💙 Къванч Татлъту- "Aile - Семейство"§ минали и бъдещи проекти, партньори -тема 105

• 47 634
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
Привет, момичета 🍀 Отново разкошен епизод 💥 Стабилност в рейта.

Властта е нещо, което се харесва и опиянява, но така властта може да доведе до самозабрава.
Девин - властта, която името, което не иска да носи й хареса. В крайна сметка трябва да се възползваме от всичко положително, което животът ни поднася. А в случая за нея беше положително. Майка й запази жилището, а баща й беше поставен на място.

Девин - Хюля, много тънка граница. Всяка иска да е на нейното. Хареса ми, че Дев прави нещата както си иска и не се дава на Хю. Табелка с Девин без С. Избра да седне на масата, но по нейния начин.😉

Девин - Аслан, лошо начало на един брак. Лъжи и от двете страни. Тайни. Аслан подмина жена си сякаш не съществува. Няма нужда от оправдания, а от действия. Дали ще удържи на думата си, че за малко отиват в чифлика? Трудно може да му се повярва в този момент.

"Семейството ми има нужда от мен, а аз имам нужда от теб" А Девин от какво има нужда? 😏

"Аслан убивал ли е някога"
"Не задавай въпрос на който знаеш отговора"

Джихан - един човек, много личности

Ямур - Еко. Дано момчето не се откаже от нея въпреки всички нейни глупости. Винаги има надежда за промяна.

Фенче и аз се надявам Дев да не се промени, а бе сигурна съм че няма да го направи 😉

Благуна, вярно, че не е в категорията на Хю, но мисля че тя ще бъде в своя собствена категория...

Тургут е голям образ 😎

Готина Девин

# 556
  • Plovdiv, Bulgaria
Привет, момичета!
Благодаря сърдечно за всичко споделено!

Благодаря специално и за коментарите по време на серията, безценни са.

Много пълна серия, с емоции, със съдържание.
От дебелите книги от психологията правим завой към Макивели.
От Владетелят
“…  в придобити владения по традиция са живели под властта на някой владетел или са свикнали да бъдат свободни. Завоюват се със собствено оръжие, благодарение на щастието или на смелостта.
…..

Ще кажа, че в наследствените владения, свикнали с управляващата ги владетелска фамилия, трудностите при запазването им са много по-малко, отколкото в новите. Достатъчно е владетелят само да спазва реда, установен от предшествениците му и в поведението си да се съобразява с обстоятелствата, за да може, дори и да не е способен и енергичен, да запази държавата си, ако тя не му бъде отнета от някой изключително силен неприятел. Но и тогава ще може да си я възвърне отново, когато завоевателят претърпи и най-малките несполуки.”

От сценариста
“Аслан
Звяр във формата на човек”

Смрази ме направо в последната сцена.
Не е неочаквана тъмната страна на Лъва, но от изпълнението ме побиха тръпки.

Татуировката на Лейла

“Дълбоката липса на някого, с когото не си могъл да се събереш.”
Направи ли ви впечатление, че Хюлия и Лейля бяха не в мюсюлмански гробища? Имаше кръстове на самите гробове и на входа.
При първото споменаване на любимия си, Лейля говореше с притаен гняв, казва вече два пъти, че Хюлия не е одобрила човека, в който се е влюбила, но имам усещането за нещо повече и в тази история.
С всяко следващо споменаване за този любим, сякаш се отдалечавам от версията, че Хюлия има общо със смъртта му.

Но той и Аслан убеди Девин, че няма нищо общо, та с тях нищо не се знае.

На колието на Хюлия ясно се видя Скорпион в тази серия. Поне аз сега го видях, ако е коментирано назад, съм пропуснала.

Имайте хубав и спокоен ден!

