Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 929
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
Не разбрах, нима не е вярно твърдението ми, че мъжът ти е този, който има най-голям принос за високите семейни доходи?

# 136
За мен спорът е излишен. Има удари от съдбата, от които и най-готиният умен мотивиран човек може да се разпльоска, така че.. Да чукнем на дърво и се надяваме такива да ни подминат.

Иначе вкъщи майка ми години наред печелеше повече от баща, не е нечувано като че ли. Познавам и други дами с такива бизнеси, това е напълно възможно. В едно семейство нещата се движат от двамата- затова са такова, няма значение кой е с повече, кой е с по-малко. Колелото се върти.

# 137
  • Варна
Чичкото, в кой век живееш, че не си чувал за жени, които печелят повече от мъжете си? Изобщо как не те е срам да подмяташ такива забележки в женски форум?!? Идиотски опит да засегнеш Тинтина, ти си този, който злобее.

Мъжът и жената в едно семейство не са конкуренция, че да си мерят заплатите. Те са екип. Неслучайно при развод всичко се дели на половина. Според правото дори само единият да е работил и натрупал милионите (без значение мъжът или жената), се счита че той не би могъл да натрупа това имущество без помощта на другия партньор във всякакви аспекти.

# 138
Аз коментирах един цитат, в който се твърдеше, че ако работиш здраво и си кадърен, едва ли не е 100% рецепта да си успешен и заможен, а то НЕ е така!

Аз писах изрично, че личните качества само НЕ СА достатъчни, за да изкараш 300к евро. Необходимо е да имаш и предприемачески качества. Изрично го написах, защото аз съвсем искрено вярвам, че сумата е съществена и само от заплати не е възможно да се изкара. Необходим е бизнес, не е необходимо да е империя, мутренски или нещо нечувано. Обаче тази част се изтърва при коментирането.

# 139
  • Бургас
И да ти напиша, че не е вярно, това няма да промени мнението ти. Тогава ще кажеш, че имам богат любовник и съм му пипала чекмеджето. После ще поискаш да плясна тука данъчни справки, банкови извлечения, резултата от последната цитонамазка и декларация по чл.313 от НК.
Ти нали си мъж, по тази логика това е достатъчно, за да имаш имоти за 300К.

# 140
………..се счита че той не би могъл да натрупа това имущество без помощта на другия партньор във всякакви аспекти.
  Интересно. Пишеш той, а не тя 🙂.

# 141
Чичкото, в кой век живееш, че не си чувал за жени, които печелят повече от мъжете си? Изобщо как не те е срам да подмяташ такива забележки в женски форум?!? Идиотски опит да засегнеш Тинтина, ти си този, който злобее.

Скрит текст:
Мъжът и жената в едно семейство не са конкуренция, че да си мерят заплатите. Те са екип. Неслучайно при развод всичко се дели на половина. Според правото дори само единият да е работил и натрупал милионите (без значение мъжът или жената), се счита че той не би могъл да натрупа това имущество без помощта на другия партньор във всякакви аспекти.
Изобщо няма от какво да ме е срам, казвам истината и как стоят нещата в действителност. И престани да ми изкривяваш думите, за втори път го правиш. Не казвам, че няма жени, които да изкарват повече от мъжете си, казвам, че вероятно случаят на Тинтина (а също и други съфорумници от женски пол тук) не е такъв! И то се потвърждава от факта, че по цял ден кисне във форумите.
И с кое по-точно злобея? С това, че казвам истината и засягам съфорумник, който се хвали из форума, че може да си позволява имоти за по 300к евро ли, а нарича тези, които не могат, че са мързеливци и ревльовци във форума? Не обичам самохвалковците и такива, които като се посъвземат и се видят с някой лев в джоба, започват да хулят тези, които нямат. Wink

# 142
Не видях някой да е хулил друг, но ти си съчиняваш нещо за да правиш драми

# 143
  • Варна
До колкото знам “човек” и “партньор” са думи в мъжки род. Rolling Eyes

Чичак, киснела била по форумите по цял ден. Абе ти какво правиш тук, в такъв случай? И останалите МЪЖЕ? Те са двама - трима редовни. Един си развява хилките от акции, друг си развява 40-те апартамента. Сериозно ли седна да мрънкаш на една жена, която се похвали, че живее в къща за 300к? Защо да не се похвали? Да не я е крала? Истината казвал… като видиш документи на имота и фишове от заплати, тогава ще кажеш истината.

