Политиката в България 3

• 411 349
  • 13 167
  •   1
Отговори
# 13 005
И все пак в последните години през изборна кампания се въздържат да пускат социолозите проучвания. Може да има някаква неформална договореност, но се спазва.

Впрочем тази дъвка периодично се подновява. През есента на 2022 Глас народен не само, че са искали забрана за публикуване на социологически изследвания 30 дни преди вота, но и затвор за тези които ги публикуват. Колкото и да е малко влиянието им, това показва че има  определени настроения в обществото и социолозите се въздържат. по време на предизборна кампания.

# 13 006
Винаги е имало, даже в линка по-долу е два дни преди парламентарните избори през миналата година.
https://www.dw.com/bg/osem-partii-v-parlamenta-gerb-uvelicava-pr … ata-si/a-63292050
По-скоро трябва да се помисли за по-кратка предизборна кампания, както е в други европейски страни. Един месец е прекалено дълъг период и за без това уморените гласоподаватели на които им дотегна две години да слушат едни и същи брътвежи.

# 13 007
Герб бяха предложили 21 дни, но ВМРО и НФСБ не се съгласиха.
Аз лично съм против, за мен даже 30 дни са малко, за тях не чуваме никакви идеи,, няма никакви диспут по БНТ, БТВ или Нова а само опорки. В предни години се правеха диспути, виждаха се програми, например около вторият мандат на Борисов, Горанов излезе срещу всички опозиционни партийни лидери на диспут, за да защитава бюджета. Сега такова нещо няма.

# 13 008
Винаги е имало, даже в линка по-долу е два дни преди парламентарните избори през миналата година.
https://www.dw.com/bg/osem-partii-v-parlamenta-gerb-uvelicava-pr … ata-si/a-63292050
По-скоро трябва да се помисли за по-кратка предизборна кампания, както е в други европейски страни. Един месец е прекалено дълъг период и за без това уморените гласоподаватели на които им дотегна две години да слушат едни и същи брътвежи.
Blush

Този период не е дълъг, ако си изтича четиригодишен мандат, явили са се нови политически субекти, които са градивен коректив с ясни програми.
При нас вече е бутонът на късмета.
Лошото е, че наглостта е безкрайна и ще се ходи пак на избори наесен. Аз лично се чудя дали сега да ги уважавам изобщо.
ВМРО направо си подари гласовете на Възраждане с този бойкот.

Колкото до Морфов, тези вредни практики трябва да бъдат преустановени с още по-сериозни мерки. Не е въпросът дали се е гаврил с гербаджия, или с депесарка. Въпросът е доколко е допустимо в културата да се разиграва такъв пошъл театър в Народния театър.
Снощи групичката симпатизанти бяха заснети в тъмното и без лица, такива бяха и когато хихикаха непремерено.
Срещу колега! Заради ШефМорф.

# 13 009
Искрено ме разсмя. Как ти хрумна изобщо да сравняваш България с Австрия?
О, не съм ги сравнила по този показател - самите хора в тези държави са много различни, та в продължение и политиката. Помислих, че имаш предвид - като допълнение на коментара на Джеймс, за когото гласуването нямало значение - че политиката (принципно) не определя посоката на държавата. С това конкретно  не съм съгласна, но за самата България не мога да кажа. Само виждам отстрани като незапозната, че доста голяма част от хората са незаинтересувани кой е на върха, а после страдат от чуждия избор. Не съм успяла още да разбера защо е така, а всеки път избори струват и пари..

Скрит текст:
Като цяло темите разпадане на правителство, скандал с Путин и подаръците му, разкриване на корупция, несъгласие с някои ЕС-програми има и в Австрия. В друг мащаб, естествено, но като проблеми са застъпени и в тази държава.
Политиката, когато я има, определя посоката. Когато няма такава, а у нас няма, посоката се определя от външни фактори.
При положение, че "на върха" няма как да бъде един, избирателите /гласували и негласували/ не носят отговорност, за неспособността на избраните да стигнат до решение и трябва да се повтори упражнеието - избори.
И 100% да е избирателната активност, резултата ще е същия. Няма механизъм, чрез който избирателите да задължат избраните да работят заедно, като поставят интереса на държавата като обща цел.

# 13 010
Ако наистина влязат само тези 4 партии от проучватето, то ПП-ДБ могат да се коалират само с БСП, което ги лишава от шанс за правителство.

# 13 011
И с БСП не могат - поставиха и редица ултиматуми!
Да се откаже от подкрепата за Русия, да се откаже от хартиеното гласуване и пр. Нека добавим позициите на ДБ за отказа от строеж на АЕЦ Белене и работата става съвсем дебела.

И аз съм противник на това което направи Мофов - дали "момата" симпатизира на Герб, ДПС или ПП няма никакво значение. Вандалският акт си е вандалски акт. Морфов можеше да напише протестно писмо или да напусне доброволно Народния театър щом не му харесва обстановката, но не и да рекетира другите. При това се видя ясно че мнозинството от актьорите там застанаха зад директора. Впрочем този директор....е поканен лично от Морфов да стане директор. Чия е тогава отговорността, ако наистина там има търговия с влияние? Не е ли на Морфов?

# 13 012
Ако наистина влязат само тези 4 партии от проучватето, то ПП-ДБ могат да се коалират само с БСП, което ги лишава от шанс за правителство.
Те - ПП и ДБ са заложили на мнозинство в парламента и се готвят да управляват самостоятелно.
Ако се стигне до там, че да се наложи обединение с още някоя партия, то няма как да бъде БСП или ГЕРБ. Това значи, че казаното от тях е било чиста лъжа.

От тези посочени пет партии, никой не може да направи обединение/коалиция с друг, ако се наложи. Най-вероятна е ГЕРБ + ДПС. Останалите опции са почти равносилни да се отрекат от собствените си думи до момента т.е. пълна безпринципност.

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 10:53 от Mama_Nana

# 13 013

И аз съм противник на това което направи Мофов - дали "момата" симпатизира на Герб, ДПС или ПП няма никакво значение. Вандалският акт си е вандалски акт. Морфов можеше да напише протестно писмо или да напусне доброволно Народния театър щом не му харесва обстановката, но не и да рекетира другите. Да не говорим че щом не си член на дадена партия няма проблем да заемаш ръководна длъжност. Симпатиите се доказват трудно.
 При това се видя ясно че мнозинството от актьорите там застанаха зад директора. Впрочем този директор....е поканен лично от Морфов да стане директор. Чия е тогава отговорността, ако наистина там има търговия с влияние? Не е ли на Морфов?

# 13 014
Личното ми виждане за резултатите е като това на Алфа Рисърч, като изключим твърде високите резултати на НДСВ и ИТН. Дори и за БВ ми се струва много висок резултата.

# 13 015
горе-долу съвпада с моите виждания. с едно изключение  -Възраждане. Аз все мисля че ще доближат 14-15 процента.  Признавам, че ще съм облекчен ако не стане така. Другите резултати не ми изненадват.  Освен може би на Новата левица, за мен това им е много (давам им между 2,5 и 3 процента). За НДСВ-то аз съм се обзаложил с баща ми, на бутилка "Мавруд" (червено вино), че няма да минат 4-те процента засега печеля(той заложи хубава ракия - "Сунгуларска" или "Търговищка"). Още преди месец казах, че им давам между 1  и 2 процента, като 2 са им много.

# 13 016
Лорде, аз и 1% не им давам на НДСВ... Grinning.

# 13 017
винаги е имало партии, създадени за да "отлюспват" гласове от по-голяма партия. Те разчитат на субсидии. Когато се сформира НДСВ се обособи и някаква монархическа партия, която взе 1-2 процента. Ако тия проценти бяха в НДСВ - те взеха 48 - щяха да направят 51 процента.
Ето сега Митева и Каримански нищо няма да постигнат, но ще дръпнат някой глас от ИТН- Онзи който се отдели от ПП и направи собствен проект - забравих му името-  и той ще дръпне някой глас от ПП.
проекта на Цветанов бе замислен като контра на Герб, ама не се получи и американският спонсор се оттегли.

Васиту, ти си много жестока. GrinningGrinningGrinningВсе една субсидия  от 20-ина хиляди лева ще прибарат.  То това е целта. Към 11 000 гласа вкарват депутат в парламента, значи за субсидия трябват някъде от порядъкан 2900-3000 гласа. Съвсем не е мисия невъзможна, това е населението на един малък град като Карлово, а изборите все пак са национални.

Тия дни давали Герджиков по телевизията. Аз не съм го гледал, но ми разказаха. Като го питали "вие вярвате ли, че НДСВ  ще мине 4-те процента", той отговорил - "и още толкова отгоре". После бил същия ден на гости в "Денят започва" Вълчев. като го помолили за коментар той казал "Герджиков е мой колега, приятел, ментор....и има страхотно чувство за хумор"

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 11:55 от Лорд Сняг

# 13 018
А ето пък още един, който ще се бори за негативния вот
Кандидат за депутат скандализира всички, предложи "разстрел на политическата клика"
https://novini.bg/bylgariya/izbori/768445
"Имаме реалния шанс да минем 4%, да направим хаос, който не се е случвал никога. Нашата основна идея е, че няма да се закълнем. Ще саботираме този парламент, стига да успеем да съберем доста негативен вот. Държавата ще се оправи само когато или някой застреля тази клика, влезе в затвора, или трябва да ги чакаме да умрат от старост. Не искаме да участваме в това престъпно правителство".....

# 13 019
Народният театър с позиция относно уволнението на Морфов. От позицията става ясно, че постановките му остават на сцена и той ще ги режисира на граждански договор, т.е. далеч не са изгорени всички мостове и феновете му могат да са спокойни.
https://bntnews.bg/news/narodniyat-teatar-ivan-vazov-s-poziciya- … -1225175news.html

Скрит текст:
"Саботирането на новото ръководство на Народния театър "Иван Вазов" и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков.
След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел „Връзки с обществеността“. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър „Иван Вазов“", посочват от НТ "Иван Вазов".
От там допълват, че позицията „Главен режисьор“ е била създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това е било част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи.
„Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра.
За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство", се казва в позицията на театъра.
Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост Александър Морфов е подписал договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър „Иван Вазов“, свързани с възстановените негови постановки на спектаклите „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, които остават част от репертоара на театъра, посочват от НТ "Иван Вазов".
Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър „Иван Вазов“.

Общи условия

Активация на акаунт