The Handmaid's Tale - Тема V - "Praise be!"

• 17 518
  • 309
  •   1
Отговори
# 300
  • с трима мъже :)
Аз ще съм изключително кратка в коментара си: ДОБРЕ, че свърши! Simple Smile

# 301
  • Sofia
Копирам мнение, което прочетох във Фейса. Припокрива се с моето положително (и явно непопулярно 🫣) мнение относно финала на сериала..
(преведено е с Гугъл, извинявам се, но като цяло няма чак фрапиращи неясноти)

"Честно казано, мисля, че всеки трябва да прегледа целия сериал, за да оцени истински финала. Имаше толкова много дълги паузи между сезоните, че е лесно да забравим пълното емоционално пътешествие, в което бяхме. Но тази история винаги е била по-голяма от сюжетните точки или двойките.

Изгубили сме от поглед по-голямата картина - травмата, борбата, бавното и болезнено възстановяване на себе си. Никога не е ставало дума само за екип Ник или екип Люк, или дори само за търсенето на Хана. Това беше част от него, но сърцевината на тази история винаги е била за оцеляването. За устойчивостта. За това да намериш гласа си отново, след като ти е бил отнет.

От първи сезон, първи епизод, наблюдавахме как Джун се разпада, издържа и бавно се възстановява. Тя се пречупваше толкова много пъти и все пак намираше сили да продължи. Не само за дъщеря си, но и за всички жени, които не получиха шанса да се борят.

Финалът не беше крещящ или драматичен по начина, по който някои може би биха искали, но беше честен. Даде ни пространство, грация и тиха сила.  Плаках от щастие, но и от сълзи за всичко, което носехме със себе си. Не ставаше дума за любовен триъгълник. Ставаше дума за изцеление. За това да станем цялостни.

Финалът беше, символично, едно голямо дълбоко вдишване. След всичко, то най-накрая ни позволи да издишаме."

# 302
Така и не гледах последните 3-4 епизода, нямам намерение и да ги гледам. До такава степен се превърна този сериал в отврат, че не си заслужава човек да изгледа финала.

# 303
  • София
Изгледах финала.

Според мен един подобен финал щеше да стои добре при по-малко сезони, когато всичко е още прясно, прясно.
Сега след толкова много събития и обрати точно този епизод ми дойде мех, да не казвам, че беше антиклаймакс.
Поне направиха връзката с началото. Т.е. старта на епизод 1 от сезон 1 го свързаха директно с финалния кадър и реплика на Джун от последния епизод на целия сериал. Така имаме един затворен цикъл.
Общо взето този епизод беше като едно изпращане/сбогуване с героите и със сюжетните нишки. На моменти твърде нагласено и захаросано, което няма как да не дразни, когато гониш някакъв суров реализъм. Най-много ми хареса, че Джанин оцеля и се събра с детето си. До последно я мислех дали няма да я убият и това да озвери леля Лидия. Но някак си нямаше логика, защото самата леля Лидия вече зае страна в конфликта.
А това със суровия реализъм си замина още преди 2 сезона някъде, когато започнаха свободните съчинения.
Като цяло съм ОК със сезона, но исках да видя един по-смел и един по-ясен финал.

Най-голямата ми критика е минимизирането на Гилеад. Спомням си, че целия свят трепереха от тях. От Канада бяха много предпазливи, защото си го казаха, че нямат никакъв шанс и изведнъж какво стана? Едно голямо нищо. Така и не видяхме тези с истинската власт от Вашингтон. Занимаваха ни са някакви маргинални командири, които обаче изведнъж се оказаха ключови и видиш ли сега няма кой да взима важни решения.
Доообреее.

НО, цялостно си остава един забележителен сериал, който със сигурност ще остане в историята на телевизията.

