Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 6

• 52 683
  • 788
  •   1
Отговори
# 660
  • София
То е ясно, че има. Там соларните панели се ползват от поне десетилетие. Аз визирам последните научни изследвания в тази област.
На нас със съпруга ми ни е хоби тази тематика и много следим развитието на веи-тата.
Понеже спомена Германия, точно там в последните 2-3 г. много напредна ползването на водорода. И все повече измества другите източници. Но не е (все още) по темата, за съжаление.

# 661
  • СИ
...
Вчера говорих с мой близък приятел, купил е домашни соларни панели и идеята му е в един момент даже да продава излишъка. Това е бъдещето 😊.

Бъдещето не знам кога ще дойде. Към момента в България сключването на договор с ЕРП за изкупуване на соларен ток от домакинство е почти невъзможно. Има и много други проблеми свързани с това за които битовият производител даже и не подозира.

# 662
Да, но засега водород се произвежда много скъпо и с немалки вреди за природата.Още не сме “дорасли” за тази технология.

# 663
  • София
Черният - да. Зеленият се добива лесно и безопасно. Проблемът към момента е съхранението му.

# 664
  • София
Вчера платих тока - 28 лв. Климатик не сме пускали през периода, готвене, пране, хладилник с фризер, лаптоп, тв, осветление на коридор, 2 стаи + 00 по цяла вечер. Уредите са около 15 годишни, марката Беко. Затопляна на вода към ТЕЦ - 85 лв, студена вода - 50 лв.

# 665
Много пари за затопляне на вода към ТЕЦ. В моите 48 лв има и бойлер.

# 666
  • София
Може да е излязла изравнителна сметка. В нашият блок лятото топлата вода е 25-30 лв.
Обаче как постигате сметка 48 лв с включен бойлер, не знам?! Трети месец засичаме термопомпен инверторен бойлер на позната, ами 15-18-25 лв. Обикновен -минимум двойно!

# 667
Може да е излязла изравнителна сметка. В нашият блок лятото топлата вода е 25-30 лв.
Обаче как постигате сметка 48 лв с включен бойлер, не знам?! Трети месец засичаме термопомпен инверторен бойлер на позната, ами 15-18-25 лв. Обикновен -минимум двойно!
На мен бойлерът в селската къща винаги ми е бил най-голям консуматор, в отоплителния сезон добавям и конвектори, отделно фурната не спира почти денонощно и сметките са много високи.
Помня време, в което изобщо не се обсъждаха, нито мислеха сметки, хем имахме и трифазен ток, сега и аз взех да ги мисля, макар и много да мразя тази романтична част от живота Grinning

# 668
Майка ми живее сама. На 10-то число излиза сметката за ток. Последно имаше 28лв. Ползвала е бойлер всяка вечер, гледа да ползва нощна енергия, хладилник с фризер, който е на 20 години, една-две перални седмично, малко готвене на котлона на печката. На ЕВН е.
Водата и' е 3-4 кубика месечно.

# 669
  • София

Много, това е положението. В блока се краде и топла, и студена вода, но не може да се докаже.
Не е изравнителна сметката, ние сме на месечен отчет.

# 670
Може да се докаже като се извика проверка и да се видят всички водомери изправни ли са и дали не са много стари( старите не отчитат добре).Имахме същия казус- съседи не са отчитали консумация, начислиха ни много кубици от общия водомер.Извикахме ги, засякоха всички, сменихме си водомеритв.На съсед водомерът-стар, не отчиташе като пуснаха лека струя вода.Сменихме ги с дистанционни, да не се налага отчитане.На тези, на които не беше отчитано(комплекс къщи сме) им начислиха по показания сумите, на нас приспаднаха надписаното.За съжаление дружествата нехаят и е разправия.Трябва протокол от общо събрание, подписан от собствениците, упълномощаващ един да входира жалба.

# 671
  • София
ДХЗ, извън темата на темата, но случая при нас е различен. Водомерите са сменени миналата година, нови са с дистанционно отчитане на целия блок. Краде се по друг начин - с отклонение преди водомера и с топлата вода си правят нелегално подово отопление и точат нелегално вода за изнесените на балкона или в коридора кухни. Няма как да се докаже без да се влезе в имота. А последното крадците няма да разрешат никога без прокурорска заповед. Знам го от човек, който се занимава с подобни ремонти.

# 672
Ами съберете се и почнете офанзива.

# 673
И аз мисля че с жалба до полиция/прокурор нещата ще се раздвижат.
Не е нужно да квалифицирате с член и алинея за какво точно престъпление иде реч...
Иначе  малко като вица за тотото и Господ...она се молел за шестица, накрая Г.му рекъл -ми пусни си един фиш бре...

# 674
Все си мислех, че тези дистанционни уреди са по-надеждни срещу кражбите. Жестоко съм се заблуждавала…

Общи условия

Активация на акаунт