Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 431
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
И аз все се надявам с подражание да стане..

У нас всичко е здравословно, в у-ще също. Ядем сладко само на вън. Пържени картофи може би веднъж на 2 месеца, пица също много рядко.
Макарони по-често, но са оризови и на супа, което смятам за по здравословния им вариянт.

Преди месец дъщеря ми се затръшка, че иска да пробва МакДоналдс. След като и обясних и показах защо не искам да яде там, отидохме за да пробва едни нагети( едно детско меню). Колко и хареса не знам, но вече забрави за тоя МакДоналдс, което беше целта.
Не искам да и става фикс идея и ако иска нещо нездравословно да пробва, ще го пробва, но докато мога няма да позволя да става навик и много си говорим и обясняваме.
С тоя нейния апетит само остава да почне да яде разни такива неща..

# 556
Значи ние сме лош пример. У нас ядем каквото ни е вкусно. Аз готвя всеки ден и детето яде готвено. Тя сокове не пие, газирани напитки също. Само вода. Но не, защото е здравословно, а защото тя така желае.  Месо  не  яде    / рядко един шунков салам /, но плодове и зеленчуци също / освен, когато са пасирани в сготвеното/. Здраво дете е, спортен тип.

# 557
Аз се съмнявам,че изобщо в магазините има чиста храна.В България си намирахме чиста храна от роднини и познати.
Тук, в началото пазарувах от еко-био магазините,докато не видях едни и същи стоки в нормален, и в био магазин,ама на 3на цена.
Та,за мен е изключително съмнително това полезно,"еко" хранене.
Докато можех да имам контрол,гледах да се храни добре.От както сама се изхранва,има случаи на боклучава храна. Съвсем пресно от преди час-при всичката храна,която баба и и сготвила,отишла и си купила инстантни спагети от Кауфланд Насметох я по телефона и знам,че няма да ги пипне,но ако не бях разбрала случайно,щеше да си ги направи,въпреки че милиони пъти съм говорила.
Аз,самата внимавам за себе си,откакто се знам,затова мисля,че е осъзнато решение
Дори не е следване на примери.

# 558
С риск да ме убиете с камъни... Знам, че всеки иска да отглежда детето си по най-добрия начин и това да се храни добре и здравословно влиза в тази графа. Някои постове ми изглеждат меко казано "нездравословни". Една приятелка си натрови бебето с еко моркови. Леля ми цял живот се хранеше здравословно, спазваше диети и накрая почина на 50 години от рак. Баба ми никога не е пушила и пиела алкохол, отиде си от цироза. Имам и още много примери. С няколко думи прекаленото спазване на подобни стриктни правила, всява стрес в детето... а това е най-лошото, което може да му се причини. За мен е важен балансът. Да няма забранено, но и да не се прекалява с него.

# 559
Абсолютно те подкрепям!😊

# 560
Всеки прави това което сметне за добре и правилно за децата си ☮️

# 561
Като сте заговорили за хранене, имате ли наблюдения колко израстнаха и качиха децата ви в периода около първия цикъл? От септември' 21 до сега (18 месеца) дъщеря ми е пораснала с 10 см и качила 10кг. Беше много тъничка, все още е по-скоро слаба, но ми се струва, че доста рязко качва.

# 562
Определено се промени изцяло фигурата й. От клечаво момиченце стана девойка.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 16:33 от Анонимен

# 563
С няколко думи прекаленото спазване на подобни стриктни правила, всява стрес в детето... а това е най-лошото, което може да му се причини.
Това е болест, която, ако си спомням добре, се нарича "орторексия". Стриктното, безусловно спазване на здравословни правила, с ужас дори и от леки и временни отклонения.

# 564
Не видях някой да пише драстични неща или да описва поведение на орторексия.

# 565
Не следя точно колко, но ми се струва не се е издължила много на височина, просто се позакръгли и направи дупенце, което преди нямаше. Гърдите й останаха малки, което тя смята за предимство защото носи спортни бюстиета и ненавижда сутиените.

# 566
А какъв е проблемът с яденето на пица и макарони? Гледам някои ги споменават, сякаш това е нездравословна храна. И в двете има пшеница. Тя пък е богата на минерали, аминокиселини, витамини от в група, белтъчини, все неща необходими за организма. Отделно пицата се пече, домати, дори и печени пак си имат вит.А, зехтин, кашкавал, моцарела, аз слагам и тиквичка, все полезни неща.  Пък макароните моето ги яде само с масло и сирене, варено е, не пържено.

# 567
  • София
Ами у нас никакъв пример не работи. Баща ѝ е вегетарианец, а аз си умирам за манджички и сготвено. Ежедневно изяждаме поне килограм плодове и зеленчуци. Често и повече.
Тя не вкусва, даже демонстративно излиза от кухнята с погнуса, ако белим цитруси например.

Дори аргументът, че ще се разболее с това нездравословно хранене не работи, защото за щастие е доста здраво дете. Рядко боледува. За 16 години нито веднъж не е стигала до антибиотик.

Опитвали сме всичко, разбира се, включително веднъж я изнудих да изяде няколко парчета морков, за да я пусна с най-добрата ѝ приятелка. Изяде ги. Но беше ужасно за гледане, почувствах се като чудовище.
Като се погледнах отстрани какво ѝ причинявам психически, осъзнах, че едва ли ползата от тоя морков е по-голяма от психическия тормоз, на който я подложих.
И сме се предали. Надяваме се, че един ден ще се промени не насила.

Цикълът беше последван от пандемията и тоталното обездвижване. От кльоща се превърна в девойка с извивки за нула време. Толкова бързо, че се сдоби и със стрии по прасците и бедрата.
Сега е нормална към слаба.

# 568
Блу, дъщеря ти имайки цикъл ли порасна 10см?
Все си мислех, че растенето е до плпвия цикъл.. още няколко см след това, но нищо драстично.

# 569
С няколко думи прекаленото спазване на подобни стриктни правила, всява стрес в детето... а това е най-лошото, което може да му се причини.
Това е болест, която, ако си спомням добре, се нарича "орторексия". Стриктното, безусловно спазване на здравословни правила, с ужас дори и от леки и временни отклонения.
Само че тук в нито един пост никой не е писал за стриктно спазване на здравословни правила.
Ако се чувствате виновни от написаното от някой потребители, това е във вашата глава.

Общи условия

Активация на акаунт