# 557
  • AMS

Привет, мили дружки!!!
Благодаря ви за всичко написано по време на онлайна,
преводите и коментарите!!!
Добре ми идва, след като изгледам качената серия, да ви прочета.
Рейтингът ни вече е с две деветки!!! Супер!!!
Много добре подредена серия. Каквото се забърка, се разплете.
Разбра се кой стреля и какво го сполетя.
Девин, Девин не е лесно и няма да е лесно,
нищо, че не носиш фамилията Сойкан.
Джихан пък ни донесе Макиавели,
който е бил отстранен от политическия живот,
когато Медичите се връщат на власт.
Ей, не свършват асоциациите в този сериал.
Алсан, Аслан - всичко лошо, прави с добри намерения.
Фрагът за следващата серия загатва, че най-после
ще се стигне до предсмъртното писмо на Юсуф.
Това не е онова писмо, което е при Джихан.  
Но най-хубавата сцена беше, когато
Аслан убеди Девин да отидат в имението.
Мислех, че Бехлюл е умопомрачителен,
но Аслан го надмина, само за една минута.
~ Семейството ми има нужда от мен,
аз също имам нужда от теб... ~

И пак имаше снимки, които не видяхме в еп. 5.
Сигурно в следващия.
Спорна работа на екипа за превод
и приятен ден на всички!!!

# 558
Здравейте, момичета, и от мен,
нямаше как да остана встрани от този невероятен проект с участието на Къванч (за което в частност благодаря на Фенчето). Останалото е въпрос на време.
Сърбят ме ръцете да почвам да коментирам, макар и (признавам си) сега да започнах едва 3 епизод. Една нелепа настинка ми даде възможност да седна да гледам и бързам да изразя впечатления, докато не ми е спаднала температурата и не ми е изстинал акълът)...

Извинявам се предварително на всички, които са напред с материала, а аз ще ги върна на "а" и "б".

Къванч ми е много интересен в тази роля - никога не съм се съмнявала в уменията му, но и не съм си го представяла в образ с толкова противоречиви черти. Живото доказателство, че израства с всяка роля и не се задоволява с познатото и сигурното. Всеки може да е доброто момче, но доброто лошо момче или лошото добро момче вече е следващо ниво. Образът му ще коментирам по-подробно по-нататък, защото историята ще има да ми го разкрива тепърва.

Серенай - аз съм и фен, признавам си. Гледах я в "Шахмаран" и сега затвърдих това усещане. На пръв поглед ми изглеждаше една идея по -разкрепостена, но осъзнах, че никога не бих я причислила в графата "пошла". Напротив - има нещо в стила и, което за мен е класно. Харесва ми сериозното и отношение към ролите, в които влиза. Това ме кара да и вярвам, което е много важно за този бранш. Освен това ролята и на Девин и отива, много. Отива им да седят един до друг с Къванч, нетипични са ми като комбинация, признавам си, но се е получил добър краен резултат.

Нататък - аууу, изтръпвам всеки път кат като видя мама Хюлия или по-известна за мен като Фериде от Момичето на прозореца. Тази жена така ми се запечатала в съзнанието, че и Майка Тереза за изиграе сигурно пак ще правя неминуемо тази аналогия. Не ме разбирайте погрешно, брилянтна е в играта си, просто първо ми тръгват тръпките по гърба, после се вглеждам в конкретиката на новия и образ. Много силен образ, строителят или разрушителят на едно семейство - зависи от гледната точка.

За момента останалите са ми в процес на изясняване.

Нямам търпение да видя развитието на историята, до къде ще отведе търсенето на любов и намирането и или липсата и ще се окаже по-силният генератор на житейско развитие...или може би за всеки ще е различно. Имам чувството отново, че сценаристите са напипали актуални теми и никак не са ми далечни и чужди, макар и измислени в конкретиката си! Обичам тази черта на турските сериали. Обичам и сериозното отношение на артистите. Отивам да гледам, защото впечатленията ми са много начални все още!

Поздрави на всички! Невероятни сте, вие си знаете!

