Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 64

• 30 640
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Чета съседна тема и се чудя някой има ли тези симптоми или изобщо как бихте коментирали това Thinking:

Цитат
Симптомите на орторексия невроза включват:
- обсесивно съсредоточаване върху избора на храна, планирането, купуването, приготвянето и консумацията;
- храната, разглеждана предимно като източник на здраве, а не удоволствие;
- страдание или отвращение, когато е в близост до забранени храни;
- прекомерна вяра, че включването или премахването на някои видове храни могат да предотвратят или излекуват заболяване или да повлияят на ежедневното благосъстояние;
- периодични промени в хранителните вярвания, докато други процеси продължават непроменени;
- морална преценка за другите въз основа на избора им на храна;
- изкривяване на образа на тялото около усещане за физическа „нечистота“, а не тегло;
- постоянното убеждение, че хранителните практики са благоприятни за здравето, въпреки доказателствата за недохранване.
ето оттук:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1423388.new#new

# 511
  • София
Чаят от коприва не беше ли инсулиногенен?
Пробвай да  пиеш вода с резени лимон вътре. Може и малко портокал. за аромат.

# 512
Трудно насмогвам на бързината, с която пишете, но пък сте ми много ориятни и полезни за четене!

Има много хубав пармезан (твърдо сирене) в метро на Аро, около 24-25 лв/кг, което е добре според мен.

Аз уикенда прекалих с боклуците и в понеделник след закуска две палачинки с крема сирене и кашкавал чукнах 9,7 КЗ на първи час..... Та от тогава строг режим и още вторник си влязох в позволените стойнисти (не съм вдигала на 6,7 на първи час, на гладно около 4,5). Чудо е с правилната храна какво може да постигне човек.
Иначе голямото тъпкане беше от стрес, че на бебето му откриха киста на яйчника (аз от такова не съм страдала, ама на малкото още от утробата му се падна егати....) Та, темата не е за това, но предвид, че ИР често върви със СПКЯ, ако някоя има опит с такова нещо при бебе ще се радвам да сподели. Според двама гинеколози няма връзка с моята ИР, аз се надявам, че е така, защото като цяло с малки изключения захарта ми се движи в позволените граници.

Cygnus, предвид, че и аз минах през подобен избор преди няколко месеца, изпращам ти позитивна енергия и стискам палци да вземеш правилното решение за твоята ситуация! Винаги съм казвала, че ако не станат случайно повечето втори деца е нямало да ги има Simple Smile За третите пък да не говорим..

# 513
BFF, аз нямам подобни симптоми.🙂 Храната за мен трябва да е и удоволствие, освен средство за здраве. Трябва да ми харесва това, което ям. Да, планирам какво ще ям, съсредоточавам се върху избора на храна, но НЕ чак "обсесивно". До "забранени" храни не се отвращавам, нямам неистово желание да ги ям и т.н. Да, считам, че храненето е доста важно за здравето, но има и други неща, които влияят добре на здравето- достатъчно сън, по-малко стрес, положително мислене, достатъчна хидратация и др.😀
Зухта, не знаех, че още на неродено бебе може да се види киста на яйчника?!🤪🤔 Може ли да е някаква грешка?
Може ли снимка на този пармезан на Аро? Къде стои в Метро?
Аз в понеделник бях в Метро (заредих със 180 яйца в кашон😃), ама едва ги намерих...😅 Те ги сложили при млечните продукти , а никъде не видях да пише "яйца" по указателните табели...😄

# 514
Ей тва ако ми се случи, ще съм най-щастливата евър. Това означава да ме отвращават торти, шоколади, тутманици, баници, сладолед. На първо четене това се сещам.
Иначе се сетих, че и аз имам имен ден днес. Винаги е живяла в мен ламята Спаска Trollface

# 515
Ами, Спаске, честит имен ден тогава! Joy

Да си мисли кой каквото ще но до орторексия не смятам че сме се докарали тук. Има храни които са добър избор, такива които са не чак толкова добър и такива които са откровено лош избор - факт. С това си съобразявам честотата с която ям едно или друго, освен и с вкусовете си. Толкоз.
Не съм видяла някой да набеди диабетик в орторексия задето стои далеч от храни дето му вредят, а вие видели ли сте? Щото това нашето си е началото на пътя към диабета, вече изборът си е наш дали да го извървим тоя път или не, спрямо това и изборът на начин на живот.
Каквото реша да ям, го ям с удоволствие, чак ми се чудят около мен защото това е видимо. От храна не се плаша, а отвращение мога да имам само към нещо което много не ми е по вкуса а не по други съображения. Всеки си има такива храни и това не е хранително розстройство.

За солта във водата аз започнах дискусията. Започнах работа заради която цяло лято ще прекарвам доста време навън и съответно ще ми трябват повечко електролити в жегата. Не че всеки трябва да се подсолява така задължително. По време на по-дълъг фаст също не е лошо да си добавя човек, не само сол де.

