Политиката в България - Тема 4

• 703 956
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 20 775
  • Street of Dreams
Да не говорим, че след средното излизаш едно нищо - не ставаш ни за водопроводчик, ни за мебелист, строител, шивач, логистик, хотелиер, детски учител.
преди години точно след средното образование излизаха такива изучени ученици, който сега са търсените майстори.

Сигурно тогава дрехите в магазина не са се купували от Алиекспрес, мебелите от Турция, в хотела не е работила лелята, а от майсторите се е изисквало някакво качество. И аче и аз съм за изучаването на някаква професия в средното.

# 20 776
Случаят с Боевски е от поне 15 години. И много скоростно изхвърча от местната политика...

Първо дадох един пример. Проблемите в това отношение, не са от вчера, но не са преставали. Връзкарството в училищата е повсеместно и не е преставало. Второ Боевски може да е изхвърчал от политиката, но 4-5 години по-късно го хванаха да се опитва да прекарва дрога в Бразия и там пак опита да използва връзки. Тук въпросът не е за Боевски, а за децата на големците. Те виждат, че при всеки повод родителите им използват връзки, че не уважават обикновените трудещи се хора като учителите, и на свой ред губят уважение към учители и директори.
Заплатите на учителите разбира се са важни, защото иначе никой уважаващ професията няма да я практикува. Но освен заплати трябва поредица от стъпки, в сферата на образованието, за които се иска министърът да има топки, и в същото време премиерът да му даде здрав гръб.

OneDiNe, всички сме съгласни че поне половината универститети са излишни, но няма как да стане без атестация, иначе ще има вой до небето. Най-напред може да се помисли над това, че много университети имат специалности с по 4-5 студента (eгиптология за НБУ). Щом ще правим санитарен праг за училищата, нека направим и за университетите. Ако не се събират поне 20 души за специалност тя да не се открива. Или да се закрива. Разбира се  ако закрият една специалност и си трети курс, ти да продължаваш, просто няма тя да съществува за тези, които тепърва са кандидат-студенти. И други мерки могат да се предприемат. Например ВИАС вече не е институт, а може да се върне към старото положение. Трябва да се направи категоризация на универститетите. Също така не виждам защо частните университети трябва да получват пари от държавата. Да си вдигат таксите и да се оправят.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2023, 19:47 от Лорд Сняг

# 20 777
  • София
Имаме икономика, много съвременна даже, просто не влиза в ТВ новините - че ще мине за реклама, за доказателство на тезата ми, заповядай в: https://www.facebook.com/groups/305900719971643 - Група "Българска индустрия".

# 20 778
  • Street of Dreams
Имаме икономика, много съвременна даже, просто не влиза в ТВ новините - че ще мине за реклама, за доказателство на тезата ми, заповядай в: https://www.facebook.com/groups/305900719971643 - Група "Българска индустрия".
Благодаря много, това е white pill. Разгледах с интерес - Плевен, Разград, Пазарджик, селата. Ако това се разрасне и разнообразни, ще нарасне и нуждата от адекватно на ситуацията в страната образование с нужните реформи.

# 20 779
  • Буркина Фасо
Те може и да не са тенекета американските оръжия, но по-лошото е, че изобщо ги няма, само пари им наливаме и после чакаме. А на нас ни трябва преди всичко реално въоръжение, макар и по-старо. Това дето е само обещания и лозунги не ни върши работа.

