упорити гъбички по ноктите

• 53 697
  • 355
  •   1
Отговори
# 345
Нокът е абсолютно поразен.
Никакъв начин да се изчисти локално.
На лекар за посявка и схема за лечение с таблетки.
Обувките - които могат - да се перат в пералня с дезинфектант за пране. Които не могат - да се обработват с дезинфектант.
Чорапите - да се перат на 60 градуса на дълга програма.
И да, не се заразяват всички задължително. Обикновено има причина за зараза на конкретен нокът и тя обикновено е травма. Но веднъж поразен… трудна работа…
Стрикна хигиена на краката и мерки за намаляване на потенето.
Потни крака = предпоставка за гъбички.

# 346
waynubg, ти ако я излекуваш с хапове, тя няма да се върне дори и да си в старите обувки..... Имам впечатление, че тя се лекува по кръвен път и се заразяваш с нея по същия начин.

# 347
Лекува се по кръвен път, но заразата става отвън в голяма част от случаите. Поне тази, която е първоначалната. Гъбите влизат и почват да се множат в нокти, които са травмирани по някакъв начин. Винаги, когато си удариш пръст и нокътя получи микротравма - това е вход за гъбичките.
Но в конкретния случай, инфекцията не е повърхностна, а е вътре в матрикса на нокътя, той просто расте с гъбата. Това външно няма как да се оправи по никакъв начин.

# 348
Mila1331, права си. Ходих с малко тесни обувки и ме болеше пръстът на крака. Нокътят на този пръст постепенно стана дебел, жълт и гъбясал. Не ми се иска заради един пръст да пия тербинафин и купувах какви ли не мазила; ходих по кожни лекари и т.н. Нокътят става все по‑дебел. Дори болката стига до основата на пръста. Чета тук кой с какво се е лекувал и пробвам, но ефектът е нулев. Този нокът ми пречи — опира в обувката и т.н.

# 349
Татяна,
Описваш класиката в “създаването” на гъбички по ноктите.
За теб и за всички останали, направете си труда да разгледате тази статия.

https://vstoykov.blogspot.com/2013/11/blog-post_29.html?m=1

Няма да се оправиш с локално лечение.
И проблемът ще се задълбочава. Особено, ако продължаваш да носиш неподходящи обувки.
Това, което можеш да направиш, за да ти се успокоява донякъде болката е да ходиш на медицински педикюр, за да ти обработват нокътя, за да не е така дебел. Не се опитвай да го правиш сама вкъщи, няма да се справиш, най-много да го травмираш повече, защото идеята е да се намали, без да се предобря. А това става с електрически пили от професионалист.
Нови обувки, съобразени със стъпалото.
Тези мерки няма да ти оправят нокътя, но поне няма да те боли толкова.
И аз бях така, години наред. При мен беше кутрето, абсолютно травматичен нокът.
Някак успях да го оправя неволно, просто пиех много АБ и купища антимикотици + приложих локално лечение на него и съседния, че там беше тръгнала гъба. И взе, че се оправи, от 2 години е чист, тънък, а преди беше дебел, жълт и ужасно много ме болеше като пораснеше. Нямах търпение да го заведа на педикюр малко поне да ми го оправят.

# 350
Зсравейте,
С голяма мъка отново пиша в тази тема. След година и нещо застой, днес отново видях гадините по двата нокътя на палците на краката. Завърнали са се със страшна сила, защото са си големи петна. Надявах се последното лечение с таблетките, които д- р Боянова ( Мила, благодаря) ми изписа от НЦЗПБ да са за последно. Имам 2 или три лечения с таблетки и много локални терапии- няма дълготрайно лечение. Така е и с бялото течение. Изолират гъбичка или бактерия, следва лечение, после чиста микробиология, а течението си продължава и само сменям доктори и лв вия. Вече се дразня, какъв е този организъм моя, та няма отърване от тези гадини.

# 351
Candy-Girl, много съжалявам да чуя такова нещо.
И аз по някое време се бях отчаяла, но продължих с вода + малко сода във ваничката за крака, мажех със спирт, йод, антимикотични крем или течност, пробивах си нокътя, пиех антимикотици, последно хич не редовно, взимах про, пре, синбиотици и някак без да усетя нещата се оправиха, когато почти се бях предала и даже спрях да обръщам внимание.
Не се притеснявай и това ще мине.

Ако имаш сили и време виж се пак с Боянова, нека да прецени какво ти е необходимо, от теб се иска само да си спокойна! Сега е лято, спокойно можеш да ходиш боса, ако ти се потят "лапите" попивай и после минавай с нещо от изброените горе неща, пробвай и с цинков крем, всичко това без да прекаляваш естествено. Не знам доколко бялото течение е нещо бактериално или просто слуз от епитела. 

Желая ти весело, спокойно и успешно лято, макар да си разстроена. Hug

# 352
Candy-Girl,
За гъбите на ноктите - ако носиш неподходящи обувки - това може да е фактор. Потенето - също.
За течението - при някои жени си има физиологично по-усилено течение. Така че това не винаги е симптом на нещо. Но за да се изключи все пак скрита причина - тествай се за ППБ и главно уреаплазма и микоплазма. В момента има бум и това е един от факторите за неуспешни лечения на гъбички или БВ. Боянова прави и такива изследвания, аз лично съм си правила при тях. Работят с акушерка, която може да ти вземе пробите. Като се чуете за гъбите на ноктите - питай я и затова.
Тъкмо - ако се налага, с едно лечение може да третирате и двете неща.

# 353
Candy-Girl, друго се сетих. Да ти се е налагало да изживееш някакъв стрес в последно време?
Като се замисля на мен ми се появиха тези неприятни неща по ноктите след тежки травми в смисъл смърти в семейството и т.н. Те бяха от моя страна, на мм нищо му нямаше, все пак е по-далечен човек.
Тогава се качват едни неприятни хормони като кортизол, адреналин и си има значение - човек трябва да се успокои.

# 354
Добро утро Hug

Мдааа, преживях огорчен стрес в работата, но това беше зимата и пролетта. Аз
Забелязвам, че тази напаст при мен избухва лятото в най- големите жеги. Нося сандали, винаги гледам краката да дишат, не се потят и няма миризма. Ако знаете как не ми се занимава пак с това…… омръзна ми. Относно течението,  не е просто слуз, то вече е хронично, че имам и раничка. Но да не разводнявам темата. Мисълта ми е, че това са два проблема, които много ме мъчат от години и оправия няма.

# 355
Съжалявам и аз! Успех с лечението, дано този път мине по-леко.
Отностно вагиналното течение - това, че имаш раничка обеснява нещата. Ако микробиологията и цитонамазката излизат чисти и са ок, не мисля, че има място за притеснение. Аз също имам раничка, както и по-засилено течение. Минавам всяка година профилактичен преглед с цитонамазка плюс колпоскоп. Раничката само се следи, имам пълно доверие на гинеколожката си. Самата тя ми е казвала, че заради раничката ще си страдам от по-засилено течение. А и както знаеш, по време на овулация и преди цикъл също се засилва, но това е напълно на хормонално ниво. Както са ти и казали, някои жени просто имат по-засилено течение. Ако изследванията са наред, не мисля, че има за какво да се притесняваш. Остава само неприятната част, но пък и за това има ежедневни превръзки.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт