"Бягат" ли българите от българи?

• 17 066
  • 245
  •   1
Отговори
# 120
  • някъде под слънцето...
Няма нищо лошо във въпроса. Но някои българи  мислят, че ако са стояли примерно 10 години в дадената държава, са нещо много повече от българите, дошли миналата седмица. А то всъщност има значение само за това до колко се ориентираш в средата, не до колко си способен или приятен като човек.
Точно.Има и друг  необясним феномен, много хора  добавят по няколко години към престоя си.
За административни консултации бих се обърнала към компетентни хора(адвокатска кантора, счетоводна къща.....)
Весело е когато видиш в някоя  българска група, зададен сеиозен и важен въпрос  , който изисква компетентен професионален отговор и се започва едно хвърлене на боб, кой знае , кой не знае, кой предполага, но всички са много убедителни и започва едно наддавяне, кой от колко годинине бил и кал е живял.Четеш и се чудиш ти по същото време на същото място ли си бил или си живял в паралелен свят.
Считам, че има много по приятни  и интетесн теми за започване на разговор.До сега не ми се е случвало някой от друга националност да ми задава подобен въпрос

Полазателен факта, как в 99,99% от случаите след  моя отговор , интереса изчезва и разговора замира.Което е най бързия начин да се приключи.Не ми се обръща езика да говоря с българи на  друг език, в случаите че няма чужденци наоколо.Когато св роди дъщеря ми също не    ми идваше отвътре да и говооря на  друг език.Всички бебешки лиготии си бяха на чист български..Винаги казвам, че съм българка.Опитах се да създам и  българско самосъзнаие у дъщеря ми,.
Винаги би ми  е било неприятно , когато някой(винаги и само българи) , са си позволявяли да питат дъщеря ми,  докато беше малка,  " българка ли си или еди каква си  "и " как се самоопредвляш".Веднагически загубвам всякаква любезност и  приключвам разговора.Как се самоопределя си е лично нейно усещане, което не подлежи на клюкарини.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 13:28 от sl

# 121
И въпросът от колко време си тук, и сама ли съм тук, т.е. без семейството си, и всякави други ми се задават и то от съвсем бегли познати, хора, които срещам за първи път. Българи. Пусто любопитство, значи. От една страна, оценявам интереса към моята личност, но от друга имам усещането, че се навлиза много остро в личната ми сфера и пощурявам.

В Германия съм си свикнала с техния манталитет да бъдат по-сдъжани и с въпросите си в началото. Това ми харесва в хората тук - те имат свой личен живот, активни са, когато се запознаваме или виждаме на кафе, по друг повод, винаги говорят за себе си, разказват интересни случки и събития, и не им хрумва да седнат сега и да започнат да те разпитват за лични неща в клюкарски стил. Ако искам да споделям лични неща, аз го правя и сама, изслушват ме. Ако ли не, никой не ме заразпитва. Е, и клюки обичаме да обсъждаме, разбира се, за колеги, приятели, но не е водещото, всеки си говори за себе си, своя си живот, предимно.

# 122
  • Milano
Да ви дадем медал на някои за перфектната съфорумка.
Кой не бил риба, кой рак.
Ако вие се чувствате така в съответната страна не го приписвайте на всички.

# 123
  • някъде под слънцето...
Развеселихте ме Simple Smile
Кралеце на сърцата ,  нямам  претенции за награди  Simple Smile
По голямата част от живота ми е минал извън България, отдавна съм гражданин на страната в която  живея  , но искам или не  винаги ще бъда българка.Няма кал да забравя родителите си, детствпто, училището, университета.Години в които съм св формирала като човек.
Скрит текст:
Преди десетина години  служебно се запознах с Nahman Andic ,  по големият брат на Isak Andic ,  създателите на  концерна Манго.В началото незнаех кой точно е, и му казах, че не мога да определя с какъв точно акцент говори.Той усмихнато ми отговори, че е турчи , но  извади документ, който го акредитираше като испански гражданин, роден в Истанбул.Въпреки че е напуснал родината си  много млад,  и е прекарал  две трети от живота си в Испания ,  където заедно с брат си изградили Манго,  не се самоопределя като испанец.

