На море в Гърция 2022 - III

• 57 360
  • 760
  •   1
Отговори
# 510
Олимпийската Ривиера не отговаря на изискването, там си е нормален плаж с наклонен бряг.
Кариди наистина е подходящо, Лагониси, също Авдира/Миродато от най-близките части на Гърция.
Сещам се и още подобни места, но са по-далече и по-трудно достъпни.

# 511
  • София
Параход, на Олимпийската при Катерини, но откъм Коринос е супер плитко - до кръста доста навътре, изобщо не става за плуване. Но там няма почти нищо от гръцката атмосфера, повече не бих стъпила в района.

# 512
Да, може, към Коринос не съм ходила. Но в южната част на Паралия, на Олимпиаки Акти и следващите на юг, е нормално, не супер плитко. Разбирам обаче какво казваш за атмосферата. Все пак явно на доста хора - и българи, и  сърби, им допада, защото всяко лято е пълно.

Дамата останах с впечатление, че пита за плитчини, лагуни, изобщо извънредно плитко, точно дето "не става за плуване".

# 513
  • София
То вие и тогава ме предупреждавахте, че е доста балканско, но аз не си го представях, докато не го видях сама. Признавам обаче, че точно в Паралия имахме супер романтична вечеря директно на пясъка на плажа и на лунната пътека. И яденето беше добро - аз хапнах пълнени патладжани (Μελιτζάνες παπουτσάκια), бяха много вкусни.

# 514
  • Хасково
Здравейте!
И ние за пръв път ще ходим на море в Гърция.
Двама възрастни и две деца на 4 и 7 г.

Чета последните мнения, че морето бързо става дълбоко, а голямото дете е с дефицити в развитието и ще е трудно да му обясним "влизай само две крачки навътре, не повече". Обикновено ходим в Поморие, в провлака между морето и езерото, където водата 20 крачки навътре е все плитка, та ако има такива плажове в Гърция, това ще ни е отправната точка.
Благодаря на всеки отзовал се.
Амолофи, Блу Бийч Бар след Неа Перамос
Палиури Голдън Бийч, първия ръкав на Халкидики

# 515
  • София
Здравейте!
И ние за пръв път ще ходим на море в Гърция.
Двама възрастни и две деца на 4 и 7 г.

Чета последните мнения, че морето бързо става дълбоко, а голямото дете е с дефицити в развитието и ще е трудно да му обясним "влизай само две крачки навътре, не повече". Обикновено ходим в Поморие, в провлака между морето и езерото, където водата 20 крачки навътре е все плитка, та ако има такива плажове в Гърция, това ще ни е отправната точка.
Благодаря на всеки отзовал се.

В последните мнения ставаше дума конкретно за западните плажове на Лефкада. Те са по-скоро изключение.
Накъде сте се насочили?
Като се замисля…. от местата, на които ние сме били, освен на тези западни плажове на Лефкада, само на Миртос на Кефалония и на Скала Фурка ми се видя дълбоко като за дете. Може би малко и на Агия Саранда на Пелион. Навсякъде другаде е било напълно подходящо за деца.

# 516
Каламари тиганита са с гарнитура пържени картофи, както ги обичам и порцията е за двама. Тиквичките-за двама, гръцката салата- за двама. И узото.....както си му е реда. А сметката.....почти като в студентски стол. Stuck Out Tongue

Скрит текст:

# 517
  • София
Току-що ми изникна един въпрос - правите ли си здравни застраховки за Гърция? Ние винаги си правим, когато ходим на море в Турция и затова се присетих. За екскурзии в чужбина не сме правили, може би защото изобщо не ни е хрумнало.

# 518
  • София
Правя. Ползвам на Уника.

# 519
Току-що ми изникна един въпрос - правите ли си здравни застраховки за Гърция? Ние винаги си правим, когато ходим на море в Турция и затова се присетих. За екскурзии в чужбина не сме правили, може би защото изобщо не ни е хрумнало.
SDI, правят, съвместно с Дженерали и са на много добри цени. Нищо, че имаме ЕЗК, винаги си правим и ЗЗ и автоасистънс за чужбина.

# 520
  • София
Тонка, аз правя винаги застраховки за Гърция, да не дърпам дявола за опашката. Предпочитам Армеец или Левинс, не са особено скъпи.