# 144
Ами то затова темата се напълни със спам и обратното на стойностни мнения. Понеже всички разбирачи тук са събрани Wink
Здраве да е. Кучетата си лаят, керванът си върви...

Последна редакция: пн, 05 дек 2022, 00:57 от rumka833

# 145
До колкото знам “човек” и “партньор” са думи в мъжки род. Rolling Eyes

Скрит текст:
Така е. В мъжки род са и имената на топ 50 най-богати хора на планетата. Всъщност има и две женски имена, но едната е наследила мъжа си, а другата заедно с брат си са наследили баща си. С две думи 50 на 0.
https://forbesbulgaria.com/2020/05/26/%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d … be%d1%80%d0%b0/3/

Според вас при евентуална корекция на цените дали малкото жилищни сгради, които са строени с качествена шумо и топлоизолация и предлагащи наистина добър комфорт на живот ще запазят по-добре стойност?

Последна редакция: пн, 05 дек 2022, 01:21 от Мъфин

# 146
  • София
https://manager.bg/biznes/startpite-osnovani-ot-zheni-generirat- … rihodi-ot-mzhkite

Цитат
Анализът показва, че през 2020 г. „женските“ компании са привлекли едва 1% от всички инвестиции, смесените компании – 4,8%, а дружествата, основани изцяло от мъже – цели 94%. Данните сочат, че през последните 5 години в Централна и Източна Европа няма големи динамики и нивото се запазва постоянно сравнително ниско.

Жените нямат много желание да започват бизнеси и да рискуват. Еволюцията е направила така, че мъжете да са по-рискови, защото са по-лесно заменяеми. Тук нещата не опират до интелект и образование, а до нагласа.

# 147
Малко закъснях да се включа в "мутренската" тема, но ще го направя, за да излезем от сегашния спор мъже vs. жени, който е доволно безполезен.

Склонен съм да разбера и двете гледни точки, тъй като наистина до преди 10-ина години в България беше много трудно да се развие успешен бизнес от нулата, без някаква форма на "институционална" подкрепа. Но това, че после стана възможно, не е толкова наша заслуга, а по-скоро на "световното положение" и икономическия бум в глобален мащаб. Такива фази е имало и по-рано, но този път успяхме да се включим и ние, най-вече заради членството в ЕС. През този период в България се създадоха и израснаха много нови бизнеси, които оперират международно, с големи клиенти, поради което допринесоха и за вдигането на нивото на заплатите (индиректно, щото то 2-3 фирми като почнат да вдигат и другите нямат много избор). А оттам допринесоха и за това повече хора да могат да си позволят жилище.

Ако трябва да дам пример със себе си (може би съм казвал и преди - извинявам се ако се повтарям), ние работим изцяло за клиенти в чужбина, по-специално в Германия. 100% от приходите ни идват от там, съответно дори теоретично няма как да зависим от определени хора и постове в България. Изключение прави само един клиент в България, който имахме за няколко месеца през 2020г. Там наистина бяха доста неприятни типове с мутренско поведение, поради което и не се задържахме при тях. В последствие разбрах, че фирмата е била свързана с ГЕРБ, което окончателно ми сглоби пъзела. Така че да, за съжаление мутрите все още ги има, но намаляват Simple Smile

Като оставим това настрана, за последните няколко години откакто съществуваме, прихода ни е общо около 2 млн. евро - пари, които са влезли и останали в България, без нито един лев излязъл обратно. Това не попада в дефиницията на "чуждестранна инвестиция", но де факто си е точно такава. И преди някой да каже "Ето! Ето ги мельонерите!" - мне, у мене от тия пари са останали няколко процента. Останалото е за заплати и различни инвестиции, като например споменатите по-горе 2 апартамента. Друг пример, след няколко месеца един от колегите очаква дете, и по този повод въвеждаме еднократен бонус от 10 хил. лв. при раждане на дете на служител от фирмата, които стават 20 хил. за трето и всяко следващо дете. Все още не съм убеден дали това е добра идея от финансова гледна точка на фирмата, но ще рискувам и ще го направя,  защото го смятам за необходимо. Държавната подкрепа от 600 лв/година/дете, макар и да е известен напредък (тъй като е под формата на данъчен кредит, а не просто пари на ръка), не мисля че ще мотивира типа хора, които всъщност трябва да имат повече деца.

