Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 482
  • 787
  •   1
Отговори
# 435
За Мейпъл беър /Канадско мече/ също мернах доклад от инспектората по образование - не е точно отзива, който търсите, но може да ви е полезно - по време на инспекцията се събират включително анонимни анкети от родители: https://nio.government.bg/%d1%80%d0%b5%d0%b7%d1%8e%d0%bc%d0%b5-% … d1%81%d1%82%d0%bd

# 436
  • София
Защо не отговорите пряко на оплякванията на бившите ви клиенти, а агресирате тук, макар и пасивно.
Вие следители темата? Някой като защити и всички скачат. Лично мога да отговоря на един от "потърпевшите", защото заради неговото отроче, моето дете страда цяла година, както и всички останали деца от класа, сърбят ме ръцете, но ще се въздържа, защото вероятно, ако има дело училището ще го използва.
В момента както каза Wild, в училището текат всевъзможни проверки. Недоволните имат право да заведат дело и там да се решат нещата. За нас остава надеждата, че от всичко това ще произтече нещо градивно за нашите деца.

# 437
Защо не отговорите пряко на оплякванията на бившите ви клиенти, а агресирате тук, макар и пасивно.
Вие следители темата? Някой като защити и всички скачат. Лично мога да отговоря на един от "потърпевшите", защото заради неговото отроче, моето дете страда цяла година, както и всички останали деца от класа, сърбят ме ръцете, но ще се въздържа, защото вероятно, ако има дело училището ще го използва.
В момента както каза Wild, в училището текат всевъзможни проверки. Недоволните имат право да заведат дело и там да се решат нещата. За нас остава надеждата, че от всичко това ще произтече нещо градивно за нашите деца.
А за останалите поне двадесет семейства с изгонени деца сърбят ли ви ръцете? Или твърдите, че всички са хулигани?

# 438
Рейни, как така цяла година страдат децата в класа? За агресивно дете и тормоз ли става въпрос? Или за недисциплинирано дете, което проваля часовете?

# 439
Аз да питам Рейни защо по време на предходната проверка на инспектората децата на тези, които са били нарочени за изгонване са били скрити на друг етаж само с учителката по танци. И защо на тях не са им дадени анкетни карти за проверката? Дали тази проверка изобщо тогава е адекватна и безпристрастна? В светлината на това е супер смешно сега да призоваваш да изчакаме компетентните органи да си свършат работата.
Защо е бил сформиран нов "В" клас с тези деца, които реално не са получавали същото обучение, както другите два класа? Въпреки, че родителите са заплатили таксата?
Вярно ли е, че има едностранно увеличение на таксата, въпреки клаузата в договора, която казва, че следва да бъде по взаимно съгласие?

И да питам, защо до сега в тази тема, когато сме коментирали таксите, вие с деца в Изи не сте казвали да се отрази в таблицата на първа въпросния депозит, какъвто не си спомням да има в кое да е друго ЧУ?

Ама Рейни, психолог в това училище има ли? Той върши ли си работата? Хайде едно било агресивно, а за другите какво ще измислите? Тези деца идват от детската градина(което родителите са манипулирани да приемат зорлем), където няма начин да не са били анализирани агресивни ли са или не. Щом след детската градина на Изи са приети в училището, няма никакво съмнение каква е всъщност точната ситуация.

В "Майките на София" има пост на една от майките на изгонени деца. Този пост хвърля още светлина и дава допълнителни подробности.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 11:06 от Fancy

# 440
  • Отвъд алеята зад шкафа
Малко на другарски съд ми заприлича вече. Аз не се наемам да твърдя, че няма училища с депозит. Особено пък Апостолов, Св.Георги, Златарски. Ще ми е любопитно да разбера родители с опит с тези училища дали са си получили гаранционния депозит при отписване. Има и училища с административни такси, такса кандидатстване, такса учебни материали и т.н. Договорите в Иззи са двустранно подписани, ако не се лъжа.

Какво значи едностранно увеличение на таксата без взаимно съгласие? Твърдиш, че всяко ЧУ преди да вдигне таксата си иска съгласие от родителите? И родителите като кажат, че не са съгласни, училището не вдига таксата? Интересно. Увеличението на таксите в училищата не се ли случва с преподписването на новите договори? Като подпише родителят този договор, това несъгласие ли отразява?