Продължавам с разказа ми за почивката ни - трета и последна част:
Остана да ви разкажа за последния Циклад, който посетихме този юни и това е остров Иос (моля не го пишете с й, ударението пада на и). За американците, а и не само, името му е идентично с известна операционна система за телефони и жителите му умело и с усмивка използват това съвпадение. Островът е много приятен, с няколко прекрасни плажа, ние и по тази причина го избрахме. Проблемът е (ако това изобщо е проблем), че леко бледнее пред останалите си събратя откъм забележителности. Но това не пречи на младите орди, които търсят забавления и нощни купони.
Ние пристигнахме от Фолегандрос привечер, с малкото корабче Santorini, което вози само пътници и пътуването с него приличаше на разходка с лодка. С една междинна спирка на Сикинос пътуването до Иос ни отне малко повече от час. Случихме на изключително любезна домакиня от Filareti Studios в Хората, която ни взе от пристанището с кола напълно безплатно. Иначе се готвехме да изкачим едни доста стръмни стъпала с куфари в ръка и раници на гръб, което не знам дали беше една от най-добрите ми идеи. В следващите дни качихме стълбите два пъти, но без багаж. Разбира се, от пристанището до Хора има и редовен автобус за 1,60 евро. При настаняването получихме и супер подробни и полезни упътвания за острова от домакинята. Студиото беше мъничко, но много уютно и заредено с всичко необходимо (даже пералня, която ползвахме). Гледката към църквата Панагия Гремиотисса и трите бели параклиса на хълма над нея беше неповторима (вече ви я показах). Всеки ден получавахме чисти кърпи, а цената, която платихме, беше символична – 131 евро за 4 нощувки. Наблизо имаше страхотна пекарна, супермаркет и многобройни места за хапване.
Първият ден прекарахме на Милопотас, като отидохме и се върнахме пеша (1,7 км на посока). Плажът е хубав, но по-красив е да го гледаш отгоре. Долу имаше малко хора, дори по обяд. Късният следобяд отидохме и до Колицани, който не ме впечатли особено. Вечерта наблюдавахме залеза от хълма с църквите.
Следващият ден отидохме на Манганари с автобус. Билетът струва 7,40 евро за двете посоки. Автобусът стига към 13,30 и в 17,30 тръгва обратно. Пътуването до плажа отнема близо час. Пътищата на Иос са с огромна денивелация (нагоре-надолу, не си спомням на друг остров такива) и пътуването е доста бавно. Манганари е страхотен плаж-лагуна, който се състои от две по-големи дъги и една малка плюс пясъчна коса. Обаче е доста плитко за плуване. Пясъкът е супер фин и нежен. Гледката отгоре е уникална. Около плажа има само няколко къщи за настаняване и 2-3 таверни.
За последния ден оставихме плажа Агия Теодоти, който на мен ми хареса най-много. Отново ползвахме автобуса на KTEL, в случая микробус. Този път цената беше 5 евро за двете посоки, поради по-краткото пътуване. Стигнахме на плажа към 12 ч. и си тръгнахме в 16,30ч. Плажът беше пясъчен, супер натурален, с кристално чиста вода, перфектен за плуване. В началото във водата имаше обли камъни, които придаваха искрящ ефект на водата. Може да се каже, че плажът беше почти празен. Все пак, в единият му край имаше малка, но добре заредена кантина. Освен това имаше и шезлонги с чадъри срещу 8 евро.  
Това са най-общо впечатленията ми. Цикладите са невероятни и ви съветвам да се убедите сами в това! Насреща съм да отговоря на въпроси, ако съм пропуснала да напиша нещо.

Снимки от Иос

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 23:14 от миленка_д

# 521
За тези, които ще ходят в Корфу, ето снимки от нашия любим плаж Yaliskari beach от 2021г.
Има и таверна над него от където може да се наблюдава морето.
[]
[]

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 23:16 от kremm

# 522
Имам едно питане, ако някой тук е запознат - как е водата от чешмата в Гърция? Става ли за готвене да речем? Тази година избрахме близка дестинация - Офринио, понеже ще сме с бебе и не искаме да пътуваме много.
В София ползвам филтърна кана и се замислих как е там. Иначе винаги сме на бутилирана по почивки.

# 523
  • София
Водата от чешмата не е еднаква в цяла Гърция. В Атина става и за пиене. Но на повечето места не става. Някъде е солена. В Офринио не съм била. Най-добре питайте домакините си. Ако ще готвите на бебето, по-добре ползвайте бутилирана. Тя е доста евтина, ако купите стек от 6х1,5 л. - около 2 евро.

# 524
Точно за бебето няма да рискувам Grinning по-скоро за всеки случай питам, ако ни се наложи, но ще се обърна към домакина, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт