Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 720
  • 990
  •   1
Отговори
# 855
Нищо лично, много си пристрастна в коментарите си. Не можеш да погледнеш от страната на търсещия работа (дори и да го отричаш пред себе си).

В момента, в който кажеш "натоварването е било по-голямо от наличния ресурс, което е водело до изтощително за теб натоварване", директно минаваш в графата статавка и не желае да работи, също така говори против предишната си фирма. Щото "натоварването е голямо" е точно - "работодателят не спазваше законодателството и експлоатираше служителите си", както ще да го завъртиш. И всеки интелигентен човек ще си го преведе точно така, независимо как точно е казано.
Мен са ме отхвърляли, когато казах, че в екипа е имало много интриги и клюки, което на мен не ми е допаднало. Истина е, не е против фирмата и пак......
Така че понякога истината не е най-добрата политика.

В момента аз си харесвам работата, горе-долу колегите, фирмата е прилична, но въпреки това ще си търся работа от есента натам.... Има много неща, с които не съм съгласна, несправедливости, за които, ако повдигнеш въпрос, ти се отговаря - "Това е положението", постоянно ни се намеква, че не сме незаменими, няма развитие на позиция и заплата и други дребни неща, които "дразнят". Живо си представих как съобщавам всичките неща, поради които искам нова работа......хахаххахахахха (шанс за второ интервю, клони към 0, въпреки че, както казах, като цяло си харесвам фирмата и работата и няма да кажа нещо кой знае какво лошо)

Ми по-добре с клишетата - търся нови предизвикателства, нови развитие, смяна на обстановката...

Точно!

# 856
И резултата е клиширани въпроси с клиширани отговори Simple Smile. Това е масовката.
Много рядко съм била интервюирана по различен начин, без клишираните въпроси.

# 857
- не ме устройваше плаващия край на работния ден, защото всеки ден до 18:00 ч. трябва да взимам детето от градина.(червен светофар: можем да осигурим по-късен старт на раб ден, защото работим с централна Европа - но няма начин да свършва работа до 17:30, тоест около 16:30 ч. европейско време).
Доро, а в крайна сметка какво е решението за родителите във вашата фирма, които проимат деца, докато работят при вас? Всички имат баби или си наемат човек да взима детето ли?

# 858
Винаги ми е било чудно какво значи рекламна цел в случая. Виждам обява от ядки Кронос , кандидатствам и вечерта си купувам техни слънчогледови семки?
Реклама на работното място - ако изведнъж се окажеш без работа или пък твой познат почне да търси ще можеш да кажеш "тия винаги наемат, (уж) предлагат такива хубави условия" и поне ще получат едно CV. Доста такива има в ИТ сектора. Едната българска компания MobySystems от сигурно 10 години вече върти обяви за старши програмисти с пусната заплата от 50 до 150 хиляди (годишно бруто). От хора там знам, че на новопостъпили горният край на интервала никога не са го давали и по-скоро им е 100 хиляди максимума за супер опитен човек. Ама се носят легенди какви високи заплати давали. А обявите не са ги променяли от 5, може би 10 години въпреки инфлацията. С другите "легендарни" Hyperscience съм чувал, че е подобно. Ама хората вярват, та рекламатанси работи.

А на мен винаги ми е било чудно, защо се задава въпроса, каква е причината да си напусна предишната работа? Ако причината е била в мен, дали ще си я кажа?
Не е нужно да си я казваш за да се разбере. Достатъчно е да обясниш как всичките ти колеги са е*ати боклуците и затова напускаш за да се разбере в кого реално е проблема. Страшно много егоцентрици правят подобни изявления и не се усещат.
А може и да има реални обективни проблеми фирмата и така да разберат дали могат да хедхънтват други хора от там.
Написаното от Doro също е фактор.
Въобще събират информация за условията при конкуренцията.

# 859
Поне на мен "тия винаги наемат" винаги ми звучи като " тия не могат да си задържат хората и постоянно им трябват нови", плюс чудене колко зле може да е една фирма, че да обявява една и съща позиция с години наред, непрекъснато. Лоша реклама за работодателя си е отвсякъде, в доста от случаите. То вярно че е на късмет да намерят човек за позицията, ама чак пък толкова никой да не се задържа си е червена лампа отвсякъде. Сега, то може за фирмата да не е така, ама за търсещ работа точно така изглежда. Не говоря за ИТ сектора в случая, нито само за столицата, но тя и темата не е само за този сектор и град. А извън тях нещата са хептен трагични на много фронтове.
С годините се усещам че обявите на фирми дето постоянно присъстват, просто ги игнорирам. Ако ставаха за нещо, все някой щеше да се задържи да работи там, а не нонстоп да търсят хора за позиции дето не се очаква да имат повече от 1 или 2 човека на тях, та очевидно трябват нови на място на стари а не че им трябват още бройки освен старите. Аз го разбирам като или много кофти условия на работа/заплащане, или тия не знаят какво искат, или и двете.

# 860
Е не винаги става въпрос за позиции за 1-2 човека. Има фирми със стотици хора на една позиция, там каквото и да правиш всеки месец ще има напуснали. А при такъв размер винаги умаш възможност да го назначиш, ако излезе много добър кандидат и да нямаш реално отворени позиции.
А и повечето такива обяви се пишат максимално общи, така че да покриват множество различни позиции.

# 861
Доро, а в крайна сметка какво е решението за родителите във вашата фирма, които проимат деца, докато работят при вас? Всички имат баби или си наемат човек да взима детето ли?
Защо "в крайна сметка"? Конкретно градините работят до 19 часа. Има и др.варианти - напр. да се редуват родителите по дни, или единият сутрин, другият следобед.  Не сме министерство или банка няма как да се чекираме на изхода стриктно в 17:30, на опашка. И това неудобство е отразено в нивата на заплащане.

# 862
Чр и мениджъра не са психоаналитици, за да им се оплакваме как тима бил пълен с интриги и не знам си какво. Не е нужно да се споделя, даже не бива. Разбира се, че кажеш ли как не си се разбирал с екипа дирекно ще си кажат “не е team player”, a и утре ако дойде да работи за нас ще хейти и по нашия имидж като напусне!

Много хора не се усещат какво казават, защото си мислят, че винаги са прави.

Също така ако си бил 3 месеца на едно работно място, разбира се , че ще те питат защо си напуснал/а. Ако си бил много дълго в една фирма - също.

Редовен въпрос на всички интервюта, просто не бива човек да плюе по предишните си работодатели и това е.

# 863
Да де, ама едно е да кажеш " там всички бяха некадърници и идиоти и само аз работех, защото другите бяха връзкари", друго е да кажеш " мениджмънтът на фирмата възприе нова политика за растеж, която не съвпада с моите виждания и реших да намеря нова работа, където да се развивам според своите виждания".
Първото е плюене, но второто не е.

# 864
Така е, ЧС, но някои хора умеят само първото и после се чудят защо не ги наемат.

# 865
Така, така. Само че всеки поне лекокадърен рикрутър ще задълбае в клишето и ще стигне до истинската причина.

# 866
Така, така. Само че всеки поне лекокадърен рикрутър ще задълбае в клишето и ще стигне до истинската причина.

Прекалено често са ме интервюирали разни млади мацки, дето нито са ми на опита, нито на нивото. Точно с тях е проблемът, защото се опитват да компенсират дефицитите си по начин, който пречи. Иначе ако се случат кадърни хора си е кеф да се говори с тях.

# 867
Да, чувала съм многократно за младите рикрутърки и разбирам какво е нивото.
Аз не съм попадала, защото като работя в ЧР и не ме разпределят при такива.

За мен са най-голямо удоволствие срещи- интервюта с лидери от бизнеса, с които по друг повод няма да имаш индивидуално внимание. Те обикновено са в заведение, а не в офис среда. Напр. бившият шеф на BTV и подобни, ходиш дори и въобще да нямаш намерение за промяна.

# 868
Забелязвам тенденция в последните години разни стюардеси, промоутърки, хостеси в нощните клубове и прочие, като ударят 30те и да се преориентират към HR позиции или към рекрутъри в агенциите за подбор на персонал "специализиращи" в ИТ сектора. Може да се очаква какво ще е нивото им.
Те тия агенции масово са с поведение като на брокерите на недвижими имоти.

# 869
Лошо ли ще е нивото на човек, чиято работа е била да прецени как и да успокоява всякакъв боклук?

Общи условия

Активация на акаунт