П.С. Забравих да споделя, че на този етап неминуемо ми изникна въпросът какво накара Аслан и съответно Девин да се решат да се оженят. Първоначалната ми мисъл беше - напук на родителите си, защото това отношение просто избухва в неподчинение рано или късно. Но после седнах, превъртях някой моменти и размислих - иска ми се да смятам, че подбудите са изцяло егоистични - а именно вроденото и естествено желание да спасиш себе си, дори когато осъзнаваш, че си попаднал "на дъното на пъкала" (цитирам един любим поет). Дали ще го съчетаем с ловния инстинкт за невъзможната битка на вечния силен (Аслан) или с любопитството да провери колко невъзможна точно е невъзможната любов (Девин), все пак мислите ми ме водят към този извод. Иска ми се да вярвам и в любовта от пръв поглед, която понякога тласка към ирационални решения, но все пак мисля, че сериалът предполага по-сложен замисъл в повечето си детайли. Пак проточих ефирното време и се оттеглям, но с удовлетворение, че отново съм с вас! Интересно ми е да видя мнението ви по този въпрос и връщам да проверя дали сте го споделили вече!

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 19:09 от Polina_

# 559
Семейството - това е мястото където всички лоши неща се правят с добри намерения.

Приятна вечер! 🌼

# 560
Благодаря ви за споделеното Flowers Hibiscus- Алинка Kissing Heart Диве, Мира!
Полии Hug, така ти се зарадвах, супер че си загледала сериала, пожелавам ти да намираш време да продължиш с гледането и писането в темата Blush
на въпроса ти- може  утре да  оформя отговор.

Деспина пак е направила нещо много красиво Heart

ммм имаме си и нова снимка

лека вечер!

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 23:28 от Airra

# 561
Привет, момичета

Преди да отмине този"ненормален" ден да се разпиша.
Днес съм на тема Макиавели . Слагам в скрит текст малко цитати от него.
Скрит текст:
40 прочути мисли от Макиавели

1. Оценка за интелигентността на един владетел е да огледа хората около себе си.

2. Обичаен недостатък на човека е, че не предвижда буря, когато времето е хубаво.

3. От мудност често се пропиляват сгодни случаи, а от прибързаност – силите.

4. Който сам е добър приятел, той има добри приятели.

5. Който желае постоянен успех, трябва да променя поведението си с времето.

6. Губи онзи, който знае какво ще стори, ако спечели. Печели онзи, който знае какво ще загуби.

7. Мъдрост е да се преструваш понякога на луд.

8. С добри дела можеш да навлечеш на себе си същата ненавист, както и с лоши.

9. Който остава неутрален, бива намразен от онзи, който губи, и презиран от онзи, който печели.

10. Хората винаги са лоши, докато необходимостта не ги принуди към добро.

11. Хората имат навик да хвалят миналото и да порицават настоящето.

12. Хората са по-склонни да грешат в изводите си, отколкото в наблюденията.

13. Една промяна неизбежно влече след себе си и друга.

14. Който иска да прозре бъдещето, трябва да се допита до миналото.

15. Целта оправдава средствата.

16. За да постигнеш целите си, трябва да се прикриваш.

17. Жаждата за надмощие е онази, която последно угасва в човешкото сърце.

18. Човек не може да застави себе си да се отбие от пътя, по който досега неизменно е преуспявал.

19. Врагът не бива да бъде довеждан до крайно отчаяние.

20. Когато си изправен пред битка, всеки детайл е от изключителна важност.

21. Най-трудното положение – когато мирът е необходим, а войната неизбежна.

22. Има три вида умове: първите проумяват всичко самостоятелно, вторите проумяват мислите на другите, а третите не проумяват нито сами, нито като им се обяснява. Първите са висши, вторите – добри, а третите безполезни.

23. Нищо не е тъй обезсърчително, както да не намираш нов повод за надежда.

24. Политиката няма връзка с морала.

25. Преди всичко друго имайте власт.

26. Макар и да охулват моите книги, те все пак ще ме четат.

