Саудитска Арабия

• 9 344
  • 239
  •   1
Отговори
# 150
То няма значение какво мисля... Аз съм си консерва, по принцип. Просто изказвам лично мнение. Не значи, че мнението ми е миродавно. Всеки си има глава на раменете. Но ако забележките на местните хора са ни критерий дали има или няма проблем... значи сме го закъсали. Повечето "коментират" наум Wink

# 151
То и аз за България съм приемана като твърде консервативна, може пък за там да ме приемат като разкрепостена, защото и кафтанчето, което имам от друга държава ми е с къс ръкав. 😆🤷‍♀️ Или както каза Доро за селебрити 👠💄.

# 152
В групата "Пътешествия по света" има някакво обсъждане за Саудитска.

# 153
Едно приятно кратичко обяснение на футуристичния проект The Line от самия престолонаследник, заснето в изложбената палата с макетите, която посетих.
https://m.youtube.com/watch?v=bli9VGyCL2c
Радвам се къде е успял да стигне с английския, като знам какво беше през 2017.  Дано вече започне да дава интервютата и на английски, че да си ги превеждам от арабски не си е работа Wink.

Ето и резюмето на самия проект, ако някой го е пропуснал.
https://m.youtube.com/watch?v=FEqIF5GIn3c

# 154

Температурка-мечта Grinning Real feel 49 C Wink Доколкото виждам, през целия месец са такива.

# 155
Честита нова 1445 година 😅

Ние заминаваме на 17 септември, но няма да оставаме в Рияд,  директно към Джеда, където градусите са други. Неизбежно ще се поизпотим ден-два из АлУла и пустинните гробници, но като цяло се надявам да не е по-топло от началото на май - тогава температурите бяха като сегашните в София, сух вятър и обилно слънце. Ясно е, че търпимостта на хората е различна към жега и към студ. Аз съм пловдивско чедо и жегата в момента в София не може да ме трогне 😁

При всички положения около тяхната Нова година не си е работа времето

Последна редакция: чт, 20 юли 2023, 12:07 от Doro

# 156
# 157
SAUDIA имат промоция Rethink Summer, валидна при резервации 23-27 юли за полети до 30 септември.
Намаление 50% на двупосочни билети до определени градове, при еднопосочни вътрешни полети от няколко отсечки намалението е по-малко, но го има.
Аз купих 3 отсечки за двама човека за около 800 лв. общо, което е добре, предвид, че са редовни полети с храна, видеоекрани и по 23 кг чекиран багаж на човек.

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 09:05 от Doro

# 158
На 30 септември температурите там са по-високи от днешните в България. Така че...който иска да си плува в собствен сос, да пътува.
Поне ще разкажеш и ще пратиш снимки Wink На теб разчитаме Wink

Последна редакция: вт, 25 юли 2023, 23:25 от diziler

# 159
Гледам във фейса пътеписа на трима българи, които обикалят с автомобил в момента. Спят на палатка в пустинята и някак оцеляват в жегата, изглеждат доволни 😁

# 160
Доро, много ме кефиш! Кои градове смяташ да посетиш освен Джедда? Каза за няколко вътрешни полета.. Мале ще летиш с местни хаха  веднъж бях в Клуба на пътешественика да слушам една българска стюардеса да разказва за преживяванията си в Сауди. Не бяха никак интересни,  тя е била основно в кампуса за чужденци, но запомних, че ме шокира разказа й за полетите между Джедда и Мека/Медина. Някакъв мъж направил скандал, не искал да седи до жена по време на полета, за да не се изкуши 😅.

# 161
То не само "за да не се изкуши", а по принцип не е редно. В градския транспорт в повечето мюсюлмански държави не е прието мъж да седи до жена, най-малкото за да не я притеснява нея. Дори и в една Турция... жена, ако е седнала и до нея има свободна седалка, мъжът не сяда, а си стои прав, така правят повечето.
Скрит текст:
В автобусните компании и до ден днешен си продават билетите като мъжки и женски, аз съм присъствал на огромен скандал в Истанбул, на път за София... не тръгвахме повече от 20 минути, защото някаква жена се падаше да седи до мъж, а всичко беше запълнено. Трябваше да разместят едно семейство...мъжът от това семейство да седне до въпросния мъж, а жената-скандалжийка да седне до съпругата на въпросния разместен мъж, за да има спокойствие. Само преди няколко дни си купих място за Metro, пак си бяха разделени на мъжки и женски. Пътувал съм във влак между Диарбакър и Батман, абсолютно нямаше как да вляза в купе, в което седят жени. При курортите няма проблем, но в Анадола, в Кюрдистан и все по-често в Истанбул... няма как.
От арабските страни най-отпуснато е положението в Ливан, поне според мен.  По принцип някои неща не са забранени, но се гледа с лошо око на тях. Тоест може никой нищо да не ти каже, но се гледа доста осъдително ако мъж е с къси панталони (за жена изобщо не говорим), ако мъж седне до жена и т.н. В Пегасус също съм присъствал на големи разправии и размествания преди полета, за да може мъж да седи до мъж, жена до жена и ако не се получава, да разбутват цели семейства, за да може да се навържат комбинациите. Ох, мъкаа... Simple Smile

# 162
Наистина е мъка, сякаш си нямат истински проблеми, а се занимават с подобни неща.
Сещам се за онази притча с монасите, единият от които пренесъл едно девойче на отсрещния бряг и после другият монах му опявал, че не било редно. Тогава първият казал "аз само я преведох от единия бряг на другия, а ти още я носиш в сърцето си".

Имам толкова приятели турци от Турция, които живеят там, някои са от Диарбекир и живеят в Истанбул... никой не прави така, имат и много приятелки, (не гаджета), жени и си общуват нормално.

Всички мои познати са хукнали към Дубай в момента, където е 50 градуса също, не само българите, но и арменците, било им казаха по-евтино там отколкото в Грузия. Може би като е жега и никой не ходи пускат някакви по-евтини пакети, аз обичам де, ако ще е само море и в Малта юли месец ходих и ми беше супер, най-после като излизаш от морето не ти е студено, както например ми е в България, ако духа вятър. Но ако искаш да направиш и културен туризъм става тежко положението, ако не се движиш само с кола.

# 163
Джеда, Ал Ула, Медина, Дамам/Ал Хубар и мимоходом няколко часа Рияд, че остана недовършен - това ни е програмата.

Само на мен ли ми излиза или облъчват масово 😄

# 164
Явно алгоритъма те е хванал и за това те облъчват Joy въпреки че чета темата, нищо не ми излиза за СА Grinning

Общи условия

Активация на акаунт