Цялостна оценка на шоуто: 7.5 / 8.0

# 304
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Най-накрая ги изгледах /по-точно избутах/ и аз последните два епизода.
Ами достоен конкурент на ГОТ за най-скапан финален сезон и нелогичен и глупав край.
Джун имаше само една физиономия - на пребозало с лактозата теле, сори нот сори.
Никаква логика в действията и, никаква връзка с реалността на ставащото в Гилеад,
яд ме е още повече за пропиления потенциал за финалната история на Ник, Лорънс,
Джанин някак междудругото ни я показаха. Ивон Страховски беше на ниво, всичко останало
е суб зеро.
За сериала генерално давам твърда 8-ца, за финалния сезон/епизод 3-ка.

# 305
Аз ви чета коментарите и съм съгласна с всичко. Реално "финалът" беше толкова зле, че просто нямам какво да кажа.
Наистина се открои само една Ивон Стрховски. Всичко останало беше -  ???

# 306
Здравейте, не съм чела последните теми, затова ме извинете, че може да повтарям мнения, но съм фен отскоро и не искам спойлъри. Стигнала съм до 3ти сезон почти до края (Серина и мъж) карат със спортна кола, за да отидат в Канада. Не знам, колко на някой ще му се четат моите писания, но аз да си кажа Simple Smile . Сега говорих с приятелка в САЩ и тя каза, че при тях е страшно за абортите. Тя е професор в Университета и има много про за реформата за абортите (вкл инцест и изнасилване). Аз съм потресена. Тя и много колеги нейни също.
Да споделя също - като се срещнахме с ММ аз му бях шеф и с двойна заплата. Не ставаше с бебето и док ме посъветва да спра с тази стресова работа. Послушах го, напуснах и факт, бебето се получи по естествен път. След 2 г забременях с второ. Но отношението на мм се промени - вече не бях супер секси жената, която командва 200 човека. Преди и реервация в ресторант не можеше да направи без мен
 Усещам, че съм се смирила и отказала от толкова много! Сега той ми държи сметка за похарчени пари в магазина и че не съм взела касова бележка! А той е това, което е, защото аз съм го подкрепяла (препоръчала за моя пост, като напуснах) и родих двете си деца с много мъки, лишения и себеотрицание. Сега вече натъртва да съм си намерила работа на същата заплата щом съм била такъв специалист, но я се сетете кой ще ме иска на същата позиция с 2 малки деца и години след това! Така че Гилиад вече се ражда! Този сериал наистина катализира нещата за мен, но мисля, че има много други жени, които живеят като мен. И усещам, че се чувствам" благодарна",че той се грижи за нас. И изисква всеки ден да му го казваме. Направо ни дресира. А в началото на връзката ни не смееше и риза да си избере без мен! Беше толкова неуверен... точно като Фред! Добре, че няма толкова власт и все още не сме Гилиад. Но замислете се, колко жени живеят така...

# 307
  • с трима мъже :)
Сигурно е писано и обсъждано тук вече, но...
понеже ми се наложи да говоря за амишите, и да чета за тях, най-накрая се сетих на кого ми приличаха прислужниците от сериала - на жените-амиши Simple Smile

# 308
Аууууи да....точно! То май концепцията е оттам....

# 309
  • Вестерос
Нарочно не съм влизала в темата, докато не го изгледам.

За мен беше прекрасен сезон като първите два, три. Добре завършиха историята, тя по-скоро започна- Революцията. Лошото е, че ще отнеме много години, но навързаха с втората книга. Малко не ми хареса това решение да убият Ник, тъй като той е жив в книгата и се среща с Никол/ Холи накрая.
Честно казано разбирам защо издаде плана за Джезабел, нямаше друг избор. Много направи за Джун, някак си беше за нея по дефолт на линия и че винаги може да разчита на него. С Люк беше ясно, че ще се разделят. До последно се надявах нищо да не се случи с Ноа, за Серина ми беше все тази, но в крайна сметка тя стана обикновена, а това според мен за нея е трагедия.

Обаче искам реално да ни бяха показали как Гилиад чрез идеята на Серина е превзела САЩ.

Разбирам, че сте разочаровани, но при наличието на втората книга и как Гилиад още го има, а Никол е тийн или към 20-годишна, Хана си е още в Гилиад, беше ясно, че няма да има някакъв хепи енд

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 12:20 от Tiffany А

Общи условия

Активация на акаунт