Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 38 835
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
Западна да, но като гледам около мен в моята професия вече предпочитат да работят някъде другаде по Централна и Източна Европа от колкото в София. Особено тези от София искат да сменят града, да видят един нов свят, нова обстановка, някаква промяна (много от хората, които си тъпчат в стария познат град от детството не развиват определени умения). Но като знаят, че нямаме друг град с възможности сменят направо държавата. Пред мен е същата дилема. Русе много повече прилича на типа град за мен, но какво и за колко може да се работи там? Те местните едвам си намират работа, а аз от София да отида под наем там няма никакъв смисъл. Та бях в друг град на Дунава - Будапеща. Ех, ако Русе ни беше столица...

Апроро няма и финансов смисъл да дойдеш от другаде в София за някои професии. Да, има работа но в много области като махнеш наема реално ти остава същото което ще получаваш в родния си град в собствената къща...и въпреки това явно там е съвсем шуробаджанащина щом все още идват хора тук в София. Не изключвам и някои просто да искат промяна и да избягат от скуката на малкия град.

Е не е много повече заплащането в да речем Словения, но и данъците не са като в Западна Европа и определено стилът на живот е доста по-близък, за езика да не говорим. Но например там улични кучета няма, няма опасност да те нападне глутница и законите се съблюдават поне една идея по-добре. Има си и минуси, но Словения и Чехия особено догонват запада вече и май са изпреварили Гърция и Италия по брутен вътрешен продукт. Гърция, Южна Испания и Италия са доказателство, че само с туризъм и селско стопанство икономика не се прави.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 11:21 от tomei

# 616
Не знам, ама аз досега не съм чула познат в чужбина да е споменавал, че се чувства несигурен и неспокоен, камо ли да е тръгнал да се връща. Също като съм ходила на гости не съм забелязвала проблеми с лилави. Да, сигурно има някои гетоизирани райони и квартали, но хората, които познавам не живеят там.

# 617
  • София
Не знам, ама аз досега не съм чула познат в чужбина да е споменавал, че се чувства несигурен и неспокоен, камо ли да е тръгнал да се връща. Също като съм ходила на гости не съм забелязвала проблеми с лилави. Да, сигурно има някои гетоизирани райони и квартали, но хората, които познавам не живеят там.

Много добри приятели заминаха за Лондон, след като тук два пъти им крадяха автомобил, разбиха им апартамента и т.н.
Просто им писна от нашата "сигурна" действителност, от манталитета на огромна част от стадото, на което не му пука и т.н.
Имат две момиченца. В момента живеят в самостоятелна къща с приличен двор в добър квартал,
карат само автомобили на един от немските производители, които спират пред къщата и т.н.
За 7-8 години там не са имали никакъв проблем с престъпността.

За сметка на това се бяха прибрали тук и в един от великите ни молове ги ограбиха, та от тогава още повече не им се прибира!

Да не говорим, че скоро на един приятел му откраднаха втора Toyota RAV4 Plug-in хибрид.
Тази втората, която му откраднаха изчезна от гаража под блока в страхотния нов квартал-гето Витоша...

Толкова за това, че в чужбина било несигурно, а тук много сигурно...

P.S. Разликата от тук и на Запад е, че там има квартали, където живеят цивилизовани хора, тук такива няма! Тук навсякъде е пълно с всякаква сган и кочината ни е видима от Космоса! Да не говорим, че тук голямата част от хората с възможности са най-големите примати...

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 11:30 от mitkomitashki

# 618
"Цената на имотите по света пада и това е абсолютно вярно. Причината е, че през последните 8 години, ние раздухме огромен жилищен балон, а цените, както в Европа, така и в България са трикратно надценени и жилищата стават абсолютно непосилни за покупка от едно обикновено семейство“ – това заяви пред Euronews Bulgaria проф. Красимир Петров от Ohio State University"

"Спадът в покупките на имоти се задълбочава второ поредно тримесечие
Намалението от 7.3% в броя на сделките през юли-септември достигна 10.4% през октомври-декември 2022 г. В София е над 17%
През четвъртото тримесечие спад на годишна база има на пазара на всеки от шестте големи града. Отливът в София, който тръгна от 15% предишното тримесечие сега достига 17.3%. В Пловдив минусът се задълбочава от 10% на 16.2%. Най-слабо засегнат е пазарът във Варна - с 8.5% спад сега - на нивото на този от юли-септември. Най-голямо е намалението в Стара Загора - то достига 28.7% при 21% предходното тримесечие. В Русе сделките са спаднали с 14.5% при 3.3% спрямо предходното тримесечие. Единствено в Бургас има леко подобрение спрямо предходното тримесечие - сега спадът е 11.3% при 14% през юли-септември."

