Астрология - 23 тема (преди да попитате - прегледайте 1 пост)

• 37 572
  • 752
  •   1
Отговори
# 600
Adriana 11  прочетете първото изречение от поста ми. Казвате същото с други думи. А дневните и нощни секти е принципно положение. Има много други фактори, които влияят върху действията на планетите.

# 601
То и по планета в знак и по отделен транзит какви обобщения се правят, всеки ден го чета... От профита и любители. ))

# 602
Значи на мен и четирите споменати планети не са ми в секта. 🤷🏼♀
СЕКТА в Астрологията
Една изключително важна концепция в елинистическата астрология, която в днешно време, е разграничаването между дневните и нощните карти, което се свързва с техническа концепция, известна като „секта”
Терминът „секта” е превод на гръцката дума hairesis, което често се среща в гръко-римският период, и се отнася до „група”, „фракция”, или „екип” на хора, които се придържат към определени догми, правила, възгледи. Като пример може да посоча Християнството, което представлява специфична „секта”, Мюсюлманството е друг вид специфична „секта” или „хайреза”.
В контекста на класическата астрология секта се отнася до схема, при която видимите планети са разделени на две групи, или две „секти”. Дневна секта, която се управлява от Слънцето и нощна „секта”, която е на Луната. Юпитер и Сатурн са определени към дневната секта, а Венера и Марс от нощната секта. Това води до разделяне на дневен екип от планети и нощен екип от планети. Меркурий се смята за неутрален, но обикновено се казва, че той се съюзява с дневната секта, когато изгрява преди Слънцето, и обратно той е нощен, когато залязва след Слънцето в рождената карта.
Сектата е преди всичко КАЧЕСТВЕНО ИЗМЕРВАНЕ, което е свързано с промяна на благоприятния, или лошият статус на планета в дадена карта. Това означава, че статутът се секта на планетата променя качеството на тази планета в картата и начина по който тя действа, като благоприятна или лоша, за добро или за зло. Вредителите Марс и Сатурн, са особено проблематични, когато не са в своята секта т.е. Сатурн попада в нощна секта, а Марс попада в дневна секта. От друга стана същите Вредители Марс и Сатурн могат да бъдат с много добри качества, или дори полезни и конструктивни, когато са в сектата си.
Фирмик Матерн-4век предвижда за Сатурн в 8 дом, в зависимост от това, дали е в дневна или нощна карта следното.
Сатурн в 8дом, когато е през деня предразполага увеличение на приходите за определен период от време. Ако той е в знак на Марс-Овен, Скорпион-или в термите на Марс, той посочва за някои наследства от смъртта на непознат. Но ако е в този дом -8дом-през нощта, наследството ще бъде изгубено.
Същото важи и за Благодетелите Венера и Юпитер, макар че Юпитер има тенденция да бъде много полезен в дневна карта, а Венера в нощна карта. И обратното, Юпитер  нощна карта ще има тенденция за чувствително намаляване на добрите си неща, или забавени, докато при Венера благоприятните значения са подтиснати в дневна карта.
Ето още едно мнение на Ф. Матерн: Юпитер в 10 дом (МС) l в дневна карта прави родения ръководител, лидер на държава, хора които получават награди през целият си земен живот. Но ако Юпитер е в 10 дом през нощта, той прави родените с малка почест, но те лесно се променят и често губят постигнатото. С това искам да покажа, че сектата е много важна част от техниките за тълкуване на карта.  С нея още в началото, когато разглеждате картата може бързо да се определи с голяма точност кои планети ще помагат на родения като цяло, и ще действат като положителни влияния в живото на родения, и обратно кои планети ще бъдат особено проблемни, или дори разрушителни фактори по отношение на живота на родения. Като общо плавило и с други смекчаващи влияния „злодеят”, който противоречи на сектата, често действа, като източник на много от най-големите предизвикателства и трудности в живота на родения, особено когато тази планета се активира, като Хронократор на период, или в неговите транзити. От друга страна, благоприятната планета, която е в секта, често ще действа, като източник на лесно постигане на успех, особено когато е Хронократор.
По материали на Крис Бренан
Подчертавам, че мястото на Слънцето в картата определя дали картата е дневна, или нощна. Когато Слънцето е под хоризонта, карата е нощна, респективно Сатурн и Юпитер е добре да бъдат под хоризонта, а Луната, Марс и Венера да бъдат над хоризонта, и обратно..Слънцето над хоризонта определя дневна карта...

# 603
  • SF
В темата се пишат обобщения. Въпросите са такива. "Предстои ми транзит на Плутон върху Луна", "предстои ми сатурнов възврат", "Венера ми е върху АСЦ". Две-три думи за аспекта и няма как да се изпада в конкретика. За личен, професионално изготвен хороскоп, темата не е съвсем подходяща.

# 604
Здравейте, в последните няколко ми възникнаха няколко въпроса и ще се радвам, ако ми отговорите накратко:
1. Нали правилният термин е куспида, а не купсида? Че и купсида срещам достатъчно често   из интернет пространството, но пък на английски е cusp, така че би трябвало да е куспида.
2. Според вас важни ли са дирекциите към върховете на наталните домове (освен тези към ъгловите)? И тук срещам разнородна информация. Например, аз имам след около година едновременно съвпад на дир. Марс(У6,7, съУ2) с натална К2 и дир. Венера (У1,8,12) с натална К6. Какво още трябва да погледна, за да разбера дали и какво събитие биха могли да дадат? Транзити и прогресии към тези домове и на самите планети?

