? Въпроси всякакви ? (2023 г.)

• 653 272
  • 14 838
  •   1
Отговори
# 14 520
  • пустинята Гоби
На Айва сигурно са й извикали и фамилията.

# 14 521
Различна транслитерация можеш да заявиш само при първоначалното издаване на документи - т.е. между 14 и 16 години. След това ако искаш промяна се минава през съда.

# 14 522
  • BG-DE
Откакто имам документи името ми винаги се е изписвало с определена комбинация от букви, преди 5 години като ги подновявах, без нищо да съм попълвала или заявявала специално, едната буква беше сменена, това не променя звученето но понеже не живея в България ми създаде доста ядове. За съжаление го забелязах чак след като ги бях взела и нямах време да се разправям. Става въпрос за буква "ц", която преди ми изписваха ts, а сега e tz.

# 14 523
Различна транслитерация можеш да заявиш само при първоначалното издаване на документи - т.е. между 14 и 16 години. След това ако искаш промяна се минава през съда.

Не е вярно, поне що се отнася до изписването на латиница. Това не е промяна на името, че да се ходи на съд. И ако беше така нямаше във формуляра да има ред, където да си напишеш как да бъде. И, разбира се, не става дума Иванов да се смени с Петров, но Tsvetelina и Tzvetelina, Hristo и Christo се сменят непрекъснато.

# 14 524
  • Glasgow
Аз съм с "ц" и ми е "ts", 2022 са ми последните документи 🙄 Но те ми го бъркат винаги, дори и фамилното, което е лесно и няма непознати букви😏

# 14 525
  • София
Аз съм с "ц" и ми е "ts", 2022 са ми последните документи 🙄 Но те ми го бъркат винаги, дори и фамилното, което е лесно и няма непознати букви😏
Така и трябва да е.

# 14 526
Имам фамотидин, който съм купила преди 4-5-6 г и съм отрязала блистера там, където пише срока на годност. Безопасно ли е да приемам?

# 14 527
Не бих пила каквото и да е с изтекъл срок преди 2-3-4 години.

# 14 528
Някой има ли идея как да задвижим този дрон? Следваме инструкциите са сдвояване, но нито перките се въртят нито има някаква реакция. Само дистанционното пищи/издава пиукащи звуци

# 14 529
  • Mediterraneo
Имената на двете ми деца завършват на Я. При подаване за паспорти написах как искам да бъдат изписани. После при превода на един документ някой беше изфабрикувал друго изписване, съответно върнах документа. Със сигурност при подаване за паспорт обсъдих точното изписване със служителите преди да подам заявлението.

# 14 530
Не е вярно, поне що се отнася до изписването на латиница. Това не е промяна на името, че да се ходи на съд. И ако беше така нямаше във формуляра да има ред, където да си напишеш как да бъде. И, разбира се, не става дума Иванов да се смени с Петров, но Tsvetelina и Tzvetelina, Hristo и Christo се сменят непрекъснато.
Като не е вярно, защо да не се пише Иванов като Petroff, нали не било смяна, нямало значение... Във всеки документ различно изписване, според настроението...
А можеше и да прочетеш в закона как е записано, преди да спориш.

# 14 531
ОК, нека съм в грешка, няма да споря. Но по едно време пишех името си по един начин, после реших, че друг е по-правилен. И никой нищо не ми е казал. Но е вярно, че беше отдавна.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 21:28 от Черна станция

# 14 532
  • Другата България

Няма как Христо да се изпише по този начин, но предвид това, че споровете с теб могат да са страници наред, поне аз няма да споря и да нося вода от “няколко кладенеца“. Това, което пишеш, просто не е вярно.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 21:37 от Merri_An

# 14 533
  • Deutschland/HE
Мери_Ан, на около 14г промениха изписването на името на познато дете от Liya на Lea, това само за изписване на латиница, на български името си е Лия.

А за Цонева има изписване и Coneva, та е още по странно прочитането.

# 14 534
  • Другата България
Разбирам, и не отричам всичко казано не само от теб, но за Христо не го вярвам.
Christo няма нищо общо с Христо. Просто примерът не е релевантен.

Едит - така французите изписваха Кристо. Което също не  е правилно, но някак повече ми се “връзва“. Образно казано.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 21:45 от Merri_An

Общи условия

Активация на акаунт