Разбирам, че за някои хора това може би звучи като някаква фантасмагория, и може би е такава. Просто давам пример какви неща се случват, пък колко често е отделен въпрос.

# 148
4. Бюджет! Въпреки, че районът между Дондуков и Сливница влизаше в периметъра, а там са по-ниски цените, по-хубавите и отговарящи на зададените критерии бяха 280-300К евро. Имаше добри варианти за около 230К евро, но теснееха вътре, т.е. неприемливо разпределение. Всички бяха за ремонт. Сменената дограма не променяше нещата.

Знам, че повечето тук в форума са милионерчета и тия пари са джобни и за семки, все пак сме държава на далаверите, май и в шенген не на искат, нещо токова са чува но ще разберем скоро колко е вярно.

Но за мен като работещ дори за чужда немска фирма са адски много пари и то най вече за апартамент от БГ, дори човек като мен да се обърка да ги даде и пак му трябват една шапка допълнително пари за ремонт и накрая къде си?
Е аз не съм милионер, сигурно затова и на мен ми се струва твърде скъпо. 300к апартамент за ремонт става 400к с ремонта и разходите по закупуване. И това за да живееш в някаква стара кооперация с бабите, под Дондуков. Това не са цени, които нормални софийски доходи могат да оправдаят. Но може би някой, който има вече друг имот и го продаде за 200, ще донади още 100-200 от кредит и ще може да се премести в центъра. Доколко там качеството на живот ще му се вдигне, зависи от субективното възприятие.
След време обаче, ако цените се нормализират и стигнат приемливо ниво спрямо доходите (т.е. средно жилище да струва 5-6 годишни заплати) ще се вайка защо не може да си възвърне вложеното.
Ако средната заплата е 2400/лице в София, това прави:
Жилище 50-60 кв.м. за домакинство от 1 човек: 12*2400*6 = към 170 хил.лв. = 85 хил. евро
Жилище 80-90 кв.м. за домакинство от 2 (с деца): 2*12*2400*6 = към 340 хил.лв. или 170 хил. евро
Като под "жилище" имам предвид даваш парите и влизаш. Не "проект за жилище" дето трябва да чакаш още 2 години докато стане; не "проект за ремонт" дето трябва да изсипеш още 50к за майстори; нито пък да купиш 60 кв. а да получиш 45 реална площ.

# 149

Е аз не съм милионер, сигурно затова и на мен ми се струва твърде скъпо. 300к апартамент за ремонт става 400к с ремонта и разходите по закупуване. И това за да живееш в някаква стара кооперация с бабите, под Дондуков. Това не са цени, които нормални софийски доходи могат да оправдаят. Но може би някой, който има вече друг имот и го продаде за 200, ще донади още 100-200 от кредит и ще може да се премести в центъра. Доколко там качеството на живот ще му се вдигне, зависи от субективното възприятие.
След време обаче, ако цените се нормализират и стигнат приемливо ниво спрямо доходите (т.е. средно жилище да струва 5-6 годишни заплати) ще се вайка защо не може да си възвърне вложеното.
Ако средната заплата е 2400/лице в София, това прави:
Жилище 50-60 кв.м. за домакинство от 1 човек: 12*2400*6 = към 170 хил.лв. = 85 хил. евро
Жилище 80-90 кв.м. за домакинство от 2 (с деца): 2*12*2400*6 = към 340 хил.лв. или 170 хил. евро
Като под "жилище" имам предвид даваш парите и влизаш. Не "проект за жилище" дето трябва да чакаш още 2 години докато стане; не "проект за ремонт" дето трябва да изсипеш още 50к за майстори; нито пък да купиш 60 кв. а да получиш 45 реална площ.
В коя столица на Европа може да се купи жилище което "да струва 5-6 годишни заплати"?
Защо се внушава, че жилище 50-60 кв. м. става само за домакинство от един човек?
Кой си купува жилище без да е наясно колко му е реалната площ?

Общи условия

Активация на акаунт