В Бургас има доста покупки от украинци.

Линк:
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2023/01/14/4438341_spadut_v_ … es_novini_kapital

# 619
……………………
Моля не цитирайте. По-късно ще изтрия този пост.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 16:23 от Мъфин

# 620
  • София, Bulgaria
Pepina_n3, за българите в чужбина беше много удобно да купуват на зелено и да плащат на траншове, но това за по-високо платени и преди да се дигнат толкова цените.
Друго, което ги спира е, че за тях е по-трудно да вземат макар и малък кредит с доказване на доходи от чужбина, особено, ако не са им много наред нещата или са професии, които ще ги сметнат рискови.
Правили сме кредити с доходи от чужбина, но хората си бяха с добри професии.

А относно, кой се връща и кой не, е много индивидуално, всички живеещи от години навън, казват, че Европа не е това, което беше. Някои сериозно обмислят  варианта да се връщат. Особено професии, за които не се изиска присъствие на място или ако се налага е  на 2-3 месеца та не ги бърка да пътуват за по седмица. Други проверяват, какви заплати могат да получават, ако работодателят е в България. По последното имам преки наблюдения, като споделих, колко е чистия доход на същата професия в Бг, бяха меко казано учудени от високото заплащане. Така че има всякакви варианти.
Навсякъде има плюсове и минуси и на всякъде си има кочина, макар и различна.
В Холандия е 3 месеца платеното майчинство, как се оправят не знам. Имало ясли и "дневни майки" , ама само като си представя, че на 3 месеца бебе ще го дам на ясла и ми става лошо.
Здравеопазването било на високо ниво, било ама не е като в Бг достъпно. Имах здравословен проблем и за 1 седмица обиколих 2 доцента, 1 професор и ми направиха 2  ултразвука и 1 ЯМР.  Да, плащаш си, ама 300 евро ми струваха всичките консултации и изследвания.
А пък темата за самоопределяне на пола да не я захващам, какво отражение има върху децата. И това, че може и да е силно казано, но се опитват да правят децата шпиони и доносници в собствените си семейства. Точно това накара мои близки, трайно установени в САЩ, с развит малък бизнес, финансово стабилни да се върнат. Поне те това споделиха, като основна причина.

# 621
Колкото българи се върнат, 2 пъти повече заминават.
Най-много са младите хора, които след учене в чужбина не се връщат.
Нямам близък работещ по професията си в чужбина, който да иска да се върне. Дори вече и по Коледа не се прибират.
Децата им си имат среда, повече шансове, чуждо гражданство и т.н.

# 622
^^Айде пак да се изкара София център на вселената.

Наскоро бях за месец на гости в малката Братислава и ми се стори хем лесна за ходене пеша като малък град, хем с несравнимо по-добра локация. Не само е на пъпа на Европа и е пълна с много италианци, португалци и гърци (явно офис работа в техните страни не им покрива наемите у дома). Не само бизнес парковете са доста по-близо до центъра (все едно бизнес парк Младост да беше в Иван Вазов или Лозенец). Но е и буквално на границата с още 2 съвсем различни като език страни. Виена ти е на 60 километра, а самата Австрия на джсто по-малко, Унгария също е на един хвърлей. А да не забравяме, че е и пристанищен град на една от най-големите реки. За мен някой Дунавски БГград би бил по-добър избор за столица. Всичко далече от вода (големи реки, морета) е сякаш глуха провинция. Та за същите пари като за Вади и Ливади може да си купи човек апартамент в град на висок етаж с гледка прекрасния Дунав и още две държави и където влаковете са доста по-бързи. Но нали от Витоша по-високо нема и от Искър по-дълбоко.

От София с кола на 60 километра е Ниш и някакви СРМ паланки. Сходни езици, но по-интересни неща може да се види в нашата си страна на това разстояние. Ако пък ще съм в град който граничи основно сът своята си държава София има ли древния чар на Атина или китността на Лисабон примерно?

Ама като свикне човек, че може лесно да отскача при съседите и друго си е. В тая връзка Бургас, Русе и донякъде Видин са с по-качествено разположение за уикенд трипчета до чужди страни. София е до най-бедната част на Сърбия. Ама и дума не става да си сложим столицата в пристанищен град.