За разлика от Вас не лепя квалификации на хора, които не познавам  Simple Smile
Това, че някой пише мнение, не означава, че го натрапва.
А ако някой има проблем с факта, че друг  има собствено мнение , то проблема си е изцяло на първия човек  Simple Smile

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 20:29 от sl

# 124
  • Milano
Напротив. Раздаваш квалификации на неразвяващите байряка, все едно си нещо повече от тях.
Ето например една причина да се избягват - манталитета.

# 125
  • някъде под слънцето...
Именно, явно имаме различен манталитет.
В което няма нищо лошо Simple Smile .
Имате нещо против в това, че се самоопределя  като българка?
Simple Smile    Simple Smile .
На мен не  ми е проблем че Вие се санопределяте като италианка
За разлика от Вас уважавам чуждо мнение , дори и да не го споделям  Simple Smile .
между другото, за да ме засегне някой, то той трябва да означава нещо за мен Simple Smile  Simple Smile  .

Гледах някакво предаване за един хореограф.Стана въпрос, че е учил в хореографското училище в София.Попитаха го дали родителите му са го посещавали, рогава рой озстреля, че бил родом от Бяла Слатина .
Запитах се какво означава  "родом", когато си на 20+, а поне до 12  годишен си живял там, където си роден.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 15:11 от sl

# 126
  • В заешката дупка
Даже и по форума се наблюдава и най- учудващото е, че дори сред живеещи в чужбина, които все пак би трябвало да са се откъснали от тая токсичност. Едно желание да унизиш и да се присмееш. Направо понякога мисля, че ни липсва емпатия.

То не е необходимо никак далеч да погледнеш. Ето и настоящата тема. В случая надцакването е  “българщината”. И, не, няма значение в България ли си, в чужбина ли си и колко време си в чужбина.  Навсякъде явно я има нуждата от самоубеждението “аз пък съм по-българин от теб”.

# 127
Винаги би ми  е било неприятно , когато някой(винаги и само българи) , са си позволявяли да питат дъщеря ми,  докато беше малка,  " българка ли си или еди каква си  "и " как се самоопредвляш".
Сега видях, че си уточнила, че българи задават такива въпроси. Ами да, не е възпитано. Какво да кажат децата от смесени бракове или чиито родители са от две различни държави по произход от тази, в която е родено и расте детето. На предните страници дадох пример с майката от смесен произход. Моята приятелка до ден днешен за някакви възрастни хора е "дъщерята на полякинята" - луд свят, но аз лично се опитвам да гледам на това с хумор.

Скрит текст:
Всъщност не само за възрастни хора като че ли, но аз си ги представям винаги като някакви престари дядки. Архаично ми звучи, остаряло като мислене.. Sweat Smile

# 128
  • някъде под слънцето...
Ли Лу
За България говоря.
До към 18 годишна тя прекарваше летата в България защото държах да изгради здрава връзка с родителите ми и семейството на сестра ми.
Детето говори български без акцен. Речниковият и запас е достатъчен ,за да не проличи в обикновен разговпр, , че живее навън.В случая става въпрос за задоволяване на нечие нездраво любопитство , кпето  после  вероятно ще бъде преекспонирано в клюкини.
По моите ширини не са и задавали подобни въпроси.Най много когато и видят  фамилиите в документа за самоличност да попитат от какъв произход е.С изклюение на онази учителка , за която писах по напред в темата,.

# 129
А бащата има ли проблем с това нещо? В смисъл, той сърди ли се, че тя се самоопределя повече като теб, а по-малко като него?