27. Когато всички хора страдат, малцина се стремят към мъст, понеже общата беда се понася по-леко от личното оскърбление.

28. Единственото средство да се избавиш от ласкателствата, е да дадеш на хората да разберат, че не се обиждаш, когато ти казват истината.

29. Никой не би желал да падне само заради надеждата, че ще се намери кой да го вдигне.

30. И трябва да се знае, че няма по-трудно и опасно занимание със съмнителен успех от това, да се заменят старите порядки с нови.

31. Кое е по-добре: да бъдеш обичан или да се боят от теб? Отговорът на този въпрос е, че най-добре би било да се радваш и на двете, но ако все пак трябва да се избира, по-добре за един владетел е да се боят от него, отколкото да го обичат.

32. Монархията лесно се изражда в тирания, аристократическото управление – в олигархия, а демократичното – в произвол.

33. Мъдрият човек трябва винаги да избира пътищата, проверени от великите хора, и да подражава на най-забележителните, така че дори и да не стигне тяхното величие, ще приеме поне известен отблясък от него.

34. На древните писатели принадлежи мисълта, че хората страдат, когато са в беда, и се отегчават, когато са щастливи, но и двете пораждат едни и същи последици.

35. Народ, привикнал да живее под властта на владетел и благодарение на случая станал свободен, трудно може да съхрани свободата си.

36. Предприемачите са тези, които разбират, че има малка разлика между пречка и възможност и са в състояние да превърнат и двете в своя полза.

37. Разликата в човешките съдби се дължи на обстоятелството, че едни желаят да притежават повече, а други да не загубят и това, което притежават.

38. Хората не по-малко се привързват към тези, на които самите те са направили добро, отколкото към тези, които са им направили добро.

39. Хората са такива, че виждайки добро от страна на тези, от които са очаквали зло, особено се привързват към благодетелите си.

40. За ума на властимащия първо съдят по това какви хора той е допуснал до себе си; ако тези хора са предани и способни, то може винаги да сме уверени в неговата мъдрост, защото той е съумял да разпознае техните способности и да задържи тяхната преданост. Ако те не са такива, то и за владетеля ще се мисли същото, защото първия гаф той вече е извършил, избирайки си лоши помощници.

Но това, което ме накара да ги потърся беше един въпрос, който Девин зададе на Джихан . И намерих отговор пак в цитат от Макиавели : Хората забравят по-лесно бащината си смърт, отколкото бащиния си имот.

Поли, привет ,мила. Two Hearts

Момичета, имам още работа, ако не заспя ще пиша още.