Да, има и по-лошо разположени столици в Европа като Мадрид и Варшава, но чак толкова да е добра локацията на великата София не е. Иначе ни е красива планината и дава добра гледка, спор няма.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 11:59 от tomei

# 623
Айде пак да се изкара София център на вселената.

Наскоро бях за месец на гости в малката Братислава и ми се стори хем леко като малък град, хем с неспавнимо по добра локация. Не само е пълна с много италианци, португалци и гърци (явно офис работа в техните страни не им покрива наемите там). Но е буквално на границата с още 2 съвсем различни като език страни. Виена ти е на 60 километра, а самата Австрия на по-валко, Унгария също е на един хвърлей. От София с кола на 60 километра е Ниш и някакви СРМ паланки. Сходни езици, но по-интересто може да се види в нашата си страна на това разстояние. Ама като свикне човек, че може лесно да отскача при съседите и друго си е. В тая връзка Бургас, Русе и донякъде Видин са с по-качествено разположение за уикенд трипчета до чужди страни. София е до най-бедната част на Сърбия.

Да, има и по-лошо разположени столици в Европа като Мадрид и Варшава, но чак толкова да е добра локацията на великата София не е.
Някои хора са чували за самолет и освен това се радват на близостта на две много желани и хубави морета.

# 624
То самолети до морето има и от Централна Европа. Моретата изобщо не са близо с кола до София, магистралата до Пловдив е на вълни и не много добра. С влак от София и до Пловдив е трагедия. Нямаме дори един наистина бърз влак до морето, влачат се. Нямаме нормална река освен Искър в покрайнините, но той не е използван за рекреация. Какво пречеше да построят край него мол с парк и променада примерно. Вместо това край Искър са шубраци или заводи.

Аз и до Бургас бих предпочел самолет, т.е. нищо не печеля че живея в София защото самолетния билет от там до Бургас е по-евтин от колкото от София до Бургас - факт. И поне за мен най-хубавата част на Гърция не е много близо с кола до София. Но да да спориш със шопи не може. И аз съм родом от София апропо, но не си затварям очите, че е с кофти разположение и липса на голяма река поне. Време е Русе или друг Дунавски град да стане столица мисля. Видин примерно за да дръпне северозапада. Пристанищен е, има място за голямо летище и накъде да расте и е най-близо до запада по вода, въздух и суша. Wink

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 12:21 от tomei

# 625
Да се върне българин от чужбина ми е като да се върне софиянец на село. Няма да стане по ваши думи, иначе аз съм за връщане обратно, за хората които могат да си го позволят.
Тази теза за връщането я въртят хора, яко инвестирали в кутийки в София.

# 626
Какво мислите за Полигона като квартал?
Прави ми впечатление, че са доста високи продажните цени в imot.bg и то на зелено.

# 627
То самолети до морето има и от Централна Европа. Моретата изобщо не са близо с кола до София, магистралата до Пловдив е на вълни и не много добра. С влак от София и до Пловдив е трагедия. Нямаме дори един наистина бърз влак до морето, влачат се. Нямаме нормална река освен Искър в покрайнините, но той не е използван за рекреация. Какво пречеше да построят край него мол с парк и променада примерно. Вместо това край Искър са шубраци или заводи.

Аз и до Бургас бих предпочел самолет, т.е. нищо не печеля че живея в София защото самолетния билет от там до Бургас е по-евтин от колкото от София до Бургас - факт. И поне за мен най-хубавата част на Гърция не е много близо с кола до София. Но да да спориш със шопи не може. И аз съм родом от София апропо, но не си затварям очите, че е с кофти разположение и липса на голяма река поне. Време е Русе или друг Дунавски град да стане столица мисля. Видин примерно за да дръпне северозапада. Пристанищен е, има място за голямо летище и накъде да расте и е най-близо до запада по вода, въздух и суша. Wink
На море се ходи с автомобил и е голямо предимство, че отнема само 3 часа за да се стигне до българското или гръцкото море.

# 628
Или до Варна и околието - със самолет за 40 мин.

# 629
Никога не бих отишъл. А почивка до бс/вн със самолет. 40мин е само полета, ами преди това, ами след това? А как ще се придвижваш до курортен град с деца, багажи и тн. Полетите до бс/вн са за местни хора и бизнес пътувания, евентуално младежи с една раница на гърба.

Общи условия

Активация на акаунт