За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 673
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Имам тъп въпрос, като се бере коприва съм чувала да се събират само връхчетата и така бера. Обаче гледам са пораснали едни огромни листа по-надолу и сега си събрах и тях 😁Жилави ли са по-големите листа или и те стават за ядене? Всъщност има ли значение?

Освен каша и панирана, какво друго мога да забъркам с коприва, нямам кори за баница?

Освен всичко изброено дотук, от копривата става и много добра салатка:

Салата от коприва с орехи и яйце

# 106
Сушена и стрита коприва съм слагала даже и в омлет, интересно става за който я обича. Сушена защото беше зимата, супа също съм правила със суха. С прясна също ще стане, разбира се.

# 107
GG_BG, На пакета пише "ядки", значи са само вътрешната част на мидите, най-вероятно сварени. Няма да имат нужда от чистене.

Angelovam, Според мен трябва да се размразят, отцедят, защото имат 10% глазура и ще пуснат бая вода. След това директно ги добавяш към ястие, но в края му, колкото да се стоплят.

Ако ти трябват идеи за рецепти, заповядай: https://www.mycookingcreations.com/search?q=%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B8

Да, това са ядки, но не са хубаво изчистени и в почти всяка мида има малко снопче водорасли - там, където са били закрепени за черупката. Миди вкъщи се купуват редовно и досега не съм попадала на такива, които да нямат нужда от допълнително чистене, т.е. да няма никакви останали водорасли по тях. Точно от тези чилийските миди на "Атлантик" събирам по една шепа водорасли от пакет. Иначе са едри и вкусни.
А защо е хубаво да се кипнат за няколко минути - от хигиенни съображения. Морските продукти като миди, скариди, калмари и др., независимо къде са уловени, се почистват ръчно в разни цехове, предимно в азиатски и други държави, които не се славят с най-добрите хигиенни практики. Ако ще се влагат в някакво ястие, което изисква допълнителна топлинна обработка, варенето може и да се пропусне, но ако ще се правят на салата или ще се ядат така - направо си е задължително. Преди почистването този тип миди не ги варят, а само ги  загряват за кратко, колкото да си отворят черупките.
Разбира се, ако сте си брали мидите сами или сте ги купили от ферма с черупките, тогава нямат нужда от варене. Само се загряват на пара или на тенекия, докато се отворят. Последното е традиционния способ за нашето Черноморие и вкусът на мидата става уникален.

# 108
  • In transit
GG_BG, съгласна съм с теб. У нас също се ядат много миди, но само веднъж бях вземала ядки и повече няма да повторя. Ужасни бяха, половината отидоха в кофата. Само пресни с черупки от ферми.

# 109
За агнешка дроб сърма - имах дреболийки и то хубави от ферма .  Значи по една рецепта от нета - Сварих ги. Запържих пресния лук, ориза , добавих магданоз и джоджен и сега в момента къкри с бульон. За следващата стъпка обаче пише було, но аз нямам було. Да завия смеската в сармички с булото . Като нямам було какво да правя ?

Eфибуш и аз само връхчетата бера. Тази година има страшно много коприва на всякъде . Не можем да изядем връчетата , а листата изобщо не ги поглеждам

# 110
  • софия
Нищо. Не слагаш було. Можеш да направиш заливка като за мусака, ако обичате.

# 111
времето на печене с булото , преди заливката - на соте или на печене ? защото не знам дали е за печене, нали не е в сарми от булото да се задушава вътре. И ако няма було добавям ли мазнина още или само тази от запържването , което беше половин чаена чаша

# 112
Белла, за какво соте говориш? На мултикукър ли готвиш? Ако да - пускай всичко на ниско налягане за 10 минути, след това слагаш заливката и запичаш. Ако си на фурна - печеш, докато стане оризът.
Мазнината е достатъчна - бульонът от дреболиите също е мазен.
Липсата на було не играе особена роля.

# 113
  • София
Препоръчайте мая за сирене.

# 114
От Кауфланд съм купувала мая за сирене - един вид е , в малко шишенце, доволна съм.

# 115
GG_BG мерси. Страхотна стана. Но на соте с капака отгоре. Не съвсем под налягане. И сега 2х15 печене на 190 със заливката. стана супер.

# 116
Искам да направя торта с цифри и имам няколко чужденки.
Блатовете предполагам, че трябва да са медени и не повече от два нали?
За крема какво ще ме посъветвате? Искам да е стегнат и да стои на връхчета, предполагам крема сирене и още нещо?
Ден преди събитието достатъчно ли е да се направи? Украсата смятам да сложа на самия ден.
Ще съм благодарна за всякакви насоки.

# 117
Ze-ze, торта с две цифри съм правила по тази рецепта и много се хареса от гостите - https://www.irenkata.com/archives/2513

Сглобена от предната вечер, украсена на сутринта издържа транспортиране лятото и нямаше никакъв проблем.

# 118
Навремето майка ми и бабите ми правеха чесън туршия и сега и аз реших да направя, но майка е забравила какво са слагали. Видях, че има различни рецепти, но не ми се експериментира. Може ли някой изпитан вариант за цели глави в буркани?

# 119
  • София
Искам да опитам да направя Гараш, имам едни ситни орехи.
Има ли начин да ги смеля в блендер, нямам друга мелачка, без да станат на тахан?
Чела съм да се сложи заедно с тях май че захар

Общи условия

Активация на акаунт