P.S  Ани, Фени и вие ли не спите ? А утре съм първа..... Лека , момичета

Последна редакция: чт, 06 апр 2023, 02:39 от pe04

# 562
Здравейте, момичета!
Благодаря за интересните коментари! Green Heart
Казах си, че ще чакам превода, защото не разбирам докрай всичко при озвучката, но пак нямам търпение.
Дотогава разсъждавам върху Аслан, по-точно упражнявам се. Grinning
Както всичко ни разкриват на час по лъжичка, така и Аслан. Но сме предупредени още от еп. 1 за неговата друга страна. Виждахме добрата, защото в по-голяма част от времето той беше с Девин, а сега ни го показаха в акция. Аслан има две страни, но той не спекулира с тях. Той си избра Девин, която дава живот на светлата страна в него, двамата са сродни души по линията на деца, пострадали в семейството. Сойкан имат мафиотски бизнес и това се отразява пряко върху семейния живот. Аслан има цел: да изчисти семейния бизнес, това е цел на светлата страна в него и той разбира, че не може да постигне това без Девин. Аслан знае, че има тъмна страна в него, познава я и прави всичко възможно да я държи под контрол: още на яхтата, когато счупи масата на Ибо, той през цялото време следеше с поглед Девин, тогава все още непозната – той крие тази своя същност най-много от Девин, защото тя е в другата крайност на начина на живот. Затова му вярвам и когато след боя над Толга и каза, че ще я пази от тъмната си страна, както и в болницата, когато по-късно и обясни, че се срамува и затова отиде при майка си. За мен това са добри страни в Аслан: да съзнава какво има в него и да оценява като срамно поведението си пред тази, към която се стреми. Не само от своето поведение, Аслан се срамува от поведението на средата, от която той е неделима част. Аслан и Девин знаят, че пътят за тях е труден: казаха си го на терасата, потвърдиха готовността си за трудна борба, когато се появиха пред гостите на сватбата. В еп. 5 Аслан използва своята власт не за себе си, а за да подкрепи Девин – главната му опора в преследване на целта на неговия живот, както и да разкрие нападателя над един от най-важните му хора.
За мен търсенето на съответствия с образа на владетеля според Макиавели трябва да става в съответствие с всички тези обстоятелства, свързани с героя Аслан. И също с разбирането, че макиавелизмът е не само понятие в политическата философия, но и в психологията. Аслан е такъв, защото е възпитан в такова семейство, от него се очаква да бъде мъж – дадоха му пистолет, не трябва да плаче…още не знаем какво друго са направили с него и с брат му в детството, но неговата душа го тегли към чисти неща, където е Девин и където нейната оценка за нещата е важна за Аслан. Аслан ще променя семейния бизнес и семейния имидж, докато в същото време ще променя себе си: той знае и иска това, стреми се към чистота в себе си и чисти действия, но трябва да пази и живота на своите хора. Светлата част в Аслан е водеща, но по-голямата тежест в него е на тъмния Аслан. Джихан определи намеренията на Аслан за изчистване на бизнеса за нереални. Това е една реалистична оценка на човек, който има представа за нещата. Сигурно и Аслан знае това, но то само подчертава смелостта да се заеме с такова дело. Не оправдавам Аслан, но искам да го разбирам. Иначе, от моя гледна точка, когато застреляха Еко, Аслан трябваше да извика полиция, както и да изпрати стопанска полиция при Ибо, но това е вече друг филм. Започва разкриване на семейната история и това ще направи обстановката още по-трудна и по-опасна за Аслан.

Девин има вече място на семейната маса.
Не носи фамилното име, което се предава по мъжка линия - не е свързана с мъжете,
освен с Аслан: брачната халка.
Но е свързана с женската линия: на ръката и е пръстенът на бабата Сехер. 

За първи път видяхме Хюлия да сваля колието,
до което постоянно „се допитва“, докосвайки го с пръсти.
Дали не е уморена от властта?

Появата на Девин в имението задвижи лавина от скрити чувства и намерения:
Толга, Лейля и Джейлян поставиха часовника си на 00.00 – нулево време, начало на нов ден, нови намерения.
Толга изглежда приключи някаква далавера и може би е решил да бъде примерен съпруг.
Лейля обаче започва новия ден със старите си чувства към покойния любим.
Джейлян ще влезе в новото с покана от Ати, която може да е за лошо, а може и да е за добро. Ще видим.
Хюлия живее в предишното време, тя иска Девин да спазва граница с прислугата. Девин ще промени реда в имението. Демократизиране на отношенията е първото, което би и отивало. Тъкмо си помислих, че Хюлия може да и даде колието, но едва ли - поне засега.

Хубав ден ви желая! Nature Sparkles

# 563

Привет момичета Hug

🎥 Семейство - еп.05 (Бг.суб)
https://cloud.mail.ru/public/BUrs/K5xXsNrds
https://my.mail.ru/mail/evavili/video/32/658.html
https://videa.hu/videok/film-animacio/.5-..mp4-i_5jcNaSBEzLgO2M2
https://vk.com/club113691288?w=wall-113691288_212253

Сърдечно благодаря за бързия превод!! Hearts

Ваня, Пепи - мерси за споделеното!!

Последна редакция: чт, 06 апр 2023, 11:54 от Airra

# 564
Благодаря за превода на еп. 5!
Бъдете здрави, момичета! Green Heart
Айре - на теб, че съобщаваш! Hug

# 565
  • Plovdiv, Bulgaria
Привет!
Благодаря за превода на всички момичета!

🫶

Благодаря и за всичко споделено! 🌸🌸

“На въпроса дали е по-добре владетелят да бъде обичан, или да възбужда страх Макиавели отговаря: „Някои отговарят, че е желателно едновременно и едното, и другото. И тъй като тези качества са несъвместими, ако се наложи да се избира, трябва да се предпочете да внушава страх.“, защото „Хората с по-малко колебание отиват против владетел, който буди обич, отколкото простив такъв, който буди у тях боязън.“ Следователно за владетеля е по-безопасно, когато поданиците му се боят от него, отколкото когато го обичат. Макиавели твърди, че обещанията дадени в мирно време не винаги се изпълняват по време на война, докато обещанията дадени заради страха от нещо винаги се изпълняват. Въпреки това владетелят трябва да внимава да не буди страх до такава степен, че да бъде намразен. Макиавели казва, че преди всичко владетелят не трябва да посяга на имотите, жените или личния живот на поданиците си, без да има основателна причина. „Най-доброто за владетеля е да се боят от него без да го мразят, а може да го постигне винаги, стига да не посяга на имота и жените на гражданите си. Дори когато му се наложи да прилага смъртно наказание, трябва да спазва произнесената присъда и да изложи основанията си, но винаги да внимава да не посегне върху имота на осъдения. Хората забравят по-лесно бащината си смърт,
отколкото бащиния си имот.“

Девин избра този цитат, за да демонстрира познания и за да уязви Джихан, защото той беше прав, че тя знае отговора на въпроса си.
В контекста на произведението, хората приемат смъртта, свикват с нея и продължават, но не могат да се примирят, да забравят, ако това, което им се полага, им е отнето. В следващия епизод ще видим и кой е бутонът на Джихан, който Девин натиска. За пръв път го виждаме извън контрол такъв и всъщност дотук за мен беше лесен за прочит по отношение на конфликта с Хюлия.
Видимите тъмни страни на членовете от семейството, които приписахме на Хюлия бяха очертани.
Невидимите, свързани с Юсуф, предстои да се разкриват.
Снимката му излезе от сянка, личността му започва да се оформя от следващия епизод.
И сянката, която личността му е хвърлила върху семейството.
Според теориите на Макиавели, добрият владетел не слага ръка на имуществото и на жената на поданиците.
Ибо е протягал ръка към Хюлия, Ати се готви да протегне към Джейлян.
Аслан легна до Девин с измамното спокойствие, че враговете са си получили урока, разчитайки на максимата, че хората не биха тръгнали срещу враг, който буди страх.
Аз също като Ваня му повярвах защо странеше от Девин, повярвах му, че се срамува, че не я е погледнал в очите, защото не е могъл да я гледа.
В момента, в който подмина Девин, всъщност се замислих, че какво би ѝ казал, ако се беше спрял, трябваше да я излъже.
Ще кажете, ами той я излъга. Той ѝ обеща, не че няма да я лъже, а че няма да ѝ дава обещания, които не може да изпълни. Както ѝ каза и че вероятно много ще се нараняват. И я нарани.
После дойде в дома ѝ с портокалите.
Ани ще ме разбере, изобщо не ми хареса, в миналата серия се заиграха и с 3-те куруша, надявам се да е само закачка, а не препратка.
Най- опасният хищник, царят на животните, който не решава проблемите с говорене, докато Юсуф е бил жив, е стоял настрана от мръсните сделки на семейството, но след смъртта му, се озовава на място, което сам определя като “ад”.
Историята на Хюлия.
Но нейната е в къщата, неговата извън.
Поставилият ги в тази позиция- Юсуф.
Грешният избор, според Ибо, изборът, който, ако не беше направила, нямаше да премине през толкова много в живота.
Разликата в двете истории, тази на Хюлия и тази на Аслан- Хюлия е принудена да се бори, да спечели и задържи властта, заради избора, който е направила, Аслан ще трябва да се откаже от властта или да промени владението, заради своя избор Девин. Той затова я избра, да отговоря на въпроса на Поли.
Девин остана сама в нещастните си дни, противно на вярването ѝ.
Ако причината да се ожени за Аслан беше безсилието, което изпита в дома на баща си, причината да дойде и да остане в дома и семейството на Сойкан, е силата, която усети след случката с продажбата на къщата.
Ние знаем, че и двамата се заблуждават, в известна степен не осъзнават реалните причини и мотиви. Това е работата на Девин - да изясни връзката с реалността.
Но докато това Аз,към което се стремят, това Аз, което търсят и двамата, се ражда и съществува, когато са заедно, когато са едно цяло, средствата и цената са оправдани.