# 605
Здравейте, в последните няколко ми възникнаха няколко въпроса и ще се радвам, ако ми отговорите накратко:
1. Нали правилният термин е куспида, а не купсида? Че и купсида срещам достатъчно често   из интернет пространството, но пък на английски е cusp, така че би трябвало да е куспида.
2. Според вас важни ли са дирекциите към върховете на наталните домове (освен тези към ъгловите)? И тук срещам разнородна информация. Например, аз имам след около година едновременно съвпад на дир. Марс(У6,7, съУ2) с натална К2 и дир. Венера (У1,8,12) с натална К6. Какво още трябва да погледна, за да разбера дали и какво събитие биха могли да дадат? Транзити и прогресии към тези домове и на самите планети?

И аз преди бърках двете думи и казвах купсида, но правилното е куспида. За тази англоезична заемка обаче има и аналог на български – връх на дом.

Дирекции към върховете на домове, които не са ъглови, се използват в модерната астрология. Просто е въпрос на предпочитание. Те не са много надеждни, тъй като изцяло зависят от избраната домова система – Плацидус, Кох, Региомонтанус или друга. Единствено сигурни са ъглите.

Дирекциите, независимо от тяхната разновидност (символични, слънчева дъга, примарни зодиакални или примарни мунданни), се използват в комбинация с други методи, ако искаме да определим какво ще е събитието и какъв ще е неговият тайминг. Дирекциите към неъглови куспиди не са достатъчно информативни и може да се получи грешен резултат. Разбира се те също се използват от съвременни астролози, но кой колкото знае и колкото може. )))

Дали да ги използвате – както прецените... В модерната астрология има доста методи, които са с невярно приложение, тъй като ги вземат от старата традиция, но с липсващи познания.

# 606
Благодаря, Сотис Hug

1. Нали правилният термин е куспида, а не купсида? Че и купсида срещам достатъчно често   из интернет пространството, но пък на английски е cusp, така че би трябвало да е куспида.

И аз преди бърках двете думи и казвах купсида, но правилното е куспида. За тази англоезична заемка обаче има и аналог на български – връх на дом.

Дирекции към върховете на домове, които не са ъглови, се използват в модерната астрология. Просто е въпрос на предпочитание. Те не са много надеждни, тъй като изцяло зависят от избраната домова система – Плацидус, Кох, Региомонтанус или друга. Единствено сигурни са ъглите.

Дирекциите, независимо от тяхната разновидност (символични, слънчева дъга, примарни зодиакални или примарни мунданни), се използват в комбинация с други методи, ако искаме да определим какво ще е събитието и какъв ще е неговият тайминг. Дирекциите към неъглови куспиди не са достатъчно информативни и може да се получи грешен резултат. Разбира се те също се използват от съвременни астролози, но кой колкото знае и колкото може. )))

Дали да ги използвате – както прецените... В модерната астрология има доста методи, които са с невярно приложение, тъй като ги вземат от старата традиция, но с липсващи познания.

# 607
Експериментирай, тествай и виж как работи на практика, коя система дава по-точен резултат – Плацидус или Кох, това са двете най-използвани домови системи по нашите географски ширини.

# 608
Момичета, какво ви е мнението за подписване на контракт на ретро Венера? Знам, че не е най-доброто, защото Венера отговаря и за парите, но така се получава.
По принцип подписване на ретро Меркурий мисля, че е по-зле, особено когато Меркурий в картата управлява кариерата, та ако може поне едното да се избегне, кое би било по-добре?
Иначе започване на самата работа е края на Септември.

# 609
Аз започнах нова работа по време на ретрограден Меркурий. Трябваше да подпиша договор в този период, но в крайна сметка го подписах по време на директен Меркурий, НО със задна дата. Т.е датата от която започва договорът попада във фазата на ретроградния Мерк.

Бях питала тогава тук в темата и ме успокоиха.

# 610
Имам едно питане във връзка със синастрия

Плутон в Скорпион на жената секстил Венера в Дева на мъжа
Марс в Овен на жената опозиция Венера в Дева при мъжа
Венера на мъжа е в 8дом на партньорката

* Доколкото знам Дева не е подходяща за сериозно обвързване, а факта, че е в 8дом на жената,  мъжа по - скоро няма ли да иска тайна неангажираща връзка ?

* Секстил на Плутон към Венера какво ще даде на връзката ?

# 611
  • SF
Така без карта е много трудно да визуализирам две наложени една върху друга карта. Дева в 8 дом не е индикация, че мъжът ще иска тайна връзка. Все някакъв знак ще попада в твоя 8 дом.

# 612
По темата за ретроградния Меркурий - как да разбера дали имам ретрограден рожден такъв? Има ли някъде таблица или се вижда от картата?

# 613
До символа на Меркурий в наталната карта има буквичка R
Важи за всяка друга ретроградна планета също.

# 614
  • SF
Вижда се в картата. До ретроградната планета има едно малко R.

Общи условия

Активация на акаунт