Почивате ли си на почивката?

• 9 808
  • 152
  •   1
Отговори
# 105
  • София /Абсурдистан
И аз се замислям за покупка на ваканционно жилище. То и без това от години ходим на едно и също място, за мен това не е проблем.
Ние наемаме обзаведен с всичко необходимо апартамент до плажа и отиваме двамата с ММ и кучетата ни. Така си почиваме най-добре. Мен лично гости ме натоварват, нямам вече сили за обслужване, а и не мога и не искам да се съобразявам с никого. Аз съм интроверт и не обичам шумотевици.

# 106
  • Great Britain

Според мен, ако си имаме наше си ваканционно жилище, би ми било много по-удобно.
Само ако каниш семейни приятели с деца или близки роднини, иначе си е същото като в хотела Joy
Нищо общо няма с хотел. Чужди хора ме напрягат.

# 107
Не искам аз ваканционно жилище. Имаме апартамент, който даваме под наем, ами ангажимент си е. Това за смяна, онова за поправка, все нещо има за работа. Ако е нещо зазимено, тогава пък съвсем излизат непредвидени неща. Като ще влагаме пари в имоти, поне да е на място, което ще ни носи пари целогодишно, пък с тях си ходим, където ни душа иска.
От години посещаваме 2 места на морето и изкарваме там 1 месец. Знаем си се със собствениците и ни ги пазят за нашите дати, оборудвани с всичко апартаменти. Обаче - развали се бойлер, протече тераса, счупи се еди какво си, един телефон и те се разправят с майстори, разходи за покупка, монтаж, почистваща фирма, ние на плажа. Това безгрижие го няма при собственост, тогава почивката не е почивка.

Хотели и шумотевица и ние не обичаме. Само зимата, заради минералните басейни. Но ходим в делнични дни, в един конкретен, който сме си харесали и е спокойно.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 20:23 от Не се сърди, човече

# 108
  • София
Мисля, че се смесват понятията лятно жилище и ваканционно жилище. Както и относно това колко точно се ползва, защото едно е 10-15 дни в годината, а съвсем друго е 2-3 месеца + още поне 10-тина разширени уикенда.

# 109
Както и да го наречеш, все не е основно жилище.

# 110
  • София
Не е основно, но разликата е, че ваканционните се отдават под наем, когато собствениците не са там, а летните в случая са алтернативно жилище, в което може да ти стоят постоянно собствени вещи и да отиваш до там буквално с дрехите на гърба, телефона и портфейла, когато си поискаш, без да се съобразяваш с друг. Нещо като вила.

# 111
  • София
Нашето е нещо между двете. Оставила съм съвсем малко дрехи там.

# 112
В началото на брака ни мислехме за лятно жилище в Родопите (живеем на морето). Харесваше ни идеята да имаме къща в планината дори пиобиколихме най-затънтени села. Отпуски имаме достатъчно, щяхме да го ползваме, уж. Но се разочаровахме от достъпа дотам, а в по-комерсиални места не искахме. После се ориентирам към Еленския Балкан за по-близко, там вече не помня какво стана, накрая си построихме къща на 15 км от града. А на планина ходим на почивка, като най-често-поне два, три пъти в годината на едно и също място. Със собствениците се чувстваме почти роднини вече, там ни отраснаха децата(моето и на приятели), а в добавка-на почивката си почивам без да мисля за пазар, готвене, чинии и др битовизми.

Още по темата, не помня дали го писах, но от детството ми досега, не ми се е случвало да ми омръзне почивка. Всеки има различни усещания, но винаги ми е малко странно някой като каже"ами то омръзва повече от седмица", примерно

# 113
  • София
Аз на почивката пазарувам, мъжът ми готви. Ама това са някакви наши лудости. Следобед лежа на верандата, лежа, пък по някое време ме хващат лудите и отивам да се разходя до магазина.

# 114
  • София /Абсурдистан
Няма такова нещо на мен да ми омръзне почивка Simple Smile

# 115
И на мен никога не ми омръзва. Тръгвам си насила.

# 116
Мисля, че се смесват понятията лятно жилище и ваканционно жилище. Както и относно това колко точно се ползва, защото едно е 10-15 дни в годината, а съвсем друго е 2-3 месеца + още поне 10-тина разширени уикенда.
Независимо дали е лятно или ваканционно, все иска поддръжка, особено ако е самостоятелна къща. Не ми се наливат пари за нещо, което не се използва 9-10 месеца, а разходите си вървят.
Дори да имаш нает персонал, винаги има какво да правиш по двора или леки ремонти вътре. А аз искам като отидем да си почиваме наистина, не да мисля за работа.
Но всичко е индивидуално. Много хора намират удовлетворение от косене, грижа за цветя и т.н.

# 117
  • София
Всеки си преценява, но навсякъде трябва да се чисти и поддържа. Дори и в хотел да си обичайно не върви да разхвърляш и мажеш безугледно.
Ние (включително големите ни дъщери и половинките им, които ходят за около 2 седмици, когато нас ни няма през септември) го ползваме сумарно около 4 месеца в годината. Нямаме двор, защото е в кооперация. Апартамент. Всичко си стои прибрано, изчистено преди заминаването ни. Когато отидем, пускаме робота, слагаме завесите и покривките в пералнята/сушилнята и излизаме на кафе или плаж. После бършем прах и нормално почистване, което и вкъщи си прави човек, когато е отсъствал известно време и се прибере.
И по хотели за кратки почивки ходим през годината, но никъде няма да намеря хотел, в който да стоя от юни до септември с 2 по-големи деца, бебе и 2 кучета (в различни конфигурации сме били с различен брой деца и различен брой кучета) + аз и съпруг. Няма да ни излезе никак добре финансово подобна почивка. Леките ремонти са идентични с тези, които биха се наложили у дома за това време. Само готвенето си остава ангажимент, но и без това 3 месеца само по ресторанти не можем да ядем.
Вилата ни има двор и разбирам какво имаш предвид, но аз обичам да се занимавам с цветя. За косенето има машини, а и дворчето е малко. Зимата е по-кофти, заради риенето на сняг и затоплянето на къщата при пристигане, но пак всичко необходимо си ми е там и не нося никакъв багаж.
Много ми е удобно да си ходя "у нас си". Дълги години мислех различно, но се убедих с времето, че няма по-удобна почивка от тази на собствена територия, пък от там винаги можеш да ходиш навсякъде на разстояние, което можеш да обиколиш за 1 ден.
На хотели ходим, но рядко за повече от седмица и основно при пътувания през уикенда из страната или чужбина.
Ето, примерно, този уикенд си го разширихме и бяхме в Благоевград на хотел. Преди малко се прибрахме, но носехме багажи, завивки на бебето и какво ли не. Нямаше как да му изпера и изсуша повърнатото от космонавта. Но пък имаше спа.
Т.е. всичко си има и плюсове, и минуси.
За да съм плътно по темата - навсякъде си почивам, независимо от мястото и начина.
Важното е да има много движение и/или досег до природата.

# 118
  • София
Ние сме пускали приятели на вилата, но мога да похваля всички, че оставят маниашки чисто.
Дворът е 80/ бетон. Миналата пролет мъжът ми и един негов приятел ходиха и рязаха клони и едно дърво.

# 119
Ти нали се разведе?

Общи условия

Активация на акаунт