Майчинството счетоводно - 94

• 36 907
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
Извинявам се ако е обсъждан вече този въпрос. Майчинството за втората година остава 710 лв или се променя на 780 лв?

# 646
Не е обвързано с минималната. 710лв е на този етап, пък дани го вдигнат.

# 647
Здравейте, имам следния проблем: Работодателят отказва да ми даде служебна бележка за доходите, които ми трябват за Социално подпомагане. Вече не мога и да се свържа с него-не ми вдига телефона и не отговаря на мейлите. Отидох в НАП за удостоверение за доходите, те ми издадоха, но няма данни за ноември, декември и януари. От социално подпомагане ми искат доходите за 12 месеца назад. От НАП ми казаха, че няма данни за тези месеци и това е документът, който трябва да се предостави. Проблемът е, че от Социално подпомагане могат пак да ме върнат. И така се завъртам в порочен кръг. Останах с впечатлението, че служителката нарочно ме мотае, за да се откажа да подавам за детски, въпреки документите, които предоставям. Какво да правя? Мисля да подам жалба, ако пак ми каже, че не са наред документите. Вече изпуснах един месец заради обикалянето до НАП.

# 648
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам следния проблем: Работодателят отказва да ми даде служебна бележка за доходите, които ми трябват за Социално подпомагане. Вече не мога и да се свържа с него-не ми вдига телефона и не отговаря на мейлите. Отидох в НАП за удостоверение за доходите, те ми издадоха, но няма данни за ноември, декември и януари. От социално подпомагане ми искат доходите за 12 месеца назад. От НАП ми казаха, че няма данни за тези месеци и това е документът, който трябва да се предостави. Проблемът е, че от Социално подпомагане могат пак да ме върнат. И така се завъртам в порочен кръг. Останах с впечатлението, че служителката нарочно ме мотае, за да се откажа да подавам за детски, въпреки документите, които предоставям. Какво да правя? Мисля да подам жалба, ако пак ми каже, че не са наред документите. Вече изпуснах един месец заради обикалянето до НАП.

Не мисля, че бележката от НАП ще свърши работа.
Пуснете жалба срещу работодателя си в Инспекция по труда.
Нямате много "полезни ходове", освен да го откриете и да се разберете.
Коя служителка Ви е "мотаела нарочно"?

# 649
Вместо да недоволстваш срещу служителите, които си вършат работата, то пусни жалба срещу работодателят си.
Искат се набор от документи, който ти НЕ представяш. Каква вина има служителката? И цял месец ли ти отне да отидеш до НАП и защо от социалните да са виновни?

# 650
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Познай кой не е подал данни щом няма такива в НАП? Хайде за януари още е рано, но за ноември и декември трябваше вече да са подадени данните от работодател и да се виждат в НАП.

# 651
Здравейте. Аз бях писала и преди, но нещо се обърках и не разбирам… През цялата бременност съм в болничен, а в последния месец преди 45-дневния болничен ще си пусна годишния платен отпуск. В калкулатора от първата страница за месеците в болничен само нули ли въвеждам в полетата “нетна заплата”, “брутна заплата” и “осигурителен доход”?

От този неколкомесечен болничен ще ми падне майчинството, нали?
Извинете ме още веднъж за глупавите въпроси.

# 652
Болничният от ЛЛ ми е от 26.01 до 23.03. Вчера имам превод за дните от януари, за дните от март ясно, че ще е след 23.03. За февруари обаче кога да ги очаквам?

# 653
  • В полите на Пирин планина
Като изтече февруари.

# 654
Здравейте имам следния проблем от началото на бременноста съм болничен но все още нямам нито една стотинка преведена вече 5 месеца, бях във фирмата на шефа ми след като забременях ме измести в другата си фирма която беше нова с ново заведение ,и така взех болничните към двете фирми защити според него нима застъпване на двете места но мина месец два няма пари започнах да звъня в ной отидох на място и се оказа че период в който съм взела болничен всъщност ненсъм била назначена в едната фирма,след това се върнах за месец на работа и после пак болничен от който все още също няма пари до колкото разбирам счетоводството не е отбелязано че съм на работа през това време,след което в ной ме посъветваха да пуснах проверка тъй като и те не получават съдействие от счетоводството, след това разбрах че вече са направени корекции от страна на счетоводството и проверката отнема време и незнам в крайна сметка колко е това време и изобщо има ли шанс за оправяне на положението и изплащане на нещата,малко е дълго и сложно дано ме разберете и ми помогнете

# 655
А осигуровките Ви внесени ли са? Имате ли необходимият стаж? 🤔 Не разбрах какво точно са ви казали от НОИ.
Здравейте имам следния проблем от началото на бременноста съм болничен но все още нямам нито една стотинка преведена вече 5 месеца, бях във фирмата на шефа ми след като забременях ме измести в другата си фирма която беше нова с ново заведение ,и така взех болничните към двете фирми защити според него нима застъпване на двете места но мина месец два няма пари започнах да звъня в ной отидох на място и се оказа че период в който съм взела болничен всъщност ненсъм била назначена в едната фирма,след това се върнах за месец на работа и после пак болничен от който все още също няма пари до колкото разбирам счетоводството не е отбелязано че съм на работа през това време,след което в ной ме посъветваха да пуснах проверка тъй като и те не получават съдействие от счетоводството, след това разбрах че вече са направени корекции от страна на счетоводството и проверката отнема време и незнам в крайна сметка колко е това време и изобщо има ли шанс за оправяне на положението и изплащане на нещата,малко е дълго и сложно дано ме разберете и ми помогнете

# 656
Ако майката работи в чужбина и там майчинството е 4 месеца, може ли да ползва работещата баба в България  майчинството. Държавата , където живее и работи майката на детето е в ЕС.

# 657
Ако майката работи в чужбина и там майчинството е 4 месеца, може ли да ползва работещата баба в България  майчинството. Държавата , където живее и работи майката на детето е в ЕС.
Много хитро, но не може.
Първо-ти трябва да си на договор в България, за да получаваш майчинство.
Второ-на бабата може да се прехвърли майчинството след първата година.

# 658
Благодаря за отговора! Но не се сетих, че е хитро. Просто търся решение на въпрос.

# 659
  • София-Младост
Благодаря за отговора! Но не се сетих, че е хитро. Просто търся решение на въпрос.
Реално няма какво да и прехвърлите. Трябва да сте на ТД тук в България, където отпуска за бременост и раждане и отглеждане на дете е различен от този в ЕС. Опцията е да поканите бабата да помага...доколкото изобщо е опция.

vikinci

9 реда и нито един препинателен знак. И нищо не се разбира. Започнете с това, да си извадите ПИК код за сайта на НОИ, за да видите, изобщо има ли подаден болничен и т.н.
Лорети трябва да имате 12 месеца трудов стаж,независимо кога за да взимате майчинство.То ще се изчисли на база 24 месеца назад,ако не сте работили тогава,ще ви сметнат минималната за този период.Ако ви назначат сега на трудов договор,до 45 дневния преди термин тъкмо ще съберете нужния стаж и ще получавате две години обещетение.
Осигурителен, а не трудов!

Общи условия

Активация на акаунт