Хърватия - Тема 3

• 44 783
  • 783
  •   2
Отговори
# 750
  • В полите на Пирин планина
Няма много стръмни изкачвания и стълби. Има известна денивелация, естествено. Но си има стабилно ходене за около 3 часа - аз бях само с мъжа ми, ние не сме планинари, но се разхождаме 4-5 пъти в седмицата по минимум 7-8 хил. стъпки и честно казано аз не се уморих, но не е и като разходка в близкия парк. Всичко е съобразено за удобство на посетителя.

От сп.1 до сп.2 на корабчето се пътува 5 минути, а до сп. 3 е около 15 минути. Ез. Козяк е прекрасно.
Автобусчетата пътуват десетина минути в посока.

Не мисля, че ще е чесно човека да отиде на езерата и да не види нищо. Но ако много бързате по маршрута и искате да минете по-голямо разстояние, не знам...
Аз не си падам особено по препускането.
Изживяването за мен е приоритет.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 10:48 от Lady Brinne

# 751
  • Варна
А на резервата Крка някой ходил ли е? Как е там положението?

# 752
  • In transit
А на резервата Крка някой ходил ли е? Как е там положението?
Аз съм ходила. Полегати са пътеките, имаше малко стълби, но мисля, че имаше опция и пътека. Не е голям прехода, т.е доста по-малко е отколкото на Плитвичките езера. От Скрадин се тръгва с корабче до началото на парка, след това е пешеходно.

# 753
  • Варна
Сами ли се огранизирахте с корабчето или ползвахте агенция?

# 754
  • In transit
Сами. Бяхме отседнали в Скрадин. То е малко красиво селце. Там на място си купуваш билети за парка, може и онлайн, но тъй като бяхме с кола и решихме да си ги вземем на момента. Даже ползвахме някаква отстъпка след 15 или 16 часа от цената на билетите. На определено време имаше корабчета, които те отвеждат до началото на парка. Ние бяхме до Скрадински бук (каскада от няколко водопада, много красиви). Цялата обиколка е 2-3 часа. Виж на сайта има карти, може да се ориентираш: https://www.npkrka.hr/en_US/posjeti/karte-i-brosure/

# 755
Здравейте! След 10-ина дни ни предстои 4-дневна почивка в Задар. Много бих била благодарна, ако някой от Вас сподели кои са основните забележителности/места, които човек задължително трябва да посети. Целта ни е хем да пообикаляме малко, хем и да си почиваме през половината от деня (на плажа респективно). Затова и преценихме, че 4 дни са оптимален вариант, според Вас ще бъдат ли достатъчни?

# 756
Здравей! Точно така го направихме ние до миналата седмица.Полет понеделник-петък, и студио в центъра на стария град, всичко е на пеша разстояние. До новия град се минава през мост пеша , ние само го пресякохме, но не сме държали да го разглеждаме.От идеята да излезем извън града(до Сплит например) се отказахме на място. Заслужава си кораб да се качите, да разгледате островите.....Страхотно ми хареса, пак бих отишла

# 757
Всичко в Задар е наистина на пешеходно разстояние. На т.нар. "Полуоток" (полуостров), там е старият град. Морският орган, катедралите, тесните улички... Плажовете не са далеч.  От автогарата може да си вземете автобус (например Фликсбус) до Трогир и Шибеник, много хубави местенца, вижте ги в Гугъл изображения.

# 758
Задар не е голям, обикаля се всичко бързо пеша. Пълно е с хора. Ние няколко години подред си наемахме апартамент в къща в някое близко селце. Правихме вечерни разходки в Задар. Красиво е. Плажовете са бетонни или с камъни. Изкарвахме си хубаво, но след третия път ни омръзна. Вече предпочитам плаж с пясък и по-топло море.
В Хърватия сме били и на остров Пак, който е много красив. Минахме веднъж и през Загреб. На едно от пътуванията бяхме и в Марибор в Словения, от който останах очарована.

# 759
Толкова хора, колкото има вечер по баровете в стария град на Задар, не съм виждала никога никъде в Хърватия. Дори и в Дубровник. Иначе подкрепям мненията, че полуостровът е компактен и се обикаля бързо. За хората без кола има приятни екскурзии с корабчета.

# 760
Когато бяхме в Задар , от автогарата си хванахме автобус и посетихме НИН , прекрасно молко населено място , има плажна лагуна уникална с пясък , вкусна храна . Автобусите са начесто и, евтини билети и се пътува кратко.Препоръчвам да се посети.

# 761
  • Варна
Здравейте, петък пътуваме, а еднва сега разбрах за Skywalk Biokovo много впечатляваща площадка, но пътят дотам ме плаши, не искам ние да шофираме. Дали има като при нас джипове на входа, които предлагат тази услуга?

# 762
  • Варна
Извинете, пак съм аз, но много се обърках, а вече трябва да купя билети за Плитвичките езера. Ние ще пътуваме от Загреб до езерата и после от езерата до Задар, и в двете посоки с Фликс бус. До колкото се ориентирах спирката е идна и съща и се намира до вход 2. Тук обаче идва и объркването ми. Аз избрах маршрут В, но го дават, че той започва от Вход 1, въпросът ми е дали мога да го започна от вход 2, има ли задължителна посока, в която трябва до въртя, или мога да импровизирам,  първо да мина през горни езера, корабче и да хвана влакчето от вход 1 към вход 2? Ако случайно автобъст ни спре на вход 1, а имам билети за вход 2 дали ще ни направят проблем?

# 763
  • В полите на Пирин планина
Доколкото знам във висок сезон (сега лятото) се купува билет за входа, от който се влиза, поне така ми каза човекът, в чийто хотел спахме. Иначе маршрута може да го "врътнете" както искате.
Има някакво ограничение само за това колко пъти се качвате на корабчето.

От вход 2 с бусчето до Горните езера, после по пътеката около тях, след това с корабче от сп.2 към сп.3 през ез. Козяк и след това пеша до Долните езера и големия каньон и се връщате с бусчето на вход 2.
Но този маршрут е доста дълъг.

# 764
  • Варна
Благодаря, аз мисля да пропуснем горните щом е дълъг, ще има трудноподвижен човек с нас. От вход 2 мога ли да отида от горната страна на езерото и там да мина с корабчето до долните езера, разглеждаме ги и оттам с влакчето към вход 2.

Общи условия

Активация на акаунт