Камъни в жлъчката - тема 9

• 45 158
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 930
Привет,
А като се смалят не се ли увеличава риска да тръгнат по канал и да запушат?

Не би следвало. Ако можеха да излязат, щяха да го направят когато са били мънички, все пак камъните не се образуват за ден-два. Иначе гасрото каза, че повечето хора понякога ги изхождат тези (малки) камъни без дори да са разбрали.

Така или иначе аз не ги искам в жлъчката си и се радвам, че за сравнително кратко време ги стопявам, без да опирам до нужда за операции в последствие.

Но и разбирам, че всеки човек и случай си имат своите особености. Аз единствено споделям свой опит.

# 931
А защо лекарите не изписват лечение за камъни в жлъчката?
Препоръчват да се избягват определени храни и ако се стигне до кризи-  отстраняване на жлъчката.

# 932
Зависи от състоянието, вероятно. Аз не съм имала криза, на първата - камък 2 см. Не е само до камъните.

# 933
Очевидно изписват, защото така се лекувам.

Те преценят кой е подходящ за тази терапия и кой трябва да мине към операция или не. Не всички конкременти в жлъчката могат да се стопят и лекарството работи за камъни с размер до 1.5см.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 01:11 от sleek

# 934
Плюс зависи и състоянието на жлъчката. На мен също ми казаха, че ако не е била толкова възпалена, щяла съм да се размина само с Урзофалк.

# 935
Плюс зависи и състоянието на жлъчката. На мен също ми казаха, че ако не е била толкова възпалена, щяла съм да се размина само с Урзофалк.

Това е и смисълът на приемането на Урзофалк преди образуването на хроничен холецистит. Защото в 95% от случаите, холециститът е калкулозен, т.е. приченен е от наличието на камъни в жлъчката.

Може да се приема и превантивно, ако някой знае, че е с риск от образуване на камъни, но вече не знам как стои въпросът с бременност и прочие.

# 936

Това е и смисълът на приемането на Урзофалк преди образуването на хроничен холецистит. Защото в 95% от случаите, холециститът е калкулозен, т.е. приченен е от наличието на камъни в жлъчката.

Може да се приема и превантивно, ако някой знае, че е с риск от образуване на камъни, но вече не знам как стои въпросът с бременност и прочие.

Така е. Въпросът е, че понякога единствено криза е показател за наличието на камъни. Едва тогава се открива, че жлъчката примерно е цяла кариера. И като тръгнат криза след криза, а и камъните са вече големи...
Ако има леки оплаквания, които да подсетят човек да отиде на лекар, супер, ама...понякога няма Simple Smile

# 937

Така е. Въпросът е, че понякога единствено криза е показател за наличието на камъни. Едва тогава се открива, че жлъчката примерно е цяла кариера. И като тръгнат криза след криза, а и камъните са вече големи...
Ако има леки оплаквания, които да подсетят човек да отиде на лекар, супер, ама...понякога няма Simple Smile

Как е животът при вас без жлъчка? От проучването, което си направих, като цяло хората без жлъчка се разделят на две: такива, които бързо се възстановяват и започват живот почти или изцяло като преди без задръжки откъм храна, в т.ч. и мазни храни. И втората група, на които животът им се скапва, имат редица хронични проблеми с газове, диария, подуване, болки на мястото на жлъчката, общо влошаване на състоянието, загуба или качване на тегло, затруднение да се абсорбират мастно-развторимите витамини (А,Д,Е,К), омазняване на черния дроб (стеатоза) и куп други оплаквания; някой моментални, други с натрупване на годините.

# 938
  • Sofia
Аз от 8год.съм без жлъчка.
Сравнително бързо се възстанових.Спазвах диета около 5-6мес.
Напълнях.Получих ИР.Свалянето на кг стана почти невъзможно.Преди 5-6год.започнах кето.Проядох доста мазнотии,които преди не ядях или отбягвах.Нямах проблеми с тях,но не свалях нищо с този режим.
Преди имах стеатоза.Не съм правила отдавна ехография.Сигурно още я имам...с тия кг няма как да е ок 🥺

# 939
Аз мисля, че съм ок. Минаха 9 мес. Само нещо алкохолът не ми понася и люспите на домати.

# 940
Аз съм от хората, при които урзофалк нямаше ефект. Беше ми предписан заради шлака, както съм писала по-назад в темата в крайна сметка се оказа, че жлъчката ми си има много повече екстри от шлака и е била на практика неработеща.
Моята операция беше 12.2022, преди няколко седмици за пръв път си позволих яйца на очи, пържени картофи и бургер (не в един ден), за щастие нямах проблеми, а пърженото беше единственото, което още не бях въвела. Болка имам от време на време в дясно, но не знам дали не е от дебелото черво. Подуване имах много и преди махането на жлъчката, продължавам да имам и след махането ѝ. С килограмите не е по-различно от преди махането.

# 941
Аз се оперирах 07.03.23г. Бързо се възстанових ,  без задръжки съм и откъм храна, в т.ч. и мазни храни. Диета спазих около месец, вече си ям почти всичко, но от време на време имам лек дискомфорт в дясно и около пъпа. Килограмите са едни същи.  Мин. месец късно през нощта за пръв път имах силен спазъм съпроводено с болка, точно на мястото, където преди беше жлъчката. Сковах се за секунди, така ме заболя...ей така от нищото бях си в леглото и си четях книга. Не знам вече дали си внушавам, но се зачудих тогава дали пък нямам и камъни/песъчинки и в жлъчните канали!? Thinking

# 942
По-скоро втората група са рядкост. А и най-често това са хора, имали и преди проблеми със СЧТ или други хронични оплаквания.

Живея и се храня абсолютно безпроблемно с 1 единствено изключение - ако прекаля с пърженото, на другата сутрин ме избива на безболезнено разстройство (еднократно). НО съм имала изключително здрав стомах и безпроблемен метаболизъм. Иначе по принцип никога не съм била по мазното.
При мен проблемите с жлъчката се отключиха от фастинг (цял ден улисана в работа не ям, вечер се натъпкам като прасе...) и от много гняв (имах почти двугодишен ужасен житейски период). Предвид  и, че баща ми е без жлъчка, гените си казват думата.

# 943
При мен проблемите с жлъчката се отключиха от фастинг (цял ден улисана в работа не ям, вечер се натъпкам като прасе...) и от много гняв (имах почти двугодишен ужасен житейски период). Предвид  и, че баща ми е без жлъчка, гените си казват думата.

Първото ми се струва малко вероятно, освен ако не е довело до рязко качване или сваляне на килограми.

А вече стрестът и генеите - там белята е сериозна.

# 944
Всъщност фастинга оказва голямо влияние на жлъчката, защото когато не се приема храна, жлъчния мехур не се изпразва и се натрупва повече холестерол и жлъчен сок в него.

Общи условия

Активация на акаунт