Ето един цитат от изпратено ми ЛС:
"От ТЕ ни изпратиха вече договорите за следващата година - таксата е увеличена с 550 евро /500 по основната такса + още 50 за задължителните допълнителни дейности, които вече 7-ма година не мога да разбера защо не ги включат в основната такса/. Та накратко - сумата е 6 388 евро при еднократно плащане и без транспорт." Аз поне го тълкувам, че таксата за новата година е станала ясна с пристигането на новите договори.

Семействата с деца в Иззи са много пъти повече от 20.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 11:25 от gadamer

# 441
Не е другарски съд, и е без значение на теб на какво ти прилича. Както казах, не си спомням да има депозит в ЧУ. Ако греша, ме поправете. Такси има всякакви, изредила си ги. И те са с ясно дефинирано предназначение, НО депозит не съм чула да има. И в крайна сметка за какво е този депозит? Някакъв наем ли плащате?

Твърдя, че ако в договора пише, че всяка промяна се извършва по взаимно съгласие(както твърди въпросната дама, ти ще потвъдиш така ли е), то не могат едностранно да ви вдигат таксите. Освен ако няма клауза за инфлация. До тук на мен са ми вдигали таксата ЕДНОСТРАННО само при подписване на НОВ договор, а не и по средата на годината, какъвто казус коментираме. Схващаш ли разликата? И на база на това, че не са заплатили увеличението са го използвали като мотивация да съберат личните вещи на детето и да го изгонят.

И недоволните очевидино са много повече от въпросните 10 семейства. И от предходни години се обаждат родители с аналогична практика. Очевидно това е системата в ПУК да подберат точните деца. Декември-януари подбират заместителите, а след като подпишат договори гонят нарочените. И поради това има периоди с претъпкани класни стаи с по двама на чин.

Много преди да видя поста за подробностите по проверката на инспектората ви писах, че тези проверки са силно дирижирани от училищата и не на всеки се дава анкетна карта. Е, потвърди се от думите на въпросната майка.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 11:32 от Fancy

# 442
  • София
Малко на другарски съд ми заприлича вече. Аз не се наемам да твърдя, че няма училища с депозит. Особено пък Апостолов, Св.Георги, Златарски. Ще ми е любопитно да разбера родители с опит с тези училища дали са си получили гаранционния депозит при отписване. Има и училища с административни такси, такса кандидатстване, такса учебни материали и т.н. Договорите в Иззи са двустранно подписани, ако не се лъжа.

Какво значи едностранно увеличение на таксата без взаимно съгласие? Твърдиш, че всяко ЧУ преди да вдигне таксата си иска съгласие от родителите? И родителите като кажат, че не са съгласни, училището не вдига таксата? Интересно. Увеличението на таксите в училищата не се ли случва с преподписването на новите договори? Като подпише родителят този договор, това несъгласие ли отразява?

Семействата с деца в Иззи са много пъти повече от 20.
Мога да отговоря за Британика - има депозит за запазване на мястото, при подписване на договора - мисля, че в това, което ти пратих, е описана. Там в договора също е изрично упоменато, че при отписване в средата на годината тази такса не се връща, само бъдещите неплатени такива не се дължат. В добавка, освен вдигането на такси годишно при подписване на новият договор за следващата учебна година, са си запазили правото и да индексират ПО ВРЕМЕ НА ТЕКУЩАТА учебна година таксата с до 10%, в случай на сериозна инфлация. Тази индексация фигурира в договорите от както сме там, досега не са се възползвали никога, въпреки че миналата година инфлацията беше над 13%. Но клаузата си я има.

# 443
Недоволните имат право да разкажат каква е ситуацията, доволните също.
Цитираният текст е насочен към конкретен  агресвен пост, който все още стои.

Не ми се е случвало да ми вдигат таксата в средата на годината.

# 444
  • Отвъд алеята зад шкафа
Идея нямам какво твърди някаква дама. Новите договори идват при нас някъде февруари, ако не се лъжа, което е по средата на учебната година, но то засяга следващата учебна година. Така че да си призная - не вярвам, че на някой му е вдигната таксата за настоящата учебна година през февруари, при вече отдавна подписан договор. Има договори, има вносни бележки, има запазени мейли и кореспонденция, значи би трябвало да е лесно проверимо и доказуемо такова твърдение. Аз например намирам за много удобно, че Иззи предлагат плащане на месечни вноски, без никакво оскъпяване, за разлика от други училища, които вдигат процентно таксата при заплащане на вноски.

Имам познати с опит с депозит в Апостолов, ще ги питам взеха ли си го, близо 3000 лв беше. И за Златарски имам, там със сигурност има такъв депозит и май също не го връщаха.

# 445
Сигурно има и други училища с депозит, както има и много училища с такса кандидатсване.
Изпита за Златарски тази година струва 390 лева. - какво го наричаме това?
Та в Иззи тази такса или желанието за лесна печалба е най-малкото което ме притеснява.
Притеснява ме липсата на каквато и да била педагогическа компетентнпост.
Агресиви деца, деца товмозещи други деца - безума история да кажеш това за деца а 6,7,8 години и да не можеж с педагогичските си знания подход и компетентност да се справиш тези ситуации.
Варианта няма дете - няма проблем е чисто фирмен а когато започне едно училище да се държи като 100% фирма, то бъдещето му хич не е розово.
Това да изгониш деца на (6, 7, 8 ) години се нарича педагогическо безсилие. Всеки обича да работи с тихи и послушни деца щото е най-лесно. Но педагогиката не е само преподаване  и това за мен е най-потресаващото в този случай.

# 446
Гадамер, какво ти вярваш от твоя опит е без значение, просто защото не си нарочена. Също така, като нямаш идея за нещо, просто не оспорвай ей така, заради защитата на амбразурата.
И да, очевидно има документирано каква е била кореспонденцията, въпреки нежеланието на ръководството. Един от родителите дори твърди, че има запис на срещата с директора. Та очевидно има и наети адвокати. Имало е и нотариални покани за връщане на депозитите. Изобщо намесени са вече не само инспектората, но и други органи.
Та силно се надявам истината да излезе наяве.

Хоуп, депозита е 2000 лева на дете и не се връща на изгонените, с мотива, че не са си заплатили едностранно повишената такса. При условие, че децата им не са получавали същата услуга, като качество и обхват, като другите ненарочени деца. Прочети поста в "Майките на София". Изобщо не се съмнявам, че написаното там е вярно. Твърде подробно и детайлно е. А и други го потвърждават.

Като има депозит, го кажете. Това всъщност е натоварване на таксата отгоре, и е редно да се напише. Но явно не е изгодно в сравнението с други училища.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 11:45 от Fancy

# 447
Да допълня само /за Британика/, че този депозит е част от таксата за годината и е за "запазване на място". И когато дойде време за първа вноска от таксата, депозитът се приспада.

Не е ли така във всички частни училища?

Доколкото разбрах обаче в Иззи не е така - депозитът не е аванс, а нещо извън цялата такса? Родителите на деца да кажат.

# 448
И те са с ясно дефинирано предназначение, НО депозит не съм чула да има. И в крайна сметка за какво е този депозит? Някакъв наем ли плащате?

В ЕСПА има депозит при записване, който се задържа ако детето бъде отписано преди седми клас. Практика е да се приспада от последната вноска седми клас.

Във ФБ има много, много постове на пострадали, от които разбирам, че в договорите на ИЗИ е записано, че ако родителите отпишат преждевременно децата си, депозита се задържа, а ако училището прекрати предстрочно договора, следва да върне депозита. Според много писали родители тази е причината (заедно с няколко други също нелицеприятни) родителите и децата да бъдат тормозени: за да се откажат по собствено желание, а депозита- задържан.

# 449

Fency, то на 2000 лева - май...та му Sad

Ей този тип пост мен ме побърква. Дете страда цяла година, заради друго дете - това категорично няма общо с идеята за училище. Няма как да се случва. Даже в ДУ се опитват да реагират и намират варианти. А тук? Гонят непослушните....направо с всеки изминал ден се учудвам дали вярно обазаователната ни система стана толкова зле, че няма падагози а ЧУ търсят само евтина печалба.

Общи условия

Активация на акаунт