# 130

В случая става въпрос за задоволяване на нечие нездраво любопитство , кпето  после  вероятно ще бъде преекспонирано в клюкини.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 21:42 от Анонимен

# 131
  • някъде под слънцето...
Ако вместо да се противопоставят, култури, трации  и народопсихологи успяват да се съчетават,  според моето скромно мнение децата стават по космополитни , по широко скроени  и по толерантни.Свободното боравене с два или три езика и познаването на различни култури и дори религии(до 6 калс по собствено желание  посещаваше  часовете по католическа религия, после загуби нтерес)ги прави по адаптивни и комбинатовни..
Приемам различията като богатство, от което трябва да се черпи с пълни шепи и за мен по важно човек да бъде в мир със себе си , а не как се самоопределя

Сутринта  детето замина на пикник . Вчера сама приготви макарони на фурна, за да изненада колегите си от университета .Някои от тях  като италианката от Сардиния и колегата  от корейски произход, са с традиции  в приготвянеро на паста. Според дъщеря  ми едва ли ще ги харесат, но поне  ще знаят какво представлява.

.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 21:42 от sl

# 132
Защо “От колко време сте тук?” е проблемен въпрос за вас? На мен ми се струва, че е просто ice-braker, общи приказки, като за начало да се завърже разговор. И аз съм го задавала, и то точно в тази роля. Защо е проблем да ви питат този въпрос? Защо е тайна от колко време сте в държавата? Какво вие използвате и препоръчвате за започване на разговор с други българи в чужбина?

Защото ''от колко време си тук'' сондира до каква степен някой може да бъде използван да свърши работа на някой, да бъде прецакан, да бъде използван и манипулиран. Колкото повече време си в страната, толкова повече и по-грандиозни молби за услуги валят. И мен като ме питат казвам ''няма и месец'', защото съм се опарила достатъчно от ''доброжелатели'', особено новодошли или с неуреден статус. Пък отговор с кратко време престой води до загуба на интерес да ме питат за услуги. Питали са ме от ''можеш ли да ми уредиш работа'' до ''можеш ли да ми уредиш квартира'' и като кажа, че не мога, минават на обиди и псувни ''каква българка си ти да не помагаш на други българи'', ''за каква се мислиш'' и ''много си се надула явно след толкова години''.

Айде няма нужда.
И не, не започвам разговор с други българи. Не търся активно контакт с тях. Запознавала съм се по служебна линия с няколко, но те също са от дългогодишните имигранти и там разговорите не са за лични неща, а типично местни разговори за общи неща. Тези, които са живели по-дълго и ''са си уредили живота'' не задават лични въпроси в началото на запознанството и не започват с молби за големи услуги.

# 133
Много странно. Може би зависи в коя държава, в коя общност си. Никой никога не ме е питал да му правя услуги или да му търся работа след този въпрос, или пък да му помагам за каквото и да е. А съм тук от почти 20 години вече.
Аз го използвам за започване на разговор като общи приказки, и също никога не съм искала услуги след това. Но явно и държавата, и града, и квартала, и какви хора срещаш на това място наистина имат значение.
Обаче, тази тема ме подсети че в началото като заминах, при кратките ми гостувания в България, 1-2 ма познати българи живеещи в България са ме питали дали не мога да им уредя работа там и да ги изтегля.

# 134
А какво лошо има да се помага на новодошли с квартира или с работа, с каквото и да е? Мен на 18 години ме посрещнаха на летището две напълно непознати момичета, живях в тяхната квартира три седмици, докато си намеря общежитие. След това други познати са живяли при мен в подобна ситуация. За работа по време на следването също са ми помагали познати, както и аз съм уредждала приятели. Много ми е странен този начин на мислене сакън да не се прецакам да помогна на някого, да не ме използват. И неблагодарен да се окаже накрая, имал е нужда от услуга, помогнала съм му, не очаквам нещо в замяна или благодарност до гроб.

Общи условия

Активация на акаунт