# 516
Чета съседна тема и се чудя някой има ли тези симптоми или изобщо как бихте коментирали това Thinking:

Цитат
- обсесивно съсредоточаване върху избора на храна, планирането, купуването, приготвянето и консумацията;
- прекомерна вяра, че включването или премахването на някои видове храни могат да предотвратят или излекуват заболяване или да повлияят на ежедневното благосъстояние;
- периодични промени в хранителните вярвания, докато други процеси продължават непроменени;
- изкривяване на образа на тялото около усещане за физическа „нечистота“, а не тегло;
- постоянното убеждение, че хранителните практики са благоприятни за здравето, въпреки доказателствата за недохранване.
ето оттук:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1423388.new#new
Хм, да видим.
1. Да избираш възможно най-качествена храна не е болест, обратното.
Ако бях обсесивна, щях да купувам меса от специално гледани животни с еди каква си храна и напълно естествено сирене. А аз купувам от месарници. Все е някакво чисто месо.
Също и сирене. Яйцата са ми на примоция, не био Grinning
Нито плодовете и зеленчуците.
2. Храната ми е удоволствие, но и здраве. Тоест аз не съм способна да ям нещо, което не обичам.
Ето, авокадото е полезно, ама го ям 1 път в годината.
3. Отвращение към торти, шоколади и всякакви такива наркотици нямам. Като ги гледам лигите ми текат, но съм дисциплинирана и отивам да апна веган тортичка или качествен натурален шоколад. С годините установих, че купешките торти са ми вече твърде сладки. Случва са не пет месеца някъде да се почерпя, но някъде да си заслужава с нещо по-качествено. Или вкъщи ако направят домашна, ще хапна.
4. Ми бая неща съм оправила с режима. Не е панацея, но страшно помага.
5. Пет пари не давам Стоянчо, Марийка или който и да е друг какво ядат, нито им гледам килата. Е, като се има напредвид че съм била над 100 кила и знам какво, ми става мъчно като видя такъв човек, но не съм голям емпат и всеки си отговаря за себе си, та не се замислям много.

Ся орторексик ли съм? Joy

# 517
Имах приятелка орторексичка, няма връзка с вас Simple Smile

# 518
Обясни моля те какво точно представлява това заболяване.
Че от описания цитат много не се разбира.
Как се храни твоята приятелка?

# 519
Ами, Спаске, честит имен ден тогава! Joy
Тенкю, тенкю TrollfaceFlowers Hibiscus

# 520
Обясни моля те какво точно представлява това заболяване.
Че от описания цитат много не се разбира.
Как се храни твоята приятелка?
То не е до определен тип хранене защото на всеки представите кое е здравословно могат да са различни. Но си е сериозно вманиачаване по темата, а не разумен подход към храненето.
Все едно да сравняваш анорексичка с жена която спазва разумни количества храна за да си поддържа теглото. Като при всяко друго такова розстройство, тези хора нямат преценка къде е границата...

# 521
Cygnus_i, честито! Това е най-хубавата новина, която прочетох/чух/разбрах днес! Purple HeartFlowers Hibiscus
Успех ти пожелавам, каквото и да решиш!

# 522
Върнах се да прочета защо се честити на Cygnus_ и разбрах Grinning
Ми честито. Успех, каквото и да решиш.

# 523
Тя се беше вманиачила да се храни здравословно.Но. нейното здравословно беше само кълмове, ядки, листа от алое вера, всичко това предимно на смутита.Казваше, че въобще не е изпитвала удоволствие от храната, но толкова силно е вярвала, че е единствения верен път, че дори самата мисъл да яде нещо друго, я е карала да се самоизяжда от вина.Казваше, че всяка хапка друга храна, я е карала да се обвинява, че приема отрова, че си вреди, въобще доста налудничаво.
Беше подкарала и детето си така.Добре, че в някакъв момент се усети.

Последна редакция: пт, 26 май 2023, 11:23 от ДХ3

# 524
  • София
Цитат
- чак обсесивно съсредодоточаване не е, но ако човек не внимава и не е фокусиран върху избора си на храна и начина на хранене, може да се изненада неприятно след време. Аз съм от тези, които обичат разнообразието, не мога да ям еднообразни неща всеки ден и по дефолт да си ги имам налични и без да се замислям да ги ям. И така понякога влизам в капана на не толкова добре преценени комбинации и храни  Unamused. Имала съм такива периоди, през които имам много други неща на главата и някак си храненето остава на заден план и веднага има отклонения - я съм започнала повече ядки да консумирам, я се получи запек, или пък показателите се разместили.
- преди храната ми беше удоволствие, а сега не чак толкова. Да, но то така се достигна до сегашното ми състояние. Толкова обичах тестени всякакви - хлябове, баници, паста, ориз, с таково удоволствие си ги правех или доставях, че нА ми сега - нищо от това не мога да ям. Да, ходила съм и на кулинарен туризъм Stuck Out Tongue Winking Eye, а сега - нищо. На маса не мога да прекарам повече от 1-1.5 ч., камо ли да се вдигна със самолета и да отида до Атина да пробвам ресторанта с звезди Мишлен Joy
- страдание не изпитвам, но отвращение - да, понякога от тези сладките, пухкави и какви ли не донътси, еклерчета, тортички.
-  "прекомерна вяра"  - е, тук вече няма как да не е. Как иначе ще откажем хапчетата, които ни предписват докторите. Ежедневно вярвам, че отказването от плодовете, които толкова много обичам, ще ми помогне със справянето със сегашния ми проблем. Че ако откажа или намаля ядките, които толкова много ми харесват, ще се намали и сутрешната ми КЗ, която - факт! , че се покачва, ако на предния ден съм прекалила с количеството ядки. То без тази вяра, ще си нагъвам тези храни до откат.

и т.н.

Може би отстрани на хората около мен изглеждам малко или повече орторексичка, та гледам изобщо да не обсъждам темата с тях. Всеки сам си прецЕнЯ, както се казва! Sunglasses

Cygnus_i, честити две чертички!

sharpy / Спаске , честит имен ден на патарици! Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт