няма достъпни и качествени, а спекулации колкото искаш.

Съвсем си е по темата - криза има и се очаква да се задълбочи (надявам се нормализиране на цените).
Дано бързат да построят и не отидат още инвеститори за зелен хайвер.

"колкото повече имотите се превръщат в инвестиционен актив, толкова повече цената им се отделя от фундаменталните фактори - доходи, брой стаи, заплати"

https://www.pariteni.bg/novini/kreditirane/kakvi-sa-prognozite-z … neto-u-nas-242868

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 15:32 от Пух

# 183
Не може жилищата в САЩ да са по-скъпи отколкото в България,както и да ги смятаме...! Говорим за средностатистическо жилище.

# 184
  • София
Не може жилищата в САЩ да са по-скъпи отколкото в България,както и да ги смятаме...! Говорим за средностатистическо жилище.

Скъпи, евтини, нормалните жилища в САЩ са много по-достъпни от тези в България.
Кумовете ни са в Далас, работи само мъжа, жената гледа двете деца.
От около 4 години са там и 2021 си купиха къща с двор около 200 м2. в приличен нов квартал,
с абсолютно всичко като инфраструктура и т.н. Всичко направено, готово за живеене и т.н.
Тука подобно нещо не мисля, че има как да стане. Работата му е IT support, напълно стандартна.

Тук най-много да си купиш нещо в нищото, в нивите, без канализация, без вода и т.н.
Ама то това си е особеност на пазара и на сбъркания ни народ...

Няма какво да се обиждаме. Тук идват, защото на запад (в САЩ), както каза е с 3/4 по-скъпо.
Мислиш ли, че един американец прави разлика между Индия, Индонезия или България?!?

Ние работим с немци и американци. Не искат да чуват за индийци!
Американците ги ползват, но ако може да го избегнат, с радост го правят!
Естествено има много умни и кадърни индийци. Все пак са над милиард.
Но 99.99% са абсолютни некадърници и най-вече - непукисти...

В работата ми се е случвало да ме прехвърлят през 4-5 индиеца, докато накрая нацеля европеец,
който ми решава проблема за 5 мин. А индийците съм ги чакал със седмици и нищо!
Ескалираш и пак индиец. Вероятно братовчед на първия, от същия катун. Йес, сир и нищо.
Говорим за support на една от най-големите компании в света.
Вече като звъня искам да ми назначават различни от индийци, но ми казват, че било дискриминация това Laughing
Ама, нали. Цялата каста, айде катун, трябва да е набутан там и да работи, уж.

Особено в САЩ. Буквално са като напаст. Един става мениджър някъде и налазват Laughing

Ама да не продължавам с тая тема. Никой не ни сравнява с индийци, няма и да го направи.
И да добавя, че 2020 съкращения имаше в много малък брой IT компании и то от паника, не от друго.
После се чудеха как да ги назначат тия хора отново...

P.S. Голяма част от компаниите, които са си изнесли IT центровете тук го правят, заради качеството! Например Lufthansa, Kaufland, Cargill, GFK и т.н. Rolling Eyes Подобни не биха си помислили за съкращения в България! Друга част от IT компаниите предоставят консултантски услуги в чужбина. Момчетата и момичетата там работят доста по-усилено от англичани, немци и т.н. И там не мисля, че някой би съкратил хора. И т.н. Говорим за специалисти, не за call центрове!!!

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 00:33 от mitkomitashki

# 185
А защо си мислиш, че далас е топ щат? След кризата и отлива от автомобилната инсустрия, далас беше един пропаднал щат. Ако трябва да правя аналогия то северозападна България е нашия далас. Дори и сега да е малко по -добре, пак е много назад. Само преди 4-5г гледах предавания, където се продават къщи в далас за по 5-10хил за ремонт. Имаше изоставени цели квартали.

# 186
Само на мен ли ми прави впечатление шизофенното говорене на българските експерти? На 14 юни - "Добромир Ганев, НСНИ: На пазара на имоти балон няма." "в 30-годишната ми кариера в този сектор не съм забелязвал толкова много позитивни фактори, които да влияят на пазара на имоти, както в последната година и половина.".

Само 10 дни по- късно, същият експерт: "Според Ганев "убиването" на инфлацията няма как да стане избирателно... Това според експерта ще означава реално свиване на икономическата активност." И продължава с цитиране на тъжната демографска статистика, слабата имиграция и споменава откъсването на имотния пазар от фундамента.

# 187
  • София
А защо си мислиш, че далас е топ щат? След кризата и отлива от автомобилната инсустрия, далас беше един пропаднал щат. Ако трябва да правя аналогия то северозападна България е нашия далас. Дори и сега да е малко по -добре, пак е много назад. Само преди 4-5г гледах предавания, където се продават къщи в далас за по 5-10хил за ремонт. Имаше изоставени цели квартали.