# 566
Благодаря за превода 🍀

"Нищо лошо не съм направила, влюбих се в човек който не одобряваше"

Може ли една майка да е толкова безчувствена пред мъката на детето си, даже не й обърна внимание. Нищо не е останало в душата на Хюля, празна, празна...

Твоят живот, твоите правила

# 567
Привет, момичета 🤗🤗🤗

Благодаря ви от сърце 💓💓💓
Благодаря!

Благодаря ви за размислите и страстите.
Чудя се по какъв път  ни поведе Хакан Бономо. Кой ще надделее в Аслан и Девин, дявола или ангела, любовта или властта, тъмната или светлата страна?
Все си мисля, че той вече ни е дал някой подсказки, но ще ги разберем накрая.
Али, благодаря, че отново припомни за разговора в първия епизод, " най-красивата битка, която Аслан няма да спечели". С всеки нов епизод тези думи ми дават все повече надежда, че доброто ще победи.

Отивам да гледам.

Хубав ден, момичета 🤗🤗🤗

# 568
Много благодаря за превода! Hug  Аз пак ще се повторя, но УАУ! вие сте наистина машини. Благодаря!

Alynna, много интересни разсъждения. Познай дали заради теб не си свалих Владетелят и какво чета в момента Simple Smile
За това казвам аз, че много обичам да ви чета и с вас виждам неща, които съм пропуснала-например, че гробището е било с кръстове.
За трите куруша и портокалите не разбрах, каква е препратката.
Пак да си кажа, че Тарък ми е любим образ, дано се задържи и не даде фира по някое време на войната, която предстои.
Джихан смятам, че ще се разгръща в тази посока и ще се разбере, защо е изгонен и изобщо отношението към него.

А ясно ли е колко години е разликата между Джихан и Аслан? На външен вид е много, но явно не е толкова, защото от разказа му, че е бил на 8-10г. когато Аслан се е изкатерил на дървото би трябвало да не е бил на по-малко от 6, защото иначе едва ли би успял.

Смятам, че от този епозод нататък не трябва да вярваме на никого и на нищо, което казва Joy Въпросът е дали и кога тези лъжи ще излязат наяве.
Изненадах се аз от това, че Девин злоупотреби с положението си на психолог. Не само, че се срещна тайно с Джихан в къщата на приятеля си, но и го разпитва основно за Аслан. Как ли ще реагира той, когато разбере, че се е срещала с брат му...
Много искам да разбера безброй неща, дано сценаристите дадат поне малко яснота и да ги развият.
Лека вечер, момичета прекрасни!

Последна редакция: чт, 06 апр 2023, 19:09 от Бл@гуна

# 569
Алинка, Ани, Пепи,Ваня - толкова хубаво пишете, момичета! Благодаря ви! Толкова много въпроси повдига този филм, че понякога се замислям какво ни трябва на нас, за да достигнем до това ниво.... Съжалявам за лирическото отклонение, но последният път, в който ходих на театър, толкова ме разтресе, че вече ме е срам да отида - главният герой търчеше по сцената и крещеше - това ни е разбирането за игра и силно присъствие. Знам, че живото предаване е различно, но има да се учим, има да се учим....
Обичам турските дизита, обичам уважението, с което подхождат към зрителите си.