И за какво по-точно ни трябва в момента това "реално въоръжение". Ние сами изобщо нямаме сили и капацитет да се отбраняваме дори минимално. Надали някой разчита на старата ръждясала техника и на малобройната ни армия. За това ще се превъоръжаваме със съвременни оръжия, а пардон, "тенекета". За това имаме съюзници, бази, чужди военни контингенти. Цялата работа е, че тези стари бракми, макар и малко, в този момент могат все за нещо да послужат на Украйна. За това е целият вой. Ако ги давахме на Бангладеш примерно, и дума нямаше да се чуе. Тези самолети и там другите оръжия ще направят армията ни за в бъдеще по-добре въоръжена. За сега разчитаме на съюзниците ни. Има си подписани договори, когато трябва ще си получим "тенекетата".
проблемът не е в това, че купуваме - в това е, че нещо неизползвано години наред  го заменяме със същото по-ново производство. абстрахирай се от руско/американско. вероятно преди години са мътили главите на тогавашните министри и те са се обзавели със 100-на бройки машини, които не са ни били нужни. с времето е доказано. сега се прави същото - мътят се главите на сегашните и им се нарежда да купят още повече брийки за още повече пари ?!?! на мен ми писна цял живот да слушам за въображаеми противници. в казармата и наказания съм имал за това. е, с годините се доказа, че въображаемите все още ги има, докато моят живот изтече без да съм ги виждал.

# 20 780
  • София
Благодаря много, това е white pill. Разгледах с интерес - Плевен, Разград, Пазарджик, селата. Ако това се разрасне и разнообразни, ще нарасне и нуждата от адекватно на ситуацията в страната образование с нужните реформи.
Чак такъв оптимист не съм, реалист съм. Просто страната ни има много лица, това, което генерира брутен национален продукт, не се показва и съответно  не се вижда. Но пък статистиката е показателна.

# 20 781
Трябва да ви "успокоя",че не 1,5 млрд.лева,а 6,6 млрд.лева за 10г.напред ще дадем за превъоръжаване.Ще си купим и подводници също,прр,прр из морските дълбини.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2023, 20:27 от Морана

# 20 782
  • Street of Dreams
Шарки, може ли да видя статистиката? Интересно ми е при чии правителства са поникнали тези заводи, пък били те и малко, малки, или хранителни.

Иначе сега вървят новините про мен - премиерът на държавата вика - нищо не знам, аз съм никой, питайте Бойко и Киро. После разправя за на президента обединяващата роля по конституция, пък неговата партия като се зараждаше под юмрука му, твърдяха тъкмо обратното. Бойко бил на тайна любовна среща с Киро, уредена от мафиот. Дори не вижда къде е проблемът. Костадинов е прав, че не се знае къде свършва мафията и започва държавата.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2023, 20:49 от OnDiNe_

# 20 783
  • София
На този линк в НСИ можеш да си пуснеш времеви разбивки и по отрасъл. https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/query.jsf?x_2=1169

Новините по БГ телевизиите са сеир, не информация. Не служат за научаване на/за нещо, по-скоро за замазване/омазване.

# 20 784
А еднорози, стартъпите с над милиард, имаме ли наистина или е реклама?

# 20 785
Мисля, че за един еднорог бях чела някъде, обаче не помня подробности, не беше тази година със сигурност.

# 20 786
Да, и аз знам за един еднорог.

# 20 787
  • София
Хахаха, вие къде мислите, че стоят привлечените пари на "еднорозите"? Подсказка: не са в България. Понеже нямаме съдебна система, стартъпите регистрират фирми в Лондон, и парите стоят в банки там, докато им дойде време да бъдат похарчени за заплати/инвестиции и други разходи.

Що се отнася как се оценява стартъп, Пейхоук направиха суперудар с оценка 52-мултипъл на годишния им оборот (при среден мултипъл 7). Не знам как.

# 20 788
  • Street of Dreams

За кого става дума - за убития ли? Къде може да се гледа това интервю, дал ли е линк този юзър?

# 20 789
  • Варна
Хахаха, вие къде мислите, че стоят привлечените пари на "еднорозите"? Подсказка: не са в България. Понеже нямаме съдебна система, стартъпите регистрират фирми в Лондон, и парите стоят в банки там, докато им дойде време да бъдат похарчени за заплати/инвестиции и други разходи.

Що се отнася как се оценява стартъп, Пейхоук направиха суперудар с оценка 52-мултипъл на годишния им оборот (при среден мултипъл 7). Не знам как.
T.e. ние какво общо имаме?

Общи условия

Активация на акаунт