Къде съм написал подобно нещо? Просто го дадох като пример. Ама ти реши да сравняваш Далас с Враца Trollface Обаче нещо много си се объркал, понеже само този щат(Тексас) има 2 трилиона GDP. Колкото Италия, повече от Канада, Русия и т.н.
Самият щат е на средно ниво по доходи. На второ място е по GDP в САЩ. А и данъците са доста ниски и някои от тях липсват. Та има компании, които се местят там поради тази причина.

Къщата е $350 000, не $15 000 в изоставен квартал. А в нашата не пропаднала столица, с която очевидно в 25 щата в САЩ не могат да се сравняват, щото са пропаднали, е много яко, че къщите са из нивите и дори нямат път, канализация и т.н.. Не само къщи, ами и част от новите ни уникални квартали... Ама това щото не сме пропаднали като тия клошари в Щатите...

P.S. Ето клипче от един от най-бедните щати! Покажи ми място като това в България?

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 13:38 от mitkomitashki

# 188
Не разбрахте ли, че по Убаво от София няма, тук винаги ще има само напред и нагоре и няма нищо да пада, дори ще станат х2 след 2 години най-много.
Но всичко това не е заради пропадналост или не, висок или нисък GDP или други фактори.
У нас всичко се движи от парите на много хора, които са в огромни количества. Наскоро пак чух как някакъв купил цял етаж в сграда на Артекс, ама нали това не му е за сефте, пари бол.
Докато има такива пари, цените ще растат, без значение дали заплатата е 1000лв, дали има криза, инфлация или каквото и е да е.
Покрай всичко това, има и обикновени хора, които щат не щат плащат такива цени, но това е положението.
Българите ще излязат най-големите спестителите в Европа и с най-големите торби с пари.
От другата страна с наемите се вижда реалното състояние, там растеж няма как има, защото няма как да се плаща от робите на по 1000-1500лв, които са масовите наематели.

# 189
Аз не знам защо всички са се завълнували за положението с ИТ-тата... няма кой да работи в производството, това е най-същественото. Много малки производтсвени фирми с до 50 служители затравят врати, защото нямат работна ръка, други си внасят такава от Молдова, но те ни ползват за път към западна Европа и отново производство тази държава няма. Какво произлиза от това? Внасяме всичко на двойно по-високи цени, включително и строителни материали, а това вдига цената на имотите.
Стискайте ми палци на мен, днао се случат нещата намерих къща на село на смешна цена. За ремонт е да, но наследниците искат да се отърват. Как става покупката от няколко наследника?

# 190
Съжалявам,но това са пълни глупости! Ако един бизнесмен уреди бизнес-поръчка за милиони,ще обърне света,но ще намери работници с които да изпълни поръчката.

# 191
Честито Злодеида, дано всичко мине без проблеми Simple Smile

# 192
Аз не знам защо всички са се завълнували за положението с ИТ-тата... няма кой да работи в производството, това е най-същественото. Много малки производтсвени фирми с до 50 служители затравят врати, защото нямат работна ръка, други си внасят такава от Молдова, но те ни ползват за път към западна Европа и отново производство тази държава няма. Какво произлиза от това? Внасяме всичко на двойно по-високи цени, включително и строителни материали, а това вдига цената на имотите.
Стискайте ми палци на мен, днао се случат нещата намерих къща на село на смешна цена. За ремонт е да, но наследниците искат да се отърват. Как става покупката от няколко наследника?

Проблема е, че в производството на обикновените оператори, а те реално са най-много като брой и % им дават 1200лв дори в София, ами съжалявам ама толкова дават и на продавачките.
Затова няма хора или се сменят на 2 седмици или на месец и работата не върви.
Но хората имат бюджети, цели и други  и си карат така, явно им отърва.
Мнението ми е на база на чужди фирми дори  с трицифрени числа служители тук, някои дори с четирицифрени.

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 10:28 от Alexslav

# 193
Какда има работна ръка като има застаряващо население, младите ги мързи, раздават се помощи, всеки 6ти болен по документи, всеки 12ти болен наистина от лош начин на живот. Много хора ислат да живеят от активи и ренти. Държавните позиции дават що годе прилично заплащане несрещу резултати, а срещу вот. От къде да дойде продуктивността? Как да стане? България, както и целия запад се издържа от външен дълг. Внасяме много неща и заради това цените растат.

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 10:30 от Gogo1979

# 194
Случайно попаднах на това видео, ето за сравнение какво може да си купи човек в Дубай на база тези три примерни имота:

https://www.youtube.com/watch?v=__ITDuyr5vQ

Общи условия

Активация на акаунт