Аз съм още на 4-ти епизод, но бързам да споделя какво ме докосна, докато имам възможност:

Жестока сцена с баба Сехер и Девин на ръба на пропастта - невероятна, емоционална, смислена, разтърсваща. Ние малко по малко научаваме за греховете на свекървата към снаха и, донякъде я виня, после я оправдавам с ударите, които животът и е нанесъл и е отнел разума и, за да я защити от убийствената загуба. Грешна или праведна, или по много от двете, тя се оказа сама в тъмното на ръба. Сигурно падането и щеше да е избавление за Хюлия, а може би вече нямаше да има значение. Всички очакваха Аслан да я спаси, защото е най-силен, най-смел, най-най. Е, в живота често ни подава ръка някой, когото не очакваме. Има ли значение всъщност кой ти подава ръка? Може би да отстрани погледнато, но така ли е на ръба на пропастта?
Натъжи ме реакцията към стореното от Девин. Не смятам, че имаше егоизъм или желание за показност. Но дори и да е така, отново се питам - има ли значение? Кое е по-добре - да подадеш ръка, за да те видят, или да се отдръпнеш, за да не си в опасност?

Сложни са нашите герои и случки, и това им е хубавото.
Не съм съгласна с обвиненията на майката на Девин, че е станала психолог, за да вижда, че други са по-нещастни от нея. Това е удобна теза, когато си лежиш на дивана и се самосъжаляваш, съсипвайки живота на семейството си. Дори нещастието на другите да я води до изводи за нейния собствен живот, не мисля, че това е прави човек, който се храни от чуждата болка. Напротив. Стремежът да излекуваш нечий чужди рани винаги заслужава уважение, дори мотивът за избора да е твоето лично нещастие. Много хора избират определена хуманна професия, заради нещо, което са преживели и е преобърнало света им. Смятам, че точно такива хора, са най-добри в това, което правят, защото знаят какво е да си на мястото на този, който ги търси.

Страхотна сцена с побоя на зета - съжалявам, мислех, че съм пацифист, но съдбата, която ще върне всичко на всеки, има нужда понякога от малко помощ. Незаслужената агресия ме побърква, но вярвам, че има шамари, които мога да оправдая. Не знам дали сестра му беше права като каза, че го е направил, за да защити честта на семейното име, а не нея самата, но съм склонна да мисля, че това беше неговият начин да се опълчи на нейното нещастие. Не знам и дали играта на щастливо семейство е по-полезна за децата им, отколкото истински щастливата майка, която сама да намери с кого и къде да прекара живота си. Разбира се, няма как да забравя за примката около врата на Лейля, окачена от майка и.

И, разбира се, сватбата...оле мале... Невероятен начин да започнеш семейния си живот....Ужасен, но много показателен. Така или иначе кръвта в бялото беше предзнаменование. Аслан и Девин сами си изясниха, че влизат в битка. А във всяка битка има много кръв. Хубаво е, че не се уплашиха. Може би, защото съзнават, че всичко в живота е битка. Единственото, което можеш да направиш, е да избереш кой да върви редом до теб, докато я водиш. Може би, битката ще е не само с другите, но и със самите тях. От това ще спечелим само ние, зрителите. Споменах ли вече, че обичам турските дизита?

Ииии, не мога да не кажа нещо и за Джихан - сложен ми е... Не знам харесвам ли го или ме отвращава този персонаж. Не одобрявам методите му, нито съревнованието му с Аслан, но за мен беше показателно, че не той нанесе фаталния удар на сватбата. Интересно ми е да разбера повече за мотивите му и дали е искрен с Девин, защото имам известни съмнения.

Спирам, проточих романа достатъчно дълго, за